top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Heb je een agressieve hond? Wat kun je eraan doen?


Agressieve hond

Het kan best een angstaanjagende ervaring zijn, als je normaal-zo-lieve hond ineens zijn tanden ontbloot, gromt en agressief wordt.


Het kan zelfs zo zijn dat hij in een keer uithaalt en jou of iemand anders bijt, terwijl hij dat nooit eerder heeft gedaan.


Wat moet je doen als hij ineens dit vijandige gedrag vertoont? Het kan snel uit de hand lopen, dus is het belangrijk dat je de reden weet te vinden dat dit gedrag veroorzaakt, zodat je je hond kan helpen om deze agressie te boven te komen.


Onderwerpen

- Waardoor ontstaat dit gedrag?

- Ziekte of letsel

- Angst

- Bezitterigheid

- Dominantie

- Frustratie

- Conclusie


Waardoor ontstaat dit gedrag?

Als je de oorzaak weet waarom je hond agressief gedrag vertoont, dan ben je al een stapje verder om te weten hoe je dit gedrag aan kan pakken. Het zijn een aantal verschillende redenen waarom een hond agressief kan worden.


Ziekte of letsel

Sommige medische redenen kunnen agressie veroorzaken. Als een hond die normaal niet agressief is spontaan begint met grommen of bijten, dan is een ziekte of een wond misschien wel de oorzaak.


Het gebeurt vaker dat pijn de achterliggende oorzaak is van agressie. Je hond kan letsel hebben of een ziekte die pijn en stress veroorzaakt. Denk maar aan artritis, botbreuken, tumors, inwendig letsel of snijwonden.


Er zijn ook ziektes die het brein aantasten, waardoor agressie uit het niets kan ontstaan. Een cognitieve stoornis of een hersentumor kunnen ook oorzaken zijn. De kans hierop is groter bij oudere honden, maar het kan gebeuren bij honden van alle leeftijden.


Mocht je hond onverklaarbare agressie vertonen, ga dan eerst langs bij je dierenarts om medische oorzaken uit te sluiten.


hond-bij-dierenarts

Angst

Een bange hond kan al snel agressief gedrag vertonen. Als een hond het gevoel heeft dat er gevaar dreigt, dat hij niet kan ontsnappen of dat hij zichzelf moet verdedigen, dan is de kans groot dat hij agressief wordt.


Dit kan gebeuren als een hond in het nauw gedreven wordt of als hij denkt dat een hand boven zijn hoofd betekent dat hij geslagen gaat worden.


Als je je hond uit het asiel hebt gehaald en hij vertoont bang of agressief gedrag, dan kan het zijn dat hij mishandelt is of verwaarloosd, iets traumatisch heeft meegemaakt of dat hij simpelweg niet goed gesocialiseerd is als puppy.


Zorg dat je zoveel mogelijk informatie krijgt van het asiel over het verleden van je hond, zodat je een beter beeld krijgt van wat hij heeft meegemaakt en hoe je dit aan kan pakken.


Soms hebben asielhonden gehoorzaamheidstraining nodig van een instructeur die gespecialiseerd is in het trainen van honden met een verleden.


In sommige gevallen kan je zelf ook werken aan de angst van je hond met veel training en geduld. Bespreek met je dierenarts wat het beste plan is.


Om agressief gedrag vanuit angst te voorkomen, is het van belang dat je andere onbekende honden heel voorzichtig nadert, of laat de andere honden jou naderen. Probeer je hond te laten 'socializen' om angst te voorkomen.


Bezitterigheid

Als een hond denkt dat iets van hem is, kan hij agressie tonen vanuit bezitterigheid. Dit kan het geval zijn bij z'n eten, speeltjes of andere dingen waar hij waarde aan hecht.


Een bezitterige hond kan grommen als je z'n voedselkom nadert of als je te dichtbij komt als hij op zijn favoriete speeltje aan het kauwen is.


Het kan ook gebeuren dat hij een vreemde in je huis bijt, omdat hij het huis ziet als zijn territorium.


De ernst van de agressie verschilt per hond, maar ook tussen verschillende speeltjes of voedsel bijvoorbeeld.


Je hond kan het misschien niet schelen dat je rustig naast hem komt zitten als hij een tennisbal heeft, maar wordt hij wel link op het moment dat hij zo'n lekkere Dentastix heeft of iets dergelijks.



Dominantie

Sommige honden laten dominantie zien door middel van agressie. Vaak is dit naar andere honden toe, maar het kan ook naar mensen toe zijn.


Dominantie is een gedrag, en niet per se een karaktereigenschap. Honden neigen soms wel naar dominantie of onderdanigheid, maar dit is vaak ook als gevolg van de omstandigheden.


Dominante honden hebben het gevoel dat ze moeten bewijzen dat zij de baas zijn in een bepaalde situatie. Het grommen, uithalen, of bijten is het gevolg wanneer ze het idee hebben dat hun positie wordt ondermijnd.


Hoewel mensen vaak denken dat agressie gerelateerd is aan dominantie, is dit in veel gevallen niet zo. In de meeste gevallen is de kans groter dat een andere oorzaak de boosdoener is.


Frustratie

Agressie uit frustratie ontstaat vaak als een hond gefrustreerd raakt doordat hij ergens niet bij kan bijvoorbeeld. Deze frustratie uit hij dan op een andere manier, agressie dus.


Dit soort agressie komt vaak voor bij honden die veel vastgebonden zitten of die veel achter een hek zitten. Het kan zo zijn dat deze hond naar de hond van de buren toe wil, maar als hij vastgebonden zit, of er zit een groot hek tussen, dan kan dat frustratie opwekken.



Het blaffen en grommen wordt dan steeds erger naarmate de frustratie groeit. Als het baasje er dan aankomt, dan kan de hond deze frustratie op zijn baasje afreageren.


Wees voorzichtig met het zomaar interpreteren van je hond z'n agressie. Zorg allereerst dat de dierenarts een medische reden kan uitsluiten voordat je ervan uitgaat dat het wel aan 'die en die' oorzaak zal liggen.


Als je je hond gaat corrigeren, terwijl je niet zeker weet wat de oorzaak is, dan kan je het probleem alleen maar erger maken.


Conclusie

In alle gevallen is het eigenlijk wel raadzaam om de dierenarts en een speciale hondentrainer in te schakelen.


Ook is het misschien verstandig om een tetanus prik te halen voor het geval je gebeten wordt, of haal hem zo snel mogelijk op het moment dat je al gebeten bent en deze nog niet gekregen had.



Meer artikelen

De 10 beste tips voor het opvoeden van een jonge hond!

Allergieën bij je hond? Zó herken je de signalen en zó ga je er mee om!

De 7 belangrijkste dingen waar je op moet letten bij de verzorging van je hond

5 verschillende hondenrassen en hun karakter!

Het Labrador Handboek. Is het een leerzaam boek en het aanschaffen waard?

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page