top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Allergieën bij je hond? Zó herken je de signalen en zó ga je er mee om!


Franse Bulldog rolt in gras door jeuk van allergie

Glutenallergie, lactose-intolerantie, pinda's, noten, huisstofmijt en ga zo maar door. Een hele hoop mensen hebben last van allergieën of intoleranties, sommige levensbedreigend en andere eerder vervelend.


Maar allergieën bij honden; hoe zit dat? Kunnen honden ook allergisch zijn?

En hoe merk je dat dan?


En als je de signalen herkent, wat kan je er dan aan doen? De antwoorden op deze vragen ga ik je vertellen!


Honden kunnen net als mensen allergisch zijn voor bepaalde stoffen. De vijf meest voorkomende voedselallergieën bij honden zijn rund, zuivel, kip, tarwe en kippenei. De symptomen zijn vaak klachten als jeuk, een slechte vacht of obsessief likken. Verandering van voeding kan een oplossing zijn.


Onderwerpen


Wat is een allergie?

Bij een allergie reageert het immuunsysteem van je hond zijn lichaam te heftig op bepaalde onschuldige stoffen van buitenaf. Het lichaam maakt dan teveel antistoffen aan, waardoor een allergische reactie ontstaat.


Ook bestaan er intoleranties. Dit is weer net wat anders dan een allergie. Een intolerantie ontstaat doordat er bijvoorbeeld een enzym in het lichaam mist om bepaalde stoffen af te breken. Zo zijn veel honden bijvoorbeeld lactose-intolerant, geef ze dus geen melk en dergelijke!


Wat zijn veel voorkomende allergieën bij honden?

Ongeveer tien procent van de honden met een allergie zijn voedsel-gerelateerd. De vijf meest voorkomende voedselallergieën zijn rund, zuivel, kip, tarwe en kippenei.


Mocht je hond allergisch zijn, dan is de kans dus groot dat een van deze vijf de dader is. Vaak is het wel zo dat je hond allergisch is voor meerdere stoffen in plaats van maar eentje.


Andere soorten allergieën kunnen komen van pollen, huidschilfers, planten of insecten. Honden kunnen dus ook allergisch zijn voor andere beesten, katten bijvoorbeeld, maar dus ook voor mensen!


gif

Wat zijn de oorzaken?

Een allergie is niet erfelijk, maar de aanleg ervoor kan wel groter zijn als de papa- of mamahond een allergie heeft. Een allergie is wel grotendeels genetisch bepaald, maar er zijn een hoop verschillende factoren die hierin meespelen.


Een hond kan ook jaren bijvoorbeeld een bepaald product eten en dan ineens uit het niets allergische reacties vertonen. Dit gebeurt vaker. De aanleg was er dan al, maar de symptomen verergeren naarmate hij er meer aan blootgesteld wordt.


Honden kunnen ook allergisch zijn voor speeksel van een vlo. Vlooien zijn natuurlijk sowieso iets wat je niet graag op je hond hebt zitten, dus daar wil je zo snel mogelijk vanaf.


Aan het einde van het artikel over hoe je het beste je hond verzorgt, lees je iets meer over vlooien en hoe je er van af komt.


Wat zijn de symptomen?

Een hoop symptomen van allergieën die zich voor kunnen doen bij je hond zijn:

  • Jeuk

  • Slechte vacht

  • In zijn poten bijten

  • Oorontsteking

  • Obsessief likken

  • Huiduitslag

  • Haaruitval

  • Overgeven

Allergieën kunnen zich ook alleen in bepaalde tijden van het jaar voordoen. Als je hond alleen in de lente en zomer allergische reacties vertoont, dan is het dus waarschijnlijker dat hij allergisch is voor bijvoorbeeld pollen.


Als je hond vooral wondjes of uitslag heeft op en onder zijn poten, dan zou het ook kunnen zijn dat hij allergisch is voor bijvoorbeeld gras. Een mogelijke oplossing daarvoor zou zijn om hondenschoenen aan te schaffen. Raadpleeg wel eerst de dierenarts om hier zeker van te zijn.


Wat kun je er aan doen?

Als je hond een of meerdere symptomen vertoont van een allergie kan je een aantal dingen doen. Zo kan je bij een voedselallergie bijvoorbeeld een speciaal dieet opstellen voor je hond om te kijken welke voedsel hij wel en niet aankan.


Je kan bijvoorbeeld hypoallergene voeding, vegetarische voeding of graanvrije hondenvoeding aan je hond geven. Op het moment dat je hond geen allergische reacties meer vertoont, kun je dus vaststellen voor welke stoffen in het voedsel je hond allergisch is.


Je hebt speciale voeding voor honden met allergieën. Om erachter te komen welke het beste is voor jouw hond, en voor het beste behandelplan is het verstandig om dit te bespreken met je dierenarts.

 
 

Hond staat op behandeltafel bij twee dierenartsen

Als je open staat voor alternatieve geneeswijzen en er niet meteen uitkomt met je dierenarts, dan is Bioresonantie Therapie een andere optie die je kan proberen.


Door middel van trillingen gaat de therapeut dan kijken waar je hond precies last van heeft. Als deze check is gedaan, dan krijgt je hond druppels en supplementen die de problemen aanpakt.


Sommige mensen noemen het kwakzalverij, anderen zijn er heel erg over te spreken. Als je ervoor open staat, is het wellicht iets om over na te denken.


Zie hieronder een kort filmpje over hoe het proces in z'n werk gaat.Conclusie

Er zijn een hoop verschillende allergieën en ook een hoop verschillende symptomen. Vertoont je hond een of meerdere symptomen, dan is het altijd raadzaam om een afspraak te maken met je dierenarts om een specifiek behandelplan te maken voor jouw hond.


Of het nou gaat om een voedselallergie of een seizoensgebonden allergie, er zijn gelukkig een hoop oplossingen te bedenken, zodat je hond toch lekker kan genieten. Het vereist misschien enige aanpassing, maar voor je trouwe viervoeter is dat het 100% waard!


Meer artikelen

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page