top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Hoeveel uur slaapt een hond?


hond ligt opgekruld te slapen

Slaap, we houden er allemaal van en we hebben het allemaal hard nodig. Als mens hebben we gemiddeld zo'n 7 a 8 uur slaap per dag nodig om te herstellen en goed uit te rusten.


Maar hoeveel uur slaapt een hond?


Gemiddeld slaapt een volwassen hond 9 - 14 uur, een puppy 18 - 20 uur en een oudere hond 16 - 18 uur per dag. Een hond heeft een heel ander slaappatroon dan de mens. Honden slapen niet aan een stuk door, maar slapen in meerdere blokken van een paar uur gedurende de dag.


Onderwerpen


Factoren die invloed hebben op de slaap van een hond

Net als de mens slaapt niet elke hond exact dezelfde hoeveelheid uren. Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de kwantiteit en de kwaliteit van hun slaap.


Wat een grote rol speelt is leeftijd. Zo slapen puppy's gemiddeld 18 tot 20 uur per dag. Ze slapen zolang omdat ze een hoop nieuw prikkels binnenkrijgen die allemaal verwerkt moeten worden.


Tijdens de slaap leren ze een hele hoop doordat de dingen die ze meegemaakt hebben worden verwerkt en omgezet worden in nuttige herinneringen.


Afhankelijk van de leeftijd van je pup slapen ze 's nachts ook niet in een keer door, aangezien pups uitgelaten moeten worden voor een plasje.


Oude honden slapen eerder zo'n 16 tot 18 uur, omdat ze sneller moe zijn en minder energie hebben.


De grootte van je hond is ook van invloed. Grotere honden slapen over het algemeen namelijk ook meer dan kleine honden.


Het ras en het doel waarmee ze gefokt zijn is ook een factor. Denk maar aan werkhonden, zoals een Border Collie die schapen aan het hoeden is, of een Duitse Herder die bagage moet checken op illegale substanties op het vliegveld.


Die slapen een stuk minder dan bijvoorbeeld een Chihuahua die vooral thuis zit.


De algemene gezondheid en beweging is ook van belang. Een hond met bijvoorbeeld artrose kan 's nachts door de pijn misschien niet helemaal tot rust komen, of heeft moeite om echt diepe slaap te krijgen.


Als je hond te weinig beweging krijgt, kan hij ook nog te veel energie hebben, waardoor hij ook niet goed in slaap komt. Genoeg beweging voor het slapen gaan is dus belangrijk.


Hond slaapt veel overdag

Het klopt dat honden veel overdag slapen. Honden hebben namelijk een andere slaapcyclus dan mensen.


Mensen slapen 's nachts, en slapen dan meestal 6 tot 8 uur achtereen. Honden slapen in totaal gemiddeld 9 tot 14 uur, maar in meerdere malen verspreid over de dag.


Een slaapperiode duurt bij een hond vaak maar 45 minuten. Hun REM slaap neemt ook vaak maar 10% van de tijd in beslag per periode dat ze slapen. Om te vergelijken: mensen besteden gemiddeld 25% van de slaap in REM toestand.


Hierdoor heeft een hond meerdere slaapperiodes nodig om toch voldoende tot rust te komen.


Slaapt je hond té veel overdag? Lees dan verderop in het artikel wat te doen.


2 schattige honden slapen op een zacht bed

Moet een hond een vast slaapritme hebben?

Is het verstandig om je hond een vast slaapritme aan te leren of maakt het niet zoveel uit?


Elke hond is uniek, dus hier is geen ja of nee antwoord op te geven.


Voor sommige honden is het geen probleem als ze wat langer doorslapen als jij uit wil slapen, maar als een hond symptomen van stress laat zien, bijvoorbeeld ongelukjes in huis, dan is het misschien toch nodig om een vast ritme te creëren waar je hond zich ook prettig bij voelt.


Dit slaapritme is voornamelijk afhankelijk van hoelang je hond z'n plas in kan houden. Zorg in ieder geval dat je er op tijd uit bent zodat je hond op tijd z'n behoeftes kan doen.


Hond slaapt te veel of te weinig

Er kunnen meerdere redenen zijn dat je hond te veel of te weinig slaapt. Soms is dit tijdelijk, bijvoorbeeld wanneer je dagelijkse routine of de slaapomgeving is veranderd.


Als dit langer aanhoudt dan is er misschien meer aan de hand. Let op symptomen als kortademigheid, overgewicht, en verandering in eetlust.


Als je deze symptomen herkent, ga dan langs de dierenarts, aangezien de volgende gezondheidsproblemen de oorzaak kunnen zijn.


Bij te veel slaap:

  • Depressie. Honden kunnen ook depressief zijn. Hierdoor kunnen ze meer gaan slapen dan normaal. Dit herken je aan veranderde eetlust, angsten en lusteloosheid.

  • Schildklierproblemen. Dit komt vaker voor bij grotere honden. Je hond heeft dan een dunne vacht of kale plekken, is lusteloos, heeft het sneller koud en wordt dikker.

  • Doofheid. Honden zijn vaak snel weer alert als er ergens geluid vandaan komt. Als je hond niet wakker wordt van geluid om zich heen, dan is of wordt hij misschien doof. Dit gebeurt vaker bij oudere honden.

  • Diabetes. Dit kan spontaan opkomen bij honden van middelbare leeftijd. Zwakker worden, magerder worden, en moeheid zijn symptomen dat je hond wellicht diabetes heeft.


Bij te weinig slaap:

  • Te weinig beweging. Zorg dat je vaak genoeg een goede wandeling maakt, dat je wat leuke activiteiten met hem doet of hem mentaal stimuleert.

  • Angststoornis. Als een hond angstig is kan hij moeilijk in slaap komen. Door te trainen of door medicatie kan een angststoornis verholpen worden.

  • Cognitieve stoornis. Een oudere hond kan dement worden en kan veranderingen ondergaan, zo ook in zijn slaapritme.

Check altijd bij je dierenarts als je vermoedt dat er een medische oorzaak is waarom je hond te veel of te weinig slaapt.


Je hond beter laten slapen

Goede slaap is voor zowel mens als hond belangrijk. Je wil natuurlijk dat je hond zo lekker mogelijk slaapt en een goede kwaliteit nachtrust pakt.


Een manier om hier voor te zorgen is om je hond genoeg te laten bewegen. Door hem lekker uit te putten raakt hij een hoop energie kwijt, waardoor hij lekker vermoeid is aan het eind van de dag.


Een vermoeiende wandeling hoeft niet altijd te betekenen dat je een hele lange wandeling moet maken op rap tempo. Je hond raakt ook mentaal vermoeid als je hem lekker laat snuffelen tijdens de wandeling.


Dit vinden ze zelfs prettig om te doen, dus daar word je hond nog blij van ook!


Zelf doen we onze hond 's nachts in z'n hok, aangezien hij anders totaal niet tot rust komt. In zijn hok is volledig vrij van visuele prikkels, dus komt hij veel sneller en beter tot rust.


Zorg in ieder geval dat je hond een fijne mand, hondenbed of een lekker warm vetbed heeft waar hij op kan liggen, zodat hij comfortabel de nacht en de middagdutjes doorkomt.


Conclusie

Zoals je hebt gelezen heeft een hond een hele andere slaapcyclus dan een mens. Je hoeft je dus in de meeste gevallen geen zorgen te maken als je hond 's middags meerdere dutjes doet.


Slaapt je hond echter te veel of te weinig, dan is een bezoek aan de dierenarts op z'n plek.


Welterusten!


Meer artikelen

10x het leukste puppy speelgoed voor in de bench!

Een autistische hond? Bestaat dat? Jazeker!

Hoelang is een hond zwanger?

Hond bang voor knallen en onweer? Zo kun je het voorkomen of genezen!

Het complete handboek voor de Jack Russel review!

TopPostBannerPic.jpg

Tijdelijk 10% korting op de beste verzekering voor je hond!

Die sluit je namelijk af bij Petplan! Petplan is opgericht door dierenartsen en is al ruim 45 jaar

dé huisdierenexpert wereldwijd.

Al meer dan 1,5 miljoen slimme baasjes hebben hun huisdier verzekerd bij Petplan! 

Dus sluit nu ook de beste hondenverzekering af of stap gemakkelijk over.

 

Ja, ik wil de beste verzekering voor mijn hond! ⇨

bottom of page