top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Niest je hond veel? Waarom niezen ze en moet je je zorgen maken?


Net als mensen moeten honden ook wel eens niezen, dit kan simpelweg komen doordat er iets kriebelt in hun neus of omdat ze een beetje ziek worden. Moet je je zorgen maken?


Er zijn meerdere redenen waarom een hond kan niezen. Sommige redenen zijn totaal niet ernstig, terwijl je bij anderen je misschien toch een beetje zorgen moet gaan maken.


Laten we eens een kijkje nemen waarom honden niezen en wanneer nou een bezoek aan de dierenarts op z'n plek is.


Onderwerpen

- Waarom niezen honden?

- Een kriebel in de neus

- Allergieën

- Emoties uiten

- Kennelhoest

- Andere ziektes

- Behandelen

- Voorkomen


Waarom niezen honden?

Niezen is een veel voorkomend symptoom. Het kan veel dingen betekenen, dus let op de situatie waarin dit gebeurt. Waar het verschil in zit vergeleken met mensen, is dat honden ook niezen om bepaalde emoties te uiten. Dit kan misschien wat verwarrend zijn, maar hier hoef je je vaak geen zorgen om te maken.


Een kriebel in de neus

Net als mensen niezen honden soms omdat er iets in hun neus zit dat kriebelt. Als hij bijvoorbeeld net door het gras heeft lopen snuffelen, kan het zijn dat hierdoor wat in zijn neus zit wat er uit moet. Hier hoef je je vaak geen zorgen om te maken. Na een paar keer niezen is z'n neus weer schoon en kan hij weer doorgaan waar hij mee bezig was.Als je hond met z'n poten in z'n gezicht blijft zitten of als hij over de grond wrijft met zijn gezicht, is er misschien wat meer aan de hand. Ga dan naar de dierenarts, want het kan zijn dat er een vossenstaart of iets anders vastzit in z'n neus.


Allergieën

Honden kunnen ook allergisch zijn voor bepaalde dingen, net als mensen. Het komt wel wat minder voor bij honden dan bij mensen. Een aantal symptomen kunnen zijn: niezen, waterige ogen of een loopneus.


Als je een allergie vermoedt, ga dan langs bij je dierenarts om dit te bevestigen of uit te sluiten.


Emoties uiten

Soms zie je het weleens gebeuren tijdens bijvoorbeeld het spelen, dat je hond ineens moet niezen. Dit kan een teken van opwinding zijn, maar ook van nerveusheid. Vaak geeft het even een pauzemomentje aan tijdens het spelen als het wat te veel wordt. De andere hond snapt dan vaak wel dat het spelen wat rustiger aan moet.


Veel honden niezen van blijdschap tijdens het rollen op hun rug als ze lekker gekriebeld worden. Vaak zien honden er op deze manier heel gelukkig uit, helemaal in hun element.


Een paar niesjes naderhand en even schudden en dan is je hond er weer klaar mee. In dit geval hoef je je zeker geen zorgen te maken om het niezen. Het is juist een teken van geluk en blijdschap!


Kennelhoest

Een bekende ziekte waar je waarschijnlijk weleens van gehoord hebt is kennelhoest. Het is erg besmettelijk en is een beetje vergelijkbaar met de griep bij mensen. Het is meestal vrij snel weer voorbij met wat medicatie en komt vaak voor bij honden die net van een kennel of een asiel af komen.


Vaak hebben deze honden een loopneus en doffe of waterige oogjes. In veel gevallen gaat dit ook gepaard met een kuchje die zich wat sneller laat zien als je je hond z'n luchtpijp aanraakt.Ga naar de dierenarts als je denkt dat je hond kennelhoest heeft. Het is niet per se een gevaarlijke ziekte, maar het kan zonder medicatie wel een tijd duren voordat je hond ervan geneest. De kans is dan groter dat hij andere honden aansteekt en dat wil je natuurlijk graag voorkomen.


Andere ziektes

Er zijn nog meer ziektes aan de luchtwegen die wat serieuzer zijn, waarvan niezen ook een symptoom kan zijn.


Hondenziekte is daar een voorbeeld van. Deze ziekte is vaak zelfs dodelijk. Vaak gaan deze ziektes gepaard met nog meer symptomen, zoals hoesten, een loopneus, een doffe vacht of doffe ogen, of het verminderen van de eetlust.


Als je hond dus langer niest dan een paar minuten, dan is er meestal meer aan de hand. Ook als het dus geen situatie is waar je hond zou kunnen niezen, er is dus geen reden dat hij bijvoorbeeld blij of nerveus zou kunnen zijn, dan is een bezoek aan de dierenarts wel aan te raden.


Behandelen

Hoe je het niezen moet behandelen ligt aan de oorzaak. Als je hond opgewonden of nerveus is, dan helpt het om je hond rustig te laten worden. Het niezen van blijdschap of als er iets in je pup z'n neusje zit, gaat altijd vanzelf weer over, dus geen zorgen.


Het kan ook gebeuren dat je hond blijft niezen en je ziet nog meer symptomen, zoals:


  • Verandering in eetlust

  • Gedragsverandering

  • Afscheiding op de neus, zeker als het groen of geel is

  • Hoesten

  • Waterige of doffe ogen


In dit geval moet je zeker even naar de dierenarts. Neem zoveel mogelijk informatie mee over de symptomen die hij vertoont. Vraag ook even aan de arts of het misschien verstandig is als je je hond even in de auto laat. Als het namelijk kennelhoest is, dan wil je niet dat hij andere honden besmet in de kliniek.


In sommige gevallen, zoals kennelhoest, krijg je waarschijnlijk wat antibiotica mee. In andere gevallen moet er misschien wat meer getest worden om te kijken wat er precies aan de hand is. Over het algemeen is er niet zoveel aan de hand als het enige symptoom het niezen is. Als er meerdere symptomen zijn, dan zou het best ernstig kunnen zijn.


Voorkomen

Het voorkomen van niezen ligt weer aan de oorzaak. Zorg dat je hond de nodige vaccinaties heeft. Als je hond een wat minder immuunsysteem heeft, zorg dan dat je drukke plekken met veel honden vermijdt, zoals een hondenpark.


Alleen als je denkt dat je hond ziek is, wil je misschien zorgen dat hij niet niest, maar in andere gevallen hoef je het eigenlijk helemaal niet te voorkomen. Als je hond lekker wil niezen tijdens het spelen of nadat hij lekker over het tapijt heeft gerold, dan is er helemaal niets om je zorgen over te maken!


Meer artikelen

De 10 beste tips voor het opvoeden van een jonge hond!

Allergieën bij je hond? Zó herken je de signalen en zó ga je er mee om!

De 7 belangrijkste dingen waar je op moet letten bij de verzorging van je hond

Overlast door je blaffende hond? Dit is de oplossing om het blaffen af te leren!

5 verschillende hondenrassen en hun karakter!

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page