
Zoals je vast wel weet zijn er heel veel hondenrassen. Op het moment zijn er wereldwijd wel meer dan 400!
Ook al is elk ras anders, een hele hoop rassen hebben toch bepaalde overeenkomsten.
Daarom zijn er 10 verschillende groepen waar honden in worden ingedeeld.
Dit is om het geheel een beetje overzichtelijk te houden, want met zoveel verschillende hondenrassen is het gemakkelijk om het overzicht kwijt te raken.
Dus, wat zijn dan die 10 verschillende hondenrassen waarin ze worden ingedeeld? Dat ga ik je vertellen!
Onderwerpen
Groep 1 - Herders en Veedrijvers
Groep 2 - Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden
Groep 3 - Terriërs
Groep 4 - Dashonden
Groep 5 - Spitsen en Oertypes
Groep 6 - Lopende honden en Zweethonden
Groep 7 - Staande honden
Groep 8 - Retrievers, Waterhonden en Spaniëls
Groep 9 - Gezelschapshonden
Groep 10 - Windhonden
Groep 1 - Herders en Veedrijvers
Deze honden zijn gemaakt voor een duidelijke taak. Ze zijn speciaal gefokt voor het verzamelen, het hoeden en het beschermen van vee en om nauw samen te werken met de herder.
Door hun intelligentie en natuurlijke reactievermogen zijn deze honden erg goed te trainen. Ook al hebben ze van nature de gave om andere dieren te begeleiden en te besturen, als je ze gewoon als huisdier hebt, dan doen ze dit ook met 'hun mensen'. Daarom kunnen ze erg goed omgaan met kinderen.
Deze honden zijn lieve en loyale maatjes en zijn erg goed te trainen.

Groep 2 - Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden
Deze honden zijn erg goed in bepaalde taken, zoals het beschermen van het eigendom van hun baasje of het uitvoeren van reddingen. Ze worden ook wel gezien als de handarbeiders van de honden en zijn speciaal gemaakt voor het trekken van sleëen en karren tot het beschermen van vee en huizen.
Hoewel veel honden in deze groep erg verschillen qua uiterlijk, zijn de meeste erg krachtig en intelligent en zijn ze erg goed in het redden en beschermen van mensen. Zo worden ze gebruikt op de boerderij, bij politie, beveiliging en het leger, maar ook als begeleidingshonden.
Om deze redenen kan je op ze vertrouwen en zijn het loyale honden met een flinke dosis intelligentie en energie.

Groep 3 - Terriërs
De meeste Terriërs zijn ontstaan op de Britse eilanden en hebben zich aangepast voor speciale taken die nodig waren in hun omgeving, zoals het doden van ongedierte en het beschermen van het huis van hun baasjes. De meeste van deze honden waren gefokt om te jagen op ratten, otters en dassen.
Er zijn een paar variaties te vinden; kort-potige Terriërs, die waren gefokt om ongedierte ondergronds te achtervolgen, terwijl Terriërs met lange poten beter geschikt waren om het ongedierte uit te graven in plaats van te achtervolgen. Bull Terriërs werden veel gebruikt voor stieren- en hondengevechten, maar dat wordt tegenwoordig gelukkig steeds minder.
De hondensoort staat bekend om zijn zelfverzekerdheid en moed, en ze zullen hun prooi achtervolgen en vinden, hoe dan ook. Ze zijn energiek, maar ook heel erg koppig. Sommige rassen hebben ook speciale uiterlijke verzorging nodig.

Groep 4 - Dashonden of Teckels
Dashonden waren vooral gefokt om op dieren te jagen die veel graven, zoals konijnen, vossen en jawel, je raadt het misschien al, dassen. Daar komt dus ook de naam Dashond vandaan. Maar ze zijn ook wel eens ingezet in groepen om wilde zwijnen op te zoeken.
Vandaag de dag zijn ze perfecte gezinshonden, show honden en jagers voor klein wild.

Groep 5 - Spitsen en Oertypes
Spitshonden hebben veel weg van wolven. Uit DNA-testen blijkt ook dat ze sterker verwant zijn aan de wolf dan andere hondensoorten.
Deze honden hebben een dubbele, lange, dikke vacht die hen beschermt in een koud klimaat. Het onderhouden hiervan vergt dus iets meer tijd en energie dan veel andere honden, maar het zijn wel geweldige gezinshonden.

Groep 6 - Lopende honden en Zweethonden
Honden in deze groep zijn gefokt met als doel om warmbloedige prooi achterna te jagen.
Ze zijn hier vooral goed in door hun geweldige reukvermogen. Deze robuuste honden worden dan ook ingezet om mee te gaan jagen, maar zijn ook heel erg geschikt als speurhonden.
Over het algemeen zijn deze honden erg charmant, aanhankelijk en loyaal.

Groep 7 - Staande honden
Staande honden zijn ook echte jachthonden. Hierdoor zijn ze van nature erg actief en alert.
Staande honden zijn de perfect toevoeging voor actieve gezinnen, omdat ze veel beweging nodig hebben en veel tijd buiten door willen brengen.

Groep 8 - Retrievers, Waterhonden en Spaniëls
Speciaal gefokt met als doel het vangen van gevogelte, deze honden zijn de beste vriend van jagers. Toen het geweer werd uitgevonden, kwamen jagers er al gauw achter dat ze de hulp nodig hadden van een hond om hun aangeschoten wild te zoeken en op te halen.
Waterhonden en Retrievers zijn vooral goed in het vangen van watervogels, zoals eenden, terwijl Spaniëls meer gespecialiseerd zijn in het vangen van vogels in het gras, zoals kwartels en fazanten.

Groep 9 - Gezelschapshonden
Ze bestaan al vele eeuwen en zijn puur gefokt als maatje voor de mens. Deze honden zijn klein en houden ervan om op je schoot te zitten. Ze zijn ideaal als je in een flat of een kleine woning woont.
Deze honden zijn erg lief en passen zich makkelijk aan aan hun baasje's omgeving. Ze zijn intelligent, sociaal, and bomvol energie. Ondanks dat ze klein zijn, hebben ze een sterk beschermingsinstinct en een nog grotere persoonlijkheid.
Groep 10 - Windhonden
Nog een hond die gespecialiseerd is in de jacht. Deze dunne, lang-potige windhonden vertrouwen op hun explosieve snelheid, geweldige uithoudingsvermogen en scherpe, brede visie om snelle dieren zoals hazen na te jagen.
Windhonden zijn de snelste hondengroep van alle andere andere groepen. Ze kunnen snelheden halen tot wel 70 km/u!

Ze zijn geweldige maatjes voor verschillende soorten mensen en kunnen vaak ook goed met kinderen omgaan. Ook zijn ze erg aanhankelijk en worden ze liever niet alleen gelaten. Ze zijn zelden agressief en hebben ook geen problemen met vreemdelingen.
Meer artikelen
De 10 beste tips voor het opvoeden van een jonge hond! Allergieën bij je hond?
Zó herken je de signalen en zó ga je er mee om!
De 7 belangrijkste dingen waar je op moet letten bij de verzorging van je hond
Overlast door je blaffende hond? Dit is de oplossing om het blaffen af te leren!
Het Labrador Handboek. Is het een leerzaam boek en het aanschaffen waard?