
Is je lieve hond veel aan het niezen of hij is gewoon niet zo actief als normaal? Of ben je zelf verkouden en wil je hem niet aansteken?
Dan kan het zo zijn dat je jezelf de vraag stelt: kan een hond eigenlijk verkouden worden? Dat vroeg ik me ook af, dus heb ik het onderzocht.
Honden kunnen ook verkouden zijn en hebben vergelijkbare symptomen als mensen. Ze hebben dan een snotterige neus, meer moeite met ademhalen, waterige oogjes en hebben minder energie. De verkoudheid houdt vaak 5-10 dagen aan.
Onderwerpen
Kan een hond verkouden zijn?
Jazeker, ook honden kunnen verkouden worden. De symptomen die je hond laat zien als hij verkouden is zijn ongeveer hetzelfde als de symptomen die mensen ook hebben wanneer ze verkouden zijn:
Snotneus
Waterige oogjes
Hoesten
Kriebelige keel
Hoewel de symptomen sterk overeenkomen met die van mensen, zijn het echter verschillende virussen die de verkoudheid veroorzaken.
Zo komt verkoudheid bij mensen vaak door een rhinovirus, terwijl het bij honden veroorzaakt wordt door het canine coronavirus, canine adenovirus type 2, canine paraïnfluenzavirus, of Bordetella (ookwel kennelhoest).
Technisch gezien is het dus geen verkoudheid, maar dat is wel de handigste manier om het te omschrijven.
Kunnen mens en hond elkaar aansteken?
Doordat de daadwerkelijke virussen die de verkoudheidsklachten veroorzaken bij mens en hond verschillend zijn, is het gelukkig dus bijna niet zo dat we elkaar aan kunnen steken.
Ik zeg 'bijna niet', omdat het wel eens voorgekomen is dat mens en hond elkaar aangestoken hebben. Maar deze kans is zo klein, dat je je hier echt niet druk om hoeft te maken.
Wel kan het zo zijn dat je andere honden kan besmetten. Het virus kan namelijk nog een dag doorleven en meeliften op je kleding.
Mocht je dus ergens geweest zijn waar een zieke hond was, gooi dan meteen bij thuiskomst je kleren in de was om te voorkomen dat je je hond aansteekt.
Moet ik naar de dierenarts?
Als je hond verkouden is hoef je vaak niet meteen naar de dierenarts.
Zorg dat je constant genoeg schoon water heb staan voor je hond, veeg af en toe z'n neusje af en laat ze verder lekker rusten.
Als je meerdere honden heb doe je er verstandig aan om de zieke hond een aantal dagen apart te houden om te voorkomen dat je andere hond(en) ook ziek worden, totdat hij weer beter is.
Als je hond moeite heeft met ademen, stopt met eten en/of drinken, heel erg lusteloos wordt of pijn lijkt te hebben, dan is het wel belangrijk om meteen naar je dierenarts te gaan.
De symptomen van verkoudheid kunnen namelijk vaak ook lijken op serieuze ziektes, bijvoorbeeld kennelhoest.
Je zieke hond verzorgen
Als je hond ziek is dan wil je natuurlijk zo goed mogelijk voor hem zorgen, zodat hij er weer zo snel mogelijk bovenop komt.
Er zijn gelukkig een aantal dingen die je kunt doen.
1.) Je kan bijvoorbeeld een stoombevochtiger gebruiken, zoals deze, die je hond helpt om z'n neusje vrij te houden. Of je laat hem even in de badkamer terwijl je aan het douchen bent.
2.) Daarnaast is het belangrijk om de omgeving van je hond schoon te houden; dus schone voer- en waterbakjes, schone speeltjes, schone kussens of vetbedden.
Vervang ook elke dag het eten en drinken, ook al zit er nog wat in.
3.) Ook is het van belang om je hond lekker z'n rust te gunnen. Zijn lichaam vecht tegen de infectie, dus lange, intense wandelingen en heftige speelsessies zijn even niet verstandig.
4.) Als je andere honden heb is het verstandig om je zieke hond een tijdje apart te zetten.
Zo voorkom je dat je niet-zieke honden ook besmet raken, maar ook dat ze onbewust ervoor zorgen dat je zieke hond niet genoeg rust kan pakken, doordat ze bijvoorbeeld toch met hem willen spelen.
5.) Zorg dat je hond genoeg drinkt. Door goed gehydrateerd te blijven wordt het genezingsproces versneld en helpt het om het slijm wat dunner te houden, zodat het ademen makkelijker gaat.
Mocht je hond niet echt willen drinken, dan kan je kijken of hij wel trek heeft in wat kippenbouillon. Eventueel kan je hier ook wat bruine rijst bij doen.
Verkoudheid bij je hond voorkomen
Nu je hond verkouden is, vraag je je waarschijnlijk af of je dit in de toekomst kan voorkomen.
Verkoudheid 100% voorkomen kan natuurlijk nooit, maar je kan wel een aantal dingen doen om de kans op verkoudheid zo klein mogelijk te houden.
Het beste wat je kunt doen om verkoudheid te voorkomen is om proberen uit de buurt te blijven van andere zieke honden en te zorgen dat je je hond z'n vaccinaties up-to-date houdt.
Conclusie
Verkoudheid bij honden is vaak niets om je zorgen over te maken. Het is net als bij mensen; ze zijn wat snotterig, voelen zich niet zo best en hebben weinig fut.
In veel gevallen gaat het na een paar dagen weer beter en rennen ze weer vrolijk rond.
Lijkt er nou geen vooruitgang te zijn of eet en drinkt je hond niet? Dan doe je er zeker goed aan om even langs de dierenarts te gaan.
Meer artikelen
Oorzaken en behandelingen bij een hond met de ziekte van Cushing! De ziekte van Addison bij je hond: symptomen en behandeling! Wat zijn de symptomen van een stervende oude hond? Blaasstenen bij je hond? Wat zijn de symptomen en hoe behandel je het? Allergieën bij je hond? Zó herken je de signalen en zó ga je er mee om!