top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Wat probeert je hond je te vertellen als hij kwispelt?


Van links naar rechts, heen en weer. Honden kwispelen maar al te graag met hun staart. Maar het gebruik van hun staart is ook een vorm van communicatie.


Met de manier waarop ze hun staart bewegen proberen ze ons dingen te vertellen en duidelijk te maken. Maar weet je wat het echt betekent?


Onderwerpen

- Waarom kwispelen honden?

- Kwispelen van blijdschap

- Andere redenen

- Links en rechts kwispelen


Waarom kwispelen honden?

Honden communiceren via het bewegen van hun staart met ons en met andere dieren. Vaak is het best wel duidelijk wat je hond wil overbrengen met het kwispelen.


Mensen denken vaak dat een hond blij is als hij kwispelt. In veel gevallen is dit ook zo, maar het komt ook wel eens voor dat een hond kwispelt net voordat hij agressief wordt.


Het is belangrijk dat je erop let hoe je hond z'n staart precies houdt op het moment dat hij aan het kwispelen is. Waar je hond z'n staart precies is en hoe hij zijn lichaam houdt geeft een goede indicatie van wat je hond probeert te communiceren.


Het is verstandig om ook te letten op andere signalen van je hond z'n lichaamstaal.


Kwispelen van blijdschap

Is je hond z'n staart relaxed en beweegt hij heen en weer? Beweegt z'n lichaam mee met de staart? Als een hond z'n staart heen en weer beweegt en zijn lichaam is gewoon rustig en kalm, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een blije hond!


Als een hond blij kwispelt, dan is ook aan zijn gezicht te zien dat hij blij is, hij heeft dan een blije uitdrukking. Een blije hond heeft meestal heldere ogen, een open mond en soms hijgt hij er ook rustig bij.


Als je hond al deze blije signalen vertoont, maar zijn staart gaat heel snel heen en weer, dan is hij opgewonden.Andere redenen

Misschien wijst je hond z'n staart recht omhoog en gaat hij heen en weer terwijl zijn lichaam redelijk stevig en stijf staat. In dit geval is het waarschijnlijk zo dat je hond territoriaal gedrag vertoont of zich ongemakkelijk voelt in de huidige situatie.


Als je hond een beetje twijfelachtig over iets is, dan kwispelt hij langzaam, met z'n staart laag. Of hij heeft z'n staart juist heel hoog en kwispelt snel heen en weer, maar in korte slagen.


Dit ongemak kan leiden tot agressie. Dit is vaak ook een van de redenen waarom mensen aangeven dat een hond wel kwispelde voordat hij iemand beet.


Stel dus, je komt een hond tegen die je nog niet eerder hebt gezien en hij kwispelt, kijk dan eerst goed naar wat de rest van z'n lichaam je vertelt, voordat je deze hond nadert. Je kan beter om veilig op een afstand te blijven dan dat je gebeten wordt.


Links en rechts kwispelen

Maakt het uit of een hond meer naar links of meer naar de rechterkant kwispelt? Er is een onderzoek geweest dat uitwijst dat het wel degelijk verschil maakt in de communicatie tussen honden zelf.


Deze studie wees uit dat honden verschillende emotionele reacties hadden wanneer een andere hond overwegend links of rechts kwispelde.


De honden die gemeten werden, werden nerveus, bang of gestrest bij het zien van een andere hond die met zijn staart meer naar links kwispelde. De proefhonden werden juist rustiger bij het zien van een hond die overwegend naar rechts kwispelde.


Dit onderzoek geeft ons weer wat meer inzicht over hoe honden met elkaar communiceren.Meer artikelen

De 10 beste tips voor het opvoeden van een jonge hond!

Allergieën bij je hond? Zó herken je de signalen en zó ga je er mee om!

De 7 belangrijkste dingen waar je op moet letten bij de verzorging van je hond

Overlast door je blaffende hond? Dit is de oplossing om het blaffen af te leren!

Het Labrador Handboek. Is het een leerzaam boek en het aanschaffen waard?

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page