
Als je wil paren met je hond, of juist wil voorkomen dat je teefje zwanger wordt, dan wil je graag weten wanneer je hond precies vruchtbaar is.
De puberteit of seksuele rijpheid bij een teef vindt meestal plaats als ze zes maanden oud is. Kleinere hondenrassen kunnen hun eerste vruchtbare cyclus al op de leeftijd van vier maanden hebben. Bij grote rassen kan het langer duren, tot twee jaar zelfs.
Wil jij alles weten over de vruchtbaarheid en het paren van honden? Lees verder en ontdek alles wat je moet weten in dit artikel!
Onderwerpen
Hoeveel keer worden teefjes loops?
Over het algemeen worden teefjes loops om de 6 maanden, maar dit kan van hond tot hond verschillen. In het begin van de loopsheid kan de tijd tussen de vruchtbare dagen erg variëren. Dit is normaal.
Sommige vrouwtjes hebben zelfs anderhalf tot twee jaar nodig om een vruchtbaarheidscyclus te krijgen die regelmatig is.
Zoals eerder gezegd, worden kleine honden meer loops dan grote honden. Drie tot vier keer per jaar is niet ongewoon bij kleine hondenrassen.
Zeer grote rassen krijgen mogelijk hun eerste vruchtbare periode tussen 12 en 18 maanden.
Bij de meeste reuzenrassen zoals Deense Doggen, Ierse Wolfshonden, Sint-Bernards etc. is een oestrische cyclus om de 12 maanden gebruikelijk.
Hoe lang duurt de vruchtbare cyclus van een teefje?
De loopsheid of vruchtbare cyclus varieert, maar over het algemeen duurt deze periode gemiddeld 15 tot 21 dagen.
De loopsheid van een teefje begint met vaginale uitvloeiing. Dit symptoom valt op omdat het teefje meer aandacht aan haar vulva schenkt (zoals likken). De vulva zwelt op.
Het eindigt wanneer alle afscheiding stopt en de vulva weer zijn normale grootte heeft.
Wat zijn de symptomen van een loopse teef?
Wat het meest opvalt aan de loopsheid is de vaginale bloeding. Dit wordt duidelijk een paar dagen nadat de teef daadwerkelijk in de oestrische cyclus is gekomen.
Het opzwellen van de vulva moet als het eerste symptoom worden beschouwd, naast het feit dat de teef meer aandacht schenkt aan haar vulva en aan haar achterste. Ze zal het gebied grondig likken.
Van zodra de periode van loopsheid begint, is ze aantrekkelijk voor reuen. Maar ze zal niet gewillig zijn om te paren tot ongeveer 7-10 dagen later.
De vaginale uitvloeiing zal op dit moment minder bloedverlies vertonen en ook de vulva zal minder gezwollen zijn.
Sommige teefjes ervaren hevig vaginaal bloedverlies tijdens de oestrische cyclus. Als je je zorgen maakt om je hond, raadpleeg dan je dierenarts.
Het teefje zal ook vaker kleine hoeveelheden urine plassen. De feromonen en hormonen in de urine geven geïnteresseerde mannetjes het signaal dat ze binnenkort ontvankelijk zal zijn.
Kan een teef gesteriliseerd worden tijdens de loopsheid?
Wanneer een teef loops is, wordt er meer bloed toegevoerd naar de eierstokken en de baarmoeder.
Daarom wordt over het algemeen de operatie pas 8 weken na de start van de laatste vruchtbare cyclus van de teef uitgevoerd.
Wanneer kan je het best paren met een teefje?
Dit kan een uitdaging zijn. De meeste teven hebben een eisprong en zijn gewillig ongeveer vanaf de elfde dag van de loopsheid.
De vaginale uitvloeiing is dan minder bloederig en de teef gaat actief op zoek naar een reu.
De eisprong kan echter op gelijk welk moment gebeuren tijdens de vruchtbare cyclus. Houd er ook rekening mee dat een teef pas na de leeftijd van 2,5 jaar klaar is om te paren.
Kan je met een test bepalen wanneer een teefje klaar is om te paren?
Ja, een dierenarts kan twee eenvoudige tests uitvoeren. Hieronder bespreken we beide.
Vaginaal uitstrijkje
Door middel van een microscopisch onderzoek van de vaginale cellen kunnen veranderingen gedetecteerd worden in het uiterlijk en het aantal cellen.
Deze methode wordt al heel lang gebruikt en is redelijk betrouwbaar. Er komt ook weinig bij kijken waardoor het teefje geen enkel ongemak ondervindt.
Om te zoeken naar veranderingen in de cellen die de eisprong voorspellen en te bepalen wanneer de beste tijd is om te fokken, worden er meerdere uitstrijkjes genomen die verspreid worden over meerdere dagen.
Progesteron test
Deze test bepaalt de hoeveelheid progesteron in het bloed. De test is erg nauwkeurig en wordt om die reden veel gebruikt.
Sommige honden hebben echter verschillende tests nodig om de eisprong te voorspellen. Beide onderzoeken kunnen bij de dierenarts worden uitgevoerd.
De progesteron test toont een betrouwbaar signaal wanneer de paring de meeste kans van slagen heeft en is nuttig voor teven met een voorgeschiedenis van mislukte paring of voor fokhonden die tijd nodig hebben om bij de reu te komen.
Wanneer is een reu vruchtbaar?
Reuen zijn vruchtbaar vanaf het begin van hun seksuele adolescentie, meestal na een leeftijd van zes maanden.
Mannetjes van grotere rassen kunnen een paar maanden meer nodig hebben om geslachtsrijp te worden.
Reuen zijn meestal wellustig en zijn bereid om te paren met elk beschikbaar teefje. Door de dominantie van teefjes paren ze niet graag in hun eigen territorium.
Hoe zorg je voor een succesvolle paring?
Het zal je misschien verbazen, maar reuen blijken tijdens het paren stressgevoeliger te zijn dan teefjes. Daarom heb je meer kans op een succesvolle paringen als de reu in zijn eigen omgeving is.
Om deze reden worden teefjes meestal naar het huis van de reu gebracht om te fokken.
Het tijdstip van paren is uiterst kritiek en het is aangeraden om je teefje vooraf te testen zodat de beste dagen voor het fokken werden bepaald.
Over het algemeen valt de beste paartijd tussen de 10de en 14de dag van de vruchtbare periode. Sommige teefjes hebben echter al na 3-4 dagen een eisprong of pas enkele dagen later.
Daarom zijn voorafgaande test en bloedonderzoek nodig om te bepalen wat de beste periode is voor je hond.
Bovendien kun je beter je teefje twee keer laten dekken. De tweede dekking gebeurt 24 tot 48 uur na de eerste dekking.
Informeer ook naar de procedure als je teef niet drachtig wordt. Het is gebruikelijk dat eigenaren van een reu de volgende keer je hond gratis laten dekken.
Hoe paren honden?
De reu zal het paren beginnen door te snuiven aan de vulva van de teef. Als ze ontvankelijk is, zal ze haar staart naar één kant trekken.
Het mannetje zal dan het vrouwtje bestijgen en zijn penis inbrengen en beginnen te stoten. Tijdens dit stoten zal hij ejaculeren.
Na het paren blijven de honden verbonden. De reu zal zijn achterpoot optillen en de honden zullen bips tegen bips komen te staan ​​met de penis nog in de vagina.
Gedurende deze tijd zal de bulbusklier van de penis opzwellen waardoor de penis wordt vastgehouden door de samengetrokken spieren van de vagina. Hierdoor kan de reu zijn penis niet terugtrekken.
De koppeling wordt gezien als een succesvolle paring, maar houd er rekening mee dat een teef ook zwanger kan raken zonder de koppeling.
De koppeling kan 2 tot 30 minuten duren. Gedurende deze tijd mogen de honden niet worden gescheiden, omdat dit ernstige schade kan veroorzaken bij de teef.
Kan je gekoppelde honden scheiden?
Honden die op deze manier gekoppeld zijn, kun je niet zomaar scheiden.
Koud water en andere hulpmiddelen dragen weinig bij aan het versnellen van het scheidingsproces en maken de honden alleen maar van streek.
Belangrijk om te weten is dat een gedwongen scheiding kan leiden tot ernstig inwendig letsel bij de teef en moet dus te allen tijde worden vermeden.
Conclusie
Dus, het geheel nog even samengevat:
Gemiddeld is een teef vruchtbaar op de leeftijd van 6 maanden.
Bij kleine hondenrassen kan de eerste vruchtbaarheid eerder vallen en bij grote honden later.
De gemiddelde vruchtbare periode duurt 2 tot 3 weken.
Fokken met je hond is mogelijk vanaf de leeftijd van 30 maanden.
Het beste moment om te paren ligt tussen de 10de en 14de dag te rekenen vanaf het begin van de oestrische cyclus. Om zeker te zijn, kan je dierenarts een vaginaal uitstrijkje nemen of een progesteron test uitvoeren.
Van zodra honden paren en nog belangrijker "gekoppeld" zijn, mogen ze niet gescheiden worden. Dit om interne schade bij het teefje te voorkomen.
Dus, heb je niet de intentie om te paren met je hond? Dan kan een teef gesteriliseerd worden 8 weken na het begin van haar eerste vruchtbare periode.
Meer artikelen
Hoelang is een hond zwanger? Hoeveel pups krijgt een hond?! [Opgelost!] Hoelang moeten pups onder de warmtelamp? Wanneer en hoe vaak moet ik mijn puppy laten vaccineren en ontwormen? Puppy opvoeden? De 10 beste tips voor het opvoeden van een jonge hond!