top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

10 dingen die we doen bij onze hond, maar wat ze niet leuk vinden!


Waarschijnlijk zijn er een hoop dingen die je doet, wat je hond eigenlijk helemaal niet zo tof vindt. Natuurlijk is dit niet de bedoeling, maar je hebt het niet altijd door.


Honden tolereren een hoop van ons gedrag vaak wel, omdat ze loyaal zijn en makkelijk in de omgang, maar dit betekent niet dat hij alles altijd maar leuk vindt wat je doet. Waarschijnlijk kan je je wel een aantal dingen bedenken.


Bijvoorbeeld als hij tegenstribbelt als het tijd is om hem te wassen of hij raakt van streek als hij zijn zin niet krijgt.


Zelfs de rustigste honden hebben nog wel eens last van dingen die wij doen. Sommige dingen zijn natuurlijk niet te voorkomen, zoals naar de dierenarts gaan of naar de trimsalon. Geen enkele hond is natuurlijk hetzelfde, dus wat de ene hond niet leuk vindt, kan de ander wel leuk vinden.


 

1. Knuffelen

Blije hond wordt geknuffeld

We vinden het allemaal heel fijn om onze hond af en toe een lekkere dikke knuffel te geven, maar de realiteit is dat honden dit vaak helemaal niet zo prettig vinden. Van hun baasje kunnen ze het nog wel hebben, maar zeker van vreemden vinden ze het niet fijn.


Door je armen rond een hond z'n lichaam en nek te gooien kan hij dit opvatten als een dreiging. Ze tolereren knuffels vaak wel, maar ze kunnen dit vaak gewoon niet heel erg waarderen.


Het is beter om een hond jou te laten knuffelen op het moment dat hij daar zin in heeft en hem gewoon op z'n rug en borst te aaien als hij tegen je aan komt liggen.


Natuurlijk kan het zo zijn dat sommige aanhankelijke honden het wel heel leuk vinden om geknuffeld te worden, zoals de hond op de foto hierboven.


Het is belangrijk dat je je hond en z'n grenzen een beetje kent. Let op z'n lichaamstaal om beter te begrijpen hoe hij zich voelt op het moment dat je hem knuffelt. Als hij zich weg draait, z'n ogen afwendt, gaapt, z'n lippen likt, of er gewoonweg bezorgd uitziet, dan voelt hij zich hoogstwaarschijnlijk oncomfortabel.


 

2. In z'n gezicht of personal space zijn

Hond kijkt verschrikt en wordt op kop geaaid

Honden vinden het ook niet prettig als je met je handen in hun gezicht zit. Probeer dit dus te voorkomen, net als het over ze heen buigen en naar ze toe komen rennen. Ook dit is zeker weer belangrijk als je een hond niet goed kent.


Als baasje zijnde moet je soms wel even in je hond z'n gezicht zijn, bijvoorbeeld om z'n oren schoon te maken of z'n tanden te poetsen. Doe dit dan wel langzaam en voorzichtig, terwijl je hem beloont.


Als je hond tekenen van angst laat zien, of agressief gedrag gaat vertonen, stop er dan mee. Je kan maar beter voorzichtig zijn en een hondenbeet voorkomen!


 

3. In een situatie forceren

Hond in bad kijkt niet blij

Je kent het vast wel, dat je hond gaat liggen en z'n poten stijf voor zich uit houdt, omdat hij niet ergens naartoe wil gaan. Bijvoorbeeld als hij in bad moet, of als hij in z'n transportbox moet om naar de dierenarts te gaan. Het kan ook gaan om een bepaald persoon of dier. De achterliggende reden is vaak angst of een fobie.


Als je je hond forceert om zich in een bepaalde situatie te begeven, dan geeft dat hem een hoop stress. Het is in dit soort gevallen beter om je hond langzaam kennis te laten maken met de situatie. Houd hem op een afstandje en beloon hem als hij rustig blijft.


Stel hem geleidelijk meer bloot aan hetgeen dat hem stress laat ervaren en beloon hem als hij er niet op reageert. Als de fobie ernstig is, dan moet er misschien een trainer of gedragsexpert aan te pas komen.


Als je hond het niet leuk vind om in bad te gaan, is er nog wel een product dat je hiermee kan helpen. De "Dieren Bad- En Douche Set" is een siliconen borstel die je om je hand kunt doen en aan kunt sluiten op de kraan zodat er water uit komt. Op deze manier kun je je hond tegelijkertijd wassen terwijl je hem aait. Handig!



 

4. Verdrietig zijn

Meisje kijkt verdrietig uit autoraam

Het is niet altijd even makkelijk om vrolijk te zijn. Soms gebeurt gewoon 'het leven' en heb je even een dipje. Het ding is alleen dat je hond jouw emoties aanvoelt. Als jij door een periode van stress, rouwen of depressie gaat, dan beïnvloed dit ook zeker je hond.


Je hond gaat zich aanpassen aan je emoties, waardoor hij ook verdrietig wordt of soms zelfs ziek. Andere honden kunnen zich gaan vervelen en gefrustreerd raken, omdat ze niet genoeg aandacht en beweging krijgen. Hierdoor kan je hond gedragsproblemen gaan vertonen.


Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je een bepaalde routine erin houdt en genoeg tijd en aandacht blijft geven aan je hond. Honden kunnen je geweldige steun bieden. Er zijn niet voor niets therapiehonden! Als je even een stukje gaat wandelen met je hond kan je je zelf ook zomaar beter gaan voelen.

 

5. Geen routine en regels

Krijtbord met regels

Ook al lijkt het niet altijd zo, je hond heeft regels nodig. Als je hond vervelend is, dan is dat waarschijnlijk doordat je hem de regels niet helemaal duidelijk hebt weten te maken. Door hem te trainen en op te voeden krijgt je hond structuur in zijn leven.


Routine is belangrijk omdat je hond een interne klok heeft. Geef je hond dan ook het liefst elke dag rond dezelfde tijd zijn eten. Creëer ook een routine voor beweging en activiteiten, als dat mogelijk is. Met meer structuur en routine merk je waarschijnlijk dat je hond een stuk blijer is. Doordat je hond z'n wereld nu wat meer voorspelbaar is, kan dit zijn zelfvertrouwen best een boost geven.


 

6. Schreeuwen en straffen

Puppy op balkon wordt uitgescholden door baasje

Het is geen leuk gevoel als er iemand tegen je schreeuwt of als je gestraft wordt. Honden voelen dat hetzelfde. Ook al snappen ze niet altijd de woorden die we zeggen, ze begrijpen wel de emoties die erachter zitten.


Als je een gevoelige of een bange hond hebt, dan merk je misschien wel dat hij overstuur of bang wordt als je tegen hem schreeuwt. Angst is niet hetzelfde als respect, dus door te schreeuwen en te straffen versterk je niet jullie band.


Op de lange termijn kan het er ook voor zorgen dat het je hond er totaal ongevoelig voor geworden is, waardoor hij helemaal niet meer luistert omdat het hem niks meer boeit.


Door positief gedrag te belonen in plaats van ongewenst gedrag te bestraffen, leert je hond beter welk gedrag wenselijk is. Als hij iets doet wat niet mag, kan je hem beter aansporen tot het gewenste gedrag en dat belonen, in plaats van hem een klap te geven.


Zo is het handig om hem commando's als "af" en "los" te leren, om ervoor te zorgen dat hij niet op dingen kauwt of dingen opeet wat niet mag.


Door hem "Kijk" of "Kom hier" aan te leren kan je zijn aandacht krijgen als hij iets doet wat niet mag. Beloon hem uiteraard als hij luistert. Honden luisteren beter naar een commando waarbij ze iets moeten doen (zoals naar je toe komen), dan naar een "Nee" of "Niet doen". Dat snappen ze niet zo goed.


 

7. Niet laten snuffelen

Hond snuffelt aan boom

Honden vinden het heerlijk om lekker een stukje te wandelen. Niet alleen voor de beweging, maar ook zodat ze de wereld kunnen ontdekken. Zo ontdekken ze de wereld vooral met hun neus, in plaats van zicht, zoals bij mensen.


Het is niet leuk voor je hond om met volle vaart door de wandeling te moeten gaan, zonder even rustig te stoppen, ruiken en bepaalde plekken te markeren. Het is net alsof iemand jou bij je arm pakt en door je favoriete winkel rent, zonder dat je even mag stoppen om te kijken. Dat zou je ook niet leuk vinden, toch?


Laat je hond dus voortaan tijdens de wandeling lekker snuffelen!


 

8. Intense geuren

Hond ruikt aan hand van baasje

Iedereen weet wel dat honden een fantastisch reukvermogen hebben, van wel 10.000 tot 100.000 keer zo gevoelig als die van een mens. Honden vinden het ook geweldig om allerlei verschillende geuren in zich op te nemen. Echt sterke geuren en chemicaliën vinden ze echter niet zo prettig en kan hun neus irriteren.


Daarom is het vaak beter om je hond niet in te sprayen met bepaalde dingen. Als hij ingespoten moet worden met een medische spray, ontwijk dan in ieder geval zijn gezicht. Het beste is dan om het eerst op een ander doekje te sprayen en met dit doekje je hond in te wrijven.


Probeer je eigen deo en haarspray zover mogelijk bij je hond vandaan op te doen, zodat hij hier geen last van heeft.


 

9. Alleen gelaten worden

Eenzame hond kijkt verdrietig

Honden zijn sociale wezens en vinden het niet leuk om alleen te zijn. Sommigen vinden het wel leuk met een andere hond erbij, maar andere honden willen alleen maar mensen om zich heen. Sommige honden willen echt niet alleen zijn en hebben verlatingsangst.


Het hoort er nou eenmaal bij dat we als mensen moeten werken om de kost te betalen. Helaas snappen honden dat niet. Dus hoe ga je hier mee om?


Als je thuis bent, besteed dan zoveel mogelijk aandacht aan je hond. Houd een routine aan en zorg dat je hond genoeg beweging en mentale stimulatie krijgt. Als je veel reist, zorg dan voor een vaste hondenoppas met wie je hond bekend is.

 

Aanbevolen voor jou: Top 23 honden die goed alleen kunnen zijn!

 

10. Verkleden

Franse Bulldog met vlinderhoofdband om

Tenzij je je hond misschien als puppy al hebt laten wennen aan het dragen van kleding, vindt hij het waarschijnlijk helemaal niet zo prettig om allerlei kleertjes te dragen. Veel honden zullen het wel tolereren, maar of ze het echt prettig vinden? Waarschijnlijk niet. Leer je hond kennen voordat je hem in bepaalde kleertjes hijst.


Sommige honden vinden het nog wel prima om een hondenshirt te dragen, maar dingen op hun hoofd en aan hun voeten vinden ze verre van prettig.


Als je hond bescherming nodig heeft tegen de kou, begin dan met lichte kleertjes en laat ze dit associëren met veel snoepjes. Laat ze langzaamaan meer wennen aan truitjes, jasjes en slofjes. Let goed op je hond z'n lichaamstaal om te zien wanneer hij er genoeg van heeft.



Meer artikelen

De 10 beste tips voor het opvoeden van een jonge hond!

Allergieën bij je hond? Zó herken je de signalen en zó ga je er mee om!

Overlast door je blaffende hond? Dit is de oplossing om het blaffen af te leren!

5 verschillende hondenrassen en hun karakter!

Het Labrador Handboek. Is het een leerzaam boek en het aanschaffen waard?

TopPostBannerPic.jpg

Tijdelijk 10% korting op de beste verzekering voor je hond!

Die sluit je namelijk af bij Petplan! Petplan is opgericht door dierenartsen en is al ruim 45 jaar

dé huisdierenexpert wereldwijd.

Al meer dan 1,5 miljoen slimme baasjes hebben hun huisdier verzekerd bij Petplan! 

Dus sluit nu ook de beste hondenverzekering af of stap gemakkelijk over.

 

Ja, ik wil de beste verzekering voor mijn hond! ⇨

bottom of page