top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Dit is waarom je hond niet eet en lusteloos is!


Hond ligt lusteloos op de vloer en eet niet

Normaal staat hij al kwispelend naast je voeten op het moment dat je zijn brokjes tevoorschijn tovert, maar vandaag blijft hij maar lusteloos liggen.


Ook als je het voer bij hem neerzet eet hij er niet of nauwelijks van. Wat is er aan de hand?


Dat een hond een keer niet eet hoeft niet meteen zorgwekkend te zijn. Het kan komen doordat hij simpelweg geen trek heeft, hij lust zijn huidige eten niet meer, hij heeft stress of is ziek. Lusteloosheid kan komen door een inwendige aandoening of infectie. Ga in elk geval voor de zekerheid naar de dierenarts.


Onderwerpen


Waarom eet mijn hond niet?

Net zoals bij mensen wel eens het geval is, heeft ook een hond wel eens geen zin om te eten. Dit is niet iets om je zorgen over te maken. Helemaal niet als je geen verandering in het gedrag ziet.


Als je hond vrolijk en actief blijft, dan is de kans dat er iets aan de hand is, erg klein.


Het is anders, als je hond voor langere tijd niet meer wil eten. Als de hond daarnaast lusteloos en sloom is, dan is dit zeker reden tot zorg.


Niet eten is voor een dagje niet erg. Voor langere tijd wel, want de hond krijgt geen voedingsstoffen meer binnen.


Lusteloosheid kan een gevolg zijn van langdurig niet eten, maar de kans is groter dat er medisch iets mankeert.


Een hond die niet eet en lusteloos is, is dus reden tot zorg. Erg lastig is het, om achter de oorzaak te komen. Wacht daarom niet af bij een hond die niet eet en die lusteloos wordt en maak een afspraak met de dierenarts.


Er kunnen dan mogelijke oorzaken onderzocht of uitgesloten worden.


Wat is het normale eetpatroon van jouw hond?

Het eetgedrag van jouw hond verandert tijdens zijn/haar leven. Jonge honden dienen veel vaker te eten dan volwassen honden.


Het is redelijk normaal om een pup viermaal per dag te voeren. Als de pup wat ouder is, dan wordt dit driemaal daags en volwassen honden eten twee tot één keer per dag.


De hoeveelheid brokken is afhankelijk van de levensstijl en het gewicht van jouw hond.


Het veranderende eetgedrag staat los van het plotsklaps niet meer eten en lusteloos worden van jouw hond.


Op oudere leeftijd zal een hond altijd wat minder eten en wat minder actief of zelfs slomer worden. Dit is een geleidelijke verandering en is daarom nooit de oorzaak van het plotselinge stoppen met eten en lusteloos worden.


Enkele mogelijke oorzaken waarom je hond niet meer eet

Dat een hond niet meer eet, hoeft in lang alle gevallen niet ernstig te zijn. Soms zijn er simpele oorzaken aan te wijzen.


Wel is de combinatie niet eten en lusteloosheid een reden tot zorg. We zetten de meest voorkomende oorzaken op een rij, waarom een hond stopt met eten.


Geen trek in eten

Een hond kan ook gewoonweg even geen trek in eten hebben. Dit komt bijvoorbeeld omdat hij/zij al te veel hondenkoekjes gegeten heeft.


Het is leuk om je hond te verwennen, maar dit moet natuurlijk niet overdreven worden.


Je hond heeft voor de dagelijkse voedingsstoffen normale brokken nodig en in hondenkoekjes zijn die stoffen niet (voldoende) aanwezig.


Jouw hond vindt het voer niet meer lekker

Er kunnen diverse redenen zijn dat jouw hond het eten niet lekker vindt. Net zoals bij mensen, kan het voer op een gegeven moment tegenstaan.


Meestal is het overstappen naar een ander soort voer of een ander merk voer voldoende om je hond weer aan het eten te krijgen.


Met enkele soorten voer kun je afwisselen en zo voorkom je dat de hond het eten snel zat is.


De hond ervaart stress

Net zoals veel dieren, zijn ook honden gevoelig voor stress.


Een hond kan gestrest raken van langdurig alleen in huis zijn, een nieuw huisgenootje of doordat je de inrichting van het interieur hebt veranderd. Hierdoor laat de hond het eten staan.


Door langzaam aan een nieuwe situatie te wennen, zal de hond meer ontspannen worden en komt de eetlust weer terug.


De hond is ziek

De meest ernstige oorzaak dat je hond niet eet, is dat hij ziek is. In veel gevallen zul je het zien dat de hond ziek is, want naast het niet eten, speelt lusteloosheid een belangrijke rol.


Van een hond die niet eet én niet op normale wijze reageert, mag je gerust uitgaan deze deze niet lekker is.


Je kunt dit één of twee dagen aankijken, om te zien of de situatie verbetert. Ook een hond heeft wel eens een dag van niet lekker zijn.


Als de hond weigert te eten, lusteloos blijft en eventueel andere klachten heeft, dan moet je naar de dierenarts. Meestal spelen ook andere zaken, zoals braken, diarree, hoesten, een opgezette buik, overdreven veel drinken of te snelle ademhaling.


Soms heeft een hond zichtbaar pijn, dan moet je ook niet langer wachten en direct een afspraak maken met de dierenarts.


Soms zijn bepaalde klachten relatief onschuldig en gemakkelijk op te lossen. Je moet alleen wel weten wat er aan de hand is.


Waarom is je hond lusteloos?

Normaliter zijn honden vrolijk en actief. Dit kan uiteraard per hondenras verschillen. Sommige honden zijn van nature heel rustig. Maar een rustige hond is natuurlijk iets anders dan een lusteloze hond.


Ook al heb je een rustige of wat trage hond, je zult het altijd merken als deze lusteloos is. Helemaal als je hond niet eet, dit is een veel voorkomende situatie als een hond zich niet goed voelt.


Enkele reden voor lusteloosheid bij een hond:


De hond heeft een inwendige aandoening

Dat een hond ineens lusteloos is, is een vorm van gedrag waaruit je kunt afleiden dat intern iets mis zou kunnen zijn. Een mens kan vertellen wat hem/haar mankeert, maar een hond kan dit niet en toont dit via het gedrag.


Een hond kan bloedarmoede hebben, diabetes of een probleem hebben met vitale organen. Dit zijn zaken die een hond lusteloos maken en de eetlust verstoren.


Bovenstaande aandoeningen zijn erg, maar niet onoverkomelijk. Aan bloedarmoede of diabetes kan een hond behandeld worden.


Er kunnen ook ernstige inwendige aandoeningen zijn, zoals kanker. Let er in deze gevallen op of de hond gevoeliger is voor aanrakingen op bepaalde plekken.


Als dit het geval is, dan is er een dieper inwendig probleem. Maak dan een afspraak met de dierenarts.


De hond heeft last van een infectie

Ook een hond kan door een bacterie of een virus geveld worden en een infectie krijgen. Iedereen die wel eens een infectie heeft gehad, weet dat dit een lusteloos gevoel kan geven.


Dit is niet verwonderlijk, want het lichaam zet alles op alles op om de infectie te bestrijden. Hierdoor kan een hond met een infectie nooit vrolijk of actief zijn en ontbreekt het ook aan eetlust.


Soms gaat een infectie vanzelf over en is de hond enkele dagen lusteloos. Ook al is er geen eetlust, als de hond wel drinkt, dan kun je dit een paar dagen aankijken.


Als de lusteloosheid aanhoudt en je merkt dat klachten verergeren, maak dan een afspraak met de dierenarts.


Er zijn ook infecties die je serieus moet nemen, zoals hartworm of het parvovirus.


Wanneer moet je naar de dierenarts?

Iedere hond is wel eens een keer ziek of voelt zich een dagje niet lekker en is dan lusteloos en de eetlust ontbreekt.


Als dit in combinatie is met andere ernstige klachten, dan moet je direct een dierenarts inschakelen. Doe dit ook als de klachten langer dan één of twee dagen aanhouden of zelfs verergeren.


Conclusie

Een hond die niet eet en lusteloos is, vertoont afwijkend gedrag.


Hoe rustig jouw hond van nature ook is, als de hond weigert om te eten en lusteloos is, hou hem/haar dan extra goed in de gaten.


Vertrouw je het niet? Schakel dan direct de dierenarts in. Ook als je het een dag aangekeken hebt en de situatie verandert niet, dan moet je een dierenarts inschakelen.


Een dierenarts kan de oorzaak bepalen en een behandeling voorschrijven. In vrijwel alle gevallen zal jouw hond na een behandeling weer snel opknappen.


Meer artikelen

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page