top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Wat zijn symptomen van een ongelukkige hond?


Ongelukkige hond met dekentje om zijn kop

Als baasje doen we alles voor onze lieve harige vriend: lekker wandelen, nieuwe speeltjes kopen en veel aandacht geven.


Maar kan een hond dan toch ongelukkig zijn? En wat zijn de symptomen van een ongelukkige hond? En belangrijker nog: hoe maken we onze hond weer gelukkig?


Dit zijn goede vragen, waar wij de antwoorden op gevonden hebben.


Je kan een ongelukkige hond herkennen aan de volgende symptomen:

 • Teruggetrokken

 • Moe en lusteloos

 • Veranderde eetlust

 • Rusteloosheid

 • Overmatig poten likken

 • Verandering in gedrag

Afhankelijk van de situatie kan je een hond weer gelukkig maken door hem veel aandacht en liefde te geven, of door een andere hond te nemen als gezelschap. Soms heeft het alleen wat tijd nodig.


Onderwerpen


8 symptomen van een ongelukkige hond

Er zijn een aantal symptomen die je hond laat zien, waaraan je herkent dat hij ongelukkig of depressief is. Het alomvattende woord om te beschrijven hoe een ongelukkige hond er uitziet is toch wel 'verdrietig'.


Maar er zijn ook wat concretere symptomen te noemen:

 • Teruggetrokken. Je hond is erg teruggetrokken en heeft geen zin in een wandeling, spelletje of andere activiteit waar hij voorheen wel enthousiast van werd.

 • Moe en lusteloos. Hij slaapt veel en heeft geen energie.

 • Veranderde eetlust. Hij eet nauwelijks meer of schrokt alles juist zo naar binnen.

 • Rusteloosheid. Je hond blijft maar van de een naar de andere plek gaan en komt maar niet tot rust.

 • Overmatig poten likken. Ze kunnen veel aan hun poten likken om zichzelf gerust te stellen.

 • Verandering in gedrag. Je hond z'n gedrag kan veranderen. Hij gaat ineens op spullen kauwen, probeert om te ontsnappen, heeft ongelukjes in huis, reageert meer op prikkels van buitenaf, of wordt zelfs agressief.

 • Laaghangende staart. Een depressieve hond, of een hond die veel stress heeft, herken je ook aan een laaghangende staart. Soms hangt deze zelfs tussen de benen.

 • Lichaamshouding. Een blije hond zijn lichaam is vaak relaxed en ontspannen. Bij een ongelukkige hond is dit tegenovergesteld. Het lichaam is gespannen en vaak maken ze zich klein met hun hoofd naar beneden gebogen. Ze vermijden dan ook oogcontact.

 

Wil je je hond weer gelukkig maken?

 

9 oorzaken waarom hij ongelukkig kan zijn

Nu je de symptomen kan herkennen en vermoedt dat je hond ongelukkig is, ben je waarschijnlijk nieuwsgierig waarom hij ongelukkig is.


Daar zijn een aantal redenen voor te bedenken:

 • Verandering van omgeving. Misschien ben je recent verhuisd of heb je flink verbouwd aan je huidige omgeving. Honden houden van routine, dus het kan een grote invloed hebben als de oude vertrouwde omgeving ineens heel anders is.

 • Verandering in de mensen om hem heen. Het kan zijn dat er met de mensen in z'n omgeving een verandering heeft plaatsgevonden. Een baasje overlijdt, een gezinslid vertrekt of er is juist een nieuw gezinslid bijgekomen die ineens veel aandacht krijgt.

 • Winterdepressie. De dagen worden korter en de nachten worden langer. Dit heeft niet alleen invloed op mensen, maar ook honden kunnen hier last van hebben en minder vrolijk worden. In het engels heet dit ook wel 'Seasonal Affective Disorder', wat de toepasselijke afkorting 'SAD' heeft.

 • Verveling. We kunnen nou eenmaal niet altijd de volle aandacht hebben voor onze hond. We hebben gewoon onze verplichtingen, bijvoorbeeld werk. Maar die tijd dat jij aan het werk bent, zit je hond wel alleen thuis. Er zijn wel honden die goed alleen kunnen zijn, maar het blijven sociale wezens. In al die tijd alleen moeten ze zich maar zien te vermaken, wat uiteindelijk tot verveling kan leiden. Daar wordt niemand vrolijk van, ook je hond niet.

 • Wordt beïnvloed door jouw gevoelens. Honden zijn erg empathisch en leven met ons mee. Als je zelf niet zo lekker in je vel zit, beïnvloed je onbewust ook je hond. Die neemt jouw gevoelens over, waardoor een ongelukkige hond ontstaat.

 • Angsten en fobieën. Een onderliggende oorzaak van je depressieve hond kan zijn dat ze eigenlijk een angst of fobie hebben. Dit kan bijvoorbeeld verlatingsangst zijn, of een fobie voor knallen. Hierdoor leven ze constant in angst; "Wanneer komt er weer een knal? Wanneer wordt ik weer alleen gelaten?"

 • Onjuiste training. Het trainen van je hond is deel van de opvoeding, het hoort er gewoon bij. Maar hoe je je hond opvoedt kan grote impact hebben op hoe hij zich voelt. We gaan er niet vanuit, maar als je je hond met harde hand opvoedt, dan is dit natuurlijk niet goed voor z'n zelfvertrouwen en voor de band tussen jullie. Opvoeding gebaseerd op spelletjes en belonen (Zoals Brain Training For Dogs) is een veel betere en diervriendelijke manier om je hond te trainen tot een lieve, harige vriend.

 • Pijn of ziekte. De oorzaken van een ongelukkige hond zijn niet alleen maar mentaal. Het kan ook zijn dat je hond pijn heeft of ziek is, waardoor hij zich niet fijn voelt. Als je vermoedt dat je hond fysiek pijn heeft, raadpleeg dan je dierenarts.

 • Persoonlijkheid. Elke hond is anders. Soms zit het gewoon in z'n aard om wat meer ingetogen te zijn. Probeer uit te vinden waar jouw hond echt vrolijk van wordt, zodat je z'n leven daarmee wat meer kan verrijken.


zielige hond kijkt verdrietig in de camera

Je hond weer gelukkig maken

Nu je weet wat de symptomen en oorzaken zijn van een ongelukkige hond, wil je er alles aan doen om je hond weer gelukkig te zien.


Wat je precies moet doen om je hond weer blij te maken, ligt aan de situatie.


Heb je recent een verbouwing gedaan of ben je verhuisd? Dan is het een kwestie van tijd, en met wat liefde en aandacht went het wel weer.


Is z'n oude baasje of mede-viervoeter-vriendje overleden? Ook dan zorgen liefde, aandacht en tijd dat je hond er weer bovenop komt. Je kan ook overwegen om een nieuwe kameraad voor hem in huis te nemen.


Heb je hem wel genoeg aandacht gegeven de laatste tijd? Ga dan lekker met hem wandelen, bewegen en wat goede speelsessies houden. Voor je het weet, huppelt hij weer in het rond.


Is pijn de achterliggende oorzaak? Dan zit er uiteraard niets anders op dan een bezoek aan de dierenarts om het probleem te verhelpen.


Komt hij maar niet tot rust? Dan is een aroma diffuser met wat lavendeldruppels ook een goede oplossing. De geur van lavendel is voor zowel jou als je hond rustgevend en het ruikt nog lekker ook.


Mochten bovenstaande tips niet helpen, dan is het natuurlijk ook van belang dat je een dierenarts raadpleegt, of een trainer die bekend is met dit soort gevallen.


Vrolijke zwarte hond speelt op de bank met zijn baasje

Wanneer is een hond gelukkig?

Als je de tips gaat volgen die we net aan je uitgelegd hebben, dan is de kans groot dat je hond weer z'n vrolijke oude zelf wordt.


Maar hoe herken je dat? Wanneer is je hond weer gelukkig?


Aan deze signalen herken je een gelukkige hond:

 • Hoge, kwispelende staart. Deze herkennen we allemaal wel. Gewoon die staart die rustig heen en weer gaat.

 • Ontspannen lichaam. Het lichaam van je hond is niet gespannen of ineengedoken, maar gewoon lekker relaxed. Z'n schouders zijn losjes, de ogen zacht, en het lichaam ontspannen.

 • Slappe oren. De oren zijn ook erg relaxed en hangen slapjes, in plaats van rechtop of plat langs hun kop.

 • Leunt tegen je aan. Een blije hond komt rustig bij je liggen en leunt tegen je aan. Als je hem aait geniet hij er ook echt van.

 • Wil graag spelen. Een vrolijke hond wil graag lekker spelen en rondhuppelen. Met een 'spelbuiging' geeft hij aan dat hij wel zin heeft in een spelletje.


Blije hond speelt in het park met speeltje en doet spelbuiging

Conclusie

Er zijn een hoop oorzaken die ervoor zorgen dat je hond depressief kan raken. Hoe eerder je de symptomen weet te herkennen, hoe beter.


Gelukkig zijn er ook een hoop oplossingen om je hond weer helemaal blij te maken.


Meer artikelen

ความคิดเห็น


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page