top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Hoeveel pups krijgt een hond?! [Opgelost!]


blije moederhond met puppy's

Veel hondeneigenaren vragen het zich wel eens af: "Hoeveel pups kan een hond eigenlijk krijgen?"


Zeker als je op dit moment misschien een zwangere hond hebt of van plan bent om te gaan fokken, dan is het handig om te weten met hoeveel pups je rekening moet gaan houden.


Ik heb het voor je onderzocht en ben tot de volgende conclusie gekomen:


Gemiddeld telt een hondennestje 6-8 puppy's. Natuurlijk zijn er een hoop verschillende factoren die hierbij meespelen. Een kleine hond krijgt vaak maar 1-3 pups per nest, terwijl een grote hond wel 8-14 pups kan krijgen. Het grootste nestje ooit gemeten telde 24 puppy's.


Onderwerpen


Hoeveel pups krijgt een hond gemiddeld?

Over het algemeen krijgt een hond dus zo'n 6 tot 8 puppy's per nestje. Maar dit is sterk afhankelijk van een aantal factoren, waarbij de grootte van je hond een grote rol speelt.


Zo is het voor een kleine hond eerder normaal om maar 1 puppy per nestje te hebben, hoewel het bij kleine honden ook wel vaak genoeg gebeurd dat ze tot wel 4 puppy's per keer krijgen.


Voor een middelgrote hond telt een normaal nestje 6 tot 8 puppy's, maar soms ook meer.


Bij een grote hond moet je niet gek opkijken als je plots 14 extra bekjes hebt om te voeden.


De hoeveelheid puppy's per nestje is ook per ras verschillend. Hier een klein lijstje met een aantal verschillende rassen en het aantal puppy's:

 • Dwergpinscher: 2 tot 3 puppy's

 • Bull Terriër: 2 tot 3 puppy's

 • Chihuahua: 3 tot 5 puppy's

 • Maltezer: 3 tot 8 puppy's

 • Dalmatiër: 6 tot 8 puppy's

 • Shih Tzu: 6 tot 10 puppy's

 • Labrador: 6 tot 10 puppy's

 • Duitse Herder: 7 tot 9 puppy's (zonder stamboom) of 4 tot 6 puppy's (met stamboom)

 • Golden Retriever: 8 tot 14 puppy's

Als je hond op dit moment drachtig is en je wil een idee krijgen van de hoeveelheid pups die je kan verwachten, ga dan naar je dierenarts om een echo te laten maken. Hoewel dit niet altijd 100% nauwkeurig is, krijg je toch een goed idee van de grootte van het nestje.


Zo is het niet een complete verrassing hoeveel pups eraan zitten te komen. 

Wil je de opvoeding van je pup meteen goed aanpakken en zo probleemgedrag voorkomen?


Het Grote PuppyBoek heeft al veel mensen geholpen bij het opvoeden van hun puppy tot een lieve en gehoorzame beste vriend.


Voor het symbolische (en TIJDELIJKE) bedrag van 27 euro kan je al gebruik maken van deze COMPLETE en VOLLEDIGE gids om je puppy om te toveren tot een hele lieve grote harige vriend!


Wees er snel bij, want je krijgt nu ook TIJDELIJK 3 GRATIS bonussen erbij! 

Welke factoren spelen een rol op de grootte van het nestje?

Er zijn meerdere factoren die bepalen hoeveel puppy's er in een nestje zitten. Een aantal hebben we er al verklapt, maar hier zijn er nog een aantal:

 • Ras

 • Grootte

 • Leeftijd

 • Gezondheid

 • De vaderhond

De twee voornaamste factoren die bepalen hoeveel pups een hond krijgt zijn toch wel het ras en de grootte van de hond.


Daarnaast speelt onder andere de leeftijd van de moederhond een rol. Een jongere hond krijgt vaak een groter nestje dan een hond die al wat ouder is.


Ook de gezondheid van je hond kan van invloed zijn. Zwerfhonden kunnen bijvoorbeeld veel pups krijgen, maar een hoop worden doodgeboren, en een aantal andere sterven vaak een paar uur erna.


Dit komt door weinig en slechte voeding tijdens de zwangerschap. Als de moeder ziek is of ondervoedt, dan is de kans groter dat het een klein nestje betreft.


Als laatst speelt de vaderhond ook nog een rol. Uiteraard spelen ook hierbij het ras, de grootte, de leeftijd en de gezondheid een rol, maar volgens een aantal dierenartsen is de kwaliteit van het sperma ook van invloed.


Gratis tip:

De dierenartskosten kunnen met een pup aardig in de papieren lopen. Om flinke dierenartskosten te voorkomen, kan ik je zeker aanraden om een hondenverzekering af te sluiten.


Wil jij ook de beste verzekering voor jouw lieve pup, dan zou ik je aanraden om even mijn artikel te lezen waarin ik de beste hondenverzekeringen vergelijk.


(Heb je geen zin om alsnog hondenverzekeringen te vergelijken? Dan zal ik alvast de beste 2 voor je verklappen. Figo heeft namelijk de beste dekking en PetSecur is de goedkoopste en meest gekozen. Doe er je voordeel mee!)

 
 

Hoelang is een hond zwanger?

Over het algemeen is je hond ongeveer 9 weken drachtig, dus dat is gemiddeld 63 dagen, maar dit kan variëren tussen 57 en 72 dagen. Hoelang je hond zwanger is, is afhankelijk van de hoeveelheid pups die ze draagt.


Wat is het grootste nestje ooit?

In 2004 heeft een Napolitaanse Mastiff in Engeland een nestje gekregen van maar liefst 24 pups!


Dit record is opgenomen in de Guinness World Records.

 

Wil je je hond mentaal een beetje uitdagen?

Daar wordt ie namelijk slimmer en gelukkiger van! 

Hoeveel nestjes kan een hond per jaar krijgen?

Een teefje dat niet gesteriliseerd is, kan in theorie tot 3 nestjes per jaar krijgen.


Er zijn in Nederland wel regels opgesteld die voorkomen dat een teefje alleen maar gebruikt wordt om nestje na nestje eruit te gooien.


Zo is het vastgesteld dat een teefje maximaal 5 nestjes mag krijgen in haar leven en dat er tussen elk nestje minimaal een periode moet zitten van 12 maanden.


Zo wordt voorkomen dat er aan de lopende band nestjes worden geproduceerd voor de winst, de zogenaamde broodfokkerijen, wat geen goede levenskwaliteit oplevert voor zowel de moederhond als voor de pups.


Deze en andere regels omtrent het fokken van honden vind je hier.

 

Krijg je binnenkort wat pups in huis?

Ze zijn wel schattig, al die kleine pups, maar op het moment dat ze kunnen lopen en op ontdekkingsreis gaan, plassen ze je hele huis onder. Dan is een hondentoilet erg handig!


Dit hondentoilet is een soort grasmat waar al je pups makkelijk hun behoefte op kunnen doen. Dit is een stuk efficiënter dan je huis vol leggen met puppy pads.


En wat ook fijn is: hij is erg makkelijk schoon te maken! Twijfel dus niet langer.Ook een hondenren voor binnen is op dat moment geen overbodige luxe. Hiermee houdt je ze gemakkelijk in een afgezet gebied, zodat je ze niet de hele tijd in de gaten hoeft te houden.

 
 

Hoe herken je het begin en het einde van de bevalling?

Het is belangrijk voor baasjes om te herkennen wanneer de bevalling eraan zit te komen en wanneer je met zekerheid kan zeggen dat alle pups er uit zijn.


Aan het gedrag van je hond kan je zien of ze binnenkort gaat bevallen. Net voordat een hond gaat bevallen, zijn ze nerveus en moe. Ze bewegen langzaam en zullen een veilig en warm plekje zoeken waar ze hun puppy's ter wereld kunnen laten komen.


Je kan aan het gedrag ook herkennen of ze klaar zijn met bevallen. Als mama hond klaar is met bevallen, dan ziet ze er opgelucht uit en begint ze de puppy's te verzamelen om ze vervolgens borstvoeding te geven.


Je zou misschien denken dat het minder moeite kost als je hond gaat bevallen van minder pups, maar hoe minder puppy's er zijn, hoe langer het duurt voordat je hond gaat beginnen met bevallen.


Dit kan als gevolg hebben dat de hele bevalling juist langer duurt dan bij een groot nestje. Het is wel zo dat het vermoeiender is voor de moederhond als er een groot nest aankomt.


Over het algemeen kan een bevalling wel 3 tot 12 uur duren.


7 wollige schattige puppies zitten rustig op een trapje
 
 

Wat is de maximale leeftijd dat een hond pups kan krijgen?

Een hond kan in principe haar hele leven drachtig raken. Het is echter verboden om een hond na een bepaalde leeftijd te laten dekken.


Als een teefje al eerder een nestje heeft gehad, dan mag zij gedekt worden tot haar 9e jaar (108 maanden). Een teefje dat nog nooit een nestje heeft gehad mag tot haar 6e jaar gedekt worden (72 maanden).

Kunnen honden een eeneiige tweeling krijgen?

Eeneiige tweelingen zijn in de hondenwereld erg zeldzaam. Er werd lange tijd gedacht dat het niet mogelijk was, maar in 2004 is de eerste officiële eeneiige hondentweeling geboren. Lees het verhaal hier.


De kans is groot dat dit niet de enige eeneiige tweelingen zijn, maar dat er wel meer zijn. De waarschijnlijke reden dat we dit niet vaak zien is omdat honden een plekje zoeken waar ze in alle rust en stilte kunnen bevallen en omdat we het niet snel herkennen.


Feit blijft wel dat het enorm zeldzaam is!


Trouwens..!


Ben je nog op zoek naar het allerbeste voer voor jouw lieve pup, dan kan je ik zeker het voer van Just Russel aanbevelen. Dit voer is volledig op maat gemaakt voor jouw hond, gebaseerd op een aantal simpele vragen die je eerst moet beantwoorden.


Kijk hier meteen op de site (nú met 30% korting!), of lees eerst mijn review over Just Russel hondenvoer.


Just Russel heeft al hondenvoer vanaf €19,99 per maand!


Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page