Het is de tijd waar we allemaal tegen opzien: de dag dat we afscheid moeten nemen van onze lieve, harige viervoeter.
Helaas is het onderdeel van het leven en moeten we er allemaal aan geloven.
Maar sommige honden worden 10 jaar oud, anderen 15, en een aantal kunnen zelfs de 20 aantikken. Hoe weet je dan wanneer het einde er aan zit te komen?
De symptomen van een stervende oude hond herken je als volgt:
1. Moeizame ademhaling
2. Pijn
3. Zich terugtrekken
4. Geen trek en dorst meer
5. Rusteloosheid
6. Moe en geen energie
7. Moeite met bewegen
8. Incontinentie
9. Gewichtsverlies
10. Koud lichaam
11. Kleur van tandvlees verandert
Onderwerpen
Symptomen van een stervende oude hond
Vanaf ongeveer 7 jaar wordt je hond beschouwd als een senior. Vanaf dit moment beginnen de ouderdomsverschijnselen langzaam zichtbaar te worden en wordt je hond wat minder vitaal.
Dat je hond oud is en wat meer moeite krijgt met bewegen en dergelijke betekent nog niet gelijk dat hij doodgaat. Op het moment dat je hond wel zijn levenseinde nadert, dan kan je dat aan de volgende symptomen herkennen:
Moeizame ademhaling. De ademhaling verandert. Je hond kan moeite krijgen met ademhalen. Hij ademt snel, kort, of juist erg diep, en elke ademhaling lijkt hem veel moeite en energie te kosten. Het kan ook zijn dat het ademen van je hond ineens een stuk luider is.
Pijn. Honden die stervende zijn kunnen op een gegeven moment een hoop pijn ervaren. Ze schuwen bijvoorbeeld weg als je ze wil aaien, omdat dit pijn kan doen. Ook zullen ze wat meer janken, of misschien zelf bijten als de pijn heel onaangenaam is. Raadpleeg je dierenarts of er de mogelijkheid is voor medicatie die de pijn wat weg kan nemen.
Zich terugtrekken. Naarmate je hond zijn laatste dag nadert, kan hij steeds wat afstandelijker worden en zich vaker terugtrekken naar een rustig plekje waar hij normaal niet ligt. Respecteer dit voor het grootste gedeelte, maar als je toch wat aandacht wil geven, benader hem dan kalm en rustig.
Geen trek en dorst meer. Honden houden erg van eten en staan kwispelend voor je neus als het voedertijd is. Een oudere hond die het einde nadert is echter niet meer zo enthousiast. Hij eet een stuk minder, of soms zelfs helemaal niet. Je dierenarts kan hem medicatie geven om de eetlust weer wat op te wekken, maar als hij echt niet meer wil eten, dan weet je dat het niet lang meer duurt.
Rusteloosheid. Je hond kan rusteloos worden, doordat hij pijn heeft of doordat hij niet echt comfortabel meer kan worden. Je hond kan op z'n oude dag ook last krijgen van dementie, waardoor hij ook verward en rusteloos wordt.
Moe en geen energie. Het enige wat je hond nog doet is liggen en slapen. Ze hebben simpelweg de energie niet meer om op te staan. Een wandeling naar z'n eten en drinkbakje kost moeite en een spelletje zit er al helemaal niet meer in. Zet z'n eten en drinken wat dichter bij de plek waar hij veel ligt, zodat hij niet meer zoveel hoeft te lopen.
Moeite met bewegen. Zeker bij grote honden gaat de beweging snel achteruit. Vaak hebben deze honden te kampen met zaken als artrose en andere gewrichtsproblemen. Grote honden kunnen op een gegeven moment niet eens meer opstaan, en kleine honden hebben eerder last van dat ze omvallen. De kwaliteit van leven is dan zo goed als verdwenen, dus moet je jezelf af gaan vragen of inslapen op zo'n moment toch maar het beste is.
Incontinentie. Doordat oude honden soms last hebben van dementie, moeite hebben met opstaan of doordat hun lichaam ermee ophoudt, kan het gebeuren dat ze over zichzelf heen plassen. Hetzelfde geldt voor poepen. Zeker als ze pijnlijke gewrichten hebben en moeite hebben met hurken tijdens het poepen, dan kan het zo zijn dat ze zich ontlasten terwijl ze op de grond liggen. Iets wat hierbij kan helpen is een binnenshuis hondentoilet. Dit is een soort grasmat waar je hond gewoon z'n behoefte op kan doen. Zo hoeft hij niet meer een heel stuk naar buiten te lopen. Het hondentoilet is ook nog eens makkelijk schoonmaken, dat is voor jou natuurlijk ook fijn. Bekijk het hondentoilet op bol.com
Gewichtsverlies. Als honden minder trek hebben en als gevolg daarvan minder eten, dan is het begrijpelijk dat ze gewicht verliezen en magerder worden. Je dierenarts kan medicatie voorschrijven of andere voeding geven om hierbij te helpen.
Koud lichaam. Doordat het lichaam langzaam aan het uitschakelen is en het bloed minder snel rondgepompt wordt, daalt de lichaamstemperatuur en voelt het lichaam en de adem van je hond koud aan.
Kleur van tandvlees verandert. In plaats van dat het tandvlees de normale rozige kleur heeft, is het nu bleek, blauw of wit.
Gaat hij dood of is hij alleen ziek?
Als je hond zich anders begint te gedragen dan normaal, dan is dit in ieder geval een teken dat er iets loos is.
Leeftijd speelt hierbij een belangrijke rol om dit vast te stellen. Is je hond al ouder? Dan zou het inderdaad kunnen dat het einde nadert.
Is je hond nog relatief jong? Dan is er wellicht iets anders aan de hand.
Wat er ook aan de hand is, als je merkt dat het gedrag van je hond niet meer is wat het eerst was, dan is een officiële diagnose van de dierenarts nodig.
Die kan dan ook gelijk het plan van aanpak met je bespreken, en hoe verder als het inderdaad blijkt te gaan om de laatste levensfase van je hond.
Voelt een hond de dood aankomen?
Dat honden en dieren in het algemeen wel besef hebben van de dood, dat wisten we al.
Denk maar aan dieren in het wild die hun jong verliezen, of onze honden die hun maatje verliezen. Maar voelt een hond ook dat hij zelf gaat sterven?
Hoewel we nooit zeker kunnen weten wat er in hun hoofd omgaat, zijn er wel een hoop gevallen van mensen bij wie het leek dat hun hond zeker wel een idee had dat het einde er aan zat te komen.
Bekijk maar eens een aantal van deze verhalen. Dat een hond isolement opzoekt geeft ook al aan dat hij het idee heeft dat er wat aan zit te komen, maar of hij echt besef heeft van het concept 'doodgaan', dat weten we natuurlijk niet zeker.
Hond natuurlijk laten sterven of in laten slapen?
Dit is waarschijnlijk een brandende vraag die je jezelf vast al gesteld hebt, en zeker een die het waard is om van tevoren al over na te denken.
Laat je je hond een natuurlijke dood sterven, of help je hem een handje mee?
Uiteindelijk is het aan jou als baasje om deze keuze te maken. Wat het beste is voor je hond ligt aan de situatie.
Als je hond nauwelijks meer overeind kan komen, alle energie is uit zijn lichaam weggezogen en hij heeft duidelijk pijn, dan is de enige logische stap dat je hem laat euthanaseren, hoe moeilijk dat ook is.
Als hij nog wel wat rond kan lopen, redelijk eet en drinkt, en geen pijn heeft, dan is er nog wel wat kwaliteit van leven, dus is het aantrekkelijker om de natuur op zijn beloop te laten.
Om te bepalen wat het beste is voor jou en je hond, dan is het verstandig om hem te laten controleren door je dierenarts, zodat jullie samen tot een besluit kunnen komen.
Je stervende hond geruststellen en verzorgen
In de laatste momenten van onze hond willen we er nog alles voor doen om het ons maatje zo aangenaam mogelijk te maken.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je hond gerust te stellen en het hem comfortabel te maken.
Als je hond medicatie krijgt, blijf deze dan ook gewoon tijdens deze periode geven. Als hij extra medicatie heeft gekregen tegen de pijn of om eetlust op te wekken, ook dan is het zeker belangrijk om dit te blijven geven.
Zorg dat de plek waar ze veel liggen lekker comfortabel is. Leg genoeg zachte dekens neer of een vetbed. En, als ze dat willen, blijf ze dan ook genoeg aandacht en liefde geven, die hij juist nu hard nodig heeft.
Houd ze in de gaten en check af en toe even bij ze hoe het gaat.
Als je hond niet meer op kan staan en zichzelf bevuilt, leg dan wat puppy training pads onder hem neer, zodat je makkelijk schoon kan maken, en maak hun achterkant schoon met een warme doek.
Eventueel kan je ook nog wat vacht rond dat gebied weghalen, zodat niet alle ontlasting erin blijft hangen en opdroogt.
Als je zeker weet dat de laatste uurtjes zijn aangebroken, geef hem dan z'n favoriete (mensen)eten wat hij écht lekker vindt, om hem nog even flink te verwennen. (Niet teveel, anders krijgt hij op het laatste moment nog last van z'n maag, en je wil het hem juist zo comfortabel mogelijk maken.)
Hond laten cremeren of begraven
Voordat je hond zijn laatste adem uitblaast, is het al verstandig om erover na te denken of je je hond wil laten cremeren of begraven. Er zijn meerdere opties mogelijk, zoals een individuele crematie, een groepscrematie, of een begrafenis.
Hoe dit allemaal precies in zijn werk gaat, kan je in dit artikel lezen.
Als je besluit om je hond individueel te cremeren, dan is een urn natuurlijk een mooie plek om de as van je hond in te bewaren.
Ik heb een artikel geschreven waarin ik 10 prachtige hondenurnen voor je op een rijtje heb gezet: 10x de mooiste hondenurn voor een waardig afscheid van je hond.
Neem dus rustig de tijd om een mooie urn uit te zoeken, die waardig is voor je hond als laatste rustplek.
Rouwen na het overlijden van je hond
Als je zó veel mooie momenten hebt meegemaakt met dat lieve beest van je, en hij valt ineens weg, dan heb je tijd nodig om dat te accepteren en het een plekje te geven.
Maak een mooi plekje in je huis vrij met een leuke foto van je hond en eventueel de urn, zodat je ook vooral herinnerd wordt aan de mooie momenten.
Geef het rouwen tijd en probeer het verdriet niet te verdoezelen door meteen een nieuwe hond te kopen. Een nieuwe hond kan de oude niet vervangen, en dat moet je ook niet willen. Gun jezelf de tijd om het volledig te accepteren, en pas als je er weer echt aan toe bent, dan kan je weer een nieuw maatje in huis nemen om de volgende fase van je leven mee te delen.
Conclusie
Het overlijden van je beste harige vriend of vriendin waar je zoveel jaren mee hebt doorgebracht is altijd moeilijk.
Als je de symptomen op tijd weet te herkennen, kan je gelukkig nog een aantal dingen doen om deze laatste fase van hun leven zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Weet dat het belangrijk is om te rouwen en om het een plekje te geven.
PS: Denk je dat je hond het toch nog even uithoudt deze zomer? Zorg dan wel dat je het zo comfortabel mogelijk maakt voor je hond.
Ik heb een artikel geschreven met 10 tips om je hond koel te houden deze zomer, hopelijk heb je er nog wat aan.