top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Dit zijn de symptomen van een eenzame hond! [+ Behandeling!]


Eenzame hond zit zielig bij raamkozijn

We denken graag dat onze honden non-stop gelukkig zijn, maar de realiteit is dat honden een verscheidenheid aan emoties ervaren.


Honden hebben dezelfde emotionele complexiteit als menselijke peuters, wat betekent dat ze in staat zijn tot geluk, verdriet, jaloezie, woede en ja, eenzaamheid.


Honden zijn geëvolueerd om aan onze zijde te zijn, of ze nu op jacht zijn, in het veld of bij het vuur, dus het is logisch dat ze hunkeren naar ons gezelschap.


Alleen gelaten worden, vooral als het iets is dat een hond al een tijdje niet heeft meegemaakt, kan er absoluut toe leiden dat een hond eenzaamheid ervaart.


Onderwerpen


Symptomen eenzaamheid hond

De volgende gedragingen zijn mogelijke symptomen van een eenzame hond die individueel of in een combinatie van gedragingen kunnen voorkomen.


Sommige reacties kunnen wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals het overslaan van maaltijden, dus overweeg een bezoekje aan de dierenarts om ziekte uit te sluiten als je deze symptomen opmerkt.


Algemene depressie

Geloof het of niet, honden kunnen last hebben van depressies. Het is waarschijnlijk dat eenzame honden zich ook depressief voelen. Het gedrag dat wijst op eenzaamheid bij honden is nauw verwant aan depressief gedrag, zoals terugtrekking en lethargie.


Pacing

Als je hond loopt of andere tekenen van stress voor vertrek vertoont terwijl je je voorbereidt om het huis te verlaten, kan dit een teken zijn van isolatienood of verlatingsangst.


Destructiviteit

Honden die alleen thuis zijn, kunnen manieren vinden om zichzelf bezig te houden, zoals het opeten van kussens, schoenen en afstandsbedieningen.


Aanhankelijkheid

Het kan zijn dat je hond meer dan normaal aan je zijde wil zijn, zelfs als hij wakker wordt uit een diepe slaap om hem te volgen als je de kamer verlaat.


Verandering in speelstijl

Eenzame honden zijn misschien minder geïnteresseerd in het spelen van de spellen waar ze vroeger van hielden.


Slaapveranderingen

Honden die zich eenzaam voelen, slapen misschien meer dan normaal, of kiezen ervoor om op ongebruikelijke plekken te slapen, zoals in een kast.


Niet eten

Een eenzame hond heeft misschien geen eetlust en kan zelfs traktaties overslaan. Niet eten kan ook een teken zijn van veel medische aandoeningen, dus bespreek dit met je dierenarts als je het opmerkt.


Vocalisatie

Honden gebruiken hun stem om te communiceren, en een eenzame hond kan blaffen, janken of huilen als hij alleen wordt gelaten.


Oorzaken eenzame hond

Teruggaan naar kantoor na een lange tijd thuis kan aan beide uiteinden van de lijn moeilijk zijn.


Onze honden snakken ernaar om dicht bij ons te zijn - we noemen ze niet voor niets gezelschapsdieren - en een verandering in het schema waardoor ze voor langere tijd alleen thuis zijn, kan een impact hebben op hun persoonlijkheid en hun mentale gezondheid.


Het maakt niet uit of de verandering het gevolg is van een nieuwe baan, terug naar school gaan, een scheiding of het einde van een wereldwijde pandemie. Als je dagelijkse omstandigheden veranderen, zal je hond waarschijnlijk ook de impact ervan voelen.


Hoe zorg je dat je hond zich minder eenzaam voelt?

Het kan een uitdaging zijn om de exacte veranderingen te karakteriseren bij een hond die eenzaamheid ervaart, behalve het feit dat ze gewoon anders lijken dan de manier waarop ze zich normaal gedragen.


Ouders van gezelschapsdieren die weten dat er een grote verschuiving in hun routine plaats zal vinden, zoals terug naar kantoor gaan na een langere periode van thuis uit te hebben gewerkt, kunnen hun honden op verschillende manieren helpen zich aan te passen.


  • Oefen je nieuwe routine. Hondenouders moeten hun hond helpen zich voor te bereiden door hun aanstaande routine te oefenen. Doorloop een verkorte versie van je typische vertrekroutine (aankleden, lunch inpakken, tas pakken) en verlaat vervolgens het huis voor 30 minuten tot een uur. Ga door met dit voorbereidings- en vertrekproces in de weken voordat je teruggaat, en verleng geleidelijk de tijd dat je niet thuis bent. Blijf ook af en toe het huis verlaten voor een kortere periode om het je hond gemakkelijk te maken.

  • Houd je hond actief. Het verhogen van het bewegingsregime van je hond kan ook helpen om de eenzaamheid van honden te verminderen. Natuurlijk, je hond zal waarschijnlijk meer wandelingen verwelkomen, maar door de hersenen van je hond in te schakelen, kan hij vermoeid raken en wordt het minder stressvol om alleen gelaten te worden. Wees dus ook weer niet te creatief in het bedenken van nieuwe wandelingen.

  • Tructraining en hondenhersenspellen zullen je hond vermoeien en kunnen de tijd alleen minder belastend maken.

  • Probeer interactief speelgoed. Investeer in speelgoed om je hond te geven als je hem alleen thuis moet laten. Speelgoed van hard rubber dat gevuld kan worden met lekkers, zoals bijvoorbeeld een Kong, is een uitstekende manier om je hond iets te geven om zich op te concentreren terwijl je weg bent. Geef je hond de kans om met het speeltje te oefenen terwijl je thuis bent. Dit zorgt er ook voor dat je hond het speeltje niet kan vernietigen en per ongeluk stukjes van het speeltje kan inslikken. Wanneer het tijd is om hem met rust te laten, vul je het speeltje vol met lekkers zodat het voor je hond moeilijker is om het lekkers eruit te krijgen. Dit zal hem langer bezig houden.

  • Overweeg een hondenopvang. Sommige eenzame honden kunnen er baat bij hebben om een paar keer per week naar een goed gerunde hondenopvang te gaan, hoewel deze optie niet voor elke hond geschikt is. Zorg ervoor dat je hond het bezoeken van de hondenopvang een fijne gelegenheid vindt en dat de dagopvang goed bekend staat.

  • Een tweede hond aanschaffen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om een tweede hond aan je huishouden toe te voegen om de eenzaamheid van je hond te "genezen", is het succes van deze oplossing niet gegarandeerd. Het toevoegen van een tweede hond vereist een eerlijke evaluatie van je inwonende hond om te bepalen of ze geschikt zijn voor een broer of zus (houd er rekening mee dat sommige honden graag "enig kind" zijn). Denk je dat het wel kan? Zorg dan dat je een buddy vindt die ook geschikt is voor je huishouden en levensstijl.


Conclusie

Al met al kunnen honden wel degelijk eenzaamheid ervaren. Dit kan verschillende oorzaken hebben en de eenzaamheid kan zich op verschillende manieren zichtbaar maken.


Zo kunnen er slaapveranderingen optreden, de hond kan minder gaan eten, er kan sprake zijn van vocalisatie, enzovoorts.


Hoewel eenzaamheid bij honden heel vervelend kan zijn, zijn er ook mogelijkheden om het te verhelpen of voorkomen.


Houd er ten slotte rekening mee dat honden die gedrag vertonen dat verband houdt met eenzaamheid, mogelijk lijden aan een niet-gediagnosticeerd gezondheidsprobleem, dus een bezoekje aan de dierenarts voor controle kan helpen om ernstigere problemen uit te sluiten.


Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page