top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Kleine honden: dit zijn de 28 leukste!


Kleine vrolijke hond aan riem

Kleine hondenrassen.. ze zijn al jaren enorm populair. En dat is niet voor niks. Kleine honden hebben nu eenmaal het voordeel dat ze ontzettend makkelijk mee te nemen zijn, ze nemen niet zoveel ruimte in.


Ben jij van plan om lekker met je hond op de bank te gaan liggen? Dan zijn kleine honden natuurlijk ideaal! Zo blijft er zelf ook nog plek voor je over op de bank.


Wil jij graag op pad met een hond? Mini hondenrassen kun je heel makkelijk meenemen in een mandje op de fiets, of eventueel achter de fiets.


Er zijn heel veel kleine hondenrassen. Hieronder vind je 28 verschillende kleine hondenrassen. Zowel de bekende als onbekende rassen komen terug.


Ben jij op zoek naar een leuk, klein hondenras? Lees dan vooral verder! Wie weet kom je zo bij een ras waar je anders niet aan zou hebben gedacht.

 

1. Maltezer

Het Maltezer hondje is een echt schoothondje, gemiddeld wegen ze 4 kilo. Het is een heel oud hondenras. Het is dan ook een ras dat de stamvader is van een aantal andere kleine rassen, zoals de Yorkshire, de Havanezer en de Bolognezer.


Maltezer hondjes zijn nog steeds populair, ze houden van veel aandacht, knuffelen en zijn heel vriendelijk.


Witte Maltezer zit op keienstrand

 

2. Yorkshire Terriër

Dit kleine hondje weeg gemiddeld 2 tot 3 kilo. Het ras is nog niet heel oud. Van oudsher werd dit ras ingezet om ratten te vangen. Dit zie je nog steeds terug in het karakter van het hondje.


Het is een klein hondje, maar ze zijn zeer snel, pienter en hebben zeer veel energie. Daarnaast zijn ze heel sociaal naar andere honden en gek op hun baasje.


Yorkshire Terriërs in de tuin

 

3. Boston Terriër

Een kleine, maar stevige hond van rond de 10 kilo. Het ras begon in de VS als vechthond, maar is tegenwoordig een gezellige gezinshond.


De Boston is een zeer slimme hond, maar door het vechtinstinct kunnen ze zeer koppig zijn.


Een goede opvoeding en training is dan ook vereist. Dan heb je een heerlijke trouwe en liefdevolle hond.


Boston Terriër ligt op stenen tegels

 

4. Schipperke

Deze kleine hond kan een uitdaging zijn voor de baas. Het is een hondenras wat behoorlijk ondeugend kan zijn. Ze hebben een pittig karakter, zijn koppig en slim.


Het vereist als baas zijnde extra aandacht en training. Ze hebben veel energie en zijn ook goede waakhonden. Ze hebben veel beweging nodig.


Het Schipperke is loyaal aan de baas, naar andere mensen kunnen ze wat wantrouwend zijn.


Hijgend Schipperke op grasveld

 

5. Bolognezer

De Bolognezer is een hondje van tussen de 2 en 4 kilo. Om te zien is het een heerlijk schattig hondje. Het is een echt schoothondje en heeft een hoog knuffelgehalte.


De Bolognezer is zeer trouw aan zijn baasje. Hij chillt liever op schoot dan dat hij achter een bal aan moet rennen.


Ze kunnen last hebben van verlatingsangst, als je veel van huis bent is het niet de juiste hond voor je.


Bolognezer

 

6. Australische Silkyterriër

Voor velen een zeer onbekende hond, maar een prachtbeestje om in huis te hebben. Zowel qua uiterlijk als karakter.


Je herkent het uiterlijk van de Terriër erin, maar dit ras heeft daarnaast ook nog eens een hoog knuffelgehalte. Gemiddeld weegt de hond 4 kilo.


Er zit echt Terriër karakter in. Een goede opvoeding is dus vereist, maar dan heb je er een heerlijke hond aan. Zowel fysieke als mentale uitdaging zijn een must voor dit ras.


Ze zijn sterk, altijd in voor wandelen/spelen/knuffelen, en hebben veel energie. Ze halen gekke streken uit, maar zijn vooral heel gek op de baas en de kinderen.


Australische Silkyterriër op grasveld

 

7. Teddy Roosevelt Terriër

Dit ras werd van oorsprong gebruikt om ongedierte op te sporen, dit jachtinstinct zit er nog steeds in. Deze hond staat bekend om zijn goede gezondheid, en mag graag waken.


Naar zijn familie toe is hij erg beschermend. Spelen, wandelen en behendigheid vindt deze hond heerlijk om met zijn baas te doen.


Teddy Roosevelt Terriër op grasveld

 

8. Franse Bulldog

Ook wel de Frenchie genoemd. Over het algemeen zijn ze allemaal iets te zwaar. Ze zijn zeer sociaal met andere dieren en met kleine kinderen.


Ze houden niet van veel warmte en hele lange wandelingen zijn niet nodig. Door de korte neus krijgen ze soms problemen met de ademhaling.


De grootste hobby van de Frenchie is eten, het is dan ook van belang om de voeding goed in de gaten te houden.


'Het Complete Handboek Voor De Franse Bulldog' helpt je bij het opvoeden en verzorgen van je Franse Bulldog. Hierin ontdek je hoe je voorkomt dat je hond te dik wordt en hoe je hem opvoedt tot een fantastische kleine hond. 

9. Brussels Griffon

De Brussels Griffon wordt ook wel de Griff genoemd. Ze wegen tussen de 3 en 6,5 kilo.


Het is een echt gezelschapsdier, hij is niet graag alleen. Als baasje is het voor hem fijn als je veel thuis bent, of hij als hij andere honden heeft waar hij mee op kan trekken.


Hij is zeer zelfverzekerd. Een goede opvoeding is dan ook vereist, maar dit is niet moeilijk bij de Griff.


Hij is zeer makkelijk te trainen en wil graag voor je werken. Ze hebben een zeer expressief gezicht; zeer behaard en met grote donkere ogen. 

10. Toypoedel

Poedels zijn er in vele maten. De kleinste is de Toypoedel, dit hondje weegt gemiddeld 3 tot 4 kilo. Het is een hondje met een schofthoogte van ongeveer 25 centimeter.


Voor baasjes is het een heerlijke hond om in huis te hebben. Ze zijn sociaal, knuffelig en Poedels staan bekend als een van de beste rassen om te trainen.


Toy Poedel spettert in beekje met waterval op de achtergrond

 

11. Mopshond

De mopshond is de laatste jaren zeer populair. Het ras is een zeer oud ras, ze bestaan al meer dan 2.500 jaar. De mopshond weegt gemiddeld 6-8 kilo.


Ze hebben een grappig uiterlijk, de staart krult bovenop het liggen en de kop van de mopshond is iets om vrolijk van te worden.


Het staat bekend als een zeer kindvriendelijk ras, ze zijn vrolijk, lief en zeer sociaal.


Ze kunnen goed met andere honden overweg. Ook zijn ze gek op grappige streken. Met een mopshond in huis heb je altijd lol.


Wel hebben ze vaak last van problemen van ogen, oren en het gebit. Dit komt door de afwijkende vorm van de schedel.


3 mopshonden staan in de tuin en kijken nieuwsgierig naar de camera

 

12. Teckel

Een echte werkhond in een klein formaat, een echt klein hondenras. De Teckel is een echte waakhond, ze zijn heel bewust bezig met hun omgeving en ze laten met hard blaffen duidelijk weten als er iemand aan komt.


Het is een zeer intelligent ras. Een goede manier om de teckel mentaal uit te dagen is door middel van hersenwerk.


Een snuffelmat is hier perfect voor. Zoals deze bijvoorbeeld, deze snuffelmat is zeer veelzijdig en daagt je teckel uit om iets lekkers of kleine speeltjes te zoeken.


Ze vinden het heerlijk om op schoot te liggen en geaaid te worden. Van regen houden ze over het algemeen niet, bij mooi weer vinden ze wandelen heerlijk.


Teckel loopt op zandpad bedekt met bruine bladeren

 

13. Dwergpinscher

Dit wordt ook wel de ‘koning van de kleine honden’ genoemd. Ze zijn erg energiek en slim.


Door het eigenzinnige karakter is het van belang dat de baas duidelijk de leiding kan nemen.


Naast dat ze zeer eigenzinnig zijn zijn ze ook erg grappig en zijn het echte clowns die gekke capriolen uithalen. 

14. Beagle

De Beagle is een allemansvriend van rond de 10 kilo, het is eigenlijk een van de grote rassen onder de kleine honden. Hij is lief voor iedereen en kan goed met kinderen en andere honden. Hij komt graag bij je liggen voor een knuffelsessie.


De Beagle is gefokt om te jagen, en dat jachtinstinct zit nog steeds in zijn bloed. Daardoor heeft hij veel beweging nodig om zijn energie kwijt te kunnen.


Flink rennen en gek doen zijn dan ook dagelijkse vereisten om dit ras lekker uit te laten razen. Ook zijn ze zeer eigenwijs, wanneer een Beagle iets van plan is moet je hem zeer goed opgevoed hebben om dit weer uit zijn koppie te halen.


Dit zorgt voor vele grappige momenten met Beagles. Het is dan ook een heerlijke gezinshond, voor een actief gezin.


Een Beagle opvoeden is niet iets dat je zomaar even doet. Zoals bij elke hond is een goede opvoeding bij je Beagle ook erg belangrijk. Het e-book 'Beagle Geheimen' helpt je hier gelukkig bij.


In dit boek ontdek je alle informatie om elke koppige Beagle om te toveren tot je beste maatje. Je kan onze review eerst bekijk door hierboven te klikken, of je ontdekt hem meteen door hier te klikken. 

15. Tibetaanse Terriër

Van oorsprong komt deze hond uit Tibet en hielp daar de mensen met het doorkruizen van besneeuwde en bergachtige gebieden.


Het is geen goede waakhond, hij is veel te vriendelijk en lief. Hij is het liefst bij zijn baasjes, hij mag graag spelen en knuffelen.


Zijn vacht heeft regelmatige verzorging nodig. Voordeel is dat hij amper haar verliest.


Tibetaanse Terriër op een ijsvlakte

 

16. Chinese Naakthond

Ze kunnen haarloos of deels behaard zijn. Wanneer je kiest voor dit ras zal je geen last hebben van periodes van rui of van hondengeur.


Wel kunnen ze slecht tegen de kou, en worden met koude dagen graag goed ingepakt. De Chinese naakthond heeft een sterkte wil en heeft goede training nodig.


Training kan soms lastig zijn. Ook is het een zeer alerte waakhond. Het is een zeer sociale hond, en kan goed overweg met mensen en allerlei dieren.


Chinese Naakthond staat voor oude kapotte muur

 

17. West Highland White Terriër

Dit schattige hondje is een echte familiehond. De Westie beschermt zijn familie en kan verrassend sterk uit de hoek komen indien dit nodig is.


Ze willen graag spelen en vinden het fijn om gezelschap te hebben, maar kunnen ook goed alleen zijn. Deze hond gaat goed samen met andere honden en kinderen.


Lijkt de West Highland White Terriër je wat? Lees dan dit boek over het ras, zo weet je zeker dat deze hond bij je past.


West Highland White Terriër zit op grasveld

 

18. Cairn Terriër

Het is een van de oudste rassen onder de Terriërs. Ze komen uit Schotland en waren van oorsprong prooi jagers. Ze zijn uitermate intelligent en vinden trainen fantastisch.


Elk trucje kun je ze leren. Wel dienen ze met een zachte hand opgevoed en getraind te worden. Ze zijn erg gevoelig en reageren slecht op geschreeuw. 

19. Skye Terriër

Deze kleine hond is niet erg bekend, maar het is een heerlijk ras met een bijzonder uiterlijk. Ze zijn maximaal 25 cm hoog. Vaak zijn ze qua bouw erg stevig.


De hond heeft zeer korte pootjes, met daarop een groot lichaam en een grote kop.


Naar de baas toe zijn ze loyaal en vriendelijk, naar anderen zeer wantrouwend. Noodzakelijk is dus een vroege socialisatie.


Daarnaast is de hond erg koppig, trainen is dan ook van belang.


 

20. Cavalier King Charles-Spaniël

De Cavalier is een verwend, maar zeer nuchter ras dat een goede vriend is voor elk gezinslid.


Het ras heeft een koninklijke afkomst en laat dit ook merken in het gedrag. Ze kunnen erg trots en koppig zijn. Ook na de puppycursus is het echt gewenst om met deze hond verder te trainen.


Wanneer je als baas zijnde voldoende met de hond traint heb je een hond die ongelooflijk aanhankelijk is en graag veel tijd met je door wil brengen.


Gemiddeld wegen ze 6-8 kilo. Goed om te weten is dat het ras bekend is met problemen rondom de kop, oogproblemen en oorproblemen. Deze komen veelvuldig voor.


Close up van Cavalier King Charles Spaniël op grasveld

 

21. Dwergschnauzer

Dit ras heeft een persoonlijkheid die groter is dan zijn daadwerkelijke 30 cm. Deze hondjes staan erom bekend dat ze denken de grootste en sterkste in huis te zijn.


Het is een zeer trouwe metgezel, hij wijkt liever niet van de zijde van het baasje.


Het is echter geen echt schoothondje. Deze kleine honden zijn zeer actief en rennen graag rond.


Wel houden ze ontzettend van blaffen. Dit ongewenste gedrag kun je goed afleren mits je op tijd begint met trainen.


Dwergschnauzer rent over grasveld

 

22. Shih Tzu

Van oorsprong is de Shih Tzu een hond van het Chinese koningshuis. Tegenwoordig zijn het gezinshonden die met ondeugende streken voor veel gezelligheid in huis zorgen.


De lange vacht van de hond vraagt regelmatige verzorging. Voor de hoogte, maximaal 26 centimeter, zijn ze vrij stevig qua bouw. Zowel spelen als knuffelen vinden ze fantastisch.


Met zeer kleine kinderen is het niet een fantastische combinatie. Als er te ruw wordt gespeeld kan de hond ‘happen’. De Shih Tzu heeft een eigenwijs karakter wat zorgt voor veel gelach in huis.


Shih Tzu zit op stenen muurtje

 

23. Chihuahua

De Chihuahua behoort tot de mini hondenrassen. Het is zelfs het allerkleinste ras. Gemiddeld weegt een Chihuahua tussen de 1 en 3 kilo. Een Chihuahua is eigenlijk een grote hond in een klein jasje.


Ze zijn namelijk vaak erg dominant en niet snel bang. Het is zeker een heerlijk schoothondje, maar om er ook een sociale hond van te krijgen is een goede opvoeding essentieel.


Gelukkig is er 'Het Complete Handboek Voor De Chihuahua'. Dit geweldige e-book staat boordevol informatie en trainingstips om je Chihuahua op te voeden tot een lieve, evenwichtige hond.


Chihuahua zit met geknepen ogen op een grasveld

 

24. Jack Russel Terriër

De Jack Russel Terriër zien we veel bij gezinnen thuis. Het is een hondje dat rond de 6 kilo weegt. Ze kunnen, indien ze een goede opvoeding hebben genoten, goed overweg met mensen en andere honden.


Ook zijn ze zeer tolerant naar kinderen toe. Daarnaast hebben ze meerdere karaktertrekken die goed samengaan met een jong gezin. Ze zijn vrolijk, lief, speels, waaks en zeer energiek.


Een hele tijd samen met de kinderen voetballen? Dat vind de Jack Russel prachtig! Ook achter tennisballen aanrennen vindt de Jack Russel geweldig.


Om het voor jezelf makkelijk te maken is het aan te raden om een werpstok te kopen. Hiermee gooi je de bal een heel eind weg, waardoor de hond heerlijk zijn energie kwijt kan. Deze ballenwerper is bijvoorbeeld zeer geschikt.


Heb je al een Jack Russel of ben je van plan er één in huis te nemen? Zoals je vast wel weet is een goede opvoeding van essentieel belang.


Lees hier de review over het e-book 'Het Complete Handboek Voor De Jack Russell' of ontvang hem hier. Dit handige boek helpt je om jouw Jack Russel op te voeden tot een lieve en gehoorzame hond. 

25. De Pekingees

Dit ras is ook een zeer oud ras. Het is een hondje dat tussen de 3 en 6 kilo weegt. Om te zien hebben ze een heel grappige kop met lange haren eromheen. Het is een heel aanhankelijk hondje, die graag als een koning behandeld wordt.


Eeuwenlang zijn het de hondjes van Chinese keizers geweest. Ook weten ze goed wat ze willen en niet, ze zijn erg koppig en eigenwijs.


Als je als baas zijnde genoeg liefde en aandacht geeft, krijg je van deze hond volledige liefde en adoratie terug. Een echte schoothond.


Ondeugende Pekingees zit op een grasveld

 

26. Alaskan Klee Kai

Het ziet eruit als een mini-Husky, echter is het karakter compleet anders. Het is een echt gezelschapshondje en geen werkhond.


Wel is hij erg energiek en heeft veel beweging nodig. Deze hond zal je graag vergezellen bij fysieke activiteiten. Hij wandelt graag en speelt graag spelletjes.


Ze zijn erg slim en vinden denkspelletjes dan ook een uitdaging. Echter zijn ze niet graag alleen thuis.


De Alaskan Klee Kai is perfect voor mensen die veel thuis zijn en actief met de hond op pad willen. Ook iets om rekening mee te houden is dat het ras veel haar verliest. Gemiddeld wegen ze tussen de 7 en 10 kilo. 

27. Vlinderhondje

Dit sierlijke hondje dankt zijn naam aan de grote ‘vlinder’ oren. Het ziet er uit als een echt schoothondje maar houdt erg van spelen en trainen.


Ze zijn sterren in het uitvoeren van behendigheidsparcours. Ze zijn vrolijk, slim en vinden het fijn om mentaal uitgedaagd te worden.


De vacht dient meerdere malen per week geborsteld te worden.


 

28. Havanezer

Deze Cubaanse hond heeft een hoogte van ongeveer 29 centimeter. Ze zijn echte entertainers, hoe meer publiek hoe beter.


Wel dienst hun vacht dagelijks geborsteld te worden.


Ze zijn leergierig en vrolijk, kunnen goed samen met allerlei dieren en zijn gek op kleine kinderen.


Bijzonder feitje: de lange vacht isoleert de hond tegen extreme weersomstandigheden. Ze kunnen dan ook goed tegen de warmte.


Havanezer staat op houten parketvloer

 

Daarom een kleine hond!

Hondenrassen die klein zijn, zijn enorm populair bij gezinnen.


Behalve dat het formaat van kleine honden heel handig is om mee op pad te gaan hebben kleine hondenrassen ook nog het imago van perfecte gezinshond.


Dit is echter vooral van de opvoeding afhankelijk.


Voor elke gezinssituatie is er wel de perfecte kleine hond te vinden. Goed om te onthouden is dat elke hond, hoe klein ook, de juiste training nodig heeft en dit zeker ook verdiend.


Je dient er tijd en energie in te steken, dan krijg je er een trouwe vriend voor het leven bij!


Meer artikelen

コメント


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page