top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Is je hond dominant naar je kind? Voorkom dat het fout gaat!


Meisje met hond

Een hond is voor veel gezinnen meer dan een speelkameraad. Het is een vriend en voor veel mensen bijna een volwaardig gezinslid.


Hij wordt geknuffeld en er wordt plaats gemaakt voor hem op de bank. De hond voelt zich vaak volwaardig gezinslid.


In zekere zin kan dat ook wel, maar toch moet je oppassen als je een hond hebt die van nature dominant is. Daarin schuilt toch een gevaar. Dat komt omdat honden sociaal anders in elkaar zitten dan mensen.


Ik zal je proberen uit te leggen hoe dat zit en wat je kunt doen om te voorkomen dat je hond de regie over je kind overneemt.


Onderwerpen


Waarom is mijn hond dominant naar mijn kind?

Net als bij ons mensen, zijn sommige honden van nature echte leiders. Ze voeren een roedel aan, dat is een verantwoordelijke taak in de natuur.


Als zo’n hond in jouw gezin komt, zal hij proberen om de leiding te nemen over jouw hele gezin.


De hond voelt zich verantwoordelijk en voert z’n taak trouw uit om jou en je gezin te beschermen. Het is belangrijk dat je dit goed begrijpt. De hond doet op zijn manier z’n best voor jou.


Het is dus belangrijk dat je beseft dat een dominante hond meer dan andere honden duidelijkheid nodig heeft van jou.


Consequent en herhalend gedrag van je hele gezin naar je hond. Dat begint al bij niet de ene keer wel iets toestaan, en de andere keer niet.


Als je stappen onderneemt om duidelijk te maken wie de baas is in jouw gezin, dan zal jouw hond uitgroeien tot een geweldig lid van je gezin.


Wees consequent en betrek je kinderen bij de training

Neem de tijd om je hond rustig te trainen en wees altijd helder in wat je precies van hem vraagt.


Een hond houdt (net zoals mensen) niet van wisselende regels. Dat kan voor je kinderen moeilijk zijn. Betrek je kinderen in de training van je hond en leg uit waarom bepaalde gewoontes zo belangrijk zijn.


Honden begrijpen je niet als de regels steeds veranderen. De ene keer wel op de bank en de andere keer niet. Honden houden van duidelijkheid en die moet jouw hele gezin geven aan je hond.


Honden houden van stabiliteit. Als je onzeker of zenuwachtig bent in je commando’s naar je hond, zal hij dat zeker merken. In de ogen van de dominante hond ben jij dan een zwakke leider. En neemt de hond het van je over als je niet uitkijkt.


Als je rustig en zelfverzekerd bent, dan komen je commando’s duidelijk door bij je dominante hond. Dat resulteert bij de hond in rustig gedrag.


Hij merkt dat jij de leiding hebt en hij is tevreden met die duidelijkheid. Hij voelt niet de behoefte om in the grijpen om je te beschermen. Zijn taak ligt elders.


Onderschat trouwens niet hoe belangrijk het is voor je hond om een taak te hebben binnen jouw gezin. Laat hem voorwerpen zoeken die verstopt zijn. Daag hem uit op een positieve manier. Geef hem een taak, anders geeft hij zichzelf een taak.


Het hebben van regels en grenzen is voor een dominantie hond nog belangrijker dan voor een gewone hond.


De hond zal zelfverzekerder worden door duidelijkheid, en zijn energie niet stoppen in helder maken dat hij de baas is, niet jij.


Dominant gedrag afleren

Neem de volgende regels altijd in acht:

  • Mensen gaan altijd voor

  • Hij moet wachten op jouw commando

  • Houd hem bezig, daag hem positief uit

  • Een speeltje als de taak is volbracht

Leer je hond dat hij je niet voorbij mag rennen als je de voordeur opendoet. Jij gaat eerst naar buiten, en hij mag pas volgen als jij dat zegt.


Hetzelfde geldt voor het instappen in de auto. Jij opent de deur voor je hond, maar hij mag pas in de auto springen als jij daartoe een commando hebt gegeven.


Bij het voeren van je hond is kalmte belangrijk. Laat je hond netjes gaan zitten bij z’n lege bak tot dat hij rustig is.


Geef hem dan een complimentje en dan pas z’n voerbak. Dat is een subtiele manier van onderwerping die jouw dominante hond heel goed begrijpt.


Hond hapt naar kind; waarom en hoe te voorkomen?

Accepteer absoluut geen agressie van je hond. Een dominante hond die hapt naar een kind is op zoek naar duidelijkheid in wie er de baas is. Wees duidelijk naar je hond dat dit absoluut niet mag.


Vaak hebben dominante honden teveel energie. Als je dominante hond z’n energie kwijt moet, ga dan met hem op training bij een goede hondenclub.


Dan kan hij z’n energie kwijt terwijl hij “opdrachten” voor jou uitvoert.


Jouw hond wordt het gelukkigst als hij z’n energie kwijt kan op een natuurlijke, prettige manier. Geef hem daarom een taak.


Dat kan iets simpels zijn als een verstopte bal zoeken of iets voor je op te halen.


Leer je kind om te gaan met je hond

Dominante honden hebben de neiging om zich als verantwoordelijke te gedragen. Ze handelen graag alleen in de natuur.


Het is belangrijk om te weten dat honden in de natuur vanzelf naar de leider toe trekken. De leider gaat niet naar de volgelingen, maar de volgelingen trekken naar de leider.


En daar ligt een gevaar op het gebied van het begrip tussen hond en mens. Kinderen zijn geneigd om naar een hond toe te lopen om hem te knuffelen bijvoorbeeld.


Als een dominante hond op dat moment niet geknuffeld wil worden, dan kan hij dat gedrag lezen als onderwerping van je kind.


Het beste, en ook het moeilijkst, is om de hond naar jou te laten toekomen. Pas dan krijgt hij een knuffel. Dat bevestigt naar je hond dat jij de baas bent, en niet hij.


En denk eraan dat een hond dit soort duidelijkheid fijn vindt. Je hond is niet een mens!


Als je je hond benadert en hij is agressief, kun je dat gedrag het best helemaal negeren. Keer je letterlijk af van je hond. Communiceer niet met hem. Negeer hem.


Doe niets totdat hij bij jou komt, en geef hem een aai. Dat bevestigt dat jij de baas bent.


In een natuurlijke omgeving eten de leiders van de roedel eerst. De rest van de roedel moet vechten om de restjes. Zo ver willen wij het niet laten komen voor onze dominante viervoeters, maar we kunnen wel leren van deze gewoontes.


Als je jouw gezin als roedel ziet, zoals je hond dat ook ziet, kun je bovenstaand feit gebruiken in jouw voordeel.


Als jullie eten, dan mag je hond niet in de buurt van de tafel komen. Daar moet je, zeker bij een dominante hond, nooit een uitzondering in maken.


Zodra de hond begrijpt dat jij de baas bent en dus eerst eet, dan zal hij accepteren dat jij de baas bent. Op een geheel natuurlijke “hondenmanier”.


En je hond eet pas als hij rustig zit, de bak met eten klaarstaat, en nadat jij het commando “toe maar” hebt gegeven.


Dominantie afleren met behulp van spelletjes

Naast de tips in dit artikel is er nog een geweldige manier om je hond op te voeden en te laten zien dat hij niet de regels bepaalt in huis.


Deze methode heet "Brain Training For Dogs" en is een manier om je hond op te voeden door middel van spelletjes met hem te doen.


Deze methode van leuke, interactieve spelletjes is bedacht door Adrienne Farricelli, een "professional CPDT-KA certified dog trainer", wat eigenlijk inhoudt dat ze flink gestudeerd heeft om honden volledig te begrijpen en te trainen.


Benieuwd naar hoe het werkt? Lees hier meer over deze cursus ⇨Bang dat het een scam is of dat het niet werkt? Je krijgt 60 dagen de tijd om het uit te proberen en als je niet tevreden bent, dan krijg je zonder gedoe je geld terug.


Je kan ook mijn Brain Training For Dogs review lezen als je er nog wat meer over wil weten.


Ik ben er van overtuigd dat je er geen spijt van gaat krijgen, dus probeer het nu!


Conclusie

Een dominante hond vergt sterk leiderschap van jou en je gezin. Geef hem de kans om z’n energie kwijt te kunnen in uitdagende spelletjes en laat hem vrij rennen waar dat mag.


Als je bovenstaande tips opvolgt en zorgt dat je hond leert wat wel mag en niet mag, dan heb je een waardevolle, lieve, loyale hond in je gezin.


Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page