top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

Nieuwe pup in huis? De complete puppy gids; lees dit eerst!


schattige puppy speelt buiten in het gras

Als je net een nieuwe puppy hebt, dan zijn er een hoop dingen waar je aan moet denken en waar je rekening mee moet houden.


Het verzorgen van een nieuwe puppy kan een beetje overweldigend zijn, maar met de juiste zorg en aandacht kan je een geweldige relatie opbouwen met je nieuwe pup.


Hoe lang kan een nieuwe pup in huis alleen zijn?

Als je net een puppy hebt, is het belangrijk dat je weet hoe lang je hem alleen thuis kunt laten. Je wil je puppy niet te lang alleen laten, omdat dit kan leiden tot gedragsproblemen en angst.


Leeftijd van de puppy

De leeftijd van je puppy is een belangrijke factor bij het bepalen van hoe lang je je hond alleen thuis kunt laten. Over het algemeen geldt dat hoe jonger de puppy, hoe korter je hem alleen kan laten.


Zolang kan je je puppy alleen laten op basis van leeftijd:

• 8-10 weken: 30-60 minuten

• 10-12 weken: 30-90 minuten

• 12-16 weken: 1-4 uur

• 4-6 maanden: 4-5 uur


Zindelijkheidstraining

Als je puppy nog niet zindelijk is, moet je hem vaker uitlaten. Dit betekent dus ook dat je hem minder lang alleen kunt laten. Zodra je puppy zindelijk is, kan je hem wat langere periodes alleen laten.


In dit artikel leer ik je hoe je je hond zindelijk maakt.


Gedrag van je puppy

Het gedrag van je puppy kan ook van invloed zijn op hoe lang je hem alleen kunt laten. Sommige puppy's zijn erg aanhankelijk en hebben meer moeite om alleen te zijn dan andere.


Als je merkt dat je puppy gestrest of angstig is als je weg bent, moet je hem niet te lang alleen laten. Je kunt ook proberen om je puppy te trainen om alleen te zijn door hem geleidelijk aan te laten wennen aan het alleen zijn.


Zorg er ook voor dat je je pup genoeg beweging en mentale stimulatie geeft wanneer je thuis bent, zodat hij zich niet verveelt en destructief gedrag gaat vertonen wanneer hij alleen is.


Wanneer is een puppy uitgegroeid?

Als je een puppy hebt, wil je natuurlijk weten wanneer hij volgroeid is.


Over het algemeen worden puppy's beschouwd als volwassen honden zodra ze één jaar oud zijn. Maar dat betekent niet dat ze dan al helemaal uitgegroeid zijn.


Over het algemeen duurt het tussen de 6 en 24 maanden voordat een puppy volledig is uitgegroeid. Het skelet van de hond bepaalt hoe groot hij als volwassen hond wordt. De groei van een puppy is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het ras en de gezondheid van de hond.


Als je een puppy van een groter ras hebt, zoals een Golden Retriever, duurt het vaak langer voordat hij volgroeid is. In sommige gevallen kan het wel tot 24 maanden duren voordat je hond volledig is uitgegroeid.


Het is belangrijk om tijdens de groeifase van de puppy goed op zijn gezondheid te letten en hem de juiste voeding te geven.


Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden als het gaat om de groei van een puppy:

  • Puppy's groeien snel in de eerste paar maanden van hun leven. Ze hebben vaak meer voeding nodig dan volwassen honden.

  • Het is belangrijk om de groei van je puppy te monitoren en regelmatig naar de dierenarts te gaan voor controle.

  • Zorg ervoor dat je puppy de juiste voeding krijgt die past bij zijn leeftijd, ras en grootte. Overvoeding kan leiden tot overgewicht en gezondheidsproblemen.


Wanneer is een hond geen puppy meer?

"Wanneer is een hond nou geen puppy meer?", vraag je je misschien af. Het antwoord is niet zo eenvoudig als je zou denken. Er zijn verschillende factoren die bepalen wanneer een hond geen puppy meer is.


Een algemene regel is dat honden van kleine rassen na ongeveer 10 maanden geen puppy meer zijn en honden van grote rassen na ongeveer 18 maanden. De American Kennel Club (AKC) classificeert honden echter als puppy's totdat ze een jaar oud zijn. Na dat jaar worden ze beschouwd als volwassenen.


Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts richtlijnen zijn en dat sommige honden langer puppy's blijven dan anderen.


Je dierenarts kan je ook helpen bepalen wanneer je hond geen puppy meer is. Je dierenarts kan de groei en ontwikkeling van je hond beoordelen en je adviseren over wanneer je hond volwassen wordt.


Moet ik mijn pup verzekeren?

Wellicht vraag je je af of het verstandig is om je pup te verzekeren.


Gemiddeld kost een hondenverzekering 20 tot 40 euro per maand. De prijs voor een verzekering begint al bij 10 á 15 euro per maand, maar dit kan snel oplopen op basis van factoren zoals ras, leeftijd en dekking. In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om zelf elke maand een bedrag opzij te zetten.


Als je van plan bent je puppy te verzekeren, dan kan dit artikel waarin ik hondenverzekeringen vergelijk je zeker weten helpen.


Wat is het beste voer voor je puppy?

Als je op zoek bent naar het beste voer voor je puppy, zijn er verschillende opties om uit te kiezen. Twee populaire merken die ik je zeker aanraad zijn Butternut Box en Just Russel.


Butternut Box


Dit zijn m'n twee Cairn Terriërs die voor het eerst kennis maken met het voer van Butternut Box

Butternut Box is een relatief nieuw merk op de markt voor hondenvoer. Het bijzondere aan Butternut Box is dat het voer gekookt wordt in plaats van gebakken of gedroogd.


Dit zorgt ervoor dat het voer veel vocht bevat, wat goed is voor de hydratatie van je puppy.


Bovendien zijn de ingrediënten vers en van hoge kwaliteit, waardoor je puppy alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft.


En door eerst een kleine vragenlijst in te vullen, worden de beste recepten voor jouw pup gekozen. Lees hier mijn review over Butternut Box.



Just Russel


Dit is de inhoud van mijn eerste bestelling bij Just Russel

Ben je eerder fan van 'gewone' hondenbrokken? Dan is Just Russel een ander merk dat populair is onder honden- en puppy-eigenaren.


Het voer van Just Russel is speciaal ontworpen voor jouw pup - ook aan de hand van een aantal vragen - en bevat alle voedingsstoffen die je puppy nodig heeft om gezond te blijven.


Ook het voer van Just Russel is gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten en bevat geen kunstmatige toevoegingen of conserveermiddelen. Hier vind je mijn Just Russel review.



Beide merken zijn naar mijn mening een goede optie voor puppy-eigenaren die op zoek zijn naar hoogwaardig hondenvoer.


Vanaf wanneer mag een pup op puppycursus?

Een puppycursus is een goede manier om te beginnen met de opvoeding van je kleine pup.


Over het algemeen kun je beginnen met een puppycursus wanneer je pup ongeveer 8 weken oud is. Het doel van de puppycursus is om je pup te socialiseren en hem te leren hoe hij zich moet gedragen. Dit helpt hem om later goed om te gaan met andere honden en mensen.


In dit artikel geef je je meer informatie over wanneer je pup op puppycursus mag en hoeveel dat kost.


Wat is de beste cursus voor het thuis opvoeden van een puppy?

Als je thuis ook nog extra aan de slag wil met de opvoeding, dan kan ik je "Het Grote PuppyBoek" aanbevelen.


Hierin ontdek je alles wat je moet weten bij het opvoeden van je pup; van het snel zindelijk maken van je pup tot het voorkomen van gedragsproblemen, het komt allemaal aan bod. Een mooie aanvulling dus op het volgen van een puppycursus.



Wanneer mag je een puppy wassen?

Het is goed om te weten dat je niet te snel moet zijn met het wassen van je puppy.


Hieronder geef ik je enkele tips om je te helpen bepalen wanneer het juiste moment is om je puppy te wassen.

  • Wacht minstens 8 weken voordat je je puppy wast. Op deze leeftijd heeft hun huid zich beter ontwikkeld en kunnen ze de temperatuur beter reguleren.

  • Was je puppy niet te vaak. Over het algemeen is 4 a 5 keer per jaar voldoende, tenzij je puppy vies is van het rollen in de modder bijvoorbeeld.

  • Gebruik speciale puppy-shampoo om z'n huid te beschermen. Gebruik geen menselijke shampoo, omdat deze te agressief kan zijn voor de gevoelige huid van je puppy.

  • Houd de oren van je puppy droog tijdens het wassen om oorinfecties te voorkomen.

  • Zorg ervoor dat je puppy warm blijft tijdens het wassen. Gebruik bijvoorbeeld een handdoek of een stille en professionele waterblazer om je puppy af te drogen en houd ze uit de tocht.


Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat het wassen van je puppy een positieve ervaring wordt voor zowel jou als je puppy!


nieuwe pup in huis zit in bad en wordt gewassen

Wanneer mag een puppy naar buiten?

Het is belangrijk dat je weet wanneer je puppy klaar is om de buitenwereld te verkennen, maar het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat hij veilig is tijdens zijn avonturen.


Het is verstandig om je puppy pas vanaf 12 weken echt buiten uit te laten, zo'n 2 weken nadat ze hun laatste vaccins hebben gehad.


Vaccinatie

Een van de belangrijkste factoren bij het bepalen van wanneer je puppy naar buiten kan, is zijn vaccinatiegeschiedenis. Pups moeten bepaalde vaccinaties krijgen voordat ze veilig naar buiten kunnen.


Dit helpt om ze te beschermen tegen ziektes die ze kunnen oplopen door contact met andere honden of verontreinigde gebieden.


Socialisatie

Het is belangrijk om je puppy te socialiseren zodra hij oud genoeg is om veilig naar buiten te gaan. Dit betekent dat hij moet wennen aan verschillende mensen, dieren en omgevingen.


Dit helpt hem om vertrouwen te krijgen en zich op zijn gemak te voelen in nieuwe situaties.


Verkennen

Puppy's zijn van nature nieuwsgierig en willen de wereld om hen heen verkennen. Het is belangrijk om je puppy de kans te geven om te verkennen en nieuwe dingen te ontdekken.


Dit kan helpen bij zijn ontwikkeling en hem helpen om te leren hoe hij zich moet gedragen in verschillende situaties.


Wat kost een puppy?

Helaas is het aanschaffen en het hebben van een puppy niet gratis. Er zijn namelijk een aantal kosten waar je rekening mee moet houden.


Kosten voor de pup zelf

De kosten voor het kopen van een pup variëren afhankelijk van het ras en de fokker. De prijzen variëren over het algemeen van €500,- tot wel €2000,-, maar misschien nog wel meer voor echt exclusieve rassen.


Pups met stamboom kosten vaak ook al meer.


Het is belangrijk om te weten dat de goedkoopste optie niet altijd de beste is. Het kan zijn dat je later meer kosten hebt aan medische zorg als je een pup koopt van een slechte fokker.


Kosten basisbenodigdheden

Naast de aanschaf van de pup zelf, zijn er nog andere kosten waar je rekening mee moet houden. Zo heb je bijvoorbeeld een bench nodig, speeltjes, een halsband en riem en dergelijke.



Maandelijkse kosten

Ook de maandelijkse kosten zijn belangrijk om in kaart te brengen. Denk hierbij aan voer, poepzakjes, ontwormingstabletten en vlooienmiddel.


De kosten hiervoor variëren afhankelijk van het ras en de grootte van de pup. Gemiddeld kun je rekenen op ongeveer €50,- tot €100,- per maand.


Gesloopte spullen

Houd er rekening mee dat een puppy nog moet leren wat wel en niet mag. Het kan dus zijn dat er spullen gesloopt worden, zoals schoenen of meubels.


Het is verstandig om hier rekening mee te houden en eventueel een budget vrij te maken voor dit soort schade.


nieuwe puppy's in huis zijn lekker aan het spelen met hondenspeelgoed

Wat mag een puppy niet eten?

Sommige voedingsmiddelen die wij gewoon kunnen eten, kunnen voor puppy's en honden gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om te weten wat ze wel en niet mogen eten.


Hier zijn een aantal dingen die je puppy niet mag eten:

  • Chocolade: Chocolade bevat cafeïne en theobromine, stoffen die giftig zijn voor honden. Hierdoor kunnen ze last krijgen van braken, diarree, hartritmestoornissen, of ze kunnen er zelfs dood aan gaan.

  • Ui en knoflook: Beide bevatten stoffen die de rode bloedcellen van je puppy kunnen beschadigen, wat kan leiden tot bloedarmoede.

  • Druiven en rozijnen: Deze kunnen acute nierproblemen veroorzaken bij honden.

  • Avocado: Avocado bevat persine, een stof die voor honden giftig kan zijn en kan leiden tot maag- en darmproblemen.

  • Koffie en thee: Cafeïne kan leiden tot hyperactiviteit, hartritmestoornissen en zelfs de dood bij honden.

  • Noten: Sommige noten, zoals macadamia-noten, kunnen leiden tot braken, diarree, koorts en spiertrillingen bij honden.


Het is belangrijk om je puppy een uitgebalanceerd dieet te geven dat is ontworpen voor hun gezondheid en welzijn. Voer je puppy regelmatig op vaste tijden en zorg ervoor dat ze altijd toegang hebben tot vers water.


In dit artikel heb ik een uitgebreide tabel gemaakt met dingen die je puppy wel en niet mag eten.


Hoe vaak mag je spelen met een pup?

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk tijd met je nieuwe puppy doorbrengen. Spelen is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van je pup, maar het is ook belangrijk om te weten hoe vaak je met je pup mag spelen.


Over het algemeen wordt aanbevolen om twee of drie korte speelmomenten per dag te hebben, elk ongeveer 10 tot 15 minuten lang. Dit zal je pup genoeg tijd geven om te spelen en te socialiseren zonder hem uit te putten.


Je pup heeft veel energie en is altijd op zoek naar manieren om die energie te uiten. Spelen is een geweldige manier om je pup te helpen die energie kwijt te raken en tegelijkertijd zijn gedrag te vormen.


lieve puppy rent lekker buiten en speelt met ballen

Wat doe je de eerste dag met je puppy?

Oohh, de eerste dag, spannend! De eerste dag samen is erg belangrijk voor zowel jou als je puppy.


Hier zijn een aantal dingen die je kan doen om je puppy te helpen zich thuis te voelen.

  • Laat je puppy rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving. Geef hem de tijd om zijn nieuwe huis te verkennen en kennis te maken met zijn nieuwe familie.

  • Zorg voor een rustige omgeving. Je puppy heeft net afscheid genomen van zijn nestgenoten en kan gestrest zijn. Een rustige omgeving helpt hem te ontspannen.

  • Maak een slaapplek voor je puppy. Zorg voor een comfortabele plek waar hij kan slapen en zich veilig voelt. Je kunt bijvoorbeeld een bench gebruiken waar hij zich in terug kan trekken. Wanneer hij in de bench zit, laat hem dan ook met rust. Zo leert hij dat hij in zijn bench weer even tot rust kan komen wanneer hij dat wil.

  • Maak kennis met je dierenarts. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met de dierenarts voor een controle en eventuele vaccinaties.


Onthoud dat je puppy tijd nodig heeft om te wennen aan zijn nieuwe omgeving en dat het belangrijk is om hem veel liefde en aandacht te geven!


Wat is leuk speelgoed voor je puppy?

Elk hondenspeeltje vind je puppy waarschijnlijk wel fantastisch, maar je moet er wel op letten dat de speeltjes een beetje naar z'n formaat zijn.


Een bal die drie keer zo groot is als hij zelf kan hij waarschijnlijk niet zoveel mee!


Ik heb twee artikelen geschreven die je helpen bij het vinden van leuke speeltjes voor je pup:


Hoelang moet je vrij nemen van je werk wanneer je een nieuwe puppy krijgt?

Het krijgen van een nieuwe puppy in huis vergt veel tijd en aandacht. Het is dus verstandig om van tevoren te bedenken hoeveel tijd je beschikbaar hebt en hoeveel tijd je voor je pup kunt vrijmaken.


Het wordt aangeraden om minimaal twee à drie weken vrij te nemen van je werk om je pup een goede basis te geven en een routine op te stellen. Als je fulltime werkt, moet je eraan denken dat je pup niet langer dan een paar uur alleen kan blijven.


Het opbouwen van een band en vertrouwen tussen jou en je nieuwe puppy is essentieel voor een goede relatie en opvoeding. Het is daarom belangrijk om de tijd te nemen om je pup te leren kennen en hem te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving.


Hieronder vind je een overzicht van de aanbevolen tijd die je zou moeten vrijmaken, afhankelijk van de leeftijd van je pup:

  • 8-10 weken oud: minstens 2 weken vrij

  • 10-12 weken oud: minstens 1 week vrij

  • 12-16 weken oud: minimaal 4 dagen vrij


Onthoud dat elke pup anders is en dat sommige pups meer tijd nodig hebben dan andere. Het belangrijkste is om geduldig te zijn en te zorgen voor een stabiele routine en omgeving voor je nieuwe puppy.


Conclusie

Je hebt nu een goed idee van wat er komt kijken bij het verzorgen van een puppy. Het grootbrengen van puppies is een intens, maar uiterst belonend proces.


Door alle tips hierboven te volgen kun je ervoor zorgen dat je puppy gezond en gelukkig opgroeit. Vergeet niet om jezelf ook de nodige tijd en ruimte te geven om te genieten van deze speciale tijd met je nieuwe huisdier!


Meer artikelen

Comments


bottom of page