"Blaffende honden bijten niet", maar man, wat is het af en toe vervelend! Je hond die maar blijft blaffen naar alles en iedereen.
Of het nou je buurman is die buiten langsloopt, je vrienden en vriendinnen die op bezoek komen, of die andere hond aan het einde van de straat. Allemaal blijven ze niet gespaard voor het geblaf van je hond.
Maar wat schuilt er nou precies achter die blaf van je lieve viervoeter. Is het angst en agressiviteit of juist blijdschap en opwinding?
Er zijn veel verschillende redenen waarom een hond kan blaffen, bijvoorbeeld agressie, angst, opwinding en pijn. Je kan het blaffen afleren onder andere door ze het 'stil' commando aan te leren, door ze genoeg beweging te geven en door de oorzaak van het blaffen weg te halen.
In dit artikel gaan we erachter komen wat de oorzaken zijn en wat we kunnen doen om van je blaffende hond een brave hond kunnen maken.
Onderwerpen
7 redenen waarom honden blaffen
Om een oplossing te vinden voor je blaffende hond moeten we eerst kijken naar de oorzaken.
1. Waarschuwen
Voor een hond is het natuurlijk gedrag om te blaffen als er iemand langsloopt of aan de deur staat. Als ze zich bedreigd voelen, blaffen honden vaak om te laten weten dat ze het huis beschermen. Deze blaf is vaak scherp en hard.
2. Angst
Angstig blaffen doen honden meer om zichzelf gerust te stellen. Het is vaak hoog en gaat soms ook gepaard met janken.
Aanbevolen voor jou: Hond bang voor knallen en onweer? Zo kun je het voorkomen of genezen!
3. Aandacht zoeken
Deze blaf herken je vaak meteen. Het 'schreeuwt': "aandacht, aaandacht!".
Honden onder elkaar janken en blaffen soms naar elkaar om aandacht te krijgen, dat klinkt dan net als een jankend kind.
4. Speelsheid en opwinding
Deze blaf komt veel voor bij jonge honden en puppy's. Ze blaffen vaak terwijl ze aan het spelen zijn, met mensen of met andere honden. Het klinkt vaak ook vrolijk.
Sommige honden gaan al ook blaffen als ze weten dat ze een stukje gaan wandelen of een autoritje gaan maken.
5. Reageren op andere honden
Dit herken je vast wel. Eén hond in de straat begint met blaffen en voor je het weet doen alle honden in de straat ook mee.
6. Medische redenen
Een hond kan blaffen bij bijvoorbeeld pijn, maar ook als je hond oud wordt is de kans groot dat hij meer begint te blaffen. Zo kunnen honden ook dementeren, waardoor hij ook meer kan gaan blaffen. Als je verwacht dat een medische reden het de oorzaak is, bezoek dan zo snel mogelijk je dierenarts.
Hulp nodig bij de opvoeding van je hond?
7. Blaffen uit verveling
Dit klinkt als een hond die alleen maar blaft om zijn eigen stem te horen. Het klinkt vervelend, maar ook wel een beetje zielig.
Verveelde honden blaffen om energie kwijt te raken en soms ook uit eenzaamheid. Vaak hebben ze gewoon iets nodig om te doen, of wat gezelschap.
6 oplossingen om je hond te laten stoppen met blaffen
Nu we de oorzaken weten, kunnen we de problemen gerichter aanpakken.
1. Commando's aanleren
Op het moment dat je hond blaft, zeg dan 'stil' met een kalme, maar stevige toon. Wacht totdat hij stopt met blaffen, ook al is het maar om even adem te halen, en beloon hem dan met een snoepje of wat andere lekkernijen.
Pas alleen wel op dat je hem niet beloont op het moment dat hij blaft. Uiteindelijk leert hij dat 'ie wat lekkers krijgt op het moment dat hij stil is.
Je kan je hond ook aanleren om te blaffen met een commando, zodat je daarna goed kan oefenen om hem ook weer stil te krijgen.
Als je hem eenmaal aan het blaffen weet te krijgen met een commando, zoals 'blaf', zeg dan 'stil' en houd je vinger op je lippen. Honden snappen lichaamstaal vaak beter dan commando's.
Oefen deze commando's op momenten dat je hond kalm is. Uiteindelijk leert hij dan op je commando stil te zijn.
Aanbevolen voor jou: 15x Een rustige hond die weinig blaft!
2. Anti blafband
Wat voor veel honden ook erg goed werkt is een anti blafband. De naam verklapt het al, maar deze band zorgt ervoor dat je hond stopt met blaffen.
Dit gaat niet met elektrische schokken en dergelijke, maar op een volledig diervriendelijke manier.
"Met een combinatie van ultrasone piepfrequenties en lichte trillingen worden zelfs de meest koppige honden gecorrigeerd zonder schade toe te brengen."
Klik hier om hem meteen zelf uit te proberen.
3. Je hond uitputten
Ook het is het zo dat een vermoeide hond vaak stil is. Als je hond bijvoorbeeld blaft als hij alleen is, zorg dan dat je hem flink uitput voordat je je hond alleen thuis laat.
Probeer problemen zo snel mogelijk aan te pakken. Blaffen kan een hond soms een goed gevoel geven, maar als hij altijd in een bepaalde situatie blaft, bijvoorbeeld wanneer de postbode langskomt, dan kan dit op een gegeven moment ook omslaan in agressie.
Zorg dus dat je het blaffen op tijd een halt toeroept voordat het escaleert.
4. De oorzaak weghalen
Je kan de hond ook minder laten blaffen door de oorzaak aan te pakken in plaats van het blaffen corrigeren op het moment dat het gebeurt.
Als je hond blaft om zijn territorium of jou te beschermen, dan kan je zorgen dat je hond minder ziet. Als hij bijvoorbeeld buiten in de tuin achter een hek zit, gebruik dan een dicht hek van hout, in plaats van een open hek waar je hond alles en iedereen door ziet.
Binnenshuis kan je de ramen en deuren deels dichtplakken, zodat je hond niet meer reageert op alles dat beweegt buiten.
Als je hond veel blaft als je niet thuis bent, zorg dan dat je hem uitput voordat je weggaat en zorg dat hij wat activiteiten heeft om mee bezig te zijn.
Zo kan je een automatische voerbak neerzetten die eten of snoepjes afgeeft om de tijden die jij instelt. En zorg dat er genoeg speeltjes en dergelijke liggen waar hij zich mee kan vermaken en die hem mentaal uitdagen.
Zorg ook dat je iemand hebt die regelmatig een stukje met je hond kan lopen, het liefst minstens een uurtje per dag. Dit houdt je hond ook bezig en vermindert de kans dat hij veel blaft als je niet thuis bent.
Mocht je je hond 's nachts buiten houden en hij houdt maar niet op met blaffen, haal hem dan naar binnen. Al gauw leert hij om binnen gewoon netjes stil te zijn en te gaan slapen.
5. Blaffen afleren bij bezoek
Om te voorkomen dat je hond blijft blaffen op het moment dat je visite krijgt, moet je hem hierop trainen. Leer je hond aan om op een bepaalde plek te gaan zitten en daar te blijven zitten, ook als de deur open gaat.
Ideaal is als je hond op deze plek wel zicht heeft op de deur, maar niet te dichtbij staat, zodat hij er toch ineens tussendoor kan glippen.
Zorg eerst dat je hond op de plek blijft zitten, Beloon je hond met veel snoepjes en beloon hem als hij goed op zijn plek blijft zitten. Maak er een leuk spelletje van.
Als dit goed gaat, oefen dan door ook de deur open te doen als hij rustig op z'n plek zit. Als dit ook goed gaat, zorg dan dan er daadwerkelijk iemand binnenkomt als je de deur opendoet.
De eerste keren springt je hond waarschijnlijk meteen van z'n plek af, maar als je consistent oefent dat hij dàn ook op zijn plek moet blijven zitten, dan leert hij het op een gegeven moment wel.
6. Blaffen afleren bij thuiskomst
Beloon je hond nooit als hij blaft op het moment dat je thuis komt. Aai hem niet en maak zelfs geen oogcontact. Als hij gaat zitten en ophoudt met blaffen, pas dan mag je hem belonen.
Zie hieronder een goed filmpje om het opspringen en blaffen af te leren op het moment dat je thuis komt.
Deze video is onderdeel van het trainingsprogramma "Brain Training For Dogs."
Interesse? Lees onze review over deze online hondencursus of ontdek hier gelijk meer.
7. Blaffen afleren wanneer hij iets van je wil
Beloon je hond nooit voor het blaffen. Als je hond blaft als hij water wil, en je geeft hem dan water, dan weet hij dat het blaffen werkt om te krijgen wat hij wil.
Zorg in plaats daarvan dat hij z'n waterbakje een duw geeft om aan te geven dat hij water wil of zorg bijvoorbeeld dat je een touwtje met een belletje aan de deur hebt hangen waar hij aan kan trekken op het moment dat hij naar buiten wil.
Zo leert hij te communiceren zonder meteen te gaan blaffen.
Ga ook niet schreeuwen naar je hond als hij blaft, want dit ziet hij als aandacht, en dat is precies wat hij wil. Negeer hem eerder totdat hij stopt met blaffen, en geef hem dan pas wat hij wil.
Honden met verlatingsangst of honden die compulsief blaffen zijn wat moeilijker te behandelen en hierbij is het verstandig om een dierenarts te raadplegen of iemand die gespecialiseerd is in het behandelen van honden met gedragsproblemen.
Hier nog een laatste video van Zak George, een bekende hondentrainer op YouTube, met nog meer tips.
Conclusie
Er zijn een hoop oorzaken die ervoor zorgen dat je hond gaat blaffen. Voor een aantal gevallen helpt het om de oorzaak weg te halen, maar het liefst wil je natuurlijk het probleem aanpakken in plaats van er omheen te werken.
Verschillende oorzaken vereisen verschillende aanpakken. Het belangrijkste is dat je consistent blijft in je aanpak zodat je hond begrijpt wat je van hem verwacht.
Lukt het zelf niet? Regel dan een hondentrainer of bespreek met de dierenarts of er wellicht iets anders aan de hand is.
Om je hond nog beter te begrijpen is het boek 'Blafgedrag van honden' zeker een aanrader. Dit boekje staat vol met heldere uitleg over waarom honden blaffen en wat je er tegen kunt doen.
Zo kun je je hond nog beter begrijpen en kun je de blafproblemen van jouw hond oplossen.
Comments