Je hond plukken?!
Misschien heb je er wel eens van gehoord, het plukken van een hond. Maar waarom zou je dat doen? Is dat nodig? En kan je dat ook zelf?
Honden met draadhaar of ruwhaar kunnen worden geplukt. Door een hond te plukken, worden de oude haren vanaf de wortel uit de huid getrokken. Dit is volledig pijnloos en geeft nieuwe vacht weer de ruimte om volop te groeien. Als je dit niet doet, kan de hond jeuk en irritatie ervaren.
In dit artikel leg ik je verder uit waarom je je hond zou (laten) plukken, waarom je je hond NIET wil scheren en hoe je eventueel zelf kan plukken, als je dat wil.
Onderwerpen
Waarom moet een hond geplukt worden?
Zou je een hond niet plukken, dan gaat je huisvriend zich ongemakkelijk voelen door de losse haren die in de huid blijven zitten. Dit leidt tot jeuk en veelvuldig krabben.
Beschadiging van de huid ligt dan op de loer. Door te plukken behoudt jouw viervoeter de rastypische en natuurlijke textuur en dat komt het uiterlijk van je ruwharige trouwe vriend ten goede.
Stof, vuil en water kunnen beter worden afgeweerd en van klitten in het haar heeft je hond veel minder last. Een onmisbare behandeling voor een blije, gezonde viervoeter.
Hoe herken je dat je hond geplukt moet worden?
Bij een goede verzorging van je trouwe viervoeter is aandacht voor de vacht van groot belang. Normaal gesproken zie je een overvloed aan haren op je vloer en weet je daardoor dat je hond een behandeling nodig heeft.
Heb jij een hondenras met een plukvacht, dan is dat te herkennen aan de ruwe, dode haren die zich in de bovenste haarlaag bevinden. Het is een teken dat de nieuwe vacht van je hond zich aandient en daarvoor is het nodig de oude haren te verwijderen.
Nadat je hond van de oude haren is verlost, heeft de nieuwe vacht volop de ruimte om te groeien. Wacht dus niet langer, maar verlos je hond van de losse haren, zodra je merkt dat je viervoeter plukrijp is.
Dit kun je zelf doen, al dan niet met behulp van hulpmiddelen, maar je kunt het ook uit handen geven bij een trimsalon.
Welke hondenrassen moeten geplukt worden?
Plukken is alleen voor honden met draadhaar of ruwhaar geschikt. Deze hondenrassen hebben een zachte ondervacht die erg dik is.
De ruwharige honden hadden in het verleden tijdens de jacht bescherming nodig tegen onder meer ruige struiken. Hierdoor is hun vacht voorzien van een draadachtige bovenlaag.
Ruwharige honden zijn vooral de volgende rassen:
Basset Griffons
Ruwharige Teckels
Ruwharige Herdershonden
Terriƫrs
Cocker Spaniƫls
Jack Russels
Schnauzers
Bouviers
Hoe vaak moet een hond geplukt worden?
De plukrijpe fase komt gemiddeld drie keer per jaar voor en dat zijn de momenten bij uitstek om te gaan plukken. Deze momenten zijn heel goed ter herkennen, door het ongemak dat je bij je hond ziet.
Je kunt het ook heel simpel testen door met je handen de haren uit de vacht los te trekken. Gaat dit heel gemakkelijk, dan is je hond plukrijp.
Door je hond te gaan plukken, krijgen de nieuwe haren alle ruimte om te groeien en dat komt de vacht en de uitstraling van je hond ten goede.
Zelf plukken van je hond
Wil jij zelf je hond plukken, dan gebruik je voor een pijnloze plukbeurt bij voorkeur je handen. Hiermee voorkom je het breken van de haren.
Je pakt meerdere haren gelijktijdig vast tussen je duim en wijsvinger en pakt deze voorzichtig vast bij de wortel. Zo trek je de haren er heel eenvoudig uit.
Voor het plukken zijn ook hulpmiddelen verkrijgbaar die je thuis kunt gebruiken. Hierbij kun je denken aan:
Door een trimsteen te gebruiken, zijn losse haren heel goed te verwijderen. Houd met de ene hand de huid van je hond strak en ga met de steen in je andere hand over de vacht, in de richting van de vachtgroei.
Een andere manier van werken met de trimsteen is een plukje haar tussen de steen en je duim te pakken en dit vervolgens los te plukken.
Bij het gebruik van een trimmes pak je het mes tussen duim en wijsvinger vast om de plukjes haar inclusief de wortel te verwijderen.
De vingerling of plukduim is ruw en voorzien van nopjes. Dit maakt het plukken van je hond een stuk eenvoudiger.
Het plukken is een klus waar je al gauw een paar uurtjes voor moet uittrekken, omdat je per plukje aan de slag gaat, wil je alle dode haren verwijderen. Niet iets dat je zomaar even doet dus.
Plukken bij een trimsalon
Zie je het zelf niet zitten om meerdere keren per jaar je hond te verlossen van zijn losse haren? Schakel dan de hulp in van een trimsalon.
De trimmer weet precies wat nodig is om jouw hond vakkundig te plukken en de natuurlijke uitstraling van je maatje te behouden.
Een pluksessie is voor je viervoeter gelukkig pijnloos. Vaak ervaart je hond het zelfs echt als een opluchting, omdat de jeuk afneemt en de huid weer ruimte krijgt om te ademen.
Door de intensiteit van het plukken moet je per pluksessie bij een trimsalon rekenen op een bedrag van ongeveer 50-75 euro. Dat hangt niet alleen af van de tijd die de trimmer ermee bezig is, maar verschilt ook per trimsalon.
Kan ik mijn hond scheren in plaats van plukken?
Scheren is niet handig bij ruwharige honden. Door ze te scheren, verwijder je de haren immers niet met wortel en al, maar bereik je alleen een ongewild kortere vacht.
Hierdoor blijven de dode haren aanwezig en krijgt de nieuwe laag niet voldoende kans om te groeien. De irritatie die je hond ervaart, zal hierdoor blijven bestaan.
In een enkel geval kan door de trimmer toch gekozen worden voor scheren en dat heeft dan te maken met de leeftijd, een allergie of een ziekte. Hierdoor is plukken soms niet mogelijk.
Nadeel van het scheren van een ruwharige hond is de mate waarin het onderhoud van je hond toeneemt en de aantasting van de uitstraling van de vacht.
Doordat de haarwortels niet worden verwijderd, vindt er niet alleen een structuurverandering van de vacht plaats, maar krijgt de vacht ook een grauwe kleur.
Conclusie
Het plukken van een ruwharige hond is nodig, ondanks dat deze honden nauwelijks verharen. Toch zal je viervoeter signalen afgeven ten teken dat de plukfase is aangebroken.
Dit uit zich door het veelvuldige krabben dat een teken is van jeuk. Niet behandelen zal leiden tot beschadiging van de huid.
Het plukken van je hond kan je zelf doen, maar vergt veel tijd. Kies je ervoor dit zelf te doen, dan gebruik je hiervoor je duim en wijsvingers, al dan niet in combinatie met speciale hulpmiddelen.
Het uitbesteden van deze klus aan een trimsalon kan een goede keuze zijn. Gemiddeld zal een ruwharige hond drie keer per jaar geplukt moeten worden om de nieuwe vacht de kans te geven te groeien.
Ga je hond niet scheren, want dat tast de uitstraling van je hond aan. Ook blijven de wortels van de dode haren hierbij zitten en dat geeft ongemak bij je viervoeter.
Als trotse eigenaar van een ruwharige hond is dit noodzakelijke onderhoud van de vacht nodig om een gezonde en blije vriend naast je te hebben lopen.
Trouwens..!
Plukken helpt je hond in de zomer ook enorm om lekker af te koelen. En weet je wat nog meer helpt? Deze 10 coole tips helpen je hond de hete zomer door!