top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Top 10 honden die weinig of niet verharen!


hond kijkt naar borstel vol met eigen haar

Er zijn helaas aardig wat mensen die allergisch zijn voor honden. Dat is zeker vervelend als je honden wel heel leuk vind en zelf toch ook een hond wil.


Gelukkig zijn er honden die niet zo erg verharen of zelfs helemaal geen haar hebben!


Of misschien ben je niet allergisch, maar vind je het gewoon vervelend om steeds maar die plukken hondenhaar overal vandaan te moeten vissen.


Om deze reden hebben we hier een top 10 gemaakt van honden die niet of nauwelijks verharen, zodat je niet overal plukken haar terugvindt en je toch een hond kunt nemen als je allergisch bent.

 

1. West Highland White Terriër

De West Highland Terriër of Westie zoals hij ook wel eens wordt genoemd, komt van oorsprong uit de Schotse Hooglanden. Hij is afkomstig van de Cairn Terriër. Deze hebben een bruine vacht, maar het kwam wel eens voor dat er witte pups werden geboren. Deze wilden de meeste fokkers en jagers niet hebben, dus werden deze vaak afgemaakt.


Er waren echter wel een paar mensen, zoals kolonel Edward Donald Malcolm en hertog George Douglas Campbell die wel de waarde van deze witte pups zagen en deze zijn gaan fokken. Deze werden vernoemd naar de streken waar ze gefokt werden: Roseneath en Poltalloch. Later zijn deze officieel geregistreerd als West Highland Terriër.


De Westie zit vol zelfvertrouwen, is vrolijk, aanhankelijk en vol energie. Aan zijn jachtinstinct moet wel voldaan kunnen worden, anders kan zich dit uiten in gedragsproblemen.


Hij heeft een dubbele vacht die bestaat uit een ondervacht en een bovenvacht. De bovenvacht is ongeveer 5 cm en is stevig, zonder krul. De ondervacht is zacht, kort en dicht.


west highland white terrier in het gras

 

Ideaal product om vieze en natte honden snel droog en schoon te blazen: 10x de beste waterblazer voor je hond; stil & professioneel!

 

2. Kerry Blue Terriër

De Kerry Blue Terriër is een echte werkhond. Hij werd veel gebruikt voor de jacht op klein wild, het bestrijden van ongedierte en het hoeden van vee. Oorspronkelijk komt hij uit Ierland uit County Kerry.


De naam heeft hij te danken aan de plaats waar hij vandaan komt en de kleur van zijn vacht. Hij heef namelijk een blauwige vacht met een grijs tintje. De puppy's worden zwart geboren, maar krijgen langzaamaan deze blauwige vacht.


Ze zijn erg vriendelijk en kunnen goed met mensen omgaan. Ze zijn erg loyaal en trouw aan hun familie. Ze kunnen het alleen niet altijd even goed vinden met andere honden, dus als je andere honden of huisdieren hebt, dan is deze hond misschien niet de beste keus.


Ook al verhaart deze hond niet echt, het is wel van belang om z'n vacht elke dag te kammen, zodat deze mooi en netjes blijft en vrij van klitten.


kerry blue terrier op grasveld

Foto door Eponimm


 

3. Bouvier des Flandres of Vlaamse Koehond

De Vlaamse Koehond of Vuilbaard zoals hij ook wel eens genoemd wordt, is oorspronkelijk gefokt als hulp op de boerderij, als veedrijver, om karren te trekken en als waakhond. De Bouvier zit vol kracht en uithoudingsvermogen.


De Vlaamse Koehond is wel een echte familiehond. Hij is zeker niet agressief, maar zal je wel beschermen als dat nodig is. Ook moet je wel bereid zijn om dagelijks even te zijn vacht te kammen en goed te onderhouden, het is namelijk echt een magneet voor alle soorten viezigheid. Je moet er dus ook geen problemen mee hebben dat je huis vies wordt.


Ook staat hij wel bekend om zijn erg geurige poepjes, dus wees gewaarschuwd!


bouvier des flandres, vlaamse koehond

 
 

4. Cairn Terriër

De Cairn Terriër heeft zijn oorsprong in de Isle Of Skye in Schotland. Hier werd hij vooral gebruikt voor het opjagen van ongedierte in de 'Cairns' ofwel steengraven. Hier heeft hij dus ook gelijk zijn naam aan te danken.


Het zijn echte familiehonden en kunnen goed overweg met kinderen, maar ze zitten wel bomvol energie en houden erg van graven en blaffen, welke niet makkelijk af te leren zijn, omdat dit namelijk de kwaliteiten zijn waar hij op gefokt is. Zorg ook dat je genoeg activiteiten met hem doet zodat hij lekker z'n energie kwijt kan.


Cairns hebben een stevige bovenvacht en een zachte ondervacht. Dit is gemakkelijk te onderhouden. Eén borstelbeurt per week en een bad eens in de drie maanden (of meer als dat nodig is) is eigenlijk al voldoende.


Elke 3 a 4 maanden je hond plukken om z'n vacht weer een beetje te kortwieken is ook zeker nodig.


cairn terrier zit op straat

 

5. Australische Silky Terriër

De Australische Silky Terriër is rond 1900 in Australië ontstaan door de geïmporteerde Yorkshire Terriërs te kruisen met hun eigen Australische Terriërs en heeft zijn naam te danken aan zijn, jawel, zijde-achtige vacht. Ook al heeft hij een lange vacht, hij verhaart heel weinig.


Net als alle Terriërs is de Silky een kleine hond met een grote persoonlijkheid. Je hebt wel een heel goed maatje aan hem, maar hij heeft wel z'n dagelijkse activiteiten nodig om z'n energiepeil een beetje laag te houden.


Ondanks z'n lange vacht heeft deze niet heel veel onderhoud nodig. Twee a drie keer per week borstelen en een keer per maand wassen is voldoende.


australische silky terrier

Foto door Dagur Brynjólfsson op flickr


 

Wil je hondenvoer dat volledig gepersonaliseerd is voor jouw hond?

 

6. Labradoodle

Dit ras is speciaal gefokt met de intentie om een hypoallergene geleidehond te creëren. Het is een kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel. Het resultaat hiervan is een slimme en sociale hond. Het eerste geplande fokken van deze rassencombinatie was gedaan door de Royal Guide Dogs Association of Australia.


Hoewel de Labradoodle een leuke hond is die erg populair is, is het niet exact het resultaat dat de RGDAA in gedachten had. Het huidige nageslacht van de Labradoodle is nog niet consistent genoeg qua vacht en temperament. Ook is er geen garantie dat ze geschikt zijn voor mensen met een hondenallergie.


Sommige Labradoodles lijken meer op Labradors, terwijl anderen meer eigenschappen hebben van een Poedel. Let daarom goed op als je van plan bent een Labradoodle aan te schaffen. Omdat er veel verschil in vacht kan zitten, kan het dus ook zo zijn dat je er eentje koopt die wél veel verhaart, en dat is nou net niet de bedoeling.


Benieuwd naar meer informatie? Ontvang hier nu het boek "Labradoodle Geheimen". Hierin staat alle informatie je nodig hebt als je een Labradoodle hebt of van plan bent te gaan kopen.


labradoodle zit op houten vloer

 

7. Maltezer

Deze kleine gezelschapshond is lief en onverschrokken. Ze hebben iets nobels, maar laat je niet misleiden, want het is een levendige, krachtige hond die je beste maatje kan worden. Ook zijn ze erg geschikt als therapiehond of voor behendigheidstraining, want ze zijn erg gehoorzaam.


Waar hij precies vandaan komt is onduidelijk. Sommige mensen geloven dat hij van het eiland Malta afkomt, terwijl door sommige ook gedacht wordt dat zijn oorsprong in Italië ligt, of zelfs in Azië. De meningen hierover lopen vrij uiteen dus.


Hij heeft een witte lange zijde-achtige vacht tot aan de grond als je het laat groeien. In vroegere tijden bestonden er ook Maltezers in andere kleuren, maar tegenwoordig zijn ze eigenlijk allemaal wit.


Ondanks zijn lange vacht verhaart hij niet echt, maar er kunnen dan wel weer snel klitten in komen, daarom is het van belang dat je elke dag even borstelt om z'n vacht mooi te houden. Als je z'n haar korter laat trimmen, dan is de vacht wat makkelijker te onderhouden.


maltezer zit op bankje in het bos

 

8. Shih Tzu

De Shih Tzu betekent, vertaald vanuit het Chinees, "leeuwenhond". Dit is op zich wel grappig, aangezien dit beestje allesbehalve angstaanjagend is. In tegendeel, het zijn juist hele blije, liefdevolle en aanhankelijke hondjes die je overal in het huis naartoe volgen.


Waar de Shih Tzu exact vandaan komt zijn de meningen nog een beetje over verdeeld. Sommige mensen denken dat hij in China is ontstaan door de Lhasa Apso of Pekinees met andere rassen te kruisen. Er wordt ook wel gedacht dat deze hond in buurland Tibet door monniken is ontstaan en aan de Chinese adel is gegeven als een gift.


Er is een onderzoek dat aangetoond heeft dat de Shih Tzu hoogstwaarschijnlijk een van de 14 oudste hondenrassen is, aangezien er botten in China zijn gevonden van rond de tijd 8000 v.C.


Wees bereid om elke dag te kammen of borstelen als je de vacht lang laat, omdat er ook hier een grote kans is dat er klitten ontstaan. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om regelmatig lang de trimsalon te gaan, zodat de vacht redelijk kort blijft.


Shih Tzu op een grasveld

 

9. Havanezer

De Havanezer werd oorspronkelijk gefokt voor de Cubaanse aristocraten rond 1800. Deze noemden het hondje soms ook wel 'klittenband hond', omdat ze altijd zo dichtbij hun baasje blijven. Dit kan soms wel een nadeel zijn, bijvoorbeeld als je ze wat langer alleen moet laten.


Over het algemeen zijn deze kleine gezelschapshondjes niet alleen bedoeld om je schoot warm te houden, maar zijn ze ook erg energiek en goed te trainen. Ze zijn ook heel goed als therapie- of assistentiehond.


Omdat dit hondje zo lief en klein is zijn veel mensen geneigd om hem te veel te verwennen Dit kan echter snel leiden tot ongewild gedrag, zoals het alleen nog maar eten van 'mensenvoedsel'.


De Havanezer kan een mooie, zijde-achtige vacht groeien, maar dit moet je dan wel goed borstelen. Veel mensen laten het kort knippen, maar als je dit hondje als showhond wil gaan gebruiken, dan moet zijn vacht meestal wel lang zijn, dus wees dan bereid om genoeg tijd en geld te investeren om dit goed te onderhouden.


In landen met een warm klimaat is het ook verstandiger om z'n vacht lang te houden, omdat dit de hond juist afkoelt, maar daar hebben we in Nederland niet zo'n last van ;)


havanezer staat op pad met zon op achtergrond

 

10. Peruaanse Naakthond

Deze hond heeft, zoals de naam misschien al doet vermoeden, zo goed als geen haar. Alleen op zijn kop en oren groeien vaak wat pluisjes, maar voor de rest is hij helemaal kaal!


Uit onderzoek blijkt dat deze naakthond al rond 300 v.C. in Peru aangekomen is. In pre-Inca culturen werden belangrijke personen begraven samen met hun Peruaanse naakthond, omdat ze deze hond zagen als een gids om mensen naar de wereld van de doden te leiden.


Deze honden zijn erg intelligent en liefdevol naar hun familie toe. Ze kunnen wel wat wantrouwend zijn naar vreemdelingen toe. Ze kunnen goed met kinderen en andere honden omgaan. Hij heeft wel de neiging om achter kleine beesten aan te gaan, dus let daar op als je nog andere kleine huisdieren hebt.


De vachtverzorging bij deze hond is lekker makkelijk, want het borstelen van het haar dat hij niet heeft wordt lastig. De huid zelf vereist echter wel wat aandacht. Omdat deze hond geen haar heeft wordt hij niet beschermd tegen het weer. Zorg dus dat je in de winter een hondenjasje voor hem aanschaft, zoals deze. Dit houdt hem lekker warm!


Als buiten lekker het zonnetje schijnt is het noodzakelijk om hem in te smeren met zonnebrandcrème, om te zorgen dat z'n huid niet verbrandt en uitdroogt. Ook is het van belang dat je zijn huid wast met speciale naakthond shampoo, om z'n huid zo goed mogelijk te verzorgen.


Hij heeft dus wel goede verzorging nodig, maar dat is het 100% waard voor dit lieve beestje!


Foto door Yuri Hooker


 

Conclusie

Zoals je ziet zijn er genoeg leuke honden die weinig verharen om uit te kiezen dus!


En heb je nog wat hulp nodig bij het opvoeden van je lieve nieuwe vriend? Dan kan een online hondentraining zoals 'Brain Training For Dogs' geen kwaad!


Brain Training For Dogs helpt je om je hond op te voeden en probleemgedrag te voorkomen met behulp van spelletjes en positiviteit, leuk!


Meer artikelen

Bah, mijn hond eet poep!

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page