top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

Hoe ga je om met een grommende hond?


Vaak hebben we wel door dat je uit de buurt moet blijven, op het moment dat een hond naar je gromt.


Of bij onze eigen hond weten we juist niet hoe snel we hem moeten corrigeren.


Dit is echter niet altijd de juiste aanpak, of eerder gezegd, eigenlijk helemaal niet de goede.


Er zijn verschillende redenen waarom een hond gromt en een hond gromt niet zomaar, hij probeert je iets duidelijk te maken. Als we deze signalen blijven negeren of corrigeren, dan kan dat nare gevolgen hebben.


Dus, waarom gromt een hond en wat kan je eraan doen?


Onderwerpen

- Waarom grommen honden?

- Pijn

- Angst

- Territoriaal

- Bezitterigheid

- Plezier

- Hoe stop je het grommen?

- Training

- Hoe nu verder?


Waarom grommen honden?

Grommen is een vorm van communicatie voor je hond. Ze kunnen niet praten zoals wij. Door te grommen laat je hond je weten dat hij bang is, pijn heeft, of dat je weg moet blijven van zijn speeltjes of eten.


Je eerste reactie is meestal om uit z'n buurt te gaan of om hem meteen te straffen. Als je hond gromt kan dit een eerste teken zijn van agressie, het is dus belangrijk om dit snel op een juiste manier aan te pakken.


Je hond probeert je iets te vertellen als hij gromt. Vaak is er een onderliggend probleem waar grommen het gevolg van is. In plaats van dat je je hond het grommen afleert, is het belangrijker dat je te weten komt wat daadwerkelijk het probleem is, zodat je de oorzaak kunt verhelpen in plaats van het symptoom.


Als dit onderliggende probleem opgelost is, dan is het erg waarschijnlijk dat het grommen minder wordt, of helemaal stopt.


Pijn

Er zijn meerdere situaties mogelijk waardoor je hond kan gaan grommen. Als pijn of ziekte de oorzaak is van het grommen, dan gromt hij vaak alleen als je een bepaald deel van zijn lichaam aanraakt.


Ook kan hij andere symptomen van ziekte vertonen, zoals verminderde eetlust, lusteloosheid, haarverlies, gewichtsverlies of het bijten of likken van bepaalde delen van zijn lichaam.


Als het grommen als gevolg van pijn of ziekte het geval is bij je hond, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk je dierenarts in te lichten. Door de juiste medische hulp zal de pijn verholpen worden en zal het grommen hoogstwaarschijnlijk stoppen.


Angst

Als je hond blaft naar vreemdelingen, specifieke mensen (bijv. mannen of kinderen), of als hij in een onbekende omgeving is, dan is de oorzaak van het grommen waarschijnlijk angst.


Ook een onweersbui of het afsteken van vuurwerk kan angst veroorzaken. Als je de oorzaak weet, is de makkelijkste oplossing om zo'n situatie te vermijden, indien mogelijk natuurlijk.


Als je de oorzaak niet weet te ontdekken of een situatie niet kan ontlopen, dan moet er misschien toch een gedragsdeskundige aan te pas komen om je verder te helpen.


Territoriaal

Een voorbeeld hiervan is als de hond blaft naar de postbode, of iemand anders die in de buurt van je huis komt waarvan je hond denkt dat diegene er niet hoort. Als dit de reden is dat hij gromt, dan merk je misschien ook dat hij op andere plekken gromt, bijvoorbeeld als hij op 'zijn' plek op de bank of op je bed zit.


Hij kan zomaar naar iemand gaan grommen als hij het idee heeft dat diegene zijn territorium binnendringt. Diegene kan een vreemdeling zijn, maar ook jijzelf of een ander lid van het gezin. Dit gedrag kan het best verholpen worden met de hulp van een specialist.


Bezitterigheid

Als je hond bezitterig is, dan gromt hij als je in de buurt komt van z'n speeltjes of eten. Ook deze reactie kan je vermijden door een training te volgen om je hond te leren hoe hij wél moet reageren.


Plezier

Een hond kan soms ook grommen als hij zich vermaakt. Bijvoorbeeld als hij aan het spelen is met een andere hond of als je aan het touwtje trekken bent met je hond. Vaak is dit vrij onschuldig gegrom van blijdschap, maar houd het wel in de gaten, want zeker bij puppies kan dit gegrom snel omslaan in agressie.


Hoe stop je het grommen?

Als je hond gromt is je eerste reactie vaak om hem te straffen of te corrigeren. Dit is echter nooit een goed idee. Doordat je hem aanleert dat grommen niet mag, pak je als het ware zijn vermogen af om je te waarschuwen voordat hij je kan bijten.


Misschien heb je het wel eens gehoord of meegemaakt dat een hond 'zomaar uit het niets' iemand beet. Dit kwam dan hoogstwaarschijnlijk doordat de hond is afgeleerd om te grommen, waardoor hij dus niet in staat was diegene te waarschuwen.


De oplossing is dus om niet het grommen aan te pakken, maar het onderliggende probleem. Op het moment dat de territoriumdrift, bezitterigheid, pijn of angst verholpen is, is er ook geen reden meer om te grommen.


Training

De eerdergenoemde oorzaken zijn flinke gedragsproblemen. Een training zoals Brain Training For Dogs is wellicht een goede investering, zowel voor jou als voor je hond. Het is wel in het engels, maar de informatie en oefeningen in dit trainingsprogramma zijn wel erg waardevol.


In dit programma komen veel verschillende gedragsproblemen aan bod en met behulp van leuke spelletjes ga je aan de slag om deze op te lossen.


Als je wat specifieker gerichte training zoekt tegen het grommen, dan is het handiger om een hondentrainer te raadplegen die je kan helpen. Met een hondentrainer ga je exact kijken wat de oorzaak is van het grommen, zodat je het probleem doelgericht kan aanpakken.


Hoe nu verder?

Terwijl je er achter probeert te komen wat de oorzaken kunnen zijn die het gedrag van je hond bepalen, is het wel belangrijk om niet het gegrom te negeren, anders heb je grote kans dat het erger wordt.


Ga voorzichtig met je hond om, totdat je weet wat er aan de hand is en hoe je het op kunt lossen. Tot die tijd is het handiger om bepaalde situaties te vermijden of tijdelijke oplossingen te bedenken. Als je hond bijvoorbeeld gromt naar de postbode, doe dan je gordijnen dicht zodat hij de postbode niet meer kan zien aankomen.



Meer artikelen

Comments


bottom of page