top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Hoelang is een hond zwanger?


zwangere hond terrier mix

Als je hond net zwanger is geworden, of je bent van plan om te gaan fokken met je hond, dan wil je natuurlijk graag weten hoelang die zwangerschap bij het teefje duurt.


We hebben het voor je onderzocht en zijn op het volgende uitgekomen.


De draagtijd bij een hond duurt gemiddeld tussen de 58 en de 67 dagen, ofwel 9 weken, gemeten vanaf de eerste dekking van de teef. Bij grotere nestjes is de dracht over het algemeen korter, aangezien de druk in de buik sneller groter wordt. Op het moment dat de temperatuur van de teef zakt en ze onrustig wordt, dan is ze klaar om te bevallen.


Onderwerpen


Zwangerschap hond van week tot week

De gemiddelde draagtijd van de meeste honden is vrij kort vergeleken met mensen. Gemiddeld ligt de draagtijd dus rond de 63 dagen. Dit zijn negen weken, die we hieronder gaan ontleden. De dracht bestaat uit een aantal verschillende fases.


Week 1 en 2:

In deze eerst weken verandert er nog niet zoveel, Als je hond niet meer loops is, kan je alle activiteiten weer hervatten als voor de dekking.


Je hoeft op dit moment ook nog niet de voeding aan te passen. Het gewicht moet nu nog netjes stabiel blijven. Pas rond dag 42 kan je beginnen met het aanpassen van de voeding.


Als je in de tussentijd al erge verandering ziet in het gewicht, vooral gewichtsverlies, dan is het belangrijk dat je je dierenarts inschakelt.


Week 3

In week 3 nestelen de embryo's zich in het baarmoederslijmvlies, waar ze beginnen met zich te ontwikkelen.


Wandel met je hond en voer je hond, zoals je normaal ook zou doen. Je kan wel alvast opletten of ze meer honger krijgt, maar geef haar niet extra te eten.


beagle puppy

Week 4

Ongeveer 25 dagen na het dekken kan je langsgaan bij je dierenarts voor een goede controle van je huisdier. Hier kan je dierenarts een aantal methodes gebruiken om te bepalen of je hond inderdaad zwanger is.


De arts kan een bloedtest doen om te zien of het Relaxin bevat. Dit is een hormoon dat alleen aangemaakt wordt op het moment dat de hond daadwerkelijk zwanger is. Met deze methode kan je wel bevestigen dat je hond drachtig is, maar heb je geen idee van de grootte van het nestje.


Je DA kan ook voelen aan de buik of hij knobbels voelt. Zo kan hij ook bepalen of de teef zwanger is. Deze methode is alleen niet altijd even betrouwbaar. Als je hond dik of zenuwachtig is, dan kan dit het resultaat namelijk al beïnvloeden.


Met een stethoscoop of ECG kunnen ook de hartslagen van puppies opgespoord worden. Helaas is het ook hiermee onmogelijk om te bepalen om hoeveel pups het gaat.


Als je een redelijke indicatie wil krijgen van de hoeveelheid puppies die je hond krijgt, dan is een echo de enige manier om daar achter te komen. Hiermee kunnen ook al enige problemen gezien worden die zich mogelijk voordoen.


In deze periode heeft je hond nog steeds wel genoeg beweging nodig, maar let wel op dat er niet te ruig gespeeld wordt!


Week 5

De eerste fase van de dracht van je hond is rond dag 35 voorbij. Nu begint de tweede fase, waarbij de embryo's zich vormen tot foetussen. De organen beginnen zich te vormen en het gewicht van de foetus neemt met zo'n 75% toe!


De eerste periode, waarin je extra voorzichtig was, is nu voorbij. Hoewel je nog steeds wel op moet letten dat je hond niet te ruig speelt en te inspannend bezig is, is de kans kleiner dat er in deze fase ontwikkelingsproblemen optreden.


Waarschijnlijk begin je nu ook te merken dat het gewicht en de eetlust toenemen. Je kan nu beginnen met het aanpassen van het dieet. In dit artikel van RoyalCanin lees je wat meer over het aanpassen van de voeding van je zwangere hond.


Bij twijfel is het altijd goed om je dierenarts in te schakelen.


Week 6

Nu begint het toch echt spannend te worden. Het gaat nu allemaal best snel, en rond dag 42 van de zwangerschap begint de derde fase.


De foetussen beginnen nu echt op kleine hondjes te lijken; het skelet wordt hard, er groeien kleine klauwtjes en het gewicht begint toe te nemen.


Ondanks dat je teefje nu minder eetlust lijkt te hebben, is het belangrijk dat ze nu juist meer eiwitrijk voedsel krijgt. Als ze weinig honger heeft, kan je in plaats van dat je 2 a 3 grote maaltijden per dag geeft, zoals gewoonlijk, nu beter meerdere kleine maaltijden geven.


Je dierenarts kan je ook aanraden om extra voedingssupplementen te geven.


Week 7

In week 7 beginnen de haartjes op de foetus te groeien en worden de botten nog sterker. Het is nu belangrijk dat je dierenarts een controle doet op parasieten en wormen, aangezien dit serieuze problemen op kan leveren bij de geboorte.


Je kan nu al wat voorbereidingen treffen voor het grote moment. Kies een mooi plekje waar de toekomstige moederhond kan gaan werpen.


Dit plekje moet ideaal gezien aan een aantal dingen voldoen:

  • Rustig

  • Makkelijk warm te houden

  • Makkelijk schoon te maken

  • Ze moet zich veilig voelen


Dit plekje wordt de komende weken veel gebruikt door moederhond en de puppies, dus zorg dat dit niet een ruimte is die je spoedig weer nodig hebt.


Zo maak je gemakkelijk zelf een werpkist van karton:

Video afkomstig van het YouTube Kanaal "Dachshund 4 Ever"


Week 8

Rond dag 50 is het skelet van de puppies helemaal hard.


Maak nu de laatste voorbereidingen aan de plek waar je hond gaat werpen. Zorg dat je genoeg dekens of een vetbed hebt liggen, en zorg eventueel voor een warmtelamp en een luchtbevochtiger.


Je hond kan in deze week al beginnen met melk afgeven. Dit is een goed teken, aangezien dit vaak een week voor de geboorte al gebeurd.


Het is wel aan te raden om van tevoren al een backup plan te hebben, mocht de moeder geen melk afgeven na de geboorte.


Wat je op dit moment kunt doen is de vulva en de tepels van je hond een beetje trimmen, om het wat comfortabeler te maken voor je hond.


Week 9

Het is nu bijna zover, spannend! Je hond is nu wat rusteloos, angstig en prikkelbaar en op zoek naar een plek om te nesten. Begeleid haar naar de plek die je voorbereid hebt.


Leg een hoop kranten op de vloer met daarop een aantal dekens, op de plek waar het werpen gaat gebeuren. Dit zorgt ervoor dat het lekker warm blijft en dat je het ook makkelijk weer schoon kan maken.


Als ze rustig is, dan kan je proberen de temperatuur op te meten. De normale temperatuur bij honden is tussen de 38 en 39 °C. Als de temperatuur ongeveer een graad zakt, dan betekent dat dat het werpen gaat beginnen.


Factoren die invloed hebben op de draagtijd

De voornaamste factoren die invloed hebben op de draagtijd zijn het ras en de grootte van het nestje. Bij nestjes van vier of minder pups duurt het gemiddeld een dag langer dan nestjes van 5 of meer, volgens dit onderzoek.


Zwangere hond herkennen

De eerste twee weken van de zwangerschap valt er nog niet veel te zien. Pas vanaf de derde week begin je wat symptomen te zien die erop duiden dat je hond zwanger is.


Symptomen om op te letten:

  • Ochtendmisselijkheid

  • Weinig energie

  • Tepels zwellen op en worden roziger van kleur

  • Verandering in gedrag

  • Verandering in eetlust

In het begin kan je nog niet aan hun buikje herkennen of ze drachtig zijn. Pas vanaf de zesde week ontstaat er een buikje, dus voor die tijd ga je niet aan ze zien dat ze zwanger zijn.



Verzorging zwangere hond

Als je hond zwanger is dat is het logisch dat je tijdelijk wat aanpassingen moet maken en wat oplettender moet zijn. Vaak verloopt de dracht zonder problemen, maar er kunnen uitzonderingen zijn. Problemen die zich voor kunnen doen zijn:

  • Ze eet niet meer. Het is wel normaal dat de eetlust afneemt rond 30 dagen na de dekking en net voor de geboorte.

  • Ze voelt zich niet lekker. Ze kan depressief overkomen, is aan het janken of heeft veel pijn.

  • Ze heeft vaginale afscheiding. Dit kan bloed zijn, of afscheiding dat erg vies ruikt.

  • Ze kan een miskraam krijgen.

  • Er zijn meer dan 68 dagen voorbij sinds de dekking.


Allemaal zijn dit problemen die zich voor kunnen doen tijdens de zwangerschap. Let dus goed op je hond en ga naar de dierenarts als een van deze problemen zich voordoet.


Wat kan je doen voor je lieve viervoeter om het haar zo aangenaam mogelijk te maken en te zorgen dat de zwangerschap gemakkelijk verloopt?

  • Zorg in ieder geval na drie weken in de zwangerschap dat je de beweging en het ruige spelen terugbrengt naar normale beweging en spel.

  • Zorg dat je de juiste voeding geeft speciaal voor zwangere teven en dat je haar gewicht op het juiste niveau houdt. Bespreek met je dierenarts wat het beste is voor jouw hond.

  • Geef eventueel de nodige voedingssupplementen.

  • Zorg dat moederhond up-to-date is met haar vaccinaties, zodat de puppies zo veel mogelijk weerstand hebben op het moment dat ze op aarde komen.

  • Bescherm je hond goed tegen vlooien en wormen, aangezien ze dit door kan geven aan haar pups, wat ze fataal kan worden. Bespreek met je dierenarts welke producten veilig zijn voor tijdens de zwangerschap.


Conclusie

Gemiddeld duurt een zwangerschap dus zo'n 9 weken. Het is belangrijk dat je van tevoren al je dierenarts op de hoogte stelt en dat je de nodige controles uitvoert.


Ook is het belangrijk dat je je hond goed in de gaten houdt en let op alle signalen of de zwangerschap goed verloopt.


Na de zwangerschap komt en leuke deel: het opvoeden van de puppies. Dit is niet altijd makkelijk, maar het blijft schattig, zo'n nestje van die kleine haarballen.

Dus vergeet niet om er ook van te genieten!


Meer artikelen

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page