We kennen allemaal de foto’s van honden die bijna niet meer kunnen lopen vanwege overgewicht. Ze komen regelmatig voorbij op sociale media zoals Facebook en Instagram.
De commentaren onder een dergelijke foto zijn doorgaans nogal uitgesproken en variëren van het milde advies het dagelijkse portie hondenvoer te halveren tot opmerkingen die ik hier niet durf te plaatsen.
Dikke honden, daar zijn er best veel van, maar zodra de eigenaren merken dat de hond daardoor gezondheidsproblemen ontwikkelt, willen ze er in de meeste gevallen graag iets aan doen.
Ze gaan op zoek naar adviezen, wandelen meer met de hond en kopen speciale dieetvoeding voor honden. Maar een smekende hond naast je bank of fauteuil is moeilijk te weerstaan.
Geef je altijd een hapje als je zelf iets lekkers eet? Beloon je de hond met een koekje als hij goed luistert, of schuif je alle kliekjes van het avondeten gewoontegetrouw in de voedselbak van de hond.
Als een hond moet afvallen, betekent dat in de meeste gevallen niet alleen een gedragsverandering voor de hond, maar ook voor het baasje. Stop dus met die extraatjes en stop ook met het geven van voeding dat eigenlijk niet geschikt is voor een hond.
En het belangrijkste is natuurlijk, houd vol! Ook als je hond blijft smeken of zich zwaar beledigd van je afkeert.
Onderwerpen
Oorzaken van een te dikke hond
Over het algemeen gaat de gewichtstoename van een hond heel geleidelijk. Een jong en energiek dier speelt in huis nog best veel en gaat ook graag met zijn baas naar buiten voor een flinke ochtend- of avondwandeling.
Maar als de hond wat ouder wordt is de motivatie soms ver te zoeken. Als het buiten regent of sneeuwt heeft de hond geen zin om over de drempel te stappen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het baasje.
Snel een plasje of een poepje om de hoek van de deur en dan meteen weer naar binnen waar het behaaglijk en lekker warm is.
De baas neemt als beloning een lekkere kop koffie met een koekje en natuurlijk krijgt de hond ook een versnapering. Een ‘ingesleten’ gewoonte die is ontstaan als beloning tijdens de puppytijd na een ‘succesvolle’ avondwandeling of een 'droge' nacht in de bench.
Tel daarbij op dat naarmate de hond ouder wordt de spijsvertering langzamer wordt en de behoefte om te slapen toeneemt. Op deze manier wordt de hond heel geleidelijk aan steeds iets zwaarder.
Voor de meeste eigenaren is dit een onzichtbaar proces. Hij of zij ziet de hond iedere dag waardoor kleine veranderingen niet worden geregistreerd.
Er zijn ook bepaalde medische aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat je hond langzaamaan overgewicht krijgt. Denk bijvoorbeeld aan schildklierproblemen, de ziekte van Cushing, of insulineresistentie.
Gecastreerde of gesteriliseerde honden hebben ook vaak de neiging om sneller aan te komen. Daarnaast speelt ook de genetische aanleg een rol. Sommige hondenrassen komen simpelweg sneller aan dan andere rassen.
Een wake up call in de vorm van een waarschuwing door de dierenarts of het constateren van een slechte conditie tijdens een wandeling is vaak nodig voordat de hondenbezitter doorheeft dat de hond moet afvallen.
Maar een buurkind die roept:"wat een dikke hond!", maakt het in een klap duidelijk. De hond moet nu echt afvallen en het liefst blijvend, maar hoe pak je dat nu aan?
Wanneer is een hond te dik?
Omdat er zoveel verschillende hondenrassen zijn kan het voor een buitenstaander moeilijk zijn om te zien of er sprake is van overgewicht bij honden.
Voor een Greyhound is het immers heel normaal om heel slank te zijn, terwijl van een Pyrenese berghond en een Bulldog een stevig uiterlijk wordt verwacht.
Een Welsh Corgi daarentegen toont vaak fors aan de voorzijde, maar kan toch slank zijn in de taille. Wil je graag weten of je hond overgewicht heeft, zet ‘m dan eens op een weegschaal en kijk of dat overeenkomt met de rasbeschrijving.
Onderzoek daarna de hond, en ga op zoek naar de ribben. Kun je deze gemakkelijk vinden en zelfs tellen? Dan is de kans groot dat je hond geen overgewicht heeft. Kun je ze niet vinden of heel erg moeilijk, dan heeft de hond waarschijnlijk wel overgewicht.
Er zijn ook hondenrassen die bekend staan om hun aanleg voor overgewicht.
Een aantal voorbeelden zijn:
Teckel
Shetland Sheepdog
King Charles Spaniel
Als je denkt dat er sprake is van een te dikke hond, maak dan een afspraak met de dierenarts. Laat de hond goed onderzoeken en bespreek hoe je de hond het beste kunt laten afvallen.
Er is dieetvoeding voor honden te koop, maar misschien is dit nog helemaal niet nodig. Iets minder voer geven, iets vaker een stukje wandelen en de hondenkoekjes in de kast laten liggen doet vaak wonderen.
5 tips om je hond af te laten vallen
1. Sperziebonen om een hond te laten afvallen
Een jaar of tien geleden was het heel gewoon om overgewicht bij honden aan te pakken door het hondenvoer voor een derde deel te vervangen door sperziebonen.
Een dierenarts uit de plaats Beek begon hiermee en al snel namen veel andere dierenartsen en hondenbezitters dit advies over. Sperziebonen bevatten namelijk heel weinig calorieën, zijn goedkoop en zorgen voor een goede maagvulling.
Koop voor je hond echter geen sperziebonen uit blik. De toegevoegde kruiden en het zout zijn niet geschikt voor een hond.
Koop de sperziebonen daarom vers en zorg ervoor dat ze goed gaar zijn. Om de sperziebonen aan de hond te voeren kun je ze vooraf prakken of mengen met droog- of natvoer. Dit kan door dagelijks een derde deel van het gewone voer te vervangen of door twee keer per week alleen maar sperziebonen te geven.
Toch is het geven van sperziebonen in plaats van dieetvoeding om gewicht te verminderen onderhevig aan enige discussie. Sperziebonen bevatten immers weinig voedingsstoffen waardoor de hond een tekort zou kunnen ontwikkelen.
Ben je van plan om je hond sperziebonen te geven, overleg dan eerst even met je dierenarts.
Gaat het om een vitale hond, dan is een tijdelijk dieet met sperziebonen over het algemeen geen probleem. Is de hond echter ziek geweest en zijn medicijnen noodzakelijk, koop dan speciale dieetvoeding voor honden.
2. Dieetvoeding voor honden
Onderstaande bekende merken hondenvoer hebben een speciale productlijn voor honden met overgewicht.
Hill's Science
Royal Canin
Purina
Eukanuba
Opti Life
Voor rashonden die bekend staan om hun aanleg voor overgewicht heeft het merk Hill’s Science zelfs een aparte samenstelling gemaakt. De hond geleidelijk laten afvallen hoeft met deze speciale dieetvoeding geen enkel probleem te zijn.
Deze voeding bevat weinig vet, voldoende vezels en L-carnitine dat de stofwisseling stimuleert.
Dit hondenvoer is zo samengesteld dat de hond het niet alleen erg lekker vindt, maar ook weinig last heeft van een hongergevoel.
Dieetvoeding voor honden is niet alleen in brokvorm verkrijgbaar, maar ook in blik als natvoer. Ben je van plan om je hond speciale dieetvoeding te geven, doe dit dan altijd in overleg met je dierenarts. Laat je hond vooraf wegen en onderzoeken op onderliggende ziektes die overgewicht kunnen veroorzaken. Denk hierbij aan diabetes.
Is de hond gezond en alleen maar te zwaar, dan kan de dieetvoeding in veel gevallen probleemloos worden ingezet. Weeg de hond echter regelmatig en houd hem of haar goed in de gaten.
Hondenvoer waar ik zelf erg enthousiast over ben is het hondenvoer van Just Russel. Ik heb een review geschreven over Just Russel en ik leg daarin uit wat het precies is, hoe het werkt en mijn uitgebreide mening erover.
Just Russel is hondenvoeding op maat, dus dat wil zeggen dat je elke maand automatisch hondenvoeding krijgt dat op maat gemaakt is voor jouw hond, gebaseerd op een aantal vragen.
Hierin kun je dus ook aangeven dat je hond overgewicht heeft, de mate van activiteit en eventueel ook allergieën etc. Op deze manier is dit dus eigenlijk perfect dieetvoer op maat.
Het is niet alleen handig als dieetvoer, maar daarna ook nog. Als je hond weer op een goed gewicht zit, kan je dit makkelijk aangeven op de website. Dan wordt je volgende maaltijd netjes aangepast tot een nieuwe samenstelling die op dat moment geschikt is voor je hond.
Gaat de conditie plotseling achteruit nadat je bent begonnen met je dieetplan of dieetvoer, of heb je vragen, neem dan contact op met de dierenarts.
Is je hond echter gezond, vrolijk en in goede conditie, en merk je dat het afvallen goed lukt, ga dan na 6 maanden opnieuw naar de dierenarts voor een algehele controle.
3. Houd rekening met snoepjes, beloningen en traktaties
Het is voor hondenbaasjes heel normaal om je hond af en toe te verwennen met wat lekkers; een stukje banaan, wat hondensnoepjes of een plakje kaas.
Maar als dit elke dag het geval is dan kan het teveel aan calorieën aardig oplopen.
Het is dan ook belangrijk om - als je van jezelf weet dat je regelmatig snoepjes en dergelijke geeft - deze hoeveelheid van z'n dagelijkse portie brokken of natvoer af te halen.
Als je namelijk netjes je hond z'n voer afweegt, maar vervolgens komen daarbovenop nog eens de extra calorieën van alle extraatjes, dan is het niet zo gek dat z'n gewicht geleidelijk toeneemt. Houd hier dus rekening mee.
Daarnaast is het toch wel verstandig om de dagelijkse ongezonde traktaties te minderen als je hier stiekem toch te veel van geeft. In plaats van een plak kaas kan je dit bijvoorbeeld vervangen door stukjes wortel of komkommer.
Ik heb een artikel geschreven waarin ik 10 heerlijke recepten voor hondenijsjes op een rij heb gezet.
Veel van die recepten bevatten ook groente en fruit, dus heb je zin om eens een lekker en gezond tussendoortje te maken voor je harige vriend, dan zou ik je zeker aanraden om dat artikel eens te bekijken. Is ook zeker ideaal om je hond af te koelen in de zomer!
4. Stimuleer beweging en speeltijd
(Dit is natuurlijk alleen in het geval als je hond nog niet te erg op leeftijd is. Als je hond overgewicht heeft, simpelweg omdat hij oud wordt en veel bewegen niet zo goed meer aankan, dan zou ik deze tip even overslaan. Waar mogelijk zou je een langer rondje kunnen lopen, maar je wil niets forceren.)
Naast het aanpassen van de voeding, is regelmatige lichaamsbeweging van vitaal belang voor het afvallen van je hond. Neem dagelijks de tijd voor wandelingen en stimuleer actieve speelsessies.
Beweging helpt niet alleen om calorieën te verbranden, maar houdt je hond ook mentaal gestimuleerd en gelukkig. Probeer verschillende activiteiten te introduceren om te ontdekken wat je hond leuk vindt. Sommige honden genieten van zwemmen, terwijl anderen liever achter een bal aan rennen.
Het belangrijkste is om plezier te hebben tijdens het bewegen.
5. Zorg voor voldoende drinkwater
Hydratatie is net zo belangrijk voor honden als voor mensen. Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers, schoon drinkwater. Vooral tijdens warme dagen of na fysieke activiteit heeft je hond mogelijk meer water nodig.
Voldoende water drinken helpt ook om een vol gevoel te geven, waardoor je hond minder geneigd is om te veel te eten.
Als het niet lukt om je hond te laten afvallen
Op sociale media zijn de vooroordelen en conclusies spijkerhard, maar soms lukt het gewoon niet om een dikke hond in korte tijd te laten afvallen. In veel gevallen is er dan sprake van een oudere hond met een hele lieve zachtaardige eigenaar.
Het type hond dat al enige jaren overgewicht heeft, te oud is om veel actief te bewegen en een smekende blik met bijbehorende geluiden inzet om zijn eigenaar te overtuigen van het belang van een koekje of andere lekkernij.
Gewicht verliezen is niet alleen heel erg moeilijk voor mensen, maar ook voor dieren.
Tegenwoordig kan de dierenpolitie of de dierenbescherming worden ingezet om in gesprek te gaan met de hondenbezitter. Misschien heeft de eigenaar geen geld voor dieetvoer of geen mogelijkheid om te gaan wandelen.
Ook kan een ernstige ziekte of een calamiteit binnen het gezin de oorzaak zijn dat de hond een beetje wordt vergeten en het afvallen daarom niet lukt.
De dierenpolitie kan dan wijzen op de mogelijkheden die er zijn om een hond te laten afvallen. Denk hierbij aan een vrijwilliger die dagelijks met de hond gaat wandelen.
Het is echter wel een feit dat overgewicht bij honden die niet de juiste medische zorg krijgen wordt gezien als een vorm van verwijtbaar dierenleed.
Blijkt de eigenaar na meerdere gesprekken niet in staat om de hond te laten afvallen, en heeft het dier daar erg veel last van, dan kan de dierenbescherming besluiten om de hond mee te nemen.
Conclusie
Overgewicht bij honden is een veelvoorkomend probleem dat aangepakt moet worden om gezondheidsproblemen te voorkomen. Zorg dat je bewust omgaat met voeding en beweging van je hond om gewichtstoename te voorkomen.
Sperziebonen kunnen een caloriearme optie zijn, maar overleg dit eerst met de dierenarts om voedingstekorten te vermijden.
Speciale dieetvoeding voor honden kan veilig en effectief zijn voor gewichtsverlies. Verminder ongezonde traktaties, stimuleer beweging en zorg voor voldoende drinkwater.
Het afvallen van een hond vereist geduld en toewijding, en professionele hulp kan een oplossing zijn als het afvallen een uitdaging is. Het welzijn van onze honden staat voorop, en een gezond gewicht is essentieel voor hun geluk en gezondheid.
Uiteindelijk wil je toch het beste voor je hond!
Trouwens..!
Heb je al een goede verzekering voor je dikke hond?
Mochten er problemen ontstaan als gevolg van overgewicht, dan wil je natuurlijk wel goed verzekerd zijn.
Wil jij ook de beste verzekering voor jouw lieve vriend, dan zou ik je aanraden om even mijn artikel te lezen waarin ik de beste hondenverzekeringen vergelijk.
(Heb je geen zin om alsnog hondenverzekeringen te vergelijken? Dan zal ik alvast de beste 2 voor je verklappen. Figo heeft namelijk de beste dekking en PetSecur is de goedkoopste en meest gekozen. Doe er je voordeel mee!)
Comentários