top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Puppy opvoeden? De 10 beste tips voor het opvoeden van een jonge hond!


puppy

Eindelijk is het dan zover, het nieuwe lid van je gezin is klaar om door je huis heen te springen en huppelen. Maar ben jij er ook klaar voor? "Heb ik alles in huis wat ik nodig heb? Zal 'ie een beetje snel kunnen wennen?"


De eerste paar weken dat je een puppy in huis hebt zijn best even spannend. Het is voor jou natuurlijk ook even wennen en het is een aardige verantwoordelijkheid.


Hier lees je 10 fantastische tips om je jonge puppy zo snel mogelijk op z'n gemak te laten voelen en hem op te voeden tot een brave hond!


Aan het eind van het artikel vind je ook nog een handig boodschappenlijstje om te zorgen dat je alles in huis haalt wat je nieuwe pup nodig heeft.

 

1. Neem een puppycursus

Een puppycursus is goed voor zowel je pup als voor jezelf, zeker als je nog niet eerder hondeigenaar bent geweest.


Je leert verschillende dingen, zoals de pup naast je te laten lopen, dat hij niet in je kleren en handen mag bijten, en je leert hem om niet zijn speeltjes en eten te verdedigen.


Voor de pup zelf is het goed omdat hij lekker sociaal bezig kan zijn met andere pups. Dit gebeurt allemaal in een gecontroleerde en veilige omgeving, zodat je pup alleen maar positieve ervaringen op doet!


Zeker op het moment dat een pup nog niet volledig gevaccineerd is, zijn er risico's aan het naar buiten gaan met je pup, maar je wil hem toch goed socialiseren.


Volgens dit onderzoek is er in dit geval geen enkel verhoogd risico om de ziektes te krijgen die de entingen helpen voorkomen, zoals bijvoorbeeld Parvo, Hondenziekte en meer.



2. Maak je huis puppyproof

Je kunt niet zomaar je pup in huis nemen en gelijk verwachten dat alles goed gaat. Hiervoor moet je eerst nog wat nodige aanpassingen doen. Haal bijvoorbeeld zoveel mogelijk van de grond af. Waar je pup niet bij kan komen, kan 'ie ook niet in z'n bek nemen.


Je pup leert de wereld namelijk vooral op die manier kennen; met z'n bek. Alles wat hij tegenkomt gaat z'n mond in. Zorg dus dat je eigenlijk niks op de grond hebt staan wat je pup op kan eten.


Laat dus ook geen eten en dergelijke slingeren. Werk kabels ook netjes weg, zodat je hondje er niet bij kan komen.


Wat ik je aan zou raden is een hondenren voor binnen. Op deze manier heeft hij gewoon lekker een eigen plek waar hij z'n ding kan doen, zonder dat je steeds op hem hoeft te letten.


Zorg wel dat je wat leuk speelgoed voor je pup op de grond hebt liggen die wel met de bek verkend mogen worden, anders gaat je pup zich vervelen, wat eventueel voor gedragsproblemen zou kunnen zorgen, en dat willen we niet!


Zorg voor een goede slaapplek. Je hondje heeft een hoop slaap nodig, dus zorg er voor dat hij deze ook kan pakken.


Zet z'n bench of een leuke mand op een plek waar hij makkelijk naartoe kan, maar waar het overdag ook gewoon rustig genoeg is, zodat hij makkelijk in slaap komt.


Leg in zijn hok of bench ook een lekker warm vetbed neer, heerlijk!

 
 

3. Zorg dat je voorbereid bent

Zoals ik net al zei is het belangrijk dat je hondje z'n eigen plekje heeft. Zorg dus voor een bench waar hij rustig kan slapen en een kussen of een mand waar hij gewoon rustig kan liggen, voor in de huiskamer bijvoorbeeld.


Een kussen kan je ook gemakkelijk meenemen, zodat 'ie altijd z'n eigen plekje heeft, waar je ook bent.


Ook heb je bakken nodig voor het eten en drinken. Deze heb je in een hoop verschillende maten en kleuren. Het is wel aan te raden dat je bakken neemt die nog steeds groot genoeg zijn voor als je pup een grote hond is geworden (helaas, en gelukkig, blijft 'ie niet eeuwig klein).


Het voedsel zelf is natuurlijk ook geen overbodige luxe. Ook hier heb je een hoop verschil in. Zorg in ieder geval dat het eten speciaal voor pups is, en van hoge kwaliteit (geen onnodige fillers en conserveermiddelen)!


Ben je nog op zoek naar het allerbeste voer voor jouw lieve pup, dan kan je ik zeker het voer van Just Russel aanbevelen. Dit voer is volledig op maat gemaakt voor jouw hond, gebaseerd op een aantal simpele vragen die je eerst moet beantwoorden.


Kijk hier meteen op de site (nú met 30% korting!), of lees eerst mijn review over Just Russel hondenvoer.


Just Russel heeft al hondenvoer vanaf €19,99 per maand!


Ook een riem of een tuigje is zeker niet te vergeten. Dit maakt het uitlaten een stuk gemakkelijker en veiliger.


Ik heb een artikel geschreven met 20 hele leuke tuigjes voor je hond. Daar zou ik zeker even naar kijken. Of als je pup later een grote sterke hond wordt, dan kan je misschien beter even kijken naar deze beste anti-trektuigjes.


Het is handig om een verstelbaar tuigje of halsband te nemen, zodat je hem makkelijk kan verstellen als je pup wat groter wordt.


Nog op zoek naar een halsband? Ik heb ook een artikel voor je geschreven met 10 stoere halsbanden voor je hond. Neem snel een kijkje of er wat voor je tussenzit.


Poepzakjes en snoepjes horen ook in je arsenaal. Poepzakjes zijn zelfs verplicht en snoepjes zijn handig om je hond te belonen bij goed gedrag.


gif

Als je een hondenras hebt dat bekend staat om zijn ontsnappingskunsten, of als je gewoon het zekere voor het onzekere wil nemen, dan is het ook wel een idee om een GPS Tracker aan te schaffen.


Zo kan je altijd zien waar je puppy of hond uithangt, mocht het hem lukken de benen te nemen. Ik raad je dan deze aan.


4. Leer het bijten snel af

Een goede manier om bijten snel af te leren is door 'AU' te roepen en weg te lopen als je pup je bijt. Doe dit wel alleen bij harde beten, zodat hij leert hoe hard hij kan bijten.


Je wil z'n natuurlijke bijtgedrag niet compleet afleren, een beetje mag wel, maar het moet wel leuk blijven!


5. Zorg voor sociaal contact

Net als mensen hebben honden sociaal contact nodig. Niet alleen is het leuk om nieuwe soortgenootjes te leren kennen, maar hierdoor leert hij ook van andere honden accepteerbaar gedrag.


Doe dit in het begin alleen niet te lang, omdat je hondje een hoop nieuwe dingen te verwerken heeft en te veel prikkels zijn ook niet goed.

 
 

6. Voorkom het tegen je opspringen

Ook al is het in het begin schattig, als je hond op latere leeftijd enthousiast tegen alle gasten opspringt, wordt het snel ongepast gedrag, zeker als het een groot hondenras is.


Hoe je dit afleert is als volgt: op het moment dat de pup tegen je opspringt, draai je je om en negeer je hem. Op het moment dat hij weer op vier poten gaat staan, beloon je hem. Zo leer je je hond af om tegen jou en andere mensen op te springen.


7. Zorg voor genoeg uitdaging

Net als mensen willen honden iets te doen hebben. Als we niks te doen hebben gaan we ons vervelen, en dat vindt niemand leuk. Zeker bij een jonge pup is het ook belangrijk dat hij genoeg gestimuleerd wordt, zodat hij gewoon lekker kan ontdekken en leren.


Zorg dus voor genoeg speeltjes en dergelijke. Op deze site staan ook wat spelletjes die je met je pup kan doen om hem mentaal en fysiek uit te dagen.


Ook heb ik zelf een artikel geschreven met wat activiteiten en spelletjes. De drukke activiteiten zijn alleen wel af te raden totdat je pup volwassen is geworden!


Wel kan je je pup ook wat mentaal uitdagen. Ook daarvoor heb ik een artikel geschreven met 10 leuke denkspelletjes die je pup z'n brein aan het werk zetten.


puppy speelt met bal

8. Leer commando's aan

Je wil zo snel mogelijk beginnen met het aanleren van commando's om je pup op te laten groeien tot een gehoorzame hond.


De bekende basiscommando's 'zit', 'lig', 'blijf', 'kom' en 'voet' zijn essentieel. Hier is nog een site met uitgebreide instructies hoe je je hond deze commando's aanleert.


9. Leer hem los te lopen

Het is fijn als je je puppy vrij snel leert los te lopen, ook al is dat een beetje spannend in het begin. Het is wel zo dat je hem nu nog makkelijk bij kan houden. Als ze eenmaal groter zijn, zijn ze een stuk sneller. Hoe sneller je hem leert om los te lopen, des te gemakkelijker is dat later.


Echter, binnen de bebouwde kom moet een hond altijd aangelijnd zijn. Dat is ook wel zo veilig als er constant auto's langsrijden.

 

Aanbevolen voor jou: Hoeveel pups krijgt een hond?

 

10. Gauw een zindelijke pup

Dit is waarschijnlijk wel hèt nummer 1 ding wat nieuwe puppy eigenaren hun beestje zo snel mogelijk af willen leren: plassen in huis.


Het is gewoon erg vervelend om steeds op te moeten ruimen, en daarnaast niet erg hygiënisch. Het is wel erg belangrijk om je puppy niet te straffen als hij in huis plast.


Zorg eerder dat je een schema hebt, met vaste tijden dat je naar buiten gaat om een plasje te doen. Ga ook naar buiten direct na het spelen en na het slapen. Vaak moeten ze na deze activiteiten hun behoeftes doen.


Zet 's nachts ook je wekker om ervoor te zorgen dat je puppy om deze tijden ook gewoon een plasje kan doen, anders plast hij in z'n bench, en dat is ook niet fris.


Ik heb hier een uitgebreid artikel over hoe je je pup zindelijk maakt, ook erg leerzaam!


gif

Soms is het best een beetje stressvol, het opvoeden van zo'n klein beestje, maar met genoeg geduld en aanhoudingsvermogen kom je er wel!


Puppy boodschappenlijstje

  • Bench/mand

  • Speelgoed

  • Puppyvoer/snoepjes

  • Eet- en drinkbakken

  • Halsband/tuigje

  • Riem

  • Poepzakjes


Eventueel:

  • GPS Tracker

 

Shop hier al je puppyboodschapjes op bol.com!

 

Hulp nodig?

Het opvoeden van een puppy is geen makkelijke taak. Heb je hulp nodig?


Dan is het Grote PuppyBoek wel wat voor jou. Dit is een handig e-book boordevol handige tip en informatie om van de opvoeding van je pup een groot succes te maken.



Trouwens..!


De dierenartskosten kunnen met een pup aardig in de papieren lopen. Om flinke dierenartskosten te voorkomen, kan ik je zeker aanraden om een hondenverzekering af te sluiten.


Wil jij ook de beste verzekering voor jouw lieve pup, dan zou ik je aanraden om even mijn artikel te lezen waarin ik de beste hondenverzekeringen vergelijk.


(Heb je geen zin om alsnog hondenverzekeringen te vergelijken? Dan zal ik alvast de beste 2 voor je verklappen. Figo heeft namelijk de beste dekking en PetSecur is de goedkoopste en meest gekozen. Doe er je voordeel mee!)


Meer artikelen

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page