top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Springt jouw hond ook altijd tegen iedereen op? Zó leer je het hem af!


hond springt tegen iemand op

Heel vervelend natuurlijk, je hond die maar tegen iedereen opspringt.


Bij een kleine pup is het misschien nog schattig, maar bij een volgroeide Sint-Bernard wordt het al gauw een probleem. Als die tegen je opspringt lig je zo omver!


Daarom wil je je hond dit natuurlijk zo snel mogelijk afleren. Zeker als je een grote hond hebt wil je niet dat hij ineens tegen een ouder iemand of tegen een klein kind opspringt, want dit zou zeker minder prettige gevolgen met zich mee kunnen brengen.


Naast dat het gevaarlijk kan zijn, is het gewoon vervelend, zeker ook voor jezelf. Je wilt uiteraard laten zien dat je je hond gewoon goed opgevoed hebt. Daarom ga ik je helpen om je hond af te leren om niet meer tegen iedereen op te springen.


Onderwerpen


Waarom springen honden tegen je op?

Er wordt wel eens gedacht dat een hond opspringt om dominantie te laten zien, maar dat is niet zo. De belangrijkste redenen waarom honden tegen je opspringen zijn voor aandacht en om je te begroeten.


Eigenlijk het enige wat hij wil zeggen is: "Hey, kijk hier, geef me aandacht!". Vaak belonen we dat ook, bewust of onbewust, waardoor hij verkeerd gedrag aanleert.


Ook al duw je hem weg en zeg je iets van "nee, niet doen", dan is dit ook aandacht geven. Negatieve aandacht is ook aandacht, en dat is precies wat je hond wil. In plaats daarvan moeten we zorgen dat we hem meer belonen op het moment dat hij op vier poten staat.Hoe leer je het opspringen af?

Nu weten we waarom ze opspringen, maar belangrijker is: hoe zorgen we dat ze dat niet doen?


Bij jezelf

Als je hond tegen je opspringt om je te begroeten als je binnenkomt, draai je dan om en doe je armen over elkaar. Als hij dan om je heen loopt om weer tegen je op te springen draai je dan weer om met je armen over elkaar.


Houd dit vol totdat je hond met alle vier de poten op de grond staat. Op het moment dat hij dat doet beloon je hem met een snoepje, zoals deze.


Wat je ook kan doen is weer terug de gang in lopen of naar buiten als je hond tegen je opspringt. Elke keer als je terug naar binnen gaat en hij springt weer tegen je op, dan ga je weer naar buiten.


Dit houd je vol totdat hij kalm is en rustig blijft en met vier poten op de grond blijft staan. Dan beloon je hem pas.


Kijk het filmpje op deze pagina (je moet iets naar beneden scrollen), daar zie je deze techniek in actie om ervoor te zorgen dat je hond niet meer tegen je opspringt als je thuiskomt.


Dit is een filmpje van Brain Training For Dogs, een goed en leuk trainingsprogramma voor een gehoorzame hond!Bij gasten

Zorg dat je een grens stelt voor je hond. Als je een aparte gang hebt naar je voordeur toe kan je bijvoorbeeld de deur naar de gang toe als een fysieke grens aanleren.


Laat hem rustig zitten of liggen bij de deurpost met de deur open en geef hem een beloning als hij dat rustig blijft doen.


In het begin is het verstandig als je hem iets sneller achter elkaar beloont, want als je te lang wacht dan is de kans groter dat hij weer naar de deur toe rent en opspringt tegen je gasten.


Langzaamaan kan je steeds wat langer wachten voordat je hem een snoepje geeft, totdat dit uiteindelijk helemaal niet meer nodig is.Als je hond al heel snel opspringt, zorg dan dat je z'n riem omdoet voordat je de deur opendoet, zodat je hem weer makkelijk naar zijn plek kunt begeleiden op het moment dat hij opspringt.


Als hij dan braaf blijft zitten of liggen, beloon hem dan zo snel mogelijk en houd dit vol totdat hij helemaal niet meer opspringt.


De ene hond leert dit sneller dan de andere, dus houd hier rekening mee.


Tijdens het wandelen

Vaak begint het al als je hond iemand op straat ziet en even 'gedag' wil zeggen, dan trekt je hond je er naar toe. Als je dit toelaat dan is hij in een enthousiaste bui, dus is de kans groter dat hij tegen iemand opspringt. Hiermee moedig je dus het gedrag aan dat je eigenlijk af wil leren.


Als je hond iemand ziet en hij wil je er naartoe trekken, laat hem dan zitten en zorg dat hij op jou let en oogcontact met je maakt. Als hij dit lang genoeg volhoudt, beloon hem dan.


Een hond kan niet zitten en springen tegelijk, daarom is dit een goede manier om het springen af te leren. Zorg alleen wel dat je hem leert zitten voordat hij de kans krijgt om te springen, anders leer je hem misschien aan dat 'springen en dan pas zitten' een beloning inhoudt.


Conclusie

Door tegen mensen op te springen wil een hond eigenlijk alleen maar gedag zeggen. Wees consistent en geduldig in je training om dit af te leren. Uiteindelijk leert je hond om mensen gewoon netjes te groeten met alle vier de poten op de grond.Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page