We verwachten allemaal dat je hond tijdens de wandeling gewoon netjes naast je loopt, maar niets is minder waar.
Dan weer hier snuffelen, dan weer daar snuffelen, alsmaar trekkend aan die riem.
En trek je hem terug om te proberen om hem bij je te houden, dan trekt hij ook alleen maar harder de andere kant op.
Heel vervelend, maar ook wel logisch, aangezien het niet per se natuurlijk is voor een hond om aan een lijntje te lopen. Een hond wil het liefst gewoon lekker vrij rond lopen, maar op de meeste plaatsen is het zelfs verplicht om je hond aangelijnd te hebben.
Hier kom je dus te weten hoe je je hond netjes aan de lijn kunt laten lopen zonder dat deze de hele tijd strak staat!
Onderwerpen
Waarom trekt je hond aan de lijn?
Mensen geloven vaak dat de reden dat je hond aan de riem trekt is om de roedel te leiden, of om dominant te zijn. Hierdoor denken mensen ook dat je hond naast of achter je MOET lopen. Dit is niet waar en is dus een fabeltje.
Eén van de redenen is simpelweg omdat het werkt. Op het moment dat een hond aan de lijn trekt, dan gaan ze heen waar zij naartoe willen.
Ook zijn ze sneller dan dat wij zijn, dus als ze iets zien waar ze heen willen, dan is het voor ons als mens lastiger om ze bij te houden. Een reden dus dat de lijn strak komt te staan.
De derde reden dat je hond aan de lijn trekt is omdat de omgeving vaak een stuk interessanter is dan dat jij bent, niet lullig bedoeld ;)
Een hond wil gewoon lekker snuffelen en de omgeving ontdekken en onderzoeken. Als hij dan niet weet dat jij wil dat de lijn altijd losjes moet zijn, dan besteedt hij hier geen aandacht aan.
Tenzij je bezig bent om je hond het commando 'naast' aan te leren, maakt het eigenlijk niet echt uit wáár hij loopt (voor, naast, of achter je), zolang hij maar niet aan de lijn trekt, dat is het belangrijkste.
Hoe leer je hem netjes aan de lijn te lopen?
Een veelgebruikte techniek is het stilstaan. Wat je dan doet is compleet stil staan op het moment dat de lijn strak staat.
Veel mensen vinden dat dit totaal niet voor hen werkt. Het probleem is in de meeste gevallen dat de uitvoering niet goed is. Mensen voeren het óf niet goed uit, óf hebben geen geduld en wachten niet lang genoeg.
Het werkt het beste als je je hand strak tegen je lichaam aanhoudt.
Je wil de bewegingsruimte van je hond beperken door de lijn zo kort mogelijk te houden en strak tegen je lichaam aan, zodat hij eigenlijk geen kant op kan.
Als je je arm uitstrekt en de riem lang laat, dan heeft je hond nog genoeg ruimte om te bewegen, en dat is nou net wat je niet wil.
Je wil juist dat bewegen de beloning is voor het niet meer trekken aan de riem. Zorg dus dat er geen spanning op de riem staat. Op dat moment kun je weer verder lopen.
Blijf hier consistent in en je hond zal uiteindelijk de associatie maken tussen de strakke riem en het niet meer verder kunnen lopen.
Beloon hem uiteraard ook af en toe met een snoepje als hij een tijdje goed meeloopt zonder aan de lijn te trekken, zo bestraf je niet alleen het slechte gedrag, maar beloon je ook het gewenste gedrag.
Wat ook kan werken is om de andere kant op te lopen op het moment dat de lijn strak staat. Zeg iets als 'kom maar' en loop dan de andere kant op. Als hij je dan volgt en de lijn is weer losjes, draai je dan weer om en vervolg je weg.
Wees ook hier consistent in en herhaal deze oefening totdat je hond het snapt.
Verboden methode
Tot een paar jaar geleden was het nog mogelijk om je hond te trainen met een zogeheten prikband.
Dit is een halsband met stekeltjes eraan, zodat je hond in zijn nek geprikt wordt op het moment dat hij aan de riem probeert te trekken.
Dit was natuurlijk alleen bedoeld als trainingsband, zodat je later over kon gaan op een normale riem.
Was het effectief? Ja. Maar diervriendelijk? Niet echt.
Daarom werd besloten dat het gebruik van een prikband in Nederland niet meer toegestaan is vanaf 1 juli 2018. Gebruik deze methode dan ook niet!
Nog wél een optie is het gebruik van een sliplijn. Deze halsband trekt zich wat strakker aan op het moment dat je hond aan de riem trekt.
Dit is voor je hond ook niet per se een prettig gevoel, dus trekt hij niet meer zo hard aan de lijn en kan je hem ook makkelijker corrigeren.
Je hebt ook anti-trektuigjes, maar die zijn niet altijd ideaal, omdat het tuigje in je hond kan snijden als hij toch heel hard blijft trekken, of er ontstaan soms kale plekken onder de oksels.
Maar voor sommige mensen werkt het wel, dus probeer beiden uit en kijk wat voor jou het beste werkt.
Conclusie
Honden trekken dus aan de riem omdat ze gewoon lekker rond willen snuffelen en de wereld willen onderzoeken.
Blijf dus stilstaan of loop de andere kant op als hij aan de lijn trekt. Kijk ook eens naar verschillende anti-trektuigjes of -lijnen die je mogelijk kunnen helpen.
Комментарии