top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Trekt jouw hond ook steeds aan de lijn? Zo leer je je hond netjes aan de lijn te lopen!


hond trekt aan de riem

We verwachten allemaal dat je hond tijdens de wandeling gewoon netjes naast je loopt, maar niets is minder waar.


Dan weer hier snuffelen, dan weer daar snuffelen, alsmaar trekkend aan die riem.


En trek je hem terug om te proberen om hem bij je te houden, dan trekt hij ook alleen maar harder de andere kant op.


Heel vervelend, maar ook wel logisch, aangezien het niet per se natuurlijk is voor een hond om aan een lijntje te lopen. Een hond wil het liefst gewoon lekker vrij rond lopen, maar op de meeste plaatsen is het zelfs verplicht om je hond aangelijnd te hebben.


Hier kom je dus te weten hoe je je hond netjes aan de lijn kunt laten lopen zonder dat deze de hele tijd strak staat!


Onderwerpen


Waarom trekt je hond aan de lijn?

Mensen geloven vaak dat de reden dat je hond aan de riem trekt is om de roedel te leiden, of om dominant te zijn. Hierdoor denken mensen ook dat je hond naast of achter je MOET lopen. Dit is niet waar en is dus een fabeltje.


Eén van de redenen is simpelweg omdat het werkt. Op het moment dat een hond aan de lijn trekt, dan gaan ze heen waar zij naartoe willen.


Ook zijn ze sneller dan dat wij zijn, dus als ze iets zien waar ze heen willen, dan is het voor ons als mens lastiger om ze bij te houden. Een reden dus dat de lijn strak komt te staan.


De derde reden dat je hond aan de lijn trekt is omdat de omgeving vaak een stuk interessanter is dan dat jij bent, niet lullig bedoeld ;)


Een hond wil gewoon lekker snuffelen en de omgeving ontdekken en onderzoeken. Als hij dan niet weet dat jij wil dat de lijn altijd losjes moet zijn, dan besteedt hij hier geen aandacht aan.


Tenzij je bezig bent om je hond het commando 'naast' aan te leren, maakt het eigenlijk niet echt uit wáár hij loopt (voor, naast, of achter je), zolang hij maar niet aan de lijn trekt, dat is het belangrijkste.


Hoe leer je hem netjes aan de lijn te lopen?

Een veelgebruikte techniek is het stilstaan. Wat je dan doet is compleet stil staan op het moment dat de lijn strak staat.


Veel mensen vinden dat dit totaal niet voor hen werkt. Het probleem is in de meeste gevallen dat de uitvoering niet goed is. Mensen voeren het óf niet goed uit, óf hebben geen geduld en wachten niet lang genoeg.


gif

Het werkt het beste als je je hand strak tegen je lichaam aanhoudt.


Je wil de bewegingsruimte van je hond beperken door de lijn zo kort mogelijk te houden en strak tegen je lichaam aan, zodat hij eigenlijk geen kant op kan.


Als je je arm uitstrekt en de riem lang laat, dan heeft je hond nog genoeg ruimte om te bewegen, en dat is nou net wat je niet wil.


Je wil juist dat bewegen de beloning is voor het niet meer trekken aan de riem. Zorg dus dat er geen spanning op de riem staat. Op dat moment kun je weer verder lopen.


Blijf hier consistent in en je hond zal uiteindelijk de associatie maken tussen de strakke riem en het niet meer verder kunnen lopen.


Beloon hem uiteraard ook af en toe met een snoepje als hij een tijdje goed meeloopt zonder aan de lijn te trekken, zo bestraf je niet alleen het slechte gedrag, maar beloon je ook het gewenste gedrag.


hond eet snoepje

Wat ook kan werken is om de andere kant op te lopen op het moment dat de lijn strak staat. Zeg iets als 'kom maar' en loop dan de andere kant op. Als hij je dan volgt en de lijn is weer losjes, draai je dan weer om en vervolg je weg.


Wees ook hier consistent in en herhaal deze oefening totdat je hond het snapt.


Verboden methode

Tot een paar jaar geleden was het nog mogelijk om je hond te trainen met een zogeheten prikband.


Dit is een halsband met stekeltjes eraan, zodat je hond in zijn nek geprikt wordt op het moment dat hij aan de riem probeert te trekken.


Dit was natuurlijk alleen bedoeld als trainingsband, zodat je later over kon gaan op een normale riem.


Was het effectief? Ja. Maar diervriendelijk? Niet echt.


Daarom werd besloten dat het gebruik van een prikband in Nederland niet meer toegestaan is vanaf 1 juli 2018. Gebruik deze methode dan ook niet!


Nog wél een optie is het gebruik van een sliplijn. Deze halsband trekt zich wat strakker aan op het moment dat je hond aan de riem trekt.


Dit is voor je hond ook niet per se een prettig gevoel, dus trekt hij niet meer zo hard aan de lijn en kan je hem ook makkelijker corrigeren.


Je hebt ook anti-trektuigjes, maar die zijn niet altijd ideaal, omdat het tuigje in je hond kan snijden als hij toch heel hard blijft trekken, of er ontstaan soms kale plekken onder de oksels.


Maar voor sommige mensen werkt het wel, dus probeer beiden uit en kijk wat voor jou het beste werkt.


Conclusie

Honden trekken dus aan de riem omdat ze gewoon lekker rond willen snuffelen en de wereld willen onderzoeken.


Blijf dus stilstaan of loop de andere kant op als hij aan de lijn trekt. Kijk ook eens naar verschillende anti-trektuigjes of -lijnen die je mogelijk kunnen helpen.Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page