top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Oude honden: 11 dringende vragen beantwoord!


Oude hond ligt op een grasveld

Als je hond wat jaartjes ouder wordt, of je hebt al een oude hond, dan is het niet gek als je met wat vragen rondloopt.


In dit artikel beantwoord ik zo veel mogelijk vragen die je zou kunnen hebben over je oude hond!


Onderwerpen


1. Vanaf welke leeftijd is een hond oud?

Wanneer een hond als oud beschouwd wordt, ligt aan de grootte van de hond.


Zo wordt een kleine hond gezien als senior vanaf de 10 jaar, een middelgrote hond vanaf 8 jaar, een grote hond vanaf 7 jaar en een reuzen hond vanaf 6 jaar.


Natuurlijk verschilt het per hond wanneer ze 'echt' oud beginnen te worden en wanneer dit ook duidelijk wordt in hun gedrag.


2. Hoelang mag een oude hond wandelen?

Hoelang een oude hond mag wandelen is vooral afhankelijk van je hond. De een kan nog gemakkelijk 30 minuten wandelen en de ander is na 5 minuten al doodop.


Over het algemeen is het voor oude honden wel aan te raden om meerdere kortere rondjes te lopen dan 1 of 2 grote wandelingen.


Je kent je eigen hond het beste. Let op zijn reactie en houding tijdens en na het wandelen.


Gaat het na 10 minuten al moeizamer en begint je hond bijvoorbeeld veel te hijgen? Dan is het beter om voortaan een kleiner rustiger rondje te lopen.


Gaat een lange wandeling nog prima? Dan hoef je niet per se aanpassingen te maken.


Het is in ieder geval verstandig om de wandelingen wat rustiger aan te doen. Loop wat langzamer en neem hier en daar een rustmomentje als je hond het nodig lijkt te hebben.


3. Waarom blaft een oude hond?

Een oude hond kan meer gaan blaffen naarmate hij ouder wordt om verschillende redenen:

 • Dementie en verwarring - Oudere honden kunnen, net als mensen, last krijgen van dementie. Hierdoor snappen ze de wereld om zich heen niet zo goed meer, wat voor verwarring kan zorgen.

 • Stress en angst - De stress en angst worden vaak veroorzaakt door zaken als dementie en pijn.

 • Aandacht - Soms wil een oude hond gewoon wat aandacht van je.

 • Slechter zicht en gehoor - Doordat oude honden slechter gaan zien en horen, kan dit ook weer stress en angst in de hand werken.

 • Pijn - Oude honden hebben vaak last van artrose of ander gewrichtspijn. Dit kan als gevolg hebben dat ze meer gaan blaffen.


4. Waarom blaft mijn hond ’s nachts?

Dat je hond 's nachts meer gaat blaffen is vaak omdat ze door gewrichtspijn niet echt een fijne houding meer kunnen vinden, of door de verwarring van zowel de dementie als het slechter zien en horen.


Dat is 's nachts vaak nog een stuk angstaanjagender.


Het kan ook zijn dat hij moet plassen en/of poepen. In dat geval moet je er dus wel even uit om met je hond naar buiten te gaan.


5. Waarom slapen oude honden veel?

Gemiddeld slapen oude honden zo'n 16 tot 18 uur per dag. Dit is niet allemaal diepe slaap, maar kan ook gewoon rusten zijn of licht slapen.


Dit komt doordat oude honden, net als oude mensen, een stuk minder energie hebben. Het lichaam werkt ook niet meer zo soepel als eerst.


Een oude hond kan te veel slapen wanneer hij probeert om pijn te onderdrukken. Als je denkt dat je hond te veel slaapt, ga dan langs je dierenarts om te kijken of er andere oorzaken zijn.


6. Hoe merk je dat je hond ouder wordt?

Je merkt dat een hond ouder wordt als hij grijze haren begint te krijgen.


Ook beginnen er ouderdomskwalen op te spelen. Denk hierbij aan artrose, gewrichtsproblemen, incontinentie of dementie, om maar een aantal te noemen.


7. Heeft een oude hond andere voeding nodig?

De eetbehoeftes van een hond veranderen naarmate ze wat ouder worden.


Zo hebben ze goed gebalanceerd voedsel nodig met minder calorieën, meer vezels en voldoende eiwitten en vetten.


Bij sommige honden is het prima om gewoon wat minder voedsel te geven dan normaal, maar bij andere honden werkt het beter om speciaal hondenvoer voor seniors te kopen.


In dat geval raad ik je deze aan van Carocroc. Het zijn fijne brokjes die makkelijk verteerbaar zijn voor je hond.


Heeft je hond erge gebitsproblemen? In dat geval kan je wat water toevoegen aan de brokjes om ze wat zachter te maken, maar je kan ook nat- of versvoer te nemen, zoals deze van VITALstyle.


8. Waarom plast een oude hond in huis?

Een aantal oorzaken waardoor oude honden weer in huis plassen zijn dementie, incontinentie, ouderdom, of ander onderliggend lijden.


Het is belangrijk om je hond hiervoor niet te straffen, maar je dierenarts te bezoeken voor een diagnose en behandelplan.


Ook vergt het wat aanpassingen van jou als baasje, zoals het neerleggen van een zeil of puppy pads, en het regelmatig schoonmaken van plasjes.


Een goed supplement voor je hond om binnenshuis plassen zoveel mogelijk te voorkomen is Inconti Stop van Sensipharm. Het versterkt de blaasspieren, wat ervoor zorgt dat je hond z'n plas langer in kan houden.


Lees mijn hele artikel over waarom een oude hond in huis plast en wat je er tegen kunt doen.


9. Oude hond is onrustig en hijgt veel

Een oude hond kan veel hijgen en onrustig zijn doordat hij ongemak ervaart, of doordat hij pijn of stress heeft.


Dementie kan hiervan een achterliggende oorzaak zijn. Er hoeft niet meteen reden te zijn tot zorg, maar raadpleeg voor de zekerheid je dierenarts.10. Hoe herken je dementie bij een oude hond?

Dementie bij een oude hond herken je vaak doordat hij steeds vaker gedesoriënteerd en verward is. Soms lijkt hij verdwaald of staart hij afwezig in het niets.


Andere symptomen zijn:

 • Vaker blaffen, om duidelijke, maar ook onduidelijke redenen

 • Incontinentie

 • Onrust/angst/stress

 • Heen en weer lopen

 • Minder eetlust

 • Routines vergeten

Meer weten? Lees m'n volledige artikel over dementie bij honden.


11. Heeft een oude hond supplementen nodig?

Niet elke oude hond heeft per definitie supplementen nodig, maar feit is wel dat er een hoop honden zijn die er van kunnen profiteren.


Zo heb je glucosamine en chondroïtine, wat goed helpt om de botten en gewrichten soepel te houden. Dit is zeker een aan te raden supplement voor als je hond last heeft van artrose.


Ook niet onbelangrijk zijn Omega 3 en 6. Deze helpen je hond z'n huid en vacht gezond te houden. Ook helpen ze het immuunsysteem een handje en is het goed voor de hersenen.


Pre- en probiotica dragen bij aan een gezonde darmflora (ontdek hier meer over wat probiotica voor honden is en de voordelen). Het zorgt dus voor een goede darmfunctie, zorgt ervoor dat voedsel beter verteerd wordt en draagt bij aan de weerstand.


Antioxidanten kunnen ook een goede toevoeging zijn. Ze zorgen namelijk dat het brein van je oude hond fit blijft en het geheugen kan verbeteren.


Geef ze bijvoorbeeld vitamine C en E supplementen, of geef ze groenten en fruit, zoals appels, frambozen, bosbessen of bramen.


Zit je niet te wacht op 10 verschillende potjes en busjes vol supplementen voor je hond? Kijk dan eens naar dit alles-in-1 supplement. Het bevat alle eerdergenoemde bestanddelen, voor soepele spieren en gewrichten.


In dit artikel over supplementen voor je oudere hond ga ik er nog eens diep op in waarom dit in mijn ogen het beste supplement is voor een oude hond z'n mobiliteit.


Is je oude hond steeds vaker angstig of gestrest? Dan kan CBD olie voor je hond van pas komen. Een paar druppels hiervan en hij wordt weer helemaal relaxed.


Als laatste hebben we nog een supplement als Inconti Stop, wat vooral van toepassing is als je oude hond weer in huis begint te plassen.


Inconti Stop versterkt de blaasspieren, zodat hij z'n plas weer langer in kan houden.


Bespreek uiteraard van tevoren met je dierenarts of een aantal van deze supplementen van toegevoegde waarde kunnen zijn voor jouw hond.


Conclusie

Het hebben van een oude hond kan af en toe best wat zorgen met zich meebrengen.


Gelukkig is niet altijd alles wat er met je oude hond gebeurt gelijk iets om je zorgen over te maken en zijn er vaak genoeg dingen die je kunt doen.


Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page