top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Dementie bij je hond; wat zijn de symptomen en hoe behandel je het?


Het is helaas een feit van het leven: elke dag worden we weer een klein beetje ouder. Net als mensen komen honden op een gegeven moment op een leeftijd dat er veranderingen in het brein optreden die het geheugen en het verstand aantasten en die kunnen leiden tot dementie en seniliteit.


Ze kunnen dan verontrustend gedrag vertonen. Ze zijn bijvoorbeeld in de war, gedesoriënteerd of prikkelbaar. De symptomen ontwikkelen zich langzaam, maar kunnen plots te voorschijn komen bij een stressvolle gebeurtenis.


Onderwerpen

- Wat is dementie?

- Symptomen van dementie

- Oorzaken van dementie

- Behandeling

- Voedingssupplementen

- Voorkomen


Wat is dementie?

Dementie bij honden is vergelijkbaar met Alzheimer bij mensen. Het tast vooral het geheugen, leervermogen en het bevattingsvermogen aan. Veel oude honden krijgen hiermee te maken, maar met een goede behandeling kan je zorgen dat je geliefde huisdier zo lang mogelijk gezond en gelukkig blijft.


Symptomen van dementie

Misschien valt het je op dat je hond af en toe versuft de leegte in staart en dan het lijkt alsof er even niemand aanwezig is in z'n bovenkamer. Of misschien is hij de hele tijd aan het ijsberen en dwaalt hij juist een beetje rond in het huis.


Deze verwarring en desoriëntatie kan betrekking hebben op meerdere aspecten van je hond z'n leven. Zo kan hij ineens vergeten waar z'n eet en drinkbakken staan, of kan hij ineens een ongelukje krijgen in huis.


Dementie kan ook de slaap beïnvloeden, waardoor je hond 's nachts rusteloos is, kan gaan blaffen of janken, of 'op wacht' kan staan. Ook kan het zo zijn dat je hond z'n persoonlijkheid of temperament verandert, dat hij niet meer echt enthousiast wordt van spelletjes of dat hij minder aandacht geeft aan jou of de rest van het gezin.


Deze symptomen ontwikkelen zich vaak langzaam en worden geleidelijk erger, maar er zijn ook andere oorzaken die de boosdoener kunnen zijn van bepaalde symptomen. Om er zeker van te zijn dat dementie de oorzaak is of dat er misschien toch iets anders speelt, is het altijd raadzaam om naar je dierenarts te gaan om andere medische redenen uit te sluiten.


Oorzaken van dementie

De echte oorzaak van dementie bij honden is nog onbekend. Het zou mogelijk gelinkt kunnen zijn aan de uitputting van het stofje Dopamine, hoewel de oorzaak van deze uitputting nog niet duidelijk is.


Nog een mogelijke oorzaak is de ophoping van eiwitten of vezels in de zenuwcellen, waardoor de onderlinge communicatie verstoord wordt. Dit is vergelijkbaar met Alzheimer bij mensen.Behandeling

Als je hond symptomen vertoont van dementie of seniliteit, dan is het het beste om een bezoekje te brengen aan je dierenarts. Je hond wordt dan volledig onderzocht en er kunnen testen gedaan worden om andere medische oorzaken uit te sluiten.


Als alle andere gezondheidsproblemen uitgesloten zijn, dan kan de diagnose zijn dat je hond inderdaad dementie heeft. Dit kan best moeilijk voor je zijn, maar een hond kan nog steeds een gelukkig leven leiden, met wat extra hulp en aandacht.


Helaas is er geen genezing voor dementie bij honden. Ook is het een progressieve ziekte, wat betekent dat de klachten steeds erger wordt naarmate de tijd vordert. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om het wat gemakkelijker te maken voor je hond.


Een medicijn wat je op recept kunt krijgen is Anipryl. Het kan bij sommige honden erg helpen om de symptomen te verminderen. Het medicijn helpt de Dopamine activiteit in het brein te verlengen. Je geeft het elke dag één keer, door het bijvoorbeeld in zijn voer te stoppen.


Het werkt helaas niet voor alle honden, maar de bijwerkingen zijn gelukkig vrij mild en komen ook niet heel vaak voor, tenzij het verkeerd gebruikt wordt in combinatie met andere medicijnen.


Wat ook nog wel kan helpen is om een routine te creëren met betrekking tot etenstijd, beweging en andere activiteiten. Zorg ervoor dat je hond genoeg beweging krijgt. Dit zorgt ervoor dat hij minder angstig is en dat hij 's nachts lekker doorslaapt.


Laat je hond ook niet te lang alleen thuis en ga niet je huiskamer opnieuw inrichten of je hond z'n hok of bench verplaatsen. Veranderingen kunnen ze op dit moment niet zo goed tegen.


Voedingssupplementen

Bepaalde supplementen die rijk zijn aan onder andere omega 3, vitamine e, of SAMe kunnen je hond helpen om de kwaliteit van zijn leven zo goed mogelijk te behouden. Raadpleeg je dierenarts voor het vinden van de juiste supplementen en de hoeveelheden ervan.


Voorkomen

Helaas is er op dit moment nog niks bekend over het voorkomen van dementie bij honden. Je houdt z'n brein wel scherp door je hond actief te laten zijn, door hem gezond te houden en door hem mentaal te stimuleren. Doe leuke activiteiten en spelletjes met hem, geef hem hoge kwaliteit voedsel en laat hem lekker bewegen.Meer artikelen

Comentarios


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page