top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Waarom likt een hond zijn baas?


Hond likt snuit met zijn lange tong

Je maakt het vast vaak genoeg mee. Je zit lekker op de bank, je hond naast je en je begint hem lekker te aaien. Dan komt ineens die tong tevoorschijn en likt hij voortdurend aan je handen.


Lekker fris!


Maar waarom doen ze dit? Is het kusjes geven zoals veel mensen denken, of zit er nog wat macaroni van gisteravond op je handen?


Er zijn verschillende redenen waarom een hond likt:


Dat een hond zijn baas likt kan een manier zijn om liefde te tonen. Als een hond likt, dan komt het stofje endorfine vrij, waar hij blij en rustig van wordt. Het kan ook zijn dat je lekker smaakt, of dat hij aandacht wil.


Onderwerpen


7 verschillende redenen waarom honden likken

Er zijn verschillende redenen waarom je hond jou, zichzelf of objecten likt.


We smaken lekker

Vaak likken honden ons omdat we simpelweg lekker smaken. Op dezelfde manier dat ze vaak ook nog de vloer likken nadat er iets gemorst is bijvoorbeeld.


Soms zitten er ook nog hele kleine voedselrestjes of deeltjes op onze handen die zo lekker smaken. Ook vinden ze het zoutige van onze huid lekker.


Voelen

Honden hebben geen handen zoals wij mensen dat hebben om voorwerpen of mensen te voelen. Een hond 'voelt' dus met zijn tong. Op deze manier krijgt hij meer een idee van wat een bepaald voorwerp is of hoe iemand aanvoelt.


Een hond heeft namelijk miljoenen receptoren op zijn tong waarmee hij allerlei voorwerpen en mensen kan 'voelen' en 'onderzoeken'.


Verzorging

Je hond likt zichzelf ook vaak om zichzelf te verzorgen. Zo houdt hij z'n vacht mooi en schoon. Let alleen wel op, als je hond teveel aan z'n anus likt moeten misschien de anaalklieren uitgeknepen worden!


Genezen

In hondenspeeksel zit een bepaald bacterie-dodend enzym, dus als een hond een wond likt maakt hij de wond schoon en dat helpt het genezingsproces.


Let alleen wel op, want soms blijft een hond maar likken en likken, waardoor de wond juist weer open gaat en de genezing langer duurt. Zorg dus dat je hond niet teveel likt.


Stress verminderen

Een hond kan ook likken om wat stress te verminderen, maar dit kan ook omslaan naar iets negatiefs.


Als je hond obsessief steeds hetzelfde plekje op zijn lichaam of een voorwerp blijft likken, dan is er misschien meer aan de hand. In dit geval is het aan te raden om je dierenarts in te schakelen.Communicatie

Soms heeft een hond ook gewoon iets van je nodig. Misschien is zijn waterkommetje leeg of wil hij gewoon even aandacht.


Liefde

Natuurlijk likt je hond je ook vaak omdat hij gewoon van je houdt! Een beetje is leuk, maar het kan soms ook teveel worden. Op het moment dat je hond teveel likt, negeer hem dan en loop de kamer uit. Op een gegeven moment heeft je hond door dat je weggaat op het moment dat hij teveel likt.


Je kan er ook een commando aan geven, zoals 'geef kus' of iets in die richting. Op het moment dat het dan teveel wordt negeer je hem, maar zo leert hij het likken niet helemaal af, als je dat wil.


Is het veilig als je hond je likt?

Het kan in principe geen kwaad als je hond je likt. Aangezien de bek van je hond vol zit met bacteriën is het alleen wel even oppassen dat het niet in open wonden komt.


Ook zou ik je hond je niet in je gezicht laten likken, want dat is helemaal niet zo fris!


Obsessief likken

Dat een hond likt, dat is geen probleem, maar het kan wel een probleem vormen als je hond obsessief gaat likken. Hier zijn wat mogelijke oorzaken.


Allergie

Een veel voorkomende reden dat honden zichzelf obsessief likken is doordat ze ergens allergisch voor zijn. Wat je kan doen bij allergieën voor dingen uit de omgeving, is om z'n pootjes met hondendoekjes of een warm doekje schoon te maken. Dit kan al een stuk helpen.


Misselijkheid

Als je hond te veel aan de vloer en aan de muren likt, of hij likt z'n lippen heel veel, dan bestaat de kans dat je hond misselijk is.


Als dit langer dan 24 uur aanhoudt of het gaat gepaard met overgeven, diarree of hij heeft een verminderde eetlust, dan is een bezoek aan de dierenarts misschien op zijn plek.


Hond likken afleren

Een beetje likken is niet erg, maar als het te veel wordt gaat het op een gegeven moment wat irritant worden.


Als je het overmatig likken een beetje zat begint te worden, zijn hier een aantal tips die je kunt volgen om je hond te laten stoppen met likken:


Verander je geur. Onze honden houden van de smaken en geuren die op ons lichaam zitten. Door je douchegel of deo te veranderen, verander je de smaak van je lichaam. Probeer iets te vinden wat je hond niet zo heel lekker vindt. Houd je hond bezig. Aangezien je hond je ook kan likken om aandacht te vragen en om te spelen, is het ook een idee om hem bezig te houden met speeltjes, zodat hij zichzelf kan vermaken. Als het al een tijd aan de gang is, dan is het moeilijk om dit uit z'n systeem te krijgen. Wees dus geduldig en beloon hem wanneer je de hoeveelheid likken acceptabel vindt.


Leid hem af. Op het moment dat je hond begint met obsessief likken, zowel bij jou als bij, een familielid of vriend, of een voorwerp, leid hem dan af met bijvoorbeeld een spelletje en beloon hem wanneer hij deze goed uitvoert. Op deze manier leid je hem af zonder gemeen te doen. Bekijk maar eens onderstaand filmpje voor een voorbeeld.Een goede online hondentraining is 'Brain Training For Dogs', waar dit filmpje van afkomstig is. Hier leer je leuke spelletjes en je leert om je hond goed op te voeden. Lees de review of klik hier om hem meteen te ontvangen.


Conclusie

Er zijn dus veel verschillende redenen en oorzaken van likken. Vaak is het onschuldig, maar het kan dus ook negatief zijn, dus let af en toe een beetje op waar en hoe je hond likt.


Als je het likken zat wordt of het wordt wat te intens, dan zijn er gelukkig ook een aantal dingen die je kunt doen om het te stoppen.


En als de tips niet werken of je maakt je zorgen; raadpleeg je dierenarts zodat die je hond kan controleren.


Laat even weten of je hier wat aan hebt gehad!


Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page