top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Border Collie opvoeden: voorkom deze stomme fouten! [+ Tips!]


Border Collie staat hijgend op grasveld en kijkt in de camera

Gefeliciteerd, je nieuwe vriend wordt een Border Collie! Deze slimme werkhonden vol energie kunnen een geweldig maatje voor het leven worden.


Maar nu je voor dit ras hebt gekozen, moet je er wel voor zorgen dat hij goed opgevoed wordt. Border Collies staan er namelijk om bekend dat ze anders voor problemen kunnen zorgen.


Met de tips in dit artikel kan de opvoeding van jouw Border Collie niet meer mis gaan.


Onderwerpen

Waar moet je aan denken voordat je pup komt?

Voordat je je Border Collie pup op gaat halen, zijn er al een aantal dingen waar je aan moet denken.


Allereerst moet er natuurlijk geshopt worden. Zorg ervoor dat je alles wat jouw pup straks nodig heeft al in huis hebt.


Denk daarbij aan een halsband of tuigje en een lijn. Uiteraard heeft je pup een voer- en drinkbak nodig en voer. Vraag bij de fokker na welk voer hij daar krijgt, zodat je dat de eerste tijd kunt geven.


Zorg bovendien voor een fijne mand en een bench, zodat jouw pup een eigen plekje heeft. Daar kan hij zich terug trekken en kan jij hem naar toe sturen, als hij rust nodig heeft.


Zoek ook alvast een goede hondenschool, die ervaring heeft met Border Collies. Zo weet je zeker dat je de beste begeleiding krijgt.


Ook voor vragen of problemen met de opvoeding kun je bij de hondenschool terecht.


"Border Collies zijn slim en weten er haarfijn misbruik van te maken, als iets niet duidelijk is."

10 belangrijke tips voor het opvoeden van je Border Collie


1. Zorg voor genoeg uitdaging

Omdat Border Collies ontzettend slimme honden zijn, die gefokt zijn om te werken, is het belangrijk om je hond goed bezig te houden.


Je hoeft niet per se schapen met hem te gaan hoeden, maar je moet er wel voor zorgen dat hij regelmatig zijn hersentjes moet laten kraken.


Dat kun je doen door hem trucjes te leren, zoekspelletjes te spelen en hem genoeg bezig te houden. Maar geef je pup ook genoeg rust. Border Collies raken namelijk ook snel overprikkeld.


2. Stimuleer geen ongewenst gedrag

Sommige dingen kunnen schattig lijken, als een pup het doet. Bijvoorbeeld in de riem bijten, blaffen naar andere honden en mensen of sokken jatten.


Maar als de hond eenmaal volwassen is, is het lang zo leuk niet meer.


Daarom moet je ongewenste gedrag meteen afleren, want aangeleerd gedrag weer afleren is veel lastiger en verwarrend voor de hond.


3. Blijf rustig

Border Collies zijn gevoelige honden. Als je tegen hem schreeuwt, dan zal hij eerder bang van je worden, dan dat hij begrijpt wat hij verkeerd deed.


Voor een goede relatie met jouw Border Collie is het dan ook belangrijk om rustig te blijven, ook als hij iets doet wat niet mag.


Gebruik een rustige “nee” om hem te laten weten dat het niet mag, en biedt hem een alternatief.


Bijvoorbeeld, als je hond op de bank springt terwijl dat niet mag, zeg je “nee” en begeleidt je hem van de bank naar zijn mand.


4. Leer belangrijke commando’s het eerst

Voordat je je pup allerlei leuke trucjes gaat leren, kun je het beste eerst de belangrijke commando’s leren.


‘Hier’ is bijvoorbeeld een belangrijk commando tijdens het wandelen. Zo kan je hem uit een situatie halen en zorgen dat hij niet wegloopt.


‘Zit’ is handig en ‘wachten’, zodat hij voor het oversteken of bij een gevaarlijke situatie stil kan gaan staan, als jij dat vraagt.


‘Los’ is ook handig om aan te leren, zodat hij op straat gevonden dingen makkelijk aan jou geeft.


Wat jij verder belangrijk vindt om aan te leren, is aan jou. Hoe eerder jouw hond een commando heeft geleerd, des te beter zal hij ernaar luisteren.


5. Wees consequent

Border Collies zijn slim en weten er haarfijn misbruik van te maken, als iets niet duidelijk is.


Als hij nu niet op de bank mag, mag dat morgen ook niet. Als iets namelijk soms wel en soms niet mag, zal hij steeds blijven uitproberen hoe je er die dag over denkt.


6. Wees op tijd

Een hond zal alleen leren dat hij iets niet mag, als je hem op heterdaad betrapt. Het heeft dus geen zin om boos te worden als je thuiskomt en een kapot kussen aantreft.


Je hond zal dan geen idee hebben waar het over gaat.


Maar als je ziet dat hij een kussen in zijn bek heeft, dan kun je ‘nee’ zeggen en het kussen weghalen. Daarna kun je hem een kauwspeeltje geven.


Hierbij is het commando ‘los’ erg handig. Als hij gestopt is, dan moet het ook over zijn. Wees dus niet langer boos, daar wordt je hond onzeker van.


7. Omarm het instinct van je hond

Een Border Collie is gemaakt om schapen te drijven. Dat zit erin en krijg je er niet zo maar uit.


Het heeft dan ook geen zin om hem te straffen bij dit soort gedrag, dat maakt de hond alleen maar gefrustreerd.


Dit kan ontaarden in een Border Collie die auto’s gaat najagen of kinderen gaat hoeden.


Omarm dus zijn instinct en leer je hond wanneer hij wel mag hoeden en wanneer niet. Doe genoeg leuke spelletjes met hem waar hij zijn instinct en energie in kwijt kan.


8. Blijf positief

Je bereikt bij een Border Collie het meeste als je positief blijft. Door hem aan te moedigen en goed gedrag te belonen zal hij veel sneller leren wat er van hem verwacht wordt.


Door straffen en schreeuwen raakt hij onzeker, wat juist ongewenst gedrag kan veroorzaken. Zorg er wel voor, dat je niet onbewust ongewenst gedrag beloont.


9. Begin op tijd met goede socialisatie

Een Border Collie moet op tijd gesocialiseerd worden. Alles wat een hond tussen de 3 en 12 weken leert, zal hij voor het leven onthouden.


Dat is dus het moment om gewenst gedrag aan te leren en hem kennis te laten maken met nieuwe ervaringen, zodat hij hier goed mee om kan gaan als hij volwassen is.


De fokker zal hier al mee beginnen; het is aan jou om er mee door te gaan.


10. Lees je in

Als je dit leest, ben je al goed bezig. Want informatie zoeken en lezen over de opvoeding van jouw Border Collie zal jou helpen.


Haal informatie van verschillende bronnen en kies wat het beste bij jou past. Op deze manier kun je de beste opvoeding geven aan jouw hond.


Als je oprecht geïnteresseerd bent in het goed opvoeden van jouw Border Collie, dan raad ik je absoluut 'Border Collie Geheimen' aan.


Dit is naar mijn mening (en van veel andere mensen) hét beste boek die je helpt bij de opvoeding van je Border Collie.


Alles wat je wil weten, en eerlijk gezegd, zou MOETEN weten, staat in dit complete e-book. Of zeg maar gerust, volledige 'handleiding'.Meest gemaakte fouten bij de opvoeding van een Border Collie


Jouw Border Collie onderschatten

Het opvoeden van een Border Collie wordt vaak onderschat. Je ziet een geweldige Border Collie op televisie of tijdens een wandeling, die supergoed luistert en slimme trucjes kan.


Maar wat je niet ziet, is dat er uren training nodig zijn om de hond dit allemaal aan te leren.


Een Border Collie is ontzettend slim en zal dus makkelijk leren, maar dat zorgt er ook voor dat hij makkelijk ongewenst gedrag aanleert.


Daar moet je dus scherp op zijn om dat te voorkomen.


Niet genoeg uitdaging bieden

Als je jouw Border Collie niet genoeg manieren aanbiedt om zijn hersens te gebruiken, zal hij zelf manieren gaan verzinnen om dit te doen. En meestal zijn dat geen dingen waar je blij van wordt.


Besteedt dus elke dag genoeg tijd aan jouw hond. Alleen een lange wandeling is niet voldoende, jouw Border Collie wil nadenken en uitgedaagd te worden.


Conclusie

Het opvoeden van een Border Collie kan uitdagend zijn en lastig. Een hond opvoeden die net zo slim is als jij, of soms zelfs slimmer, kan frustrerend zijn.


Maar als je je goed voorbereidt en consequent blijft, dan komt het allemaal goed.


Probeer verschillende sporten uit, behendigheid, doggy dance of doe samen een survival run.


Met de juiste opvoeding en bezigheden is de Border Collie een geweldige hond, waar je fantastische momenten mee gaat beleven.


"Bespaar jezelf de kopzorgen en frustratie en ontdek hét complete stappenplan voor je Border Collie nu zelf!"

Met gemak je Border Collie opvoeden? Dan wil je dit niet missen!

Ik heb het al eerder genoemd in dit artikel, maar ik noem het nog een keer, want het zou zonde zijn als je dit mist.Dit e-book is zo enorm waardevol, het zal je versteld doen staan.


Zoals de titel van dit e-book al zegt: dit is hét boek waar alles in staat dat je moet weten om jouw ondeugende Border Collie pup tot je beste harige vriend te maken.

  • Heb je nog geen pup in huis? Dan ontdek je hoe je de beste fokker vindt.

  • Je leert de oorzaak van probleemgedrag en hoe je het kan voorkomen. (Of oplossen als het al te laat is!)

  • Leer hoe je je pup snel en gemakkelijk zindelijk krijgt.

  • Ontdek het geheim om je Border Collie gehoorzaam te krijgen.

  • Lees hier de rest van de enorme lijst met voordelen van dit e-book!

Het opvoeden en verzorgen van een Border Collie kan een behoorlijke klus zijn, aangezien dit ras enorm slim is. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel voor je zijn.


Bespaar jezelf daarom de kopzorgen en frustratie en ontdek hét complete stappenplan voor je Border Collie nu zelf!
Meer artikelen

Comentários


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page