top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Verandert het gedrag van je oude hond? Dít is er aan de hand!


Oude hond staat in bergen met jasje aan

Misschien loop je een kamer binnen en vind je je oude harige vriend ongemakkelijk in de hoek of achter een meubelstuk staan.


Misschien wordt je midden in de nacht wakker en is je hond niet in staat om tot rust te komen.


Wat gebeurt er?


Soms hebben hondenbezitters gedurende een periode van weken of maanden het gevoel dat hun hond zich anders lijkt te gedragen, maar ze kunnen er niet helemaal de vinger opleggen wat er anders is.


Heb je ooit een van deze situaties meegemaakt met je oudere hond? Zo ja, dan heb je je waarschijnlijk niet alleen afgevraagd waarom dit is gebeurd, maar ook wat je eraan moet doen.


Onderwerpen


Wat voor gedragsveranderingen zijn er: fysiek, mentaal en emotioneel?


Er zijn veel soorten veranderingen die verband houden met gedragsstoornissen bij oudere honden, en door deze veranderingen vroeg te identificeren, is de meest effectieve interventie mogelijk.


Bij het specifiek bespreken van het cognitieve dysfunctie syndroom hebben dierenartsen het acroniem DISHA gevonden om verschillende soorten gedrag te classificeren die verband kunnen houden met cognitieve dysfunctie.


De categorieën van gedragsveranderingen die vallen onder DISHA zijn:


  • [D]esoriëntatie - leeg staren naar muren of vloer, "vast komen te zitten" in hoeken of achter meubels, naar de verkeerde kant van de deur gaan, etc.

  • Abnormale [i]nteracties - abnormale interacties met bekende mensen of andere huisdieren, waaronder agressie, prikkelbaarheid, meer aandacht zoeken, verminderde sociale interactie, etc.

  • Veranderingen in [s]laap-waakcyclus - meer slapen gedurende de dag en/of moeite met doorslapen

  • [H]uis plassen - urineren of poepen in kamers die voorheen schoon werden gehouden, verminderde signalering om naar buiten te gaan, naar buiten gaan maar dan terug naar binnen willen nadat de hond net naar buiten is gegaan, etc. Iets wat hier eventueel bij zou kunnen helpen is een binnenshuis hondentoilet. Dit is in feite een soort grasmat waar je hond gewoon z'n behoefte op kan doen. Het hondentoilet is ook nog eens makkelijk schoonmaken, dat is voor jou natuurlijk ook fijn. Bekijk het hondentoilet op bol.com!


  • [A]ctiviteitsveranderingen - minder actief zijn, meer tijdsbesteding aan rusten, meer repetitieve activiteiten zoals ijsberen, doelloos ronddwalen, in cirkels lopen, etc.


Naast deze vijf categorieën gedragsverandering letten dierenartsen die voor oudere honden zorgen op twee andere soorten gedrag:

  • Angst - angst voor mensen, plaatsen of specifieke situaties; ongepaste of overmatige vocalisatie, etc.

  • Leermoeilijkheden/geheugenverlies - traag zijn of niet in staat om nieuwe taken of trucs te leren; niet in staat om eerder geleerde taken of trucs uit te voeren, etc.

  • Cognitief dysfunctie syndroom - dit kan een uitdaging zijn om te diagnosticeren, omdat sommige van deze veranderingen subtiel zijn en zich langzaam ontwikkelen. Bovendien kunnen bepaalde symptomen, zoals leer- en geheugenstoornissen, moeilijk te identificeren zijn zonder gespecialiseerde gedragstests uit te voeren.


Waarom zien we gedragsveranderingen bij oudere honden?

Gedragsveranderingen komen vaak voor bij oudere honden en kunnen om veel verschillende redenen gebeuren.


Soms komen hondenbezitters tot de conclusie dat al deze veranderingen verband houden met de seniliteit van honden.


Bij honden wordt dit Canine Cognitieve Dysfunctie Syndroom (CDS) of hondendementie genoemd.


Er zijn echter andere mogelijke oorzaken voor veel van dit gedrag.


Pijn door artritis, mobiliteitsproblemen of tandheelkundige aandoeningen kan gedragsveranderingen veroorzaken, evenals onderliggende medische aandoeningen zoals neurologische aandoeningen, stofwisselingsziekten, endocriene ziekten, kanker of immuungemedieerde ziekten.


Net als mensen kunnen afnemende sensorische functies zoals verlies van gezichtsvermogen of gehoor ook van invloed zijn op ouder wordende honden.


Oudere honden zijn vaak vatbaarder voor dit soort aandoeningen, dus het is belangrijk om naar alle mogelijke oorzaken van gedragsveranderingen te zoeken voordat we aannemen dat ze worden veroorzaakt door een cognitief dysfunctie syndroom.


Het identificeren en behandelen van bijdragen aan gedragsveranderingen is van vitaal belang om deze veranderingen om te keren of te vertragen.


Angst kan ook een grote reden zijn voor gedragsveranderingen.


Hoewel alle bovengenoemde aandoeningen kunnen bijdragen aan angst, is het belangrijk om te onthouden dat angst ook kan worden beïnvloed door veranderingen in de omgeving.


Elke keer dat een persoon een grote verandering in zijn leven moet aanbrengen, kan dit een aanzienlijk niveau van stress en angst veroorzaken.


Terwijl jongere honden misschien in staat zijn om te gaan met enkele inconsistenties in de routine, hebben oudere honden het veel moeilijker.


Angst heeft zowel psychologische als fysieke gevolgen voor honden.


Door de leeftijd kan het gedrag van een oudere hond veranderen als reactie op bepaalde omgevingsfactoren die een jongere hond zou kunnen verdragen.


Om deze reden is het vermijden van stressvolle activiteiten en het handhaven van een consistente routine van cruciaal belang bij het aanpakken van gedragsveranderingen bij oudere honden.


Wat moet ik doen als ik gedragsveranderingen zie bij mijn oudere hond?

Als je een van de hierboven beschreven gedragsveranderingen bij je hond waarneemt, is het belangrijk om deze met je dierenarts te bespreken.


Zij zullen het beste plan hebben om de onderliggende oorzaak van de gedragsveranderingen te identificeren en de beste interventie te vinden.


Dit kan het behandelen van een bijdragende medische aandoening omvatten, het handhaven van een consistente routine, het verminderen van stressfactoren in de omgeving, het introduceren van verrijkingsactiviteiten, het veranderen van het dieet en het aanbevelen van specifieke supplementen en medicijnen indien nodig.


Wanneer moet ik me zorgen maken?

Er zijn verschillende gedragsveranderingen die we kunnen zien naarmate onze honden ouder worden. Vaak is dit te wijten aan veroudering van de hersenen, maar het kan verergeren door andere gezondheidsproblemen.


De meest voorkomende gedragsproblemen bij oudere honden zijn angst voor geluiden, kinderen of andere honden.


Als je hond plotseling verhoogde agressie vertoont of in de war lijkt te zijn, is het altijd een goed idee om met je dierenarts te praten.


Je hond kan pijn hebben of zich anders gedragen vanwege een oorontsteking, artritis of iets ernstigers.


Conclusie

Al met al zijn er verschillende soorten gedragsveranderingen die te maken hebben met het ouder worden van je hond. Deze gedragsveranderingen kunnen zowel op fysiek, mentaal als emotioneel vlak voorkomen.


Daarnaast is er een grote verscheidenheid aan oorzaken van gedragsverandering bij oudere honden.


Zo kan een hond angst ervaren of er kan sprake zijn van een onderliggende medische aandoening, wat ertoe leidt dat een hond zich anders gaat gedragen.


Het is sterk aan te raden om naar de dierenarts te gaan wanneer je dit herkent bij je hond, omdat er dan behandeling mogelijk is. Ook kan het zijn dat je hond pijn heeft, waardoor het van belang is om voor controle naar de dierenarts te gaan.


Meer artikelen

Yorumlar


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page