top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Is je hond plotseling agressief? Dit kun je eraan doen!


baasje heeft moeite met agressieve hond aan de lijn te houden

Als je je volwassen hond al een tijdje in bezit hebt, dan kan je zijn gedrag in verschillende situaties vaak wel aardig inschatten. Daarom is het des te meer een schok als je lieve hond zomaar prikkelbaar wordt en in een keer uithaalt naar andere mensen en honden of gewoonweg gemeen is.


Een hond vertoont vaak agressief gedrag als gevolg van angst, pijn of een medische reden, zoals schildklierproblemen, een oorinfectie of gebitsproblemen. Het beste is om een dierenarts of gedragsdeskundige in te schakelen.


Plotseling agressief gedrag bij je hond kan best angstaanjagend en onaangenaam zijn. Het belangrijkste hierbij is om eerst de oorzaak te achterhalen. Tegelijkertijd is het ook erg belangrijk om je hond en je vrienden en familie veilig te houden (en jezelf natuurlijk) door de hulp in te schakelen van je dierenarts.


Probeer in de tussentijd voorzichtig met je hond om te gaan en hem op een niet agressieve manier te benaderen. Probeer z'n agressie in toom te houden totdat je erachter bent gekomen wat de oorzaak is zodat je tot een veilige oplossing kan komen.


Onderwerpen


Waarom worden honden spontaan agressief?

Agressie naar andere mensen toe kan zich uiten in verschillende vormen. Zo heb je bijvoorbeeld blaffen, uithalen, grommen en bijten.


Honden kunnen ook agressief worden op het moment dat ze aan de lijn aangehaakt zijn tijdens een wandeling en ze komen andere honden tegen. Dan kan het ook wel eens gebeuren dat je hond begint te trekken en te blaffen, vaak naar andere honden.


Het is niet normaal dat een lieve, blije hond uit het niets agressief gedrag begint te vertonen. Door langs te gaan bij je dierenarts kun je erachter komen waar deze verandering in je hond z'n gedrag door komt.


Angst

Door angst kan het gedrag van elke hond snel omslaan. Als de agressiviteit tijdelijk is, dan kan het zijn dat je hond simpelweg reageert op iets dat hij als bedreigend ervaart.


In dit geval is het alsnog wel belangrijk om te kijken waarom je hond ergens op reageerde waar hij in het verleden nooit last van heeft gehad. Het liefst wil je je hond niet in een situatie brengen waar hij zich genoodzaakt voelt om agressief te worden.



Medische redenen

Veel gezondheidsproblemen kunnen het gedrag van je hond beïnvloeden. Dit is zeker het geval als je hond wat ouder begint te worden en ouderdomsklachten gaat krijgen. In sommige gevallen kan spontane agressie het gevolg zijn van een cognitieve stoornis of dementie.


Schildklierproblemen

Als zich nog meer verschijnselen voordoen, zoals haarverlies, gewichtstoename of lusteloosheid, dan kan het een teken zijn dat het Hypothyreoïdie is. Dit is een moeilijk woord voor schildklierproblemen.


Als dit gepaard gaat met overgeven of plotse stemmingswisselingen, dan zou dit een aanval kunnen zijn. Hersenbeschadiging aan bepaalde delen door een tumor, schildklierproblemen of een trauma kunnen allemaal resulteren in agressieproblemen.


Oorinfectie

Als je hond ineens agressief wordt bij het horen van harde geluiden, dan zou een oorinfectie weleens het probleem kunnen zijn.


Gebitsproblemen

Als je hond chagrijnig wordt van eten, dan is er wellicht iets aan de hand met zijn gebit. Als je denkt dat het mogelijk is, onderzoek dan binnenin zijn mond of je geen gekke dingen ziet.


Het kan zo simpel zijn als een stukje voedsel, een stukje van een speelgoed of een takje of iets dergelijks dat vastzit tussen z'n tanden.


Als je hond ook maar enige tekenen vertoont dat hij het niet prettig vindt dat je aan z'n gebit komt om het even te onderzoeken, laat het onderzoek dan maar over aan de dierenarts.


Verwonding

Als een hond pijn lijdt door een verwonding die hij heeft opgelopen, dan kan dit ook wel eens de oorzaak zijn van zijn spontane agressie. Om te kijken of dit een mogelijkheid is, doe dan even een fysieke check van je hond z'n lichaam.


Let dan vooral op of je zwellingen, sneetjes, wonden, insectenbeten of steken, of zere plekken tegenkomt. Alles dat je opvalt kan bijdragen aan de spontane agressie van je hond.


insect op blad

Schrijf alle symptomen op die je ziet, zoals overgeven, diarree, verminderde eetlust en lusteloosheid. Dit kan je dan doorgeven aan je dierenarts, zodat hij sneller tot een conclusie kan komen.


Hoe nu verder?

Ongeacht of je al een mogelijke oorzaak hebt weten te vinden of niet, het is belangrijk dat je je hond zo snel mogelijk naar de dierenarts brengt voor onderzoek. Als er een drastische omslag is geweest in het gedrag van je hond, dan kan dit een serieuze oorzaak hebben.


Je dierenarts zal met jou het medische- en het gedragsverleden van je hond bespreken en zal dan wat controles uitvoeren. Het doel hiervan is om verwondingen en medische redenen uit te sluiten.


Misschien is het nodig om bloed en urine monsters af te nemen voor verder onderzoek. Het kan ook nodig zijn om een röntgenfoto te nemen om de bron van het probleem te ontdekken.


Als je dierenarts geen medische oorzaken weet te vinden, dan moet je misschien aan de slag met een hondengedragsdeskundige.


Zo'n deskundige gaat met jou en je hond aan de slag om je hond weer de oude te laten worden of om te bepalen of het voor jou nog wel veilig is om samen met je hond te wonen, of dat het misschien toch het beste is om je hond in te laten slapen.


Terwijl je hond in deze agressieve periode zit, doe je er goed aan om hem zo min mogelijk bloot te stellen aan vreemden, andere honden of jonge kinderen. Liever even geen bezoekers en niet aaien. Laat je hond niet alleen en houd hem te allen tijde aan de lijn als je buiten een wandeling maakt.


Conclusie

Als je normaal zo vrolijke hond spontaan agressief is, dan is er hoogstwaarschijnlijk meer aan de hand. Een hond wordt niet zomaar agressief zonder reden.


Het kan iets simpels zijn als iets dat tussen z'n tanden zit te irriteren, of het kan een ergere medische reden hebben.


Ga dus langs je dierenarts voor een uitgebreide controle.



Meer artikelen

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page