top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Bah, mijn hond eet poep!


Het is een natuurlijke, maar toch hele gore gewoonte van sommige honden: het eten van poep.


Of dat nou hun eigen poep is of van een andere hond, het maakt ze niks uit.


Maar waarom eten honden poep? En nog belangrijker, hoe leer je je hond dat het eten van poep vies is?


Onderwerpen

- Waarom eten honden poep

- Instinct - Honger

- Angst of stress

- Ziekte

- Risico's van poep eten

- Hoe laat ik hem stoppen met poep eten?

- Conclusie


Waarom eten honden poep?

De redenen voor coprofagie, zoals poep eten wetenschappelijk ook wel genoemd wordt, zijn niet zeker, maar er zijn wel een paar theorieën. Het kan zijn dat het eten van uitwerpselen komt vanuit hun instinct, doordat ze stress hebben, doordat ze honger hebben of door ziekte.


Instinct

Vanuit hun instinct likken moederhonden hun pups in het nest al schoon, en krijgen daarbij poep binnen. Dit gedrag houdt de puppies en hun omgeving schoon en netjes. Veel puppies beginnen al op jonge leeftijd met het eten van excrement.


Een hoop puppies leren dit vanzelf af als ze wat ouder worden, maar er zijn er ook een hoop bij die er gewoon mee doorgaan op volwassen leeftijd.


Het eten van poep van andere diersoorten is ook geen probleem. Als je een kat hebt, dan merk je misschien wel dat ze vaak genoeg bij de kattenbak zitten. Veel honden vinden kattenpoep heerlijk. Waarschijnlijk is dit door het hoge proteïne gehalte in de voeding van katten.


Honger

Als een hond echt honger heeft of ondervoed is, dan eet hij alles op zijn pad. Maar ook honden die wel gewoon goed gevoed worden, kunnen toch altijd honger hebben. Dit kan een teken zijn van een ziekte, maar het kan ook gewoon het karakter zijn van je hond.


Helaas zijn er dan veel honden bij die de smaak van poep lekker vinden. Sommige mensen denken dat er iets mist in hun voeding, waardoor ze uitwerpselen eten. Er zijn echter genoeg dierenartsen die zeggen dat dit niet de oorzaak is van coprofagie.


Angst of stress

Het kan zijn dat honden die veel stress ervaren hun eigen poep opeten. Dit doen ze dan om zichzelf gerust te stellen.


Het kan ook zo zijn dat een hond bijvoorbeeld gestraft wordt op het moment dat hij ergens poept waar dat niet hoort. Hij associeert dan de aanwezigheid van poep met gestraft worden. Door het opeten van de poep vernietigt hij als het ware het bewijsmateriaal om straf te voorkomen.


Ziekte

Bepaalde ziektes kunnen ervoor zorgen dat een hond poep gaat eten. Symptomen kunnen zijn dat het eetlust van je hond ineens omhoog gaat en hij meer honger heeft, waardoor hij dan ineens poep begint te eten.


Als een ziekte ervoor zorgt dat de uitwerpselen van je hond er anders uitzien of anders ruiken, dan kan dat ervoor zorgen dat hij ineens zijn eigen poep gaat opeten. Als dit inderdaad het geval is, dan is het misschien tijd voor een bezoek aan de dierenarts.


Honden met bijvoorbeeld dementie willen ook nog wel eens beginnen met hun eigen poep eten. Dit komt waarschijnlijk door de verwarring die hierdoor veroorzaakt wordt.


Risico's van poep eten

Over het algemeen kan het eten van poep niet zo heel veel kwaad voor je hond. Het kan echter wel zo zijn dat de bacteriën die van dat hoopje poep afkwamen overgedragen kunnen worden op mensen en andere huisdieren.


Als je hond poep heeft gegeten en je komt in contact met z'n bek of speeksel, zorg dan dat je goed je handen wast.


Als een hond poep van andere honden of dieren opeet, dan kan het zo zijn dat hij eitjes van parasieten binnenkrijgt of andere potentiële schadelijke bacteriën. Als je hond erg vaak poep eet dan is het verstandig om hem regelmatig op controle te laten gaan bij de dierenarts.


Wat ook wel een dingetje is is natuurlijk de stank die uit je hond z'n bek komt. Het is natuurlijk beter om dit te voorkomen, maar als je hond al poep gegeten heeft, dan kan je z'n tanden poetsen met een speciale hondentandenborstel, zoals deze.


Hoe laat ik hem stoppen met poep eten?

Als je zeker weet dat er geen onderliggende medische oorzaak is voor het poep-eetgedrag van je hond, dan kan je beginnen met het gedrag aan te pakken. Omdat je hond het poep eten al als een beloning ziet, is het moeilijk om dit af te leren.


Het eerste wat je kan doen is om ervoor te zorgen dat je tuin poepvrij is. Ruim de poep van je hond (en van andere dieren) meteen op. Let goed op als hij probeert zijn poep op te eten.


Zorg dat je hem aangelijnd hebt op het moment dat hij poept, dan heb je meer controle. Als hij gepoept heeft moet je zorgen dat hij meteen zijn aandacht op jou focust. Gebruik bijvoorbeeld het 'kijk' commando, zodat hij naar jou kijkt, of zeg 'af', zodat hij de poep laat liggen.


Beloon hem met wat lekkers op het moment dat zijn aandacht niet meer op de poep gericht is. Ruim de poep hierna meteen op.


Er wordt ook wel eens geadviseerd om een hond eierkoeken te geven. Dit zou de poep een vies smaakje geven waardoor je hond de poep links laat liggen. Het is echter niet echt wetenschappelijk bewezen of onderbouwd, maar het is het proberen waard, toch?


Conclusie

Het is vies en er kunnen een aantal risico's aan verbonden zijn, maar over het algemeen is coprofagie bij je honden best goed op te lossen. In veel gevallen gaat het vanzelf over, en zo niet, dan is het goed af te leren door de aandacht te verleggen met commando's.Meer artikelen

Je hond zindelijk maken? Zó doe je dat!

Comentários


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page