top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

Kan een hond het Syndroom van Down hebben?


Bullterriër met syndroom van down

We zijn allemaal wel bekend met het Syndroom van Down. Je ziet mensen hiermee op tv, komt ze tegen op straat, of je hebt iemand in je persoonlijke kring met deze aandoening.


Maar kan het Syndroom van Down ook voorkomen bij honden?


We gingen op onderzoek uit en kwamen tot de volgende conclusie:


Door een verschil in het aantal chromosomen tussen de hond en de mens, is niet zeker te zeggen of honden het Syndroom van Down kunnen krijgen zoals wij mensen dat kennen. Wel zijn er aandoeningen en ziektes die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken als het Syndroom van Down.


Onderwerpen


Wat is het Syndroom van Down?

Van nature heeft een mens 23 paar chromosomen in zijn lichaam, totaal 46 dus.


Het Syndroom van Down is een genetische aandoening waarbij er een mutatie plaats heeft gevonden bij chromosoom 21 in het lichaam, waardoor dit chromosoom volledig of gedeeltelijk is gekopieerd.


Daardoor heeft iemand met Down een chromosoom extra, dat zijn er dus 47.


Mensen met het Syndroom van Down herken je aan het platte gezicht en schuine ogen. Ook hebben ze vaak een mentale achterstand, ontwikkelingsproblemen, en ze hebben vaker last fysieke klachten, zoals gehoorverlies en hart- en oogaandoeningen.


In dit artikel van NPO Focus lees je er alles over.


Kan een hond het Syndroom van Down hebben?

Nu de belangrijke vraag: kan een hond ook het Syndroom van Down hebben?


Niet exact hetzelfde als bij mensen.


Mensen hebben namelijk 23 paar chromosomen, terwijl honden er 39 hebben. De diagnose 'Down' wordt gesteld als er 47 chromosomen aanwezig zijn in het lichaam (23 paar = 46 + 1 extra).


Aangezien honden in totaal 78 chromosomen hebben, kan het dus per definitie bij honden niet vastgesteld worden.


Nu is het bij honden natuurlijk wel ook mogelijk dat ze een genetische afwijking hebben. Hierdoor kunnen ze wel symptomen hebben die vergelijkbaar zijn met het Syndroom van Down bij mensen.



Syndroom van Down symptomen bij honden

Hoewel het Syndroom van Down niet officieel gediagnosticeerd kan worden bij honden, kunnen ze wel symptomen hebben die vergelijkbaar zijn met Down bij mensen.


Hieronder is een lijstje met symptomen die je bij een hond met 'Down' zou kunnen herkennen:

  • Gehoorproblemen. Het kan zijn dat je hond slecht of langzaam reageert op commando's.

  • Oogproblemen. Je hond heeft een grotere kans op staar. Let op of je hond geen troebele ogen krijgt.

  • Problemen met de schildklier. Hij kan problemen hebben met de schildklier, wat een slechte stofwisseling tot gevolg heeft. Hij kan ook een lagere lichaamstemperatuur hebben dan andere honden.

  • Ontwikkelingsproblemen of achterstand. Honden met Down kunnen vaak niet zo goed meekomen met andere honden. Ze openen bijvoorbeeld later hun ogen, hebben meer moeite met commando's leren, of groeien niet goed. Ook hebben ze soms een lange tong die uit hun bek hangt en minder spiermassa.

  • Bloederige afscheiding. Het kan zijn dat je hond bloederige afscheiding heeft bij z'n anus.

  • Ongewone gezichtsstructuur. Ze hebben vaak een klein en/of breed hoofd, korte nek, schuine ogen en oren, en een plat gezicht, ook wel brachycefaal genoemd.

  • Hartproblemen. Dit soort honden ondervinden vaak problemen met een aangeboren hartafwijking.

  • Pijn. Het kan zijn dat je hond af en toe spontaan pijn heeft.

  • Gedragsproblemen. Een hond met Down kan wel eens gedragsproblemen hebben, zoals veel janken en jammeren. Hij kan problemen hebben met eten en is lastig zindelijk te krijgen.


Ziektes die te verwarren zijn met kenmerken van Down

Een hond met een of meerdere van de bovenstaande symptomen hoeft niet per se een vorm van het Syndroom van Down te hebben.


Soms zijn er ook ziektes die eenzelfde soort symptomen laten zien, maar niets met Down te maken hebben.


Elke hond kan bijvoorbeeld last krijgen van problemen aan het hart en/of de schildklier. Dit hoeft niet meteen iets te maken te hebben met het Syndroom van Down.


Sommige honden kunnen ook last hebben van hypofysaire dwerggroei, zoals ze dat noemen, waarbij de hypofyse van de hond onderontwikkeld is.


Deze hypofyse zorgt voor 'groeihormonen'. Doordat deze niet goed ontwikkeld is, worden er niet of weinig groeihormonen aangemaakt, waardoor de hond klein blijft en een fysieke achterstand krijgt.


Jongen met Down Syndroom wordt omarmd door mascotte in koeienpak

Verschillen en overeenkomsten van Down bij honden en mensen

Ook al verschillen het aantal chromosomen bij honden en mensen, honden kunnen ook mutaties ontwikkelen op dit gebied, waardoor er overeenkomsten zijn met mensen die Down hebben, maar ook verschillen.


Overeenkomsten:

  • Kleiner hoofd en gezicht

  • Fysieke en mentale achterstand

  • Slecht zicht en gehoor


Verschillen:

  • Door het verschil in aantal chromosomen heeft chromosoom 21 bij mensen een andere functie dan bij honden, dus ook andere gevolgen als daar een mutatie plaatsvindt.

  • Het Syndroom van Down komt bij honden een stuk minder vaak voor.

  • Mensen met Down kunnen nog een prima leven leiden. Honden vaak niet, aangezien ze moeite hebben met eten, pijn hebben, en vaak al sterven voor of vlak na de geboorte.


Je hond met Down Syndroom verzorgen

Als je hond het Syndroom van Down blijkt te hebben, dan wil je hem natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen. Dus wat kan je doen om hem toch een redelijk kwalitatief goed leven te laten leiden?


Een hond met Down heeft net even wat meer aandacht nodig dan een normale hond. Ga dus regelmatig naar de dierenarts voor een controle, zodat die de best mogelijke zorg kan bieden voor jouw lieve hond.


Maak de omgeving zo veilig mogelijk. Zorg dat je hond genoeg ruimte heeft om te bewegen en dat er geen gevaarlijke dingen rondslingeren. Monteer ook een hekje voor je trap, zodat hij daar niet van af kan vallen.


Zorg dat je de juiste voeding uitkiest voor je speciale hond. Bespreek met je dierenarts wat in jouw geval het beste is.


Conclusie

Hoewel het Syndroom van Down waarschijnlijk niet exact hetzelfde is zoals bij mensen, kunnen mutaties bij de chromosomen van honden wel voorkomen en kunnen er vergelijkbare kenmerken optreden.


Ook zijn er een aantal ziektes die er voor kunnen zorgen dat een hond symptomen vertoont die lijken op kenmerken van het Syndroom van Down.


Het is belangrijk dat je naar de dierenarts gaat als je vermoedt dat er iets mis is met je hond.


Meer artikelen

Comments


bottom of page