Misschien kijk je af en toe naar je hond als hij weer eens iets geks doet en denk je: "Wat ben je toch een aparte."
Wat voor sommige honden heel normaal is en waar ze totaal geen problemen mee hebben, is voor jouw hond heel spannend, of snapt hij helemaal niet.
Waar zou dat aan kunnen liggen? Er gaat van alles door je hoofd, en misschien heb je je dan ook wel eens afgevraagd: "Kan een hond autistisch zijn?"
Dit was bij mij in ieder geval wel zo, dus ging ik op onderzoek uit. Dit is wat ik allemaal heb ontdekt!
Kunnen honden autistisch zijn? Hoewel het (nog) niet wetenschappelijk aangetoond kan worden, bestaat al langer het vermoeden dat ook honden autistisch kunnen zijn. Al sinds 1966 zijn er studies en onderzoeken geweest waaruit blijkt dat het zeker mogelijk is dat honden autisme kunnen hebben.
Onderwerpen
Wat is autisme?
Bij mensen kenmerkt autisme zich door een aantal dingen:
Sociaal zijn ze niet sterk
Ze hebben moeite met verandering
Ze zijn overgevoelig of juist niet gevoelig voor prikkels
Ze vinden oogcontact lastig
Ze herhalen vaak dezelfde bewegingen
Ze kunnen extreem gefocust zijn op een voorwerp of activiteit
Ze vertonen vaak repetitief gedrag
Dit is nog maar een klein lijstje waar mensen met autisme zoal 'last' van kunnen hebben.
Elk mens met autisme is anders. Ze hebben vaak allemaal andere symptomen en ze hebben het in verschillende intensiteiten.
De een kan sociaal niet heel sterk zijn, maar toch nog wel aardig meekomen met de rest. Anderen kunnen nog geen woord met een ander mens wisselen.
Doordat dit zo erg kan verschillen, zijn er een hoop verschillende vormen van autisme. Mensen met autisme worden geplaatst in 'het autisme spectrum'. Dit geeft een indicatie van hoe erg de vorm van autisme is die iemand heeft.
Kunnen honden autistisch zijn?
Al in 1966 waren er dierenartsen bij wie het opviel dat sommige honden autisme-achtig gedrag vertoonde.
In 2015 is er door hondengedragsdeskundige Nicholas Dodman en zijn team onderzoek gedaan bij een grote groep Bull Terriërs die hun eigen staart achterna zat en of hier een link was met autisme.
Ze hebben hierbij ook gekeken naar bepaalde eigenschappen en ze hebben het DNA onderzocht.
Ze ontdekten dat het najagen van de staart:
Vaker voorkomt bij mannetjes
Dat het vaak gepaard gaat met 'trance'-achtig gedrag
Dat honden af en toe erg agressief werden
Door deze resultaten te combineren met het feit dat het staartjagen vaak herhaald werd en dat deze honden de neiging hadden om fobieën te ontwikkelen, was hun conclusie dat het zeker mogelijk was dat dit een vorm van autisme bij honden was.
Daarbij komt ook nog kijken dat Bull Terriers een 'dolichocefale' kop hebben, dus met een relatief lang gezicht en met grote oren. Deze vorm van de kop doet sterk denken aan mensen met het 'fragiele X-syndroom'. Een groot deel van de mensen met dit syndroom zitten ook op het autisme spectrum.
Doordat ze soortgelijke gezichtskarakteristieken hebben als mensen met dit syndroom waarbij de kans op autisme groot is, is de logische conclusie dat het niet ondenkbaar is dat honden met deze vorm kop ook vormen van autisme kunnen hebben.
Kenmerken en symptomen van een autistische hond
Er zijn soms ook medische oorzaken die er voor zorgen dat je misschien denkt dat je hond autistisch is. Mede daardoor is het lastig om met zekerheid te zeggen of een hond autisme heeft.
Bespreek dus met je dierenarts of het mogelijk is dat je hond autisme heeft en sluit medische oorzaken uit.
Een aantal signalen dat je hond mogelijk een vorm van autisme heeft zijn:
Moeite met sociale situaties
Repetitief gedrag
Weinig emotie en enthousiasme
OCS-achtig gedrag
Honden zijn sociale wezens. Als een hond moeite heeft met een sociale situatie, zowel bij mensen als bij andere honden, dan kan dit dus een signaal zijn dat je hond wellicht een vorm van autisme heeft.
Als je je hond pas net in huis hebt gekregen, dan is het natuurlijk volledig normaal dat hij wat verlegen is. Dit verdwijnt geleidelijk wel na een paar weken. Zo niet, dan is dit misschien nog een signaal.
Met repetitief gedrag bedoelen we dat hij echt elke dag een bepaalde routine heeft waar hij met geen mogelijkheid van afwijkt. Nou is dit niet exclusief autistisch gedrag, maar in combinatie met de andere symptomen kan dit wel een extra aanwijzing zijn.
Zoals je weet zijn honden bijna altijd wel lekker speels en actief. Honden die vaak niet erg enthousiast zijn, of die er altijd suf en slaperig uitzien, kunnen hondenautisme hebben.
OCS, of Obsessieve-Compulsieve Stoornis, is niet alleen beperkt tot mensen. Ook honden kunnen er last van hebben. Zaken die erop wijzen dat je hond hier misschien last van heeft is als ze bijvoorbeeld al hun speeltjes altijd op precies dezelfde plek hebben willen liggen.
Dit zijn allemaal signalen die je vertellen dat je hond misschien autisme heeft. Als je meerdere van deze signalen bij je hond terug ziet komen, kan je het beste even naar een dierenarts gaan voor een uitgebreider onderzoek en diagnose.
Mogelijke oorzaken
De oorzaken van autisme zijn moeilijk te achterhalen, maar wetenschappers en onderzoekers hebben een aantal ideeën wat mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn:
Ze geloven dat het zou kunnen dat sommige delen van het hersencircuit onderontwikkeld zijn, terwijl de zintuigen juist overontwikkeld zijn.
Het zou ook kunnen dat ze het hebben geërfd van hun ouders of voorouders.
Is het te genezen?
Echte behandelingen, medicijnen of oplossingen om autisme te genezen zijn er niet, niet bij mensen en niet bij honden. Wat je wél kan doen is om de symptomen te verminderen.
Zo zijn er wel wat medicijnen te vinden die helpen met OCS of agressief gedrag. Raadpleeg hierover uiteraard je dierenarts.
Hoe ga je er mee om?
Ten eerste is het verstandig om een afspraak te maken bij je dierenarts als je het vermoeden hebt dat je hond wel eens autistisch zou kunnen zijn. Deze kan dan kijken of er geen andere medische oorzaken zijn die het atypische gedrag van je hond verklaren.
Ten tweede is het belangrijk om erachter te komen wat bepaalde 'triggers' zijn voor je hond die bepaald gedrag erger maken. Als je weet wat deze triggers zijn, zorg dan dat je er zoveel mogelijk aan doet om deze te vermijden.
Als je hond bijvoorbeeld gek wordt bij andere mensen en honden in het hondenpark, probeer dan te voorkomen dat je in dit soort situaties belandt. Neem bijvoorbeeld eerder een route door een rustig park, waar niet veel activiteit is.
Wat ook nog wel eens wil helpen als je triggers niet of nauwelijks kan voorkomen, is een antistress vest, zoals deze van Thundershirt. Dit is een shirt die druk uitvoert op bepaalde punten op je hond z'n lichaam, waardoor hij iets kalmeert.
Dit werkt ook bij andere stressvolle gebeurtenissen, wanneer er bijvoorbeeld harde knallen zijn door onweer of vuurwerk.
Een hondenrugzakje met wat licht gewicht erin is ook een idee. Bij mensen met autisme werkt het vaak ook goed als ze 'iets te doen hebben'.
Als laatste kan je nog een hondentrainer of -therapeut zoeken die ervaring heeft met soortgelijke honden.
Onderzoek naar autistische honden
Feit is dat er nog een hoop onderzoek gedaan moet worden naar autisme bij honden om het daadwerkelijk te erkennen en te diagnosticeren bij honden.
In Amerika zijn er meerdere onderzoeksinstituten die samenwerken om autisme bij honden beter te onderzoeken. Deze studie heet 'Canines, Kids and Autism: Decoding Obsessive Behaviors in Canines and Autism in Children'.
Door gebruik van de nieuwste technologieën hopen ze meer te weten te komen over autisme, zowel bij kinderen als bij honden.
Als dit onderzoek goed succesvol verloopt, dan kan dit betekenen dat honden in de toekomst een betere diagnose kunnen krijgen wat betreft autisme, wat als gevolg heeft dat ze hierdoor ook beter geholpen kunnen worden.
Conclusie
Autisme kan bij honden dus wel degelijk voorkomen, hoewel de diagnose niet vaak gegeven wordt aangezien autisme bij honden nog te weinig is onderzocht.
Gelukkig kan een hond met autisme een prima leven leiden, hoewel je er misschien af en toe wat meer rekening mee moet houden, maar dat is het 100% waard, toch?