top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Wat is een vetbed?


puppy ligt op vetbed

Een vetbed is voor veel hondeneigenaren een bekend begrip, en velen hebben dan ook al lang en breed zo'n vetbed in huis voor hun lieve viervoeter.


Maar we begrijpen dat je als nieuwe hondeneigenaar - of als langere hondeneigenaar die het begrip simpelweg nooit is tegengekomen - jezelf de vraag stelt: "Wat is nou weer een honden vetbed?"


Wij hebben het antwoord voor je:


Een vetbed is een kleed voor honden met meerdere lagen dat gemakkelijk vocht absorbeert en warmte vasthoudt, waardoor ze altijd warm en droog blijven. Een vetbed is ideaal voor alle honden, maar door de goede isolatie en absorptie is het met name perfect voor puppy's, nestjes en incontinente honden.


Onderwerpen


Wat is een vetbed precies?

Een vetbed is een hondenkleed met meerdere lagen. Deze lagen hebben ieder hun eigen voordelen.


Zo heb je de onderste laag, die ervoor zorgt dat de koude vloer niet door het vetbed heen komt en dat het lekker warm blijft door de lichaamswarmte van je hond vast te houden.


Deze absorbeert ook het vocht, zoals plasjes van een puppy of een natte hond die net uit de regen komt.


Hierdoor kan je natte hond zich prima afdrogen aan dit kleedje zonder dat het zeiknat wordt.


Als bovenste laag heb je een lekkere dikke laag imitatie schapenwol, wat lekker zacht aanvoelt en warmte creëert voor je lieve maatje.


Vaak heeft een vetbed ook nog een anti-sliplaag, zodat je hond niet je hele kamer doorschuift op het moment dat hij enthousiast op z'n vetbed springt.


Het vetbed is overgewaaid vanuit de medische wereld, waar dit begin jaren 70 werd ontdekt. De stof had zo veel voordelen voor patiënten met wonden en klachten, dat het doorverkocht werd aan dierenartsen.


Al snel werd het duidelijk dat dit kleed voor elke hond, ziek of niet, een waardevolle toevoeging aan het leven was.


Sindsdien heeft het vetbed echt zijn stempel achtergelaten in de dierenwereld.


Stempeldoosje met stempel

Beter dan normale hondenkleedjes?

Normale hondenkleedjes zijn vaak niet meer dan een lapje stof. Het doet vaak net wat het moet doen, maar meer ook niet.


Een vetbed gaat net dat stapje verder. Of nouja, meerdere stappen eigenlijk. Bekijk maar eens de flinke lijst met voordelen die een vetbed te bieden heeft.


Voor- en nadelen van een vetbed

Elk product dat op de markt verkrijgbaar is heeft zo zijn voordelen, anders zou niemand het kopen. Soms heeft een aantal producten helaas ook zijn nadelen.


Wat zijn de voordelen van een vetbed? Want die zijn er zeker. En heeft een vetbed ook nadelen? Zo ja, welke?


Voordelen:

 • Stevig materiaal

 • Kan gemakkelijk in de wasmachine

 • Absorbeert vocht en blijft dus droog bovenop

 • Voorkomt doorligwonden (ook wel Decubitus of bedzweren genoemd)

 • Isoleert tegen een koude vloer en houdt de lichaamswarmte vast van je hond; lekker warm dus.

 • Geschikt voor alle leeftijden

 • Perfect voor incontinente honden en puppy's, doordat het droog blijft

 • Hypoallergeen

 • Geen schadelijke of irriterende stoffen

 • Gaat de groei van bacteriën tegen. Perfect dus voor bijvoorbeeld na een neutralisatie.

 • Komen geen permanente vlekken op

 • Makkelijk op maat te snijden

 • Ook ideaal voor katten, cavia's, konijnen, etc.

 • Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en designs


Nadelen:

Erg veel nadelen hebben we niet kunnen vinden. Het enige minpuntje is dat een vetbedje in sommige gevallen enigszins kan gaan pluizen, maar dat is dan meteen ook het ergste.


Wat natuurlijk kan gebeuren is dat het vetbed snel kapot gaat als je er een van lage kwaliteit koopt, maar als je er een van goede kwaliteit koopt (zoals onze aanbeveling verderop in het artikel), komt dit niet snel voor.Geschikt voor alle honden?

Een vetbed is geschikt voor alle honden, door de vele positieve eigenschappen die het bezit. Het is helemaal ideaal voor pasgeboren puppy's en oudere honden.


Pasgeboren puppy's kunnen namelijk nog niet hun eigen lichaamstemperatuur goed regelen. Doordat het vetbed zo goed warmte vasthoudt en vocht doorlaat, helpt het nestjes om warm te blijven en blijven natte ongelukjes niet bovenop liggen.


Een vetbed houdt de nattigheid wel vast, maar doordat je ze makkelijk in de wasmachine kan gooien, zijn ze zo weer schoon.


Het gebeurt ook wel eens dat een fokker een nestje heeft grootgebracht op een vetbed. Dit vetbed is dan helemaal verzadigd met de geur van de moederhond en alle broertjes en zusjes.


Op het moment dat je dan je nieuwe pup mee naar huis krijgt, krijg je ook een stuk hiervan mee, zodat je pup minder heimwee krijgt en makkelijker bij je thuis kan wennen.


Voor oudere honden is het ook een fijn product, zeker als ze lichaamsklachten beginnen te krijgen, bijvoorbeeld artrose.


Doordat het vetbed de lichaamswarmte goed vasthoudt, heeft dit een verlichtend effect op de spieren, wat voor je oudere hond dan heel fijn is.


Waar op letten bij het kopen?

Er zijn een aantal dingen belangrijk om op te letten bij het kopen van een vetbed, om een miskoop te voorkomen:

 • Kwaliteit. Kwaliteit is uiteraard belangrijk bij het kopen. Als je een goedkope namaak koopt, is de kans groot dat deze snel kapot gaat, niet goed isoleert of absorbeert, of simpelweg niet alle voordelen bezit die een proper vetbed wel heeft.

 • Grootte. Het is namelijk handig als het niet te klein en niet te groot is (hoewel je hem wel makkelijk bij kunt snijden als hij te groot is). Op sommige plekken kan je wel vetbed op rol kopen. Deze kan je gemakkelijk op maat snijden; handig als je bijvoorbeeld fokker bent en vaker een nieuw vetbed nodig hebt.

 • Dikte. Vetbedden zijn er in verschillende diktes. Hoe dik het vetbed voor jou moet zijn is afhankelijk van de grootte van je hond. Kleine honden hebben genoeg aan een wat dunnere, terwijl het voor grotere honden beter is als hij wat dikker is.

 • Anti-slip. Onder veel vetbedden zit ook een anti-sliplaag, wat handig is, zodat je hond niet over de hele vloer glibbert met z'n kleed.


Onze aanbeveling

We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van dit artikel ook wel zo'n vetbed aan wil schaffen, maar waar koop je die en hoe weet je of deze goed is?


Daarom hebben we het onderzoek voor je uit handen genomen. Het beste vetbed voor je hond koop je gewoon op bol.com.


Naast de degelijke kwaliteit heb je nog eens de keuze uit 35 verschillende designs, daar zit vast wel wat leuks bij voor jou en je hond!


Klik hier om hem meteen in je winkelmandje te gooien, wel zo makkelijk!Dit vetbed is van goede kwaliteit en is nog redelijk geprijsd ook, wat wil je nog meer?


Conclusie

Vetbedden zijn dus een must-have voor iedere hondeneigenaar, of liever gezegd, voor iedere hond. Het kleedje heeft eindeloos veel voordelen, waar zowel jij als je hond de vruchten van plukken.


Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page