top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Is je hond misselijk? Ontdek de 15 symptomen en oorzaken!


Zielige misselijke hond ligt op kleedje

Ziek en misselijk zijn we allemaal wel eens. Bij je trouwe viervoeter is het niet anders, die hebben er ook wel eens last van.


Maar hoe herken je de symptomen? En kan de misselijkheid en/of het overgeven kwaad of moet je linea recta naar de dierenarts?


Goede vragen, waar wij het antwoord op hebben:


Een misselijke hond herken je aan de volgende symptomen:

  • Smakken

  • Gras eten

  • Likken

  • Kwijlen

  • Overmatig slikken

  • Verminderde eetlust

  • Boeren

  • Geluid uit de maag

  • Winderigheid

  • Schudden

  • Verandering van gedrag

  • Buik beschermen

  • Minder energiek

  • Rusteloos

  • 'Speelbuiging'


Onderwerpen


15 symptomen en oorzaken van een misselijke hond

Naast de overduidelijke symptomen 'overgeven' en 'diarree' van een misselijke hond, zijn er nog 15 andere symptomen waarmee je hond aangeeft dat hij misselijk is.


1. Smakken

Smakken is niet alleen een symptoom van misselijkheid, maar gebeurt ook in een hoop andere situaties, zoals wanneer hij bijna te eten krijgt, wanneer hij stress ervaart of wanneer hij pijn heeft.


De reden dat je hond begint te smakken als hij misselijk is, is vaak omdat er extra speeksel wordt aangemaakt.


Omdat het braaksel wat er uit z'n lichaam komt erg zuur is, wordt dit extra speeksel aangemaakt, zodat de keel, mond en tanden tegen deze zuurheid beschermd wordt.



2. Gras eten

Dat honden wel eens gras eten, is niets nieuws. Veel eigenaars vragen zich af waarom ze dit doen.


Vaak wordt er gezegd dat honden gras eten omdat ze misselijk zijn, maar baasjes zien ook vaak dat honden overgeven na het eten van gras. Dus eten ze gras omdat ze misselijk zijn, of zijn ze misselijk omdat ze gras hebben gegeten?


Het kan goed zijn dat beide scenario's het geval kunnen zijn. Sommige honden houden gewoon erg van gras eten. Op het moment dat ze dan teveel gras hebben gegeten, kan het gebeuren dat ze overgeven.


Andere honden vertonen eerst andere symptomen van misselijkheid, en op het moment dat ze dan buiten zijn, gaan ze gras eten. Het kan zijn dat ze als resultaat hiervan overgeven, waarna ze zich weer beter voelen.


2 honden eten gras op een grasveld

3. Likken

Als een hond geen toegang heeft tot gras op het moment dat hij binnenshuis is, dan kan hij overal aan gaan likken.


Dit kan van alles en nog wat zijn: de vloer, ramen of het tapijt.


Als je hond begint met overmatig likken, let dan op hem. Als hij namelijk teveel haren en viezigheid binnenkrijgt, dan kan dit kanalen in z'n lichaam blokkeren waardoor hij in een ernstig geval een operatie nodig heeft.


Likken is niet alleen een symptoom van misselijkheid, maar van nog een hoop andere aandoeningen. Ga dus langs je dierenarts voor een grondige controle.


4. Kwijlen

Als het smakken niet genoeg werkt, dan kan het speeksel nog maar een andere kant op, en dat is uit z'n bek. Hierdoor begint je hond dus te kwijlen.


Niet alle honden die kwijlen zijn misselijk, en niet alle honden die misselijk zijn kwijlen.


Sommige honden hebben sowieso meer de neiging om te kwijlen, ook als ze niet misselijk zijn. Het is ook afhankelijk van wat de hond prettiger vindt.


De ene hond zal heel erg smakken om het kwijlen tegen te gaan, terwijl de andere het rustig zal laten lopen.


5. Overmatig slikken

Overmatig slikken is ook weer een manier om met het teveel aan speeksel om te gaan.


Dit kan soms ook een symptoom zijn van honden waarbij maagzuur steeds weer terug de slokdarm in komt, gastro-oesofageale reflux genaamd. Deze honden zien er vaak paniekerig uit.


Het kan ook zijn dat er wat vastzit in de slokdarm, bijvoorbeeld een vossenstaart.


6. Verminderde eetlust

Als je hond normaal z'n eten zo snel mogelijk naar binnen werkt, maar nu echt geen trek heeft, dan kan dit ook een teken zijn van misselijkheid.


Dit kan op korte termijn geen kwaad, maar als het niet eten lang aanhoudt, dan is een bezoek aan de dierenarts op zijn plaats.


Hond heeft geen honger een eet niet van de bak brokjes dat naast hem staat

7. Boeren

Honden kunnen wel eens vaker boeren, dat is niet zo'n groot probleem. Het wordt echter een probleem als ze erg veel boeren, dan is het namelijk een teken dat ze misselijk zijn, of dat er iets ergers aan de hand is.


Het kan namelijk zijn dat er een blokkade in de buik zit waardoor voedsel niet goed kan passeren. Dit kan komen door darmziektes, of nog erger, orgaanfalen.


8. Geluid uit de maag

Geborrel uit de maag kan wel eens voorkomen, net als bij mensen. Als het echter langer aanhoudt, dan kan dit een indicatie zijn van een slechte spijsvertering en een teken van misselijkheid bij je hond.


De oorzaak hiervan is vaak als je hond iets verkeerds gegeten heeft, op straat bijvoorbeeld, als hij iets nieuws gegeten heeft, of als hij iets gegeten heeft wat niet goed verteerbaar is.


Vaak gaat dit gepaard met diarree.


9. Winderigheid

Winderigheid is ook iets dat vaker voor kan komen bij je hond. Sommige rassen zijn er gevoeliger voor dan anderen. Vaak zijn dit rassen met een brachycefale kop.


Maar ook hierbij geldt weer dat er een onderliggend probleem kan zijn als er langere tijd 'gegast' wordt.


Het kan zijn dat hij iets geks gegeten heeft, of dat je te snel op ander voer bent overgegaan. Ook winderigheid kan een teken zijn dat er iets niet goed verteerd kan worden in je hond z'n buik.


10. Schudden

Als je hond schudt, dan kan het zijn dat hij last heeft van zijn maag, maar het kan ook zijn dat hij last heeft van z'n rug. Ga dus in dit geval langs de dierenarts.


11. Verandering van gedrag

Je hond kan zich anders gaan gedragen. Doordat hij zich niet lekker voelt kan hij ineens heel aanhankelijk worden, alsof hij om 'hulp vraagt', maar ze kunnen zich juist ook afzonderen en een plek voor zichzelf opzoeken.


Zielige hond ligt alleen op het balkon

12. Buik beschermen

Als je hond last heeft van zijn buik, dan wil hij deze beschermen, wat logisch is. Als je hem probeert aan te raken op de buik, dan kunnen de spieren zich aanspannen en kan hij gaan grommen.


Honden die pijn hebben kunnen agressief worden en bijten, dus pas op. In dit geval is uiteraard een bezoek aan de dierenarts nodig.


13. Minder energiek

Soms heeft je hond zoveel pijn dat hij nauwelijks kan bewegen. Als ze dan bewegen, lopen ze niet heel soepel, omdat de pijn aan hun maag of buik zo erg is.


Als ze alleen maar liggen en nauwelijks van hun plek komen, kan er ook meer aan de hand zijn, zoals een probleem met de alvleesklier, of er kan iets vastzitten in het lichaam wat er niet hoort.


14. Rusteloos

In plaats van dat ze alleen maar op dezelfde plek liggen, kan het juist ook zo zijn dat ze heel erg rusteloos zijn. Ze gaan van de ene naar de andere plek en kunnen maar niet tot rust komen.


Als de rusteloosheid gepaard gaat met kokhalzen, dan kan het zijn dat je hond een levensbedreigende zwelling in zijn buik heeft. In dit geval snel naar de dierenarts dus!


15. 'Speelbuiging'

Honden kunnen een houding aannemen die lijkt op de speelbuiging om de pijn in hun maag te verlichten.


Ook in dit geval kan er weer meer aan de hand zijn dan alleen misselijkheid.


Moet je je zorgen maken?

Of je je zorgen moet maken is afhankelijk van de situatie. Zoals je bij de symptomen hebt kunnen lezen zijn sommige symptomen een stuk bedreigender dan anderen.


Let dus op je hond welke symptomen hij heeft en wat hier nog meer een oorzaak voor zou kunnen zijn.


Als je het niet vertrouwt, dan is het zeker verstandig om je dierenarts in te schakelen.


Hond bij de dierenarts

Misselijkheid bij je hond voorkomen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op misselijkheid bij je hond te voorkomen.


Zorg bijvoorbeeld tijdens het wandelen dat je hond niet zomaar rondslingerend vuil in z'n bek kan nemen of opeten. Houd hem aan de lijn en wees alert op dit soort situaties.


Als je het dieet van je hond wil veranderen, doe dit dan geleidelijk. Wissel niet van de een op de andere dag van voedsel, want daar gaat je hond niet goed op.


Geef hem gedurende een week elke dag iets minder van z'n oude voedsel en iets meer van het nieuwe. Dit zorgt ervoor dat je hond z'n lichaam kan wennen aan het nieuwe eten.


Ook kan je wat voedingssupplementen geven om z'n darmen rustig te houden, zoals deze Darmen In Balans van Organimal.


Conclusie

Zoals je ziet zijn er een hele hoop symptomen en oorzaken van een misselijke hond. Elk geval is anders en dus ook de aanpak.


Misselijkheid hoeft niet altijd het gevolg te zijn van iets kwaadaardigs. Soms is je hond gewoon misselijk, geeft hij over, waarna alles weer goed is.


In het geval dat misselijkheid en/of andere symptomen van de lijst lang aanhouden, is het belangrijk om je dierenarts te raadplegen voor een professionele diagnose.


Meer artikelen

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page