top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Is je hond aan het sleetje rijden? Dit zijn de oorzaken en behandelingen!We hebben allemaal wel eens jeuk, en tja.. soms ook op wat ongemakkelijke plekken.


Je hond kan hier ook wel eens last van hebben, wat als gevolg heeft dat hij met zijn achterste over de vloer (of door de sneeuw) schuift, ook wel 'sleetje rijden' genoemd.


Hoewel het er grappig uitziet, is het aardig vervelend voor je hond. Zeker als het langer aanhoudt, kan het je hond flink tot last zijn.


Er zijn verschillende oorzaken te bedenken die ervoor kunnen zorgen dat je hond sleetje rijdt:


Een hond kan gaan 'sleetje rijden' door jeuk of pijn aan de anus. Dit kan onder andere komen door ontstoken anaalklieren, een vieze anus of wormen. Maak de anus van je hond schoon met milde shampoo en een washandje als het af en toe gebeurt, of ga naar de dierenarts als het lang aanhoudt en vaker gebeurt.


Onderwerpen


Wat is sleetje rijden?

Wat is nou precies dit 'sleetje rijden'?


Sleetje rijden is wanneer je hond met zijn achterste over de grond schuurt en zo zittend je woonkamer door glijdt.


Dat ziet er ongeveer zo uit:Het ziet er wat gek en grappig uit, maar het is geen gedrag wat ze zomaar doen. Vaak zijn er een of meerdere redenen die er voor zorgen dat ze dit gedrag vertonen.


Het sleetje rijden zelf kan ook weer zorgen voor andere nare problemen, zoals een geschuurde huid, of een vies tapijt. Vaak gaat het ook gepaard met het overmatig likken van de anus.


Laten we eens kijken naar wat de oorzaken kunnen zijn.


Oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je hond met zijn billen over de grond rijdt.


Wormen

Hoewel dit minder vaak het geval is, kan sleetje rijden een gevolg zijn van wormen.


Honden kunnen last krijgen van wormen door het inslikken van vlooien die besmet zijn met wormen. Wormen zijn vaak te herkennen aan witte puntjes in de ontlasting of rond de anus.


Gelukkig zijn wormen goed te behandelen met ontwormingsmiddel, zoals deze. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, en hier kan een vlooienband als deze je goed bij helpen.


Er wordt ook wel eens gesteld dat je wormen en vlooien kan voorkomen door je hond knoflook te geven. Het effect van knoflook verdwijnt echter een paar dagen nadat je het niet meer geeft, zoals in dit onderzoeksresultaat te lezen is.


Daarnaast kan je hond allergisch zijn voor knoflook, of het kan zelfs giftig zijn voor honden in het algemeen, maar hier wordt veel over gespeculeerd. Helaas zijn er geen definitieve wetenschappelijke bewijzen voor of tegen het gebruik van knoflook voor je hond.


Rectum prolaps

Bij een rectum prolaps of endeldarmverzakking komt een deel van de endeldarm van je hond uit de anus naar buiten. Dit kan gebeuren na heftige diarree, of als je hond te hard gedrukt heeft met poepen als gevolg van constipatie.


Dit ziet er uit als een rode bult bij je hond z'n anus en vereist een onmiddellijke behandeling door je dierenarts.


Ontstoken anaalklieren

De meest voorkomende oorzaak dat je hond begint met sleetje rijden is het hebben van ontstoken anaalklieren.


Anaalklieren zijn kleine zakjes bij de anus van je hond, die elke keer een kleine hoeveelheid vloeistof meegeven als je hond poept. Dit is waarschijnlijk voor geurmarkering.


Soms kan een ontsteking ervoor zorgen dat deze vloeistof niet meer losgelaten wordt, waardoor de zakjes vol komen te zitten. Dit zorgt voor irritatie, jeuk en pijn waardoor je hond met zijn billen over de grond begint te schuren.


Een wond of tumor

Soms kan de oorzaak iets simpels zijn als een klein wondje, maar ook iets ernstigs als een tumor.


Als zich zwellingen voordoen bij de anus van je hond, met een rode kleur en vochtafscheiding, dan kan het een tumor of een abces zijn wat verwijderd moet worden.


Viezigheid rond de anus

Door diarree kan het gebied rond je hond z'n anus erg vies zijn geworden. Dit kan na verloop van tijd erg irriteren en kan ervoor zorgen dat je hond verlichting van de klachten zoekt door met z'n anus over de grond te schuren.


Een allergie

Soms kan een allergie bij je hond ervoor zorgen dat je hond last krijgt van zijn achterste. Het kan dan flink gaan jeuken waardoor ze sleetje rijden zien als een manier om de jeuk te verlichten.


Hond heeft jeuk en krabt zich

Je hond onderzoeken

Om erachter te komen welke oorzaak er mogelijk voor zorgt dat jouw hond sleetje rijdt, kan je zelf een snelle inspectie doen.


Trek wat latex handschoenen aan en houd de staart van je hond omhoog. Let op of de anus en de vacht eromheen schoon is en of er geen vieze geurtjes van af komen.


Kijk of je iets ongewoons ziet, zoals bulten, zwellingen, een wond of uitscheiding.


Als er een vieze, penetrante lucht van z'n anus afkomt, dan kan het zijn dat de anaalklieren ontstoken zijn.


Als je hele kleine, friemelende witte wormen ziet, of iets dat lijkt op rijstkorrels, dan heeft je hond wormen en is het zaak om je hond te ontwormen en langs je dierenarts te gaan voor eventueel een specifiek behandelplan voor jouw hond.


Eventuele oplossingen

Er zijn meerdere oorzaken, dus zijn er ook meerdere oplossingen.


In het geval van ontstoken anaalklieren kan je dierenarts ervoor kiezen om de zakjes uit te knijpen en eventueel medicatie te geven.


Het uitknijpen van de anaalklieren wordt soms ook door mensen zelf gedaan, maar het is beter om dit door een dierenarts te laten doen, zeker als je zelf geen idee hebt wat je aan het doen bent.


Eventueel kan je dierenarts aan je laten zien hoe het moet als het in de toekomst vaker moet gebeuren.


Bij een rectum prolaps of een tumor moet er geopereerd worden om de tumor weg te halen of om de endeldarm terug op zijn plaats te krijgen.


In het geval van een vieze anus door diarree is dit gemakkelijk te verhelpen door met een natte washand en wat milde shampoo het gebied rond te anus schoon te maken. Spoel de shampoo daarna goed weg en droog het goed af.


Wormen zijn ook erg goed te behandelen door je hond ontwormingsmiddel te geven. Dan is hij binnen een paar dagen weer de oude.


Sleetje rijden voorkomen

Als je sleetje rijden in de toekomst wil voorkomen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen.


Door meer vezels toe te voegen kan je de ontlasting van je hond harder maken, waardoor het waarschijnlijker is dat de anaalklieren genoeg vloeistof afgeven om niet vol te raken of te ontsteken.


Als je hond toch vaker last krijgt van ontstoken anaalklieren, dan kan je dierenarts je aanraden om de zakjes regelmatig handmatig te legen. Dit kan je door de dierenarts laten doen of hij kan je leren dit zelf te doen.


Het is echter wel belangrijk om de zakjes niet te vaak te legen, aangezien dit alleen maar voor meer problemen kan zorgen.


In het geval van een vieze anus is het een kwestie van deze schoonhouden en schoonmaken indien nodig. Als je hond veel en/of lange haren heeft rond de anus, dan kan je er ook wat vacht wegknippen om z'n achterste een beetje vrij te houden.


Ontwormingsmiddel en een vlooienhalsband werken ook preventief. Het beste is dan ook om je hond elke drie maanden te ontwormen met ontwormingsmiddel en te zorgen dat hij altijd een anti-vlooienhalsband draagt.


Conclusie

In de meeste gevallen is een volle of ontstoken anaalklier de boosdoener. Dit is goed te verhelpen door de dierenarts en verzacht al snel de jeuk en pijn.


In ernstige gevallen is een tumor de oorzaak van het sleetje rijden en moet deze snel verwijderd worden.


Sleetje rijden is ook goed te voorkomen door de anus van je hond schoon te houden en hem op tijd te ontwormen en ontvlooien.


Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page