top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

Hoelang kan een hond alleen zijn?


verdrietige hond die alleen thuis is

Het maakt niet uit hoeveel tijd je doorbrengt met je maatje, maar jezelf schuldig voelen omdat je je hem alleen thuis moet laten is heel logisch en daar ben je zeker niet de enige in.

We hebben allemaal onze verplichtingen en kunnen ze nou eenmaal niet overal mee naartoe nemen, helaas. Maar hoelang kan je je hond alleen thuislaten?

Dat hangt af van een paar dingen:


Hoelang een hond alleen kan zijn ligt aan het ras, hoe oud ze zijn en hun fysieke en emotionele behoeftes. Over het algemeen kunnen puppy's maar 2 uur alleen thuis gelaten worden, volwassen honden ouder dan 18 maanden 4 tot 6 uur en oudere honden vanaf 7 jaar 2 tot 6 uur.



Voordat je jouw hond alleen thuis laat, zijn er een paar dingen waar je aan moet denken, waar we je over gaan vertellen.


Onderwerpen

  • Hoelang kan hij z'n plasje inhouden?

  • Je hond z'n emotionele behoeftes

  • Verandering in zijn gedrag

  • Het alleen zijn een positieve ervaring maken

  • Je hond trainen om alleen te zijn

  • Conclusie


Hoelang kan hij z’n plasje inhouden?

Het is per hond verschillend hoelang ze hun plasje kunnen inhouden. Net zoals mensen spelen leeftijd, hoe vaak hij drinkt, en zijn fysieke bouw een rol in de controle die je hond heeft over z’n blaas.

Jonge puppy's en oudere honden moeten meestal wat vaker naar buiten om hun behoeftes te doen.

Je hond zijn fysieke behoeftes en wat ze gewend zijn bepalen voor een groot deel hoelang ze alleen thuis kunnen blijven.

Zorg dat je een routine creëert waar jij en je hond zich beide prettig bij voelen. Laat hem bijvoorbeeld een plasje doen voordat je weggaat en zorg dat dit ook weer het eerste is wat je doet als je terug bent.



Zoals ik eerder al zei, als je echt harde cijfers wil, dan zijn daar wel wat richtlijnen voor.


Over het algemeen kunnen puppies maar 2 uur per dag alleen gelaten worden. Dit komt uiteraard doordat ze hun plas nog niet zo lang op kunnen houden, maar ook omdat ze nog niet gewend zijn om echt alleen thuis te blijven.


Volwassen honden - ouder dan 18 maanden - kunnen 4 tot 6 uur per dag alleen blijven. Ze zijn het al gewend om alleen thuis te zijn en hebben vaak een prima controle over hun blaas.


Oudere (demente) honden kunnen 2 tot 6 uur alleen blijven. Dit is erg afhankelijk van of je hond al wat medische problemen heeft waardoor hij misschien vaker moet plassen.


Je hond z’n emotionele behoeftes

Is je hond actief, of ligt hij juist alleen maar op de bank? Kunnen ze uren achtereen achter een balletje aanhobbelen of liggen ze liever rustig bij je op schoot? Zijn ze een beetje sociaal of vermaken ze zich prima in hun eentje?

Hoelang je hond alleen kan blijven ligt aan hoeveel beweging ze dagelijks nodig hebben en hoeveel aandacht ze van je willen.


Misschien gaat hij wel een paar uur lekker op de bank liggen relaxen zonder problemen, of hij heeft juist elke dag een paar lange wandelingen nodig en wat kauwspeeltjes.


Er zijn van nature honden die goed alleen kunnen zijn. Als je zo'n hond hebt dan maakt dat het wel wat makkelijker.


Verandering in zijn gedrag

Als je merkt dat je hond z’n gedrag verandert doordat hij te lang alleen thuis is elke dag, dan is dat wellicht een teken dat er iets moet veranderen.

Voorbeelden van dit gedrag kan zijn dat je lieve viervoeter heel moe is en nergens zin in heeft, ook niet in dingen waar hij voorheen wel heel enthousiast van werd. Of dat hij depressief is of juist sloopgedrag gaat vertonen.

zielige hond kijkt verdrietig naar buiten

Mocht dit het geval zijn, check dan in ieder geval even bij je dierenarts of er geen medische reden achter schuilgaat.

Sloopgedrag kan het gevolg zijn van verlatingsangst. Honden zijn sociale wezens en zijn graag rond andere mensen en honden. Sommige honden zullen altijd moeite hebben met alleen zijn.

Als een hond niet weet hoe hij zich moet gedragen of wat hij moet doen als hij alleen is, dan kan het zijn dat hij op de slooptour gaat en op van alles en nog wat gaat zitten bijten en krabben. Ook kan hij erg gaan janken of blaffen.

Het alleen zijn een positievere ervaring maken

Door na te denken over hoe je hond de tijd doorkomt kan je al wat minder schuldgevoel opleveren.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je hond achterlaten bij een hondenopvang of het huren van een hondenoppas. Een of twee dagen per week scheelt al een hele hoop.

  • Het huren van een hondenuitlaatservice. Ook hiervoor geldt, een of twee dagen is al mooi meegenomen.

  • Zorg voor genoeg mentaal stimulerende hondenspeeltjes, zoals puzzels met snoepjes erin.

  • Laat de tv of radio aan, hierdoor voelt hij zich ook al minder alleen.

  • Neem een ander huisdier. In dit geval moeten ze natuurlijk wel goed met elkaar op kunnen schieten.

  • Leer ze in een hok of bench te blijven. Honden in een hok of bench houden het vaak langer vol om alleen te zijn.

Je hond trainen om alleen te zijn

Er zijn eigenlijk drie opties waar je je hond wil hebben op het moment dat hij alleen moet zijn:

  • Binnen in z'n hok of bench

  • Binnen, los in de kamer

  • Buiten op het erf of in de tuin


Waar je ze ook wil hebben, je kan ze niet van de een op de andere dag 6 uur lang alleen laten. Je moet ze geleidelijk laten wennen aan het idee dat ze voor lange tijd alleen kunnen zijn.


Dit doe je door je hond al alleen te laten zijn, op de dagen dat je wel thuis bent, op de plek waar je hem wil hebben.


Wil je hem bijvoorbeeld in de tuin? Laat hem dan een tijd in de tuin alleen zijn, terwijl je zelf binnen je eigen ding doet. Bouw dit langzaam op, zodat hij op een gegeven moment een aantal uur achter elkaar zonder problemen alleen in de tuin kan doorbrengen.


Als je ervoor kiest om hem buiten te laten zijn, zorg dan wel dat je een goed hok voor hem buiten hebt staan, zodat hij zich kan warmen en kan schuilen tegen de regen als dat nodig is.


Als je hond begint te blaffen of te janken op het moment dat hij niet naar je toe kan, ren dan niet gelijk naar hem toe, aangezien dit het gedrag alleen maar versterkt.


Laat hem gewoon een tijdje z'n gang gaan en zorg dat hij zelf uitvogelt hoe hij zich moet gedragen en vermaken.


Als je hem binnen houdt, zorg dan dat je in de gaten houdt hoelang hij ongeveer z'n plas op kan houden. Dan weet je hoelang je hem maximaal alleen kan laten.


En wat ook nog belangrijk is: zorg dat je hond altijd toegang heeft tot vers water terwijl je weg bent, en wat speeltjes om zichzelf bezig te houden.


Wat het alleen blijven ook een stuk makkelijker maakt, is als je ze van tevoren flink uitput. Neem ze even mee naar een hondenpark en gooi een balletje. Zorg dat ze lekker actief aan het rennen zijn.


Eenmaal thuis zijn ze dan lekker hun energie kwijtgeraakt, en is de kans groter dat ze het grootste deel van de dag rusten en slapen.


Je kan het alleen zijn ook oefenen met behulp van deze 3 simpele stappen:

  • Stap 1: Trek je schoenen aan en loop naar de deur. Als je hond nerveus wordt of blaft, negeer hem dan gewoon. Herhaal dit minstens 3x per dag.

  • Stap 2: Op het moment dat je thuis komt, begin dan niet gelijk met het knuffelen van je hond. Hierdoor denkt je hond dat het heel speciaal is dat je weer thuis bent gekomen, terwijl je hem juist aan wil leren dat het normaal is dat je weer thuis komt.

  • Stap 3: Als je thuis komt, zeg dan dat je hond naar z'n bed of mand moet gaan. Als hij hier eenmaal ligt en rustig is, dan mag je kalm wat aandacht geven.


Conclusie

Onthoud wel dat je over het algemeen genoeg tijd moet hebben voor je hond, of tijd moet maken desnoods.


Ook al werk je full time of heb je gewoon een druk leven, zorg dan toch dat er aan de behoeftes van je hond wordt voldaan door ze naar een opvang te brengen of door een hondenuitlaat te regelen.

Honden brengen zoveel vreugde in ons leven, het minste wat we kunnen doen is om ze dat ook weer terug te geven.


Meer artikelen

Comments


bottom of page