top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Wanneer heb je een goede band met je hond? Top 10 signalen!


Hond kijkt trouw omhoog naar baasje waar hij een goede band mee heeft

Je doet alles voor je je hond en wil een goede band met hem opbouwen. Je geeft hem te eten, gaat regelmatig met hem wandelen en zorgt dat aan zijn behoeftes wordt voldaan.


Maar hoe weet je nu eigenlijk of je echt een goede band hebt met je hond?


Wij zetten 10 signalen waaraan je dit kunt zien op een rij!


1. Hij komt naar je toe, als hij schrikt

Als je trouwe viervoeter ergens van schrikt, dan is zijn eerste reactie meestal om te gaan rennen.


Als je een goede band hebt met je hond, zal hij ervoor kiezen om snel naar jou toe te komen, omdat hij weet dat jij hem zal beschermen.


Het liefst komt hij achter je benen schuilen, zodat hij van een afstandje kan bekijken, waar hij van geschrokken is.


Met een goede band kun jij hem het vertrouwen geven, dat het niet zo eng is als hij dacht. De volgende keer zal hij dan minder schrikken.


2. Je kunt zien hoe je hond zich voelt

Je kunt aan kleine dingen zien, hoe het met je hond gaat. Zo zie je bijvoorbeeld aan de blik in zijn ogen, dat hij zich even niet zo lekker voelt of dat hij heel moe is.


Aan zijn reactie op bezoek kun je zien of hij deze nieuwe mensen vertrouwt of niet. Je kunt aan zijn houding zien, dat hij onzeker is over een bepaalde situatie.


Als jij door de kleine signalen die je hond geeft, kan lezen wat hij vindt of denkt, dan kun je erop vertrouwen dat jullie een goede band hebben.


3. Je hond weet hoe jij je voelt

Andersom werkt het ook. Als de band tussen jullie goed is, dan kan jouw hond ook aan je zien, hoe jij je voelt.


Zo zal hij niet bij je weg te slaan zijn, als je je niet lekker voelt. Als je buikpijn hebt, zal hij voorzichtig tegen je aan komen liggen.


En als je verdrietig bent, dan zal hij zijn kop onder je hand leggen, zodat je hem lekker kunt aaien.


Maar ook als je gestrest bent, zal hij reageren door zelf ook onrustig te worden of door kalmeringssignalen te geven om jou tot rust te brengen.


Hij zal dan bijvoorbeeld gaan gapen of zich heel kalm gaan gedragen.


4. Hij is blij als je thuiskomt

Hoewel je natuurlijk het liefst 24 uur per dag en 7 dagen per week bij jouw hond wilt zijn, zit het leven wel eens in de weg.


Boodschappen, werk, visite, er is altijd wel iets, waardoor je toch weg moet. Maar als je dan weer thuiskomt, dan staat je trouwe vriend kwispelend op je te wachten.


Je wordt met enthousiasme begroet en voorzien van likjes en knuffels. Bovendien kan hij niet wachten of met je te spelen of lekker samen te gaan wandelen.


Want het allerleukste dat jouw hond kan bedenken om te doen, is samen met jou op pad gaan.


5. Hij gaat voor je door het vuur

Niet letterlijk, natuurlijk, want dat zul je als goed hondenbaasje natuurlijk nooit van je hond vragen. Maar jouw hond wil alles doen, wat je van hem vraagt.


Hij heeft namelijk vertrouwen, dat jij hem nooit iets zal vragen, dat gevaarlijk voor hem is.


Dus als hij het spannend vindt om over een smalle balk te lopen, dan zal hij dat toch doen als jij het vraagt.


Voor honden zijn grote groepen mensen vaak eng, maar als jij bij hem bent, loop hij vol vertrouwen met je mee.


Hij is ten slotte in de buurt van zijn beschermer, dus kan hem niks gebeuren.


6. Hij heeft geen verlatingsangst

Soms denken mensen, dat een hond met verlatingsangst zo’n sterke band heeft met zijn eigenaar, dat hij in paniek raakt, als de eigenaar weggaat. Maar uit onderzoek blijkt, dat het juist andersom is.


Juist bij een goede band tussen baas en hond, heeft de hond voldoende vertrouwen om zeker te weten, dat zijn baas altijd terugkomt.


Er is dus geen reden om in paniek te raken, als zijn baas even niet meer in zicht is. De hond blijft rustig en gaat lekker slapen in afwachting van de terugkomst van zijn baasje.


7. Hij vraagt jouw steun in spannende situaties

Als je hond een situatie niet vertrouwt, bijvoorbeeld bij harde geluiden, zoals vuurwerk of in een nieuwe omgeving, dan zal hij proberen om veel oogcontact met je te maken.


Hij kijkt naar je om te zien hoe jij reageert.


En als jij kalm blijft en vol vertrouwen met de situatie omgaat, dan zal hij proberen jouw gedrag te kopiëren. Omdat jullie zo’n goede band hebben, weet hij, dat wat jij doet, het goede is.


8. Je mag dingen doen, die hij niet leuk vindt

Als je je hond goed wilt verzorgen, dan kun je er niet altijd omheen om dingen te doen, die je hond niet leuk vindt.


De meeste honden vinden nagels knippen vreselijk en tandenpoetsen of in bad gaan is vaak ook geen favoriet.


Bij een goede band met je hond zal jouw viervoeter dit echter wel toelaten.


Hij kan erop vertrouwen, dat jij het beste met hem voor hebt. Dus als jij iets nodig vindt, dan weet hij, dat het ook echt nodig is.


Vaak zie je wel aan je hond, dat hij niet zo blij is, door zijn houding of omdat hij veel zijn lippen likt. Maar hij laat je je gang gaan, omdat je goed voor hem zorgt.


9. Jouw hond wil alleen met jou mee

Sommige honden zijn echte allemansvrienden. Ze vinden alle mensen gezellig en zullen ook naar andere mensen gaan om knuffels en aaitjes te halen.


Soms lijkt het alsof je hond jou is vergeten. Maar bij een goede band met je hond wil zelfs de grootste allemansvriend uiteindelijk alleen met jou mee.


Als in een groep mensen iedereen hem roept, dan komt hij naar jou. En als hij in het bos met een andere hond of een andere mens speelt, zal hij toch komen, als je hem roept.


Hij wil ten slotte vooral bij jou zijn.


10. Hij wil leuke dingen met je delen

Hij komt zijn favoriete speeltje brengen, als je op de bank zit. Hij vindt zijn speeltje zo leuk, dat hij graag wil, dat jij ook van zijn speeltje kan genieten.


Als je hem gevoerd hebt komt hij tijdens het eten of direct erna even naar je toe voor een knuffel. En als hij buiten met andere honden aan het spelen is, komt hij even met een blije bek langs geracet.


Als hij iets leuks doet, dat wil hij jou daar ook deelgenoot van maken.


Conclusie

Een goede band met je hond heeft vaak tijd nodig. Jullie moeten even aan elkaar wennen en vertrouwen in elkaar krijgen.


Maar als de band dan eenmaal is opgebouwd, dan is deze niet zo maar verbroken. Een goede band met je hond bestaat vooral uit wederzijds vertrouwen.


Jij kunt erop vertrouwen, dat jouw hond graag bij je wil zijn. En jouw hond vertrouwt erop, dat jij hem zal beschermen en goed voor hem zal zorgen.


Met zo’n band voor het leven kunnen jullie samen prachtige avonturen beleven.


Meer artikelen

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page