top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Dit zijn de 16 beste waakhonden rassen! [+ Foto's & info]


Boxer waakhond steekt kop uit raam van huis en bewaakt het huis

Ben je op zoek naar een waakhond om je gezin en je erf te beschermen? Dan zit je hier goed!


In dit artikel heb ik namelijk 16 van de beste waakhonden voor je op een rij gezet, zodat je het perfecte ras voor jou en je gezin uit kan kiezen.

 

1. Duitse Herder

De Duitse Herder komt oorspronkelijk uit Duitsland. Hij is gefokt om kuddes te beschermen en werd als veedrijver gebruikt.


Beschermen zit dus in zijn natuur. Als de Duitse Herder geen kudde heeft om te beschermen, dan beschermt hij zijn gezin. Met een grote Duitse Herder achter de deur loopt een inbreker wel door.


Het is een slimme hond, die enorm baasgericht is. Hij is goed te trainen, maar de Duitse herder moet wel uitgedaagd worden. Anders gaat hij zelf iets bedenken en daar word je meestal niet blij van.


Helaas komen bij Duitse herder tegenwoordig behoorlijk wat gezondheidsproblemen voor. Zorg dus dat je je Duitse Herder bij een goede fokker koopt, die gezondheid belangrijk vindt.


Wil je weten hoe je een Duitse Herder perfect opvoedt, maar ben je ook benieuwd naar hoe je hem het beste verzorgt en zo deze gezondheidsproblemen kan beperken?


Of hoe je ervoor zorgt dat je je pup koopt bij een goede fokker? (dus voorkomt dat je een ongezonde pup van een broodfokker vandaan haalt)


Dan kan je sowieso mijn artikel lezen over hoe je een Duitse Herder opvoedt, maar dan ik je eerder nog Duitse Herder Geheimen aanraden.


Niemand heeft het hier nog over, maar ik ben van mening dat dit absoluut het beste en meest volledige boek over de Duitse Herder is.


Duitse Herder Geheimen is namelijk een compleet en volledig e-book waarin je alles ontdekt wat je nodig hebt om met succes een Duitse Herder groot te brengen.


Je ontdekt bijvoorbeeld hoe je:

√ De beste fokker kan vinden

√ Het trainingsproces kan versnellen

√ Je pup zindelijk maakt

√ Geblaf afleert of voorkomt

√ Een stoute hond verandert in een lieve en gehoorzame hond

Duitse Herder ligt hijgend op grasveld

 

2. Rottweiler

De Rottweiler is een stevige, brede hond, die oorspronkelijk in Duitsland is gefokt als erfbewaker. Later werd hij ook gebruikt als politiehond, omdat zijn uiterlijk afschrikwekkend is.


Thuis is de Rottweiler echter een gezellige hond, die ook humor heeft. Zijn gezin kan alles met hem doen en hij is goed met kinderen. Maar zodra zijn gezin bedreigd wordt, staat hij zijn mannetje.


Rottweilers staan erom bekend, dat ze eventuele inbrekers vaak wel binnen laten, maar niet meer naar buiten. Best handig, want dan kun jij de politie bellen om ze op te laten halen.


Komt er iemand echter in de buurt van zijn gezin, dan aarzelt de Rottweiler niet om in te grijpen.


Portretfoto van hijgende Rottweiler

 

3. Dobermann Pinscher

De Dobermann Pinscher is ook van oorsprong een Duitse hond. Vroeger werden ze gebruikt om belasting te innen, want iedereen betaalde direct als ze oog in oog stonden met zo’n indrukwekkende hond.


De reputatie van de Dobermann Pinscher is niet zo goed, omdat in het verleden honden zijn gefokt met een verkeerd karakter. Deze honden werden erg agressief. Gelukkig wordt er tegenwoordig bij het fokken beter op het karakter gelet.


De Dobermann is tegenwoordig een vriendelijke hond naar zijn eigen roedel. Ze zijn wel achterdochtig en waaks, maar niet meer agressief.


Vroeger werden de oren en de staart van de Dobermann gecoupeerd voor een agressiever uiterlijk. Gelukkig mag dat nu niet meer.


Dobermann Pinscher ligt rustig op grasveld

 

4. Komondor

De Komondor is een Hongaars hondenras dat je kunt herkennen aan zijn vacht. Hij heeft namelijk lange koorden, een soort dreadlocks. Hij werd gebruikt om schapen te beschermen tegen wolven en beren.


De Komondor mag niet geborsteld worden en als je hem wast kan het dagen duren voordat hij droog is.


Hij is een vriendelijke hond voor zijn eigen gezin en hij zal zijn gezin verdedigen als hij dat nodig vindt. Een Komondor moet goed gesocialiseerd worden om te leren wat wel en geen bedreiging is.


Door zijn harde blaf is de Komondor minder geschikt om te leven in een appartement. Bovendien heeft hij veel beweging nodig om gelukkig te zijn.


Komondor in sneeuwlandschap rent naar camera toe

 

5. Bullmastiff

De Bullmastiff valt in de rasgroep van de Molossers. Oorspronkelijk komt de Bullmastiff uit Engeland, waar hij werd gebruikt om stropers te zoeken en op hun plek te houden tot de politie kwam.


Een Bullmastiff is een brede hond met een erg imponerend uiterlijk. Toch is hij voor zijn eigen mensen vriendelijk en zachtaardig. Hij weet goed hoe sterk hij is en kan zijn kracht doseren.


De Bullmastiff is alert en zal zijn zware blaf laten horen als hij onraad ruikt. Inbrekers of andere bedreigingen worden gewaarschuwd met een diepe grom. Als de inbreker zich daardoor niet af laat schrikken, zal de Bullmastiff niet aarzelen om in te grijpen.


Bullmastiff ligt op zijn gemak in het gras

 

Op zoek naar wat mentale uitdaging voor je hond?

Brain Training For Dogs is een leuke en leerzame cursus vol met spelletjes voor jou en je hond.


Met behulp van deze spelletjes wordt die waakhond van je een beetje mentaal uitgedaagd, wat hem vrolijker maakt, maar ook gehoorzamer!


Samen spelletjes doen is niet alleen leuk, maar het heeft ook nog eens een hoop voordelen:

√ Probleemgedrag kan minder worden

√ Je hond wordt gehoorzamer

√ Je hond leert sneller

√ De band tussen jou en je hond verbetert

√ Je hond zal gezonder en blijer zijn

√ En meer!


Lijkt dit je wat? Ontdek dan snel meer op de website van Brain Training For Dogs!
 

6. Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback, of de Rhodesische Pronkrug, komt uit Afrika. Hier werd hij gebruikt om te jagen op groot wild en om het vee te beschermen tegen leeuwen.


Hij schrok in Afrika niet terug voor leeuwen, dus een inbreker kan hij ook wel aan. Bovendien zorgt zijn krachtige uiterlijk ervoor, dat een inbreker zich wel tien keer bedenkt.


Hij is alert en laat het je duidelijk weten als hij iets niet vertrouwt door te grommen of te blaffen. Rhodesian Ridgebacks hebben een lage, zware blaf.


In het dagelijkse leven de Rhodesian Ridgeback graag bij je. Als de baas laat zien dat de visite welkom is, dan komen ze graag langs voor een aai.


Rhodesian Ridgeback staat in tuin en kijkt geïnteresseerd naar de camera

 

7. Bouvier

Voluit de Bouvier des Flandres komt oorspronkelijk uit België. De Bouvier was een veelzijdige erfhond. Op de boerderij bewaakte en dreef hij het vee, maar hij werd ook gebruikt om karren te trekken.


De Bouvier is een slimme werkhond. Niets maakt hem gelukkiger dan het hebben van een taak. Ook nu voert hij graag taken uit voor zijn gezin.


Zijn belangrijkste taak is het beschermen van zijn gezin. Visite houdt hij nauwlettend in de gaten. Omdat hij zo slim is, kan hij goed inschatten welk bezoek gewenst is en welk niet. De Bouvier is vooral geschikt voor een groot boerenerf en minder voor een rijtjeshuis.


Bouvier des Flandres wandelt rustig over grasveld

 

8. Bergamasco

De Bergamasco komt oorspronkelijk uit Perzië, waar hij kuddes bewaakte. Tegenwoordig wordt hij vooral in Italië gefokt.


Daar wordt de hond vooral gebruikt als herdershond voor schapenkuddes en als beschermer tegen wolven en andere roofdieren. Zijn vacht met dikke dreadlocks beschermt de hond tegen aanvallen van deze roofdieren.


De Bergamasco heeft een sterk instinct voor bescherming en zal dat ook inzetten voor zijn gezin. Toch is hij ook een vrolijke en speelse hond, die goed is met kinderen.


Hoewel de Bergamasco er door zijn vacht stevig en breed uitziet, is het eigenlijk een erg atletische hond. Zijn vacht heeft nauwelijks verzorging nodig en hij heeft weinig erfelijke ziektes.


Bergamasco staat voor baasje

Foto credits: Pleple2000

 

9. Akita

De Akita is een Japanse waakhond. Door zijn pluizige vacht en vriendelijke gezicht ziet hij eruit als en echte knuffelbeer, maar daar vergis je je in.


De Akita heeft een hoge beschermdrang naar zijn gezin. Voor zijn eigen mensen is hij zachtaardig. Bij onbekenden is hij waakzaam en hij gaat een confrontatie niet uit de weg, als hij dat nodig vindt.


Goede training is dus belangrijk om de hond te leren wanneer hij wel en wanneer hij niet mag ingrijpen. Anders kan dit voor vervelende situaties zorgen.


Zijn pluizige vacht heeft regelmatig een kambeurt nodig. Bovendien is een regelmatig bezoek aan de trimmer noodzakelijk om de vacht in toom te houden.


Akita staat rustig op een grasveld en staart in de verte

 

10. Kuvasz

De Kuvasz is een Hongaars hondenras dat is gefokt als herdershond, maar ook werd gebruikt om het erf te bewaken. Het is een mooie, grote hond met een halflange witte vacht.


De Kuvasz heeft een duidelijk instinct dat hem vertelt wanneer hij wel of niet moet ingrijpen. Als gezinshond is hij zachtaardig en een vriendelijk speelmaatje voor je kinderen. Maar hij beschermt deze kinderen met verve als dat nodig is.


Hij heeft een zware blaf, maar deze gebruikt hij nauwelijks. Hij zal indringers eerder met zijn indrukwekkende verschijning proberen af te schrikken. Hij heeft van nature een evenwichtig karakter, maar heeft wel een consequente training nodig.


Kuvasz aan een oranje lijn zit in het bos

 

11. Riesenschnauzer

De volgende Duitse hond van ons lijstje is de Riesenschnauzer of de Grote Schnauzer. Deze grote hond staat bij onraad direct klaar om aan te vallen als dat nodig is.


Aan jou als baas dus te taak om te vertellen wanneer dat nodig is en vooral wanneer niet. Als jij niet duidelijk bent, trekt de hond namelijk zijn eigen plan.


Een Riesenschnauzer neemt overigens zijn taak als familiehond net zo serieus als zijn taak als beschermer. Voor zijn eigen mensen is hij ontzettend loyaal en vriendelijk.


Zijn vacht vergt weinig onderhoud, maar moet wel af en toe geplukt worden. Riesenschnauzers zijn indrukwekkende honden met over in het algemeen een goede gezondheid.


Riesenschnauzer staat op zijn gemak in het bos

 

12. Mechelse Herder

De Mechelse Herder komt oorspronkelijk uit België, waar hij werd gebruikt om vee te drijven. Tegenwoordig is dit ras beroemd om zijn werklust en wordt hij veel gebruikt als politie- en speurhond.


Daarnaast is het een uitstekende waakhond die zijn erf zelfstandig kan bewaken. Omdat de Mechelse herder een echte werkhond is, heeft hij veel beweging nodig en een duidelijke taak.


Bovendien heeft de Mechelse Herder een consequente opvoeding nodig. Voor zijn eigen mensen is het een geweldige hond, want hij gaat voor ze door het vuur.


Het is bovendien een krachtige en alerte hond, die zal blaffen als hij iets ziet dat hem niet zint. Zijn vacht heeft vrijwel geen verzorging nodig.


Portretfoto van een Mechelse Herder

 

13. Boerboel

De oorsprong van de Boerboel ligt in Zuid-Afrika, waar hij vooral werd gebruikt om boerderijen te bewaken. Het is een grote en sterke hond.


Toch is het een uitstekende gezinshond die geduldig en zachtaardig is voor het hele gezin. Hij maakt graag deel uit van de familie en wil dus niet alleen buiten op het erf rondlopen.


Bij onraad zal de Boerboel van zich laten horen. Zijn indrukwekkende verschijning met zijn brede kop zal vaak genoeg zijn om een indringer een blokje om te laten lopen.


Hij heeft niet heel veel beweging nodig, maar moet natuurlijk wel regelmatig uitgelaten worden. Dat is ook belangrijk omdat hij anders snel te dik wordt.


Portretfoto van een Boerboel

 

14. Cane Corso

Als je een Cane Corso ziet, dan snap je al waarom hij zo geschikt is als waakhond. Het is namelijk een bonk spieren met een indrukwekkende brede kop erop.


De Cane Corso komt oorspronkelijk van het Italiaanse platteland waar hij het erf en de schapen bewaakt. Hij is gewend om deze taken volledig zelfstandig uit te voeren.


Dat zorgt er ook voor, dat hij niet makkelijk te trainen is. Maar als je een goede band met jouw hond opbouwt en hem goed socialiseert, kun je met hem lezen en schrijven.


Vroeger werden zijn oren gecoupeerd voor een extra stoer uiterlijk. Maar dat heeft hij helemaal niet nodig en bovendien is dat tegenwoordig verboden.


Portretfoto van een Cane Corso die in de verte staart

 

15. Kangal

De Kangal komt oorspronkelijk uit Turkije. Hier leefde hij tussen de schaapskuddes die hij zelfstandig bewaakte. Hij hoedde de schapen niet, maar patrouilleerde tussen de kudde.


De hoge, slanke hond is dus erg zelfstandig, wat de training van de Kangal lastig maakt. Hij heeft duidelijke en consequente leiding nodig, maar geen harde hand.


In huis is het een rustige hond, buitenshuis komt hij los. Omdat hij gefokt is om de hele dag in de kudde schapen te lopen, heeft hij veel beweging nodig.


Contact met andere honden moet goed begeleid worden, omdat een Kangal zich niet snel zal overgeven aan een andere hond.


Portretfoto van een Kangal die in de verte staart

 

16. Mastino Napoletano

De Mastino Napoletano is een van de oudste, nog bestaande hondenrassen. Hij komt oorspronkelijk uit de omgeving van Napels, Italië. Hij bewaakte kuddes met buffels tegen de wolven.


Het is een grote hond met een schofthoogte tot wel 75 centimeter. Als een inbreker dat tegenover zich ziet staan, zal hij maken dat hij wegkomt.


De Mastino Napoletano neemt zijn taak als bewaker erg serieus. Vaak is zijn uiterlijk voldoende afschrikwekkend, maar als het nodig is, grijpt hij in. Hij is echter niet agressief.


Een Mastino Napoletano heeft geen behoefte aan lange wandelingen, maar hij vindt het wel prettig om de hele dag over het erf te struinen.


Mastino Napoletano staat op wacht op een grasveld

Foto credits: Ewa Ziemska

 

Conclusie

Zoals je ziet is de keuze reuze wanneer het op waakhonden aankomt. Het leuke is dat de meeste waakhonden altijd de grootste schatjes zijn voor hun eigen gezinnetje.


Maar als het erop aankomt, dan staan ze klaar om hun gezin te verdedigen!


Meer artikelen

Commentaires


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page