top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

Duitse Herder opvoeden: hoe, waar op letten, veelgemaakte fouten!


Duitse Herder ligt lekker op het strand

De Duitse Herder is een intelligente en gehoorzame hond die graag zijn baasje pleziert.


Een Duitse Herder opvoeden hoeft hierdoor niet moeilijk te zijn, maar toch is extra hulp bij het opvoeden altijd welkom.


Vandaar dat we een uitgebreid artikel hebben geschreven waarin we de beste manieren uitleggen om je Duitse Herder op te voeden en waar je op moet letten.


Consistentie, goed leiderschap en positieve training zijn de belangrijkste punten bij het opvoeden van een Duitse Herder. Door te straffen wordt hij onzeker en agressief. Ook heeft de Duitse Herder mentale uitdaging nodig. Trucjes leren vinden ze dus te gek.


Onderwerpen


Goed om te weten

Voordat je een Duitse Herder in huis neemt, is het handig als je een beetje bekend wordt met het ras, zodat je weet wat je kan verwachten.


Er zijn een aantal dingen goed om te weten voordat je een Herder pup aanschaft.


Duitse Herders groeien erg snel. Hierdoor is het belangrijk dat je goed zijn voeding in de gaten houdt en aanpast waar nodig, om gezondheidsproblemen te voorkomen.


Training op basis van positiviteit en belonen is essentieel. Een hond opvoeden op basis van straffen en schreeuwen werkt vaak juist averechts en heeft als gevolg dat er weinig vertrouwen is tussen jou en je hond.


Ook wordt je Duitse herder er bang en onzeker van, wat sneller leidt tot agressiviteit.


Het is belangrijk dat je je goed inleest in het ras, om de opvoeding zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen en zodat je het beste baasje kan zijn die je hond zich maar kan wensen.


Bij sommige mensen hebben Duitse Herders ook de reputatie dat ze agressief zijn.


Dit is verre van de waarheid, want Duitse Herders zijn juist hele lieve en aanhankelijke honden en zijn gefokt om hun baasje te behagen. Opvoeding en training zijn hierin allesbepalend.


Een goede manier om je in te lezen in het ras en alle ins en outs te leren kennen, is met behulp van het e-book "Duitse Herder Handboek".


De code is gekraakt! Met 'Het Duitse Herder Handboek' ontdek je alles wat je moet weten om maximaal te kunnen genieten van je Duitse Herder!


Duitse Herder Handboek

Dit e-book zit vol waardevolle tips en informatie. Met dit e-book haal je een complete toolkit in huis om je Duitse Herder met gemak op te voeden.


Je ontdekt manieren om de beste fokker te vinden, het trainingsproces te versnellen, de zindelijkheid te trainen, het voorkomen of afleren van geblaf en nog een hoop meer.


Ga nu hier naar de kortingspagina van het Duitse Herder Handboek en ontvang 5 gratis bonussen!


De 3 belangrijkste basisvaardigheden

Er zijn zoveel commando's en trucjes die je je puppy waarschijnlijk meteen aan wil leren. Er zijn echter 3 basisvaardigheden waar je ze zo snel mogelijk kennis mee wil laten maken.


1. Reageren op zijn naam

Allereerst is natuurlijk het belangrijkste dat hij reageert op zijn naam. Een hond die niet reageert op zijn naam is onmogelijk om te trainen.


Een Duitse Herder leert zijn naam door het vaak te herhalen. Zeg z'n naam met een opgewonden stem. Bij enige reactie beloon je hem gelijk met een snoepje.


Door dit vaak genoeg te doen en de beloning af te wisselen tussen snoepjes, knuffels of "Jaa, goed zo!", leert hij snel zijn naam herkennen en erop te reageren.


2. Commando "Kom!"

Je hond leren om naar je toe te komen wanneer je hem roept is ook een van de belangrijkste vaardigheden om hem aan te leren.


Een goede manier om hem dit bij te brengen is wanneer hij bezig is met iets anders, een speeltje bijvoorbeeld.


Op het moment dat hij opkijkt en naar je kijkt, roep dan z'n naam. Wanneer hij dan naar je toe komt, zeg dan "Kom!" Als hij bij je is beloon hem dan rijkelijk met snoepjes en lof.


Zorg dat je altijd snoepjes bij de hand hebt. Op de momenten dat hij dan naar je toe komt, ofwel door je commando, ofwel uit zichzelf (zeg dan op dat moment "Kom!"), kan je hem meteen belonen, waardoor de positieve associatie snel gemaakt is.


Indien je Duitse Herder niet reageert op je commando, of wel kijkt maar niet naar je toe komt, zorg dan dat je jezelf aantrekkelijker maakt door een lekkerdere beloning bij je te hebben.


Denk bijvoorbeeld aan een stukje banaan, kip of wat van zijn brokjes, als hij die écht lekker vindt.


3. Commando "Zit!"

"Zit" is niet alleen een van de makkelijkste, maar ook een van de belangrijkste commando's om je pup vroeg aan te leren.


Op het moment dat je Duitse Herder voor je staat, houd dan een snoepje net buiten z'n bereik. Als hij springt dan moet je het snoepje nog wat lager houden.


Je Duitse Herder is op dit moment compleet gefocust op het snoepje; daar gaan we gebruik van maken.


Beweeg het snoepje langzaam boven zijn kop richting de staart. Om zijn ogen op het snoepje te houden moet hij op een gegeven moment wel gaan zitten.


Op dat moment geef je hem een snoepje en een knuffel. Doe dit eerst nog zonder 'zit' erbij te zeggen. Dit kan je later toevoegen als het zitten zelf al soepel gaat.


Belangrijk: duw niet op het achterste van je hond om hem te laten zitten. Dit is slecht voor de rug, heupen of poten als je te hard duwt.


Ook kan je hond hierdoor een negatieve associatie krijgen, wat je juist niet wil.


Jonge Duitse Herder die opgevoed wordt zit braaf kijkend naar zijn baasje

10 belangrijke tips voor een goede opvoeding

Voor het opvoeden van een Duitse Herder, en eigenlijk honden in het algemeen, zijn er een aantal dingen heel belangrijk.


1. Puppy socialiseren

Het is belangrijk dat je pup al van jongs af aan gesocialeerd wordt en went aan verschillende geluiden, geuren en andere honden en mensen in de omgeving. De eerste 12 weken zijn hiervoor cruciaal.


Een puppycursus is hiervoor ideaal. Hier leer je niet alleen je puppy op te voeden, maar het is ook een goede manier voor je hond om sociaal contact met andere honden te hebben.


Vaak wordt geadviseerd om dit pas te doen nadat de hond volledig gevaccineerd is, maar het probleem hiermee is dat dat pas na 12 weken is. Dit is juist die cruciale periode waarin sociaal contact zo belangrijk is.


Daarom kan je bij sommige hondenscholen al eerder terecht. Direct sociaal contact zoals snuffelen en spelen met elkaar wordt dan wel beperkt, maar in ieder geval in de buurt zijn van andere honden en mensen is al een belangrijke stap.


2. Bijtgedrag onder controle houden

Puppy's bijten graag overal op, dat weten we allemaal wel. Dit is de manier hoe ze de wereld ontdekken.


Hoewel het af en toe vervelend kan zijn als ze al je spullen kapot bijten en hun tanden in je handen zetten, wil je ze dit niet volledig afleren.


Wel kan je zorgen dat ze leren om controle te krijgen over hoe hard ze bijten en waar ze wel en niet in mogen bijten.


Een goede manier om bijten snel af te leren is door "Au!" te roepen en weg te lopen als je pup je bijt. Doe dit wel alleen bij harde beten, zodat hij leert hoe hard hij kan bijten.

Ook kan je ze afleiden met een van hun speeltjes op het moment dat ze bijvoorbeeld je schoen te pakken hebben. Op deze manier weten ze dat het niet de bedoeling is dat ze in je schoenen bijten.


3. Zindelijkheidstraining

Ongelukjes.. ook die horen helaas bij de puppy periode. Maar zindelijkheidstraining hoeft niet moeilijk te zijn.


Een goede vuistregel voor hoelang je pup z'n plasje in kan houden is: zijn leeftijd in maanden, soms +1. Een pup van bijvoorbeeld 3 maanden kan dus 3 á 4 uur zijn plasje inhouden.


Uiteraard kan dit per pup verschillen. Het is in ieder geval belangrijk dat je op tijd naar buiten gaat voor de plas.


Ook na het spelen, slapen en eten moeten pups vaak hun behoefte doen. En ja, ook

's nachts moet je even je wekker zetten voor een plaspauze.


Het is bij de zindelijkheidstraining vooral van belang dat je je pup beloont op het moment dat hij buiten plast en/of poept.


Wordt niet boos als er ongelukjes binnen gebeuren. Pak wat urine reiniger en maak de plek schoon. Ga niet schelden en boos doen tegen de pup, aangezien hij geen idee heeft wat hij fout heeft gedaan.


Als hij druk begint te snuffelen en je merkt nog op tijd dat hij zijn behoeftes moet doen, dan kan je hem nog afleiden met "Hey, kom maar!" en hem snel aan de riem haken.


4. Gebruik veel eten als beloning

Als je een hond trucjes wil leren dan moet hij daar wel gemotiveerd voor zijn, en als er een ding is waar honden gemotiveerd van raken, dan is het wel door eten!


Wees dus niet bang om lekker veel snoepjes te gebruiken. Het is beter om te belonen met veel kleine snoepjes achter elkaar dan 1 groot snoepje.


Snoepjes die je zo koopt kan je dus beter nog even in tweeën breken of nog kleiner snijden, afhankelijk van de grootte van het snoepje.


Koop dus een flinke emmer snoepjes, zoals deze, en snijd de snoepjes in meerdere stukjes. Zo doe je er langer mee en het is nog effectiever ook!


Je kan af en toe ook wat van zijn normale voeding geven, voor de afwisseling en extra motivatie.


5. Op verschillende plekken trainen

Het is handig om op veel verschillende plekken je hond te trainen.


Het is namelijk zo dat je hond niet meteen weet dat hij bij "Zit" buiten hetzelfde moet doen als wanneer je "Zit" zegt in de woonkamer.


Daarom moet je sommige commando's misschien vaker opnieuw aanleren op verschillende plekken, voordat ze het een beetje door beginnen te krijgen.


Gelukkig is de Duitse Herder een van de intelligentste honden, dus dat is dan weer mooi meegenomen.


Duitse Herder staat met tennisbal in zijn mond in de tuin

6. Leer dat je hond toestemming moet vragen

Het vragen van toestemming is voor je hond en voor jou een belangrijke.


Je hond "vraagt"dan om toestemming als hij bijvoorbeeld een andere hond wil begroeten of achter een eekhoorn aan wil rennen.


Zo weet je hond dat hij erop kan vertrouwen dat jij hem goed "begeleidt" in een bepaalde situatie en zo kom je zelf ook niet snel voor verrassingen te staan.


Dit kan je bereiken met 3 simpele oefeningen.


Oefening 1

Doe je hond aan de lijn binnenshuis waar niet zoveel afleiding is. Gooi een brokje of snoepje op de grond en zorg dat hij deze niet te pakken kan krijgen.


Laat hem even wachten. Op het moment dat hij naar je kijkt, zeg dan "Ja" of "Toe maar" en laat hem het snoepje opeten.


Oefen dit op meerdere plekken; in het huis, in de voortuin, in de achtertuin.


Geef soms ook geen toestemming wanner je het brokje gooit. Als je het brokje gooit en hij kijkt dan naar je voor toestemming, zeg dan "Nee" en "Kom" om hem dichter naar je toe te laten komen.


Als hij dat doet kan je hem wel een snoepje uit je hand geven. Op deze manier leert hij dat hij soms wel, maar soms ook geen toestemming krijgt, maar dat hij altijd wel wat lekkers krijgt.


Als hij dit eenmaal onder de knie heeft en hij kijkt snel jouw kant op voor toestemming, dan kan je zorgen voor wat meer afleiding.


Gooi bijvoorbeeld een écht lekkere beloning op de grond of gooi wat speeltjes. Als hij nog steeds consistent om toestemming vraagt, dan kan je met hem buiten oefenen.


Oefening 2

Ook buiten wil je ervoor zorgen dat hij toestemming vraagt. Als hij een beetje aan de lijn trekt om ergens aan te snuffelen, trek dan niet aan de lijn, maar sta dan gewoon stil zonder dat hij erbij kan.


Wacht totdat hij naar je kijkt en toestemming vraagt en laat hem dan snuffelen (of niet, in het geval het poep of een dode vogel betreft bijvoorbeeld).


Zelfde geldt voor het begroeten voor een andere hond, sta stil en wacht voor het vragen van toestemming.


Oefening 3

In het hondenpark geldt hetzelfde. Laat hem niet meteen van de lijn. Wacht ook hier weer tot hij om toestemming vraagt.


Als hij meteen begroet wordt door andere honden dan is dat niet erg, maar het is wel van belang dat je wacht met hem loslaten totdat hij naar je kijkt.


7. Opspringen afleren

Wanneer je hond nog een puppy is, dan vind je het waarschijnlijk helemaal niet erg als hij tegen je opspringt, maar als hij eenmaal groter wordt, dan wordt het toch minder grappig.


Daarom is het goed om je Duitse Herder pup zo snel mogelijk af te leren om tegen jou en andere mensen op te springen.



8. Aan de lijn trekken afleren

Ook aan de lijn trekken is een nare gewoonte van veel honden en eentje die je ze zo snel mogelijk af wil leren.


Meer informatie daarover en hoe je het ze afleert vind je in dit artikel: "Trekt jouw hond ook steeds aan de lijn? Zo leer je je hond netjes aan de lijn te lopen!"


9. Wees een goede leider

Het zijn van een goede leider heeft niets te maken het zijn van "de alfa".


Het belangrijkste van het zijn van een goede leider is dat je je hond onder controle weet te houden en dat hij op jou kan vertrouwen dat je hem begeleidt in bepaalde situaties.


Overtuiging en consistentie is hierbij erg belangrijk.


10. Goed gedrag belonen en slecht gedrag negeren

In de meeste gevallen werkt dit erg goed.


Door goed gedrag te belonen leert hij dat dit gewenst gedrag is. Door slecht gedrag te negeren, is het niet erg belonend en heeft het voor hem dus ook geen zin om dat gedrag te herhalen.


Mocht het toch zo zijn dat je hond doorgaat met ongewenst gedrag, dan is er voor hem toch iets belonend aan het gedrag. Leer in dit geval alternatief gedrag aan.


Als hij blaft of opspringt, laat hem dan bijvoorbeeld liggen. Springen is onmogelijk op het moment dat hij ligt, en blaffen wordt ook een stuk lastiger.

 

Toch nog meer hulp nodig?


Duitse Herder Handboek
 

Het belang van gehoorzaamheidstraining en trucjes

aanleren

Gehoorzaamheidstraining is de basis die elke hond nodig heeft, zodat hij weet hoe hij zich hoort te gedragen en weet wie de baas is.


Door gehoorzaamheid zo snel mogelijk bij je Duitse Herder aan te leren voorkom je een hoop gedragsproblemen, of je kan al ontstane gedragsproblemen verhelpen.


Het aanleren van trucjes is ook belangrijk. Het is niet alleen leuk voor jou en je hond, maar het is ook mentale training voor hem.


Door zijn intelligentie houdt de Duitse Herder wel van een uitdaging. Trucjes aanleren is de perfecte manier om hem mentaal uit te dagen en jullie band te versterken.


4 veelgemaakte fouten

Er zijn al vele eigenaren geweest die een Duitse Herder op hebben gevoed. Dit is een lijstje met veelgemaakte fouten.


Door deze fouten te vermijden verloopt de opvoeding een stuk soepeler en gemakkelijker.


1. Te laat beginnen met trainen

Het is van groot belang dat je je puppy meteen traint op het moment dat hij zijn eerste stapjes zet in zijn nieuwe omgeving: jouw huis.


Misschien denk je dat hij eerst even een paar dagen moet wennen, maar het beste is om meteen de regels duidelijk te maken.


Hoe eerder je Duitse herder snapt hoe het werkt thuis, hoe fijner het is voor jullie beide.


2. Niet goed socialiseren

Duitse Herders hebben in de eerste weken van hun leven genoeg socialisatie nodig. Het liefst wil je ze zoveel mogelijk kennis laten maken met vrienden, familie, buren etc.


Zo leert je pup verschillende soorten mensen, geuren, en geluiden kennen. Bij gebrek aan genoeg socialisatie kan je Herder nog wel eens agressief worden.


3. Hardhandige training

Een Duitse Herder heeft een goede leider nodig die stevig in z'n schoenen staat, maar dat betekent niet dat je hem maar moet straffen en fysiek geweld moet gebruiken als hij iets verkeerd doet.


Regels opstellen kan ook zonder geweld. Het is juist belangrijk dat je kalm blijft en je hoofd koel houdt bij het trainen van je Duitse Herder.


Je hebt vooral doorzettingsvermogen en consistentie nodig.


Door te trainen op basis van belonen wordt de band tussen jou en je hond ook een stuk beter dan wanneer je hem constant straft voor de dingen die hij verkeerd doet.


4. Inconsistentie

Ik zei het net al, maar een Duitse Herder heeft consistentie nodig, anders raakt hij in de war.


Als hij de ene dag wel op de bank mag en de volgende niet, dan heeft hij geen idee meer wat er nou van hem verwacht wordt.


Zorg ook dat alle gezinsleden hem hetzelfde opvoeden voor zoveel mogelijk consistentie en zo min mogelijk verwarring.


Ik heb nog iets voor je dat je verder kan helpen!

Ik heb net dit artikel voor je geschreven en je een hoop waardevolle informatie gegeven, en ik ga er van uit dat je er wat mee kan.


Nou is het wel zo dat ik hier nog niet de helft verteld heb van wat je allemaal kan doen om je Duitse Herder op te voeden.


Er is nog zoveel meer dat je kunt doen. Helaas kan ik dat niet allemaal in een blogartikel kwijt.


Daarom heb ik nog een tip voor je die je verder kan helpen: Het Complete Handboek Voor De Duitse Herder!


Dit is een volledig e-book met de belangrijkste informatie die je moét weten over je lieve Duitse Herder.


Je ontdekt hoe je:

Ik ken persoonlijk mensen voor wie dit handige e-book hun leven en de relatie met hun hond echt positief veranderd heeft.


Eerst moesten ze elke dag omgaan met een stoute Duitse Herder, die af en toe het bloed onder hun nagels vandaan kon halen.


Nu hebben ze echt een voorbeeldhond. En dat allemaal dankzij Het Complete Handboek Voor De Duitse Herder!


Dus is er ook maar 1 haar op je hoofd die denkt:"Interessant, dat wil ik ook!", dan zou ik het gewoon doen.


Werkt het voor jou toch niet? Geen probleem, dan krijg je binnen 60 dagen gewoon je geld terug, zonder lastige vragen.


Werkt het wel? Wow, dan is je leven zojuist een stuk leuker en gemakkelijker geworden! En nog belangrijker: de band tussen jou en je hond is beter dan ooit tevoren!



Duitse Herder Handboek

Conclusie

Duitse Herders zijn hele intelligente honden. Dit zorgt ervoor dat de opvoeding niet moeilijk hoeft te zijn.


Door de genoemde veelgemaakte fouten te voorkomen en door alle tips en adviezen op te volgen verloopt de opvoeding van jouw Duitse Herder gegarandeerd een stuk soepeler!


Meer artikelen

Comments


bottom of page