top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Top 10 hypoallergene honden!


Vrouw allergisch voor hond knuffelt hypoallergene hond

Een grote groep hondenliefhebbers is allergisch voor honden. Hierdoor kunnen ze niet samen in een huis leven met de meeste hondenrassen. Gelukkig zijn er voor mensen met een allergie ook hypoallergene honden beschikbaar.


Deze honden verliezen geen of weinig haar en hebben weinig last van huidschilfers, waardoor mensen met een allergie voor honden toch een trouwe viervoeter in huis kunnen nemen.


Ook al staat een hond bekend om zijn hypoallergene eigenschappen, het betekent niet dat de hond voor 100% allergievrij zal zijn. Sommige mensen houden last van een allergische reactie. Het is alleen hierdoor al verstandig om de hond eerst een week thuis uit te proberen voor het besluit om tot aanschaf over te gaan.


Er is voldoende keuze uit verschillende soorten rassen en uit grote en kleine honden. Sommige honden houden van veel beweging, terwijl andere rassen meer bekend staan als schoothondje.


Hierdoor is er voor iedere soort hondenliefhebber met allergie waarschijnlijk wel een passend ras te vinden. Onderstaande 10 honden staan in ieder geval bekend als hypoallergeen.

 

1. De Basenji

De Basenji is een Afrikaans hondenras dat van oudsher wordt gebruikt om op wild te jagen. Oorspronkelijk komt de hond uit Congo en het is een van de oudste bekende hondenrassen die zelfs zijn afgebeeld op de graven van farao's.


Naast dat hij hypoallergeen is, kan de hond ook niet blaffen, waardoor sommige mensen hem extra kunnen waarderen.


De vrij kleine hond met een gewicht rond de 11 kilo heeft een kortharige, dunne vacht die bijna niet verhaart en waardoor ze weinig verzorging nodig hebben. De Basenji staat erom bekend dat ze zichzelf heel goed schoonhouden. Af en toe borstelen is voldoende om dode haren te verwijderen.


Het zijn slimme honden met een onafhankelijk en eigenwijs karakter. Ze kunnen goed omgaan met mensen, al zijn ze wel wat wantrouwend naar vreemden. Door hun karakter zijn ze lastig trainbaar en hebben ze een duidelijke baas nodig.


Als jachthond hebben ze veel behoefte aan beweging. Een aankomende baas moet hier zelf wel de tijd en energie voor hebben. Daarbij kan de hond niet altijd loslopen omdat hij door zijn jachtinstinct achter wild kan aangaan en zich dan zeer moeilijk laat corrigeren.


Basenji staat relaxed in het bos

 

2. De Bedlington Terriër

De Bedlington Terriër is een kleine, lenige en gespierde hond met een kenmerkend peervormig hoofd.


Oorspronkelijk afkomstig uit het Engelse Northumberland staan de 7 tot 10 kilo zware honden bekend om hun speelse en vrolijke karakter. Gefokt als racehond en het resultaat van een fokprogramma met onder andere windhonden zijn het zeer energieke honden die veel beweging nodig hebben.


De Bedlington Terriër is zeer geschikt voor het beoefenen van hondensporten zoals behendigheidsproeven.


De hond heeft een korte gekrulde vacht die wel wat weg heeft van wol, in de kleuren blauw, leverkleurig of zand. Hoewel ze bijna niet verharen waardoor de hond hypoallergeen is, heeft deze vacht wel veel verzorging nodig.


Dit betekent om de paar dagen borstelen en maandelijks een bezoek aan de trimsalon om vervilting en klitten te voorkomen. Ze beschikken over een dapper karakter en richten zich in eerste instantie op de baas en het kerngezin.


Bedlington Terriër ligt rustig in het gras

 

3. De Chinese Crested

De Chinese Crested, ook bekend onder de naam Chinese gekuifde naakthond, is een bijna kale hond met een kenmerkende kuif en slechts haar op de staart en voeten. Omdat hij deze haren niet snel verliest is de hond hypoallergeen.


De hond is zeer schoon, maar heeft wel bescherming nodig tegen de zon en kou. Gebruik zonnebrand om de huid tijdens de zomer te beschermen en geef de hond een jas, zoals deze, tijdens koude winterdagen.


Is er een gezinslid allergisch voor honden dan is de Chinese Crested waarschijnlijk een goede keuze. Behalve haarloze exemplaren worden er ook honden geboren die volledig behaard zijn. Deze honden zijn bekend onder de naam Powderpuff. Ze zijn volledig raszuiver en belangrijk om het ras in de fokkerij vitaal te houden.


De hond komt van oorsprong waarschijnlijk uit Afrika, maar het zijn de Chinezen die het ras sinds de 13e eeuw verhandelde in hun havensteden omdat het uitstekende ratten- en muizenvanger zijn.


De bijna 5 kilo zware hond is toegewijd aan zijn gezin en beschikt over een lief en speels karakter. Ze zijn intelligent en leerzaam en zullen niet snel blaffen of bijten. Het is een prima gezelschapshond die het goed doet tijdens socialisatietraining.


Chinese gekuifde hond ligt fijn in het gras

 

4. De Labradoodle

De Labradoodles is een kruising tussen een Labrador en Poedel en is nog niet officieel erkend als ras. Toch is de hond momenteel ongekend populair. Vooral de Australian Labradoodle is extra hypoallergeen wegens het ontbreken van een ondervacht.


Deze vacht valt nauwelijks uit en geeft geen geur af. Labradoodles hebben door hun doorgroeiende vacht minder haarverlies, waardoor ze minder allergenen verspreiden.


Met een gewicht tussen de 25 en 35 kilo is het een vrij grote hond met een intelligent en vriendelijk karakter. Naast familiehond zijn het door hun zachtaardige karakter ook goede therapiehonden.


Ze hebben veel energie, zijn sportief en houden ervan om samen met de baas te trainen. Houd als baas rekening met 1,5 tot 2 uur beweging per dag en kijk uit voor modderige sloten omdat het ras houdt van zwemmen.


Krijgt de hond te weinig beweging dan zal hij zich gaan vervelen en zelf in huis op zoek gaan naar activiteiten die de baas niet altijd kan waarderen.


Labradoodle zit op een pier en kijkt vrolijk naar de camera

 

5. De Portugese Waterhond

De Portugese Waterhond (Cão de Agua Português) is oorspronkelijk gebruikt om vissers gezelschap te houden tijden hun tochten op volle zee. Het ras is ook bekend als de "First Dog" van voormalig president Barack Obama. Hij zocht speciaal een familiehond met hypoallergene eigenschappen.


De Portugese Waterhond is vooral geschikt voor mensen met milde allergieklachten. De waterafstotende en niet verharde vacht van deze grote hond valt niet snel uit, maar heeft wel wekelijks een goede borstelbeurt nodig. De vacht is vrij dik en geeft de hond een wat wilde uitstraling. Om klitten te voorkomen is het belangrijk om de hond wekelijks te borstelen.


Het ras is energiek, moedig en intelligent. Ze leren snel, zijn trouw, luisteren goed en passen zich gemakkelijk aan.


De hond beschikt wel over een eigen wil en kan daardoor soms wat eigenwijs reageren. Een gehoorzaamheidscursus kan dan ook zeker geen kwaad. Ze moeten hun energie kwijtraken door samen met de baas lange wandelingen te maken en ze zijn gek op strand en water.


Barack Obama en Bo de Portugese Waterhond spelen op grasveld

 

6. De Yorkshire Terriër

De Yorkshire Terriër verliest heel weinig haren en heeft weinig last van schilfers. Hierdoor is het een heel goed ras voor mensen voor wie de hond hypoallergeen moet zijn. De vacht is lang, zacht en zijdeachtig en moet regelmatig worden gekamd omdat het anders zal gaan vervilten.


Door zijn kleine formaat en vrolijke karakter zijn het prima gezelschapshonden. Ze hebben behoefte aan beweging en zijn soms overmoedig van aard. Ze hechten aan het gezin en zijn behalve intelligent ook flink eigenzinnig.


De Yorkshire Terriër is nieuwsgierig en heeft een waaks karakter waarbij ze hun leefomgeving goed in de gaten houden. Ze zijn vasthoudend en beschikken over een flink portie doorzettingsvermogen.


In deze eigenschappen is het Terriërbloed duidelijk herkenbaar. Kleine kinderen kunnen ze beschouwen als een speelmaatje, waardoor de baas ze extra in de gaten moet houden.


2 Yorkshire Terriërs staan in een tuin

 

7. De Afghaanse Windhond

De Afghaanse Windhond is van oorsprong een jachthond, maar na de introductie in Europa rond 1900 is het ras vooral gebruikt voor hondenrennen en tentoonstellingen. De grote hond heeft door zijn lange, vloeiende haren een opvallend uiterlijk.


Omdat ze heel weinig verharen zijn ze bekend als hypoallergeen. Een wekelijkse kam en badbeurt voorkomt dat de vacht gaat vervilten. Door hun vacht lijken ze groter dan ze in werkelijk zijn.


Een gezonde Afghaanse Windhond is zeer dun gebouwd. Hun schofthoogte ligt tussen de 65 en 75 centimeter met een gewicht tussen de 25 en 30 kilo. Ze hebben een levendig en vriendelijk karakter, maar zijn ook waaks. Hoewel de hond er vrij onschuldig uitziet zal hij een indringer proberen te verjagen.


In het gezin zijn ze levendig en vriendelijk. Wel hebben ze heel veel beweging nodig met de mogelijkheid om hard te lopen. Hoewel ze zeker vrij onafhankelijk zijn missen ze zeker de baas als die enige tijd van huis is.


Afghaanse Windhond met lang haar op geel-oranje achtergrond

 

8. De Bichon Frisé

De Bichon Frisé, een kleine hypoallergene hond, is van oorsprong afkomstig uit Frankrijk. Het is een echt schoothondje en met zijn snoezige uiterlijk heeft het dier een vriendelijke uitstraling. De officiële naam Bichon à Poil Frisé, betekent dan ook ‘schoothondje met gekrulde vacht’.


De vacht is zeer zacht en valt weinig uit waardoor het ras bekend staat als hypoallergeen. De vacht moet wel vaak worden verzorgd. Bijna dagelijks moeten de gekrulde haren met een borstel worden behandeld.


Omdat schilfers en losse haren in de krullen blijven hangen is dit een taak voor een persoon die niet allergisch is voor honden. Worden de krullen te lang dan is het tijd voor een bezoek aan de trimsalon.


Door hun zachtaardige en gevoelige karakter en hun levendige oogopslag passen ze goed bij zowel individuen als families. De Bichon Frisé is intelligent, speels en kan goed omgaan met kleine kinderen of andere huisdieren.


Het is een echt schoothondje die door hun aanpassingsvermogen graag overal met hun baasje meegaan. Toch hebben ze ook waakse eigenschappen en gedragen ze zich ze dapper tegen ongewenste onbekenden.


Bichon Frisé met tong uit bek rent op grasveld naar camera toe

 

9. De Poedel

De Poedel is een bekende hypoallergene hond die bovendien in verschillende maten verkrijgbaar is. Zo heeft de koningspoedel een schofthoogte tussen de 45 en 60 centimeter terwijl de toypoedel slechts 25 centimeter zal halen.


Andere varianten zijn de middenslagpoedel met een schofthoogte van 35 tot 45 cm en de dwergpoedel die een schofthoogte krijgt van 28 tot 35 cm.


In alle gevallen verliezen ze weinig haren en is de hond veel gebruikt om nieuwe, hypoallergene rassen te ontwikkelen. Poedels hebben een fijne, dichte en gelijkmatige kroesvacht of een wollige koordvacht in de vorm van rolletjes met een lengte rond de 20cm lang.


Beide haarsoorten hebben verzorging nodig hebben om klitten te voorkomen. Omdat het kammen van deze vacht lastig kan zijn, is een trimbeurt om de 6 weken wel nodig om de haarconditie goed te houden.


Het oorspronkelijke Franse ras was ooit in gebruik als jachthond, maar is door de snelle ontwikkeling van uiterlijk veranderd. Poedels zijn intelligent en houden van training. Ze worden gezien als het meest intelligente hondenras na de Border Collie. Hierdoor zijn ze in staat om ontzettend snel te leren.


Door hun karakter zijn ze prima geschikt als familiehond. Een Poedel wil zich wel extra sterk hechten aan een bepaald familielid waardoor ze last kunnen krijgen van verlatingsangst.


Ze doen het goed met kinderen, zijn waakzaam, maar hebben wel de neiging om bij onraad hard te blaffen. Indien goed gesocialiseerd en voldoende uitgelaten zijn ze prima te houden in een appartement.


Vrolijke Poedel staat op grasveld

 

10. De Schnauzer

De Schnauzer is een hypoallergene hond voor mensen die juist houden van een actief en avontuurlijke leven. De vacht van een Schnauzer verhaart bijna niet, waardoor er weinig kans is op een allergische reactie.


Oorspronkelijk afkomstig uit de Duitse stad Württemberg heeft de Schnauzer zich ontwikkeld tot een hond in 3 formaten. De grootste hond is de Riesenschnauzer met een schofthoogte van 60 tot 70 cm. De Middenslagschnauzer haalt 45 tot 50 cm, terwijl de kleinste soort, de Dwergschnauzer een schofthoogte heeft van 30 tot 35 cm.


Ze beschikken over een stevige en brede bouw waardoor ze in het verleden vaak gebruikt zijn als gevechts- en jachthond. Ook als douanehond hebben ze, dankzij hun uitstekende reukvermogen, hun dienst bewezen.


De vacht moet wekelijks een paar keer worden gekamd en een bezoek aan de trimsalon is nodig om de specifieke uitstraling van de hond te behouden.


Ze staan bekend als zeer slimme honden, maar ook als ondeugend en actief. Ze hebben behoefte aan fysieke en mentale uitdagingen. Als ze dit onvoldoende krijgen gaan ze zelf op zoek naar een activiteit die ten koste kan gaan van de huisraad.


De hond is gek op lange wandelingen en spelletjes en kan het best worden gehouden bij een huis met een grote omheinde tuin met een hoogte van minimaal 1.50 meter.


Schnauzer staat alert op open veld

 

Conclusie

Bovenstaande honden zijn zeker het overwegen waard voor mensen met een allergie voor honden. Alle genoemde rassen beschikken over hypoallergene eigenschappen waardoor baasjes of huisgenoten met een (lichte) allergie toch van een hond kunnen genieten.


Door de grote verschillen tussen de verschillende rassen is er vaak voldoende keuze om uit te kiezen.


Wees er wel van bewust dat er geen 100% garantie is dat een allergie zal uitblijven. Hoe hypoallergeen een ras ook is, er zal altijd sprake zijn van enig haaruitval en schilfervorming bij de hond.


Test daarom altijd eerst een week of er geen allergische reacties optreden. Een betrouwbare fokker zal dit zeker toestaan. Blijft de allergie uit dan kunt u genieten van de allerliefste hond op aarde.


Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page