top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

7x Franse Bulldog ziektes en gezondheidsproblemen: voorkomen en behandelen!


Gezonde Franse Bulldog staat op boomstam in bos

De Franse Bulldog is een klein, gespierd ras en de honden binnen dit ras worden gekenmerkt door een brede, platte neus en rechtop staande oren.


Het ras stamt af van de Engelse Bulldog en vormt een echt gezelschapsdier dat zich tegelijkertijd ook waaks kan opstellen.


Zoals bij meerdere hondenrassen het geval is, zijn er een aantal veel voorkomende ziektes waardoor het ras geplaagd wordt. Door de platte neus en de relatief kleine schedel kunnen Franse Bulldogs bijvoorbeeld snel last krijgen van ademhalingsproblemen.


Daarnaast zijn er nog meer soorten gezondheidsproblemen die een rol kunnen spelen.


In dit artikel vertel ik je de meest voorkomende ziektes en gezondheidsproblemen bij de Franse Bulldog.


Onderwerpen

 • De meest voorkomende gezondheidsproblemen

 • Gezondheidsproblemen voorkomen

 • Conclusie


De meest voorkomende gezondheidsproblemen

Franse Bulldogs staan bekend om hun speelsheid en gezelligheid, waarbij ze ook erg waaks kunnen optreden en veel aandacht vereisen.


Ze hebben een distinctief uiterlijk, waardoor het hondenras makkelijk te herkennen is.


Echter, het ras heeft ook te maken met een aantal vervelende ziektes en problemen die kunnen ontstaan door hun specifieke bouw.


Deze problemen ontstaan veelal als het gevolg van erfelijke afwijkingen. De volgende problemen in de gezondheid van een Franse Bulldog kunnen optreden.


1. Bewegingsproblemen

Allereerst kan er bij Franse Bulldogs sprake zijn van patella luxatie, wat een bewegingsaandoening is. Hierbij komt de knieschijf van het dier in zijn geheel of voor een gedeelte buiten de gleuf van het dijbeen terecht.


Van deze aandoening zijn verschillende maten van ernst vastgesteld, wat bepalend is voor de behandeling die wordt toegepast. Veelal kan patella luxatie worden hersteld door middel van medisch ingrijpen.


Mogelijke behandeling

Om de knieschijf op de juiste manier te laten functioneren, kan een operatie worden uitgevoerd. Via dit medisch ingrijpen in een kliniek kan de knieschijf teruggezet worden op de juiste plek.


Tijdens deze operatie wordt een geul uitgediept om de knieschijf terug te kunnen zetten, waarna deze gefixeerd wordt met behulp van pinnen.


Het resultaat van deze operatie is afhankelijk van de conditie van de Franse Bulldog en de schade die als gevolg van de bewegingsaandoening is ontstaan.


2. Bevalling die niet doorzet

Het kan bij Bulldogs ook voorkomen dat een bevalling op de natuurlijke manier niet genoeg vordert. Dit wordt ook wel dystocia genoemd.


Het wordt veroorzaakt door de vorm van het bekken van het teefje en de schedelomvang van de pup.


Mogelijke behandeling

Om problemen tijdens een natuurlijke bevalling te voorkomen, wordt in veel gevallen een sectio caesarea uitgevoerd. Deze ingreep staat beter bekend als een keizersnede.


3. Huidproblemen

Franse Bulldogs krijgen vaak te maken met allergieën en ontstekingen die plaatsvinden in de huidplooien. Dit wordt samengevat met de naam huidplooidermatitis.


Deze aandoening wordt veroorzaakt door de geplooide huid van dit hondenras, waardoor huidinfecties makkelijker optreden.


Door deze huidproblemen wordt een allergische reactie opgewekt, waarbij jeuk en ontstekingen optreden. Dit kan komen doordat de hond een overgevoeligheidsreactie ontwikkelt voor bijvoorbeeld bepaalde voeding, graspollen en huisstofmijten.


Mogelijke behandeling

Huidplooidermatitis kan voorkomen worden door de huidplooien goed droog en schoon te houden. Het is dus belangrijk om als baasje de verantwoordelijkheid te nemen.


Daarnaast zijn er veel behandelingen en preventieve methodes beschikbaar om huidproblemen bij een Franse Bulldog te beperken.


Er zijn bijvoorbeeld medicijnen waarmee allergische reacties voorkomen of verminderd kunnen worden.


Ook kun je met een recept antibiotica of medicinale shampoos krijgen voor jouw hond.4. Luchtwegproblemen

Het grootste probleem bij Franse Bulldogs is te wijten aan hun korte, platte snuit. Dit zorgt namelijk voor luchtwegproblemen, aangezien ze met dit snuitje minder ruimte hebben om te ademhalen.


Vaak is de luchtpijp van dit hondenras ook te nauw, wat de problemen in de luchtweg verergert.


Luchtwegafwijkingen die hierdoor veroorzaakt worden, worden samengevat onder het BOS- (Brachycephalic Obstructive Syndrome) of BAS-syndroom (Brachycephalic Airway Syndrome).


Honden die lijden aan dit syndroom kunnen moeilijk ademhalen en hebben een verhoogde kans op ademhalingsproblemen bij hitte, intensieve beweging en stress.


De volgende kenmerken van een Franse Bulldog kunnen luchtwegproblemen veroorzaken:

 • Een afgeplatte, nauwe luchtpijp

 • Forse, "valse" stembanden

 • Grote keelamandelen

 • Een nauwe keelingang of strottenhoofd

 • Nauwe neusgaten of -gangen.

 • Een lang, zacht gehemelte

 • Een platte borstkas

Een combinatie van oorzaken zorgt vaak voor de problemen bij de ademhaling en de problemen variëren per geval.


Mogelijke behandeling

Het BOS- of BAS-syndroom kan de kwaliteit van het leven van je hond flink omlaag brengen. Daarom wordt er vaak operatief ingegrepen. Bij veel dieren is er een duidelijke verbetering zichtbaar, wat voor zowel het baasje als de hond een opluchting is.


De volgende operaties kunnen uitgevoerd worden:

 • Het aanpassen van de neusgangen

 • Het inkorten van het gehemelte

 • Het vergroten van de neusgaten

 • Het verkleinen van de stembanden

 • Het verwijderen van vergrootte keelamandelen

5. Oogproblemen

De cherry-eye en de entropion zijn aandoeningen waar Franse Bulldogs mee te maken kunnen krijgen.


Bij de eerste aandoening puilt een klier in de oog uit, wat als roze uitpuiling in de ooghoek verschijnt. Deze klier kan uitdrogen en het hoornvlies beschadigen.


De tweede aandoening is vaak aangeboren en houdt in dat een ooglid naar binnen is gekruld, waardoor de haartjes van dit ooglid de oogbol irriteren.


Wanneer hier niets mee gedaan wordt, kunnen de symptomen snel verergeren.


Mogelijke behandeling

Voor beide oogaandoeningen worden chirurgische ingrepen gebruikt.


Door gebruik te maken van speciale technieken kan de klier bij een cherry-eye bespaard worden. Soms moet het echter wel in zijn geheel worden verwijderd.


Er bestaat wel een kans dat de aandoening terugkeert, waardoor een nieuwe operatie vereist is.


6. Rug- en nekproblemen

Bij een Franse Bulldog kan hemivertebrae voorkomen, wat betekent dat de ruggenwervels afwijkend in vorm zijn. Door deze ernstig afwijkende wervels in de rug kunnen het ruggenmerg en de zenuwen bekneld raken.


Daarnaast loopt dit ras een grotere kans op het krijgen van hernia's en problemen met de tussenwervelschijven. De korte, gedraaide staart zorgt vaak voor afwijkingen in de wervelkolom.


Mogelijke behandeling

Rug- en nekproblemen, oftewel problemen bij de wervels, kunnen operatief opgelost worden. Hierbij worden scheve wervels weer in de juiste positie gezet.


Overigens kun je als baasje ook bijdragen aan het voorkomen van een hernia bij je Franse Bulldog.


Zorg er bijvoorbeeld voor dat je hond op het juiste gewicht blijft, voer bepaalde oefeningen uit om houdingsspieren te versterken, behoud een goede conditie, grijp gelijk in bij klachten en zorg ervoor dat je hond niet springt of traploopt.


7. Staartproblemen

Tot slot kunnen Franse Bulldogs problemen met hun staart ontwikkelen. Dit is het gevolg van een ingegroeide of strakke staart en is ook te wijten aan erfelijke factoren.


Door problemen met de staart ontstaan huidontstekingen, waar je hond veel last van kan hebben. Als de staart van je hond te veel in de huid drukt, ontstaat er vaak eczeem.


Mogelijke behandeling

In het geval van staartproblemen kan de staart operatief bijgewerkt worden. Hierbij wordt een klein deel van de staart behouden.


Gezondheidsproblemen voorkomen met behulp van 'Het Complete Handboek Voor De Franse Bulldog!'

Als eigenaar van een Franse Bulldog wil je er natuurlijk alles aan doen om je Frenchie zo gezond mogelijk door het leven te laten gaan.


Het is namelijk nooit fijn om onze harige vriend pijn te zien lijden. Zeker als het voorkomen had kunnen worden.


Gelukkig is er 'Het Complete Handboek Voor De Franse Bulldog.'


In dit digitale e-book ontdek je een hoop informatie en tips om je Frenchie optimaal te kunnen verzorgen.


Piet de Wit, de schrijver van dit e-book, heeft ook een dierenarts en 2 fokkers geïnterviewd, om er zeker van te zijn dat alle tips en informatie in het boek kloppen.


In dit complete handboek leer je niet alleen alles over hoe je de gezondheid van je Franse Bulldog kan waarborgen, maar leer je nog een hoop meer, onder andere:

 • Heb je nog geen pup in huis? Dan ontdek je hoe je de beste fokker vindt.

 • Je leert de oorzaak van probleemgedrag en hoe je het kan voorkomen. (Of oplossen als het al te laat is!)

 • Leer hoe je je pup snel en gemakkelijk zindelijk krijgt.

 • Ontdek het geheim om je Bulldog gehoorzaam te krijgen.

 • Lees hier de rest van de enorme lijst met voordelen van dit e-book!

Zoals je ziet zit dit e-book boordevol waardevolle informatie.


Maar weet je toch niet of het wat voor jou is? Geen probleem, je krijg namelijk binnen 60 dagen zonder problemen je geld terug.


En wat ook nog eens mooi meegenomen is: op het moment van schrijven krijg je introductiekorting op dit e-book en 5 gratis bonussen ter waarde van zo'n 50 euro!


In plaats van €96,75 betaal je nu dus tijdelijk maar €37,- inclusief btw.


Probeer het dus nu zelf!
Conclusie; een gezelschapsdier met een aantal gebreken

Franse Bulldogs zijn echte gezelschapsdieren die houden van actie en beweging en welke ook erg waakzaam kunnen optreden.


Ze hebben een specifiek uiterlijk en dit uiterlijk zorgt ook voor een aantal veel voorkomende ziektes en gezondheidsproblemen.


Zo kan dit hondenras te maken krijgen met problemen aan het bewegingsapparaat, bij de bevalling, in de huid, luchtwegen, ogen, rug en nek en staart.


Bij de dierenarts is voor elk van deze aandoeningen vaak een passende oplossing te vinden.


Door je goed in te lezen op deze mogelijke problemen en preventief op te treden, kan jouw Franse Bulldog blij en zorgeloos door het leven gaan.


Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page