top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Hoeveel mag een Chihuahua eten per dag?


Chihuahua in blauw vestje krijgt een snoepje

Chihuahua's zijn de kleinste honden die er zijn. Om deze reden heeft elk grammetje voer dat ze meer krijgen dan dat ze nodig hebben, grote invloed op hun gewicht.


Daarom is het belangrijk dat je jezelf de vraag stelt: "Hoeveel mag een Chihuahua eten per dag?" Je wil natuurlijk niet dat je kleine vriendje te dik wordt.


We hebben voor je uitgezocht hoeveel een Chihuahua mag eten per dag.


Hoeveel gram brokjes een Chihuahua precies nodig heeft is afhankelijk van het gewicht en de mate van activiteit. Bij natvoer kan je rekening houden met ongeveer 70-80 gram per 1kg lichaamsgewicht per dag.


Weeg ze regelmatig, zodat je een paar gram voedsel meer of minder kan geven om het gewicht op het juiste niveau te houden.


Voor een volwassen Chihuahua die brokjes krijgt, kan je onderstaande tabel als richtlijn gebruiken.


Tabel voor droogvoer (totale hoeveelheid per dag)


Onderwerpen

 

Ontdek hét meest volledige handboek over de Chihuahua:

'Het Complete Chihuahua Handboek!'

Nu met 5 GRATIS bonussen!


Alles wat je ooit over je Chihuahua wilde weten én nodig hebt voor een goede opvoeding en verzorging van jouw Chihuahua staat hierin.


Of je nou al eerder een Chihuahua opgevoed hebt of niet, in dit handige boek ontdek je:

✓ Manieren om probleemgedrag te voorkomen en te verhelpen

✓ Manieren om de opvoeding te versnellen

✓ De 4 belangrijkste behoeftes van je Chihuahua

✓ En nog een hoop meer!

E-book Het Chihuahua Handboek
 

Hoe vaak en hoeveel eten per dag?

Het is niet alleen van belang hoeveel gram eten je Chihuahua per dag krijgt, maar ook hoe vaak je ze te eten geeft.


Bij grote honden is het zo dat je ze 1 keer per dag eten kan geven. Ze hebben namelijk genoeg ruimte om het voedsel op te slaan, en genoeg reserves, zodat ze er de hele dag mee vooruit kunnen.


Chihuahua's zijn echter erg klein. Weinig ruimte dus om al het eten voor de hele dag vast te houden.


Om die reden is het belangrijk dat je je Chihuahua zo'n 2 tot 4 keer per dag te eten geeft. Doordat je ze geleidelijk te eten geeft gedurende de dag, blijven ze energiek en kunnen ze beter gebruik maken van de kleinere hoeveelheid eten die je ze geeft.


Deel de totale hoeveelheid gram per dag door het aantal keer dat je je Chi te eten geeft, zo weet je hoeveel gram je te eten moet geven per maaltijd.


Heb je dus een Chi van 3kg die veel beweging krijgt en je geeft hem 4 keer per dag te eten, dan is dat dus 16 gram per maaltijd (64 gram / 4 maaltijden = 16 gram per maaltijd).

 
 

Wat en hoe vaak puppy te eten geven?

Puppies hebben andere behoeftes dan volwassen honden, dit geldt ook voor Chihuahua's.


Het is namelijk zo dat een puppy speciaal puppyvoedsel nodig heeft en een grotere hoeveelheid eet dan een volwassen hond, aangezien ze veel bouwstoffen nodig hebben om te groeien, om de wereld te ontdekken en omdat ze nog een stuk actiever zijn dan volwassen Chi's.


Voor een Chihuahua puppy kan je ongeveer rekenen dat ze zo'n 100 calorieën nodig hebben per kilo lichaamsgewicht. Kijk dus goed op de verpakking van het voer dat je ze geeft hoeveel calorieën er in zitten, zodat je ze de juiste hoeveelheid kan geven.


Chihuahua puppies jonger dan 3 maanden moeten 4 tot 6 keer per dag een maaltijd krijgen. Vanaf de derde maand tot de zesde maand kan je ze 3 a 4 keer per dag te eten geven.


Na de zesde maand kan je besluiten om je Chi 2 tot 4 keer per dag te voeden.


Natvoer of droogvoer?

In principe is de een niet per se beter dan de andere. Het belangrijkste bij het kiezen van voedsel is dat het van hoge kwaliteit is.


Waar je op moet letten is dat het hoofdingrediënt vlees is. Dit kan lam, rund, kip of vis zijn.


Het is wel zo dat het meestal aangeraden wordt om je Chi zo lang mogelijk brokjes te geven, aangezien dit beter is voor het gebit.


Blije Chihuahua met mond open staat op stenen muurtje

Welk eten is het beste?

Welk eten het beste is voor jouw Chihuahua is afhankelijk van een aantal factoren.


Als je nog een puppy hebt, dan hebben die speciaal puppyvoedsel nodig, en ze eten een grotere hoeveelheid per dag dan een volwassen hond, wat al eerder uitgelegd staat.


Chihuahua's staan erom bekend dat ze gevoelig zijn voor gebitsproblemen. Zeker als ze ouder worden, kan het gebit snel achteruit gaan. Over het algemeen zijn brokjes daarom voor volwassen Chi's het beste, aangezien deze de tanden en het tandvlees gezond houden.


Als ze wat ouder zijn is het misschien nodig om over te stappen op natvoer. Doe dit in overleg met je dierenarts.


Doordat het gebit steeds slechter wordt en ze soms zelfs tanden verliezen, zijn brokjes niet ideaal meer. Natvoer is dan de uitkomst.


Wissel niet van de een op de andere dag van voer, maar laat ze geleidelijk wennen gedurende een week door steeds iets minder van het oude voer te geven en steeds iets meer van het nieuwe (zorg wel dat ze in totaal nog steeds de juiste benodigde hoeveelheid krijgen).


Meer of minder eten bij een geneutraliseerde Chi?

Misschien vraag je je af of je je maatje meer of minder voedsel moet geven omdat ze geneutraliseerd zijn. Dit is een logische vraag.


De richtlijnen uit de tabel zijn voor elke Chi hetzelfde, ongeacht of ze geneutraliseerd zijn of niet.


In 2013 is in 'The Journal of the American Veterinary Medical Association (JAVMA)' het resultaat van een onderzoek gepubliceerd waarin ze gedurende 10 jaar 1930 geneutraliseerde honden en 1669 intacte honden hebben bestudeerd.


Het resultaat van dit onderzoek was dat geneutraliseerde honden alleen in de eerste 2 jaar een kleine verhoogde kans hadden op licht overgewicht, maar dit was nagenoeg verwaarloosbaar.


Niks om je zorgen over te maken dus!

 

Kom alles te weten over de Chihuahua in dit handige e-book 'Het Complete Handboek Voor De Chihuahua!'

E-book Het Chihuahua Handboek
 

Conclusie

Om je lieve Chi goed te onderhouden speelt het voedsel dat je ze geeft een grote rol.


We hopen dat je met deze tips en richtlijnen genoeg te weten bent gekomen om je hondje de juiste hoeveelheid eten te geven.


Als je nog meer wil weten over de Chihuahua, of liever gezegd, als je alles wil weten, dan raden we het boek 'Het Complete Handboek Voor De Chihuahua' aan. Dit e-book zit boordevol informatie waarin alles over je lievelingsras volledig wordt onthuld.Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page