En zomaar ineens valt het je op dat je oude vriend trilt met zijn achterpoot. Niet de hele tijd, maar soms lijkt het niet weg te gaan.
Meestal gebeurt het als hij staat, een andere keer als hij ligt. Het lijkt erger als hij opgewonden is en het overkomt hem een enkele keer zelfs als hij zijn behoefte doet.
Hij is verder kerngezond, heeft geen pijn en is happy.
Het trillen van de achterpoot bij een oude hond wordt een tremor genoemd. Dat is een onwillekeurige samentrekking van een spier. Er zijn meerdere redenen waarom een hond kan trillen. Het kan heel serieus zijn, maar het kan ook onschuldig zijn.
Wij gaan met jou op zoek naar een antwoord.
Onderwerpen
Oorzaken
Laten we uitzoeken om wat voor soort tremor het gaat bij jouw oude hond. Een hond kan met zijn hele lijf bibberen door:
Koorts
Vergiftiging
Pijn
Kou
Opwinding
Koorts
Behalve trillen, hijgt een hond vaak bij koorts. (Tussen de 38 en 39 graden is normaal.) Als hij geen verhoging heeft, kun je uiteraard koorts uitsluiten.
Vergiftiging
Je hond rilt plotseling van het een op het andere moment. Je moet er niet aan denken, maar hij kan iets giftigs opgegeten hebben, bijvoorbeeld chocola.
Hij gaat dan ook kwijlen en hijgen. Vanzelfsprekend ga je meteen naar de dierenarts.
Pijn
Een hond kan rillen van pijn, hij hijgt dan meestal ook.
Als hij niet met zijn hele lijf rilt, maar alleen met de achterpoten en aangeeft pijn in zijn rug te hebben, kan hij een hernia of een wervelkanaalvernauwing hebben.
Het is uiteraard tijd voor een dierenartsbezoek.
Kou
Heeft je hond koude voetzolen en oren, en staat zijn haar overeind, dan rilt hij van de kou. Koop een jas of een hondentrui.
Opwinding
Als laatste van dit rijtje kan je hond bibberen van positieve of negatieve opwinding. Veel honden worden onrustig bij harde geluiden zoals onweer of vuurwerk.
In de wachtkamer van de dierenartsenpraktijk vind je ook vaak honden die doodsbang zijn voor de dierenarts en rillen van angst.
Als je hond al bovenstaande niet heeft en toch met zijn achterpoten trilt dan kan dat komen door:
Epilepsie
Rasbepaald
Spierzwakte
Voeding
Leeftijd
Epilepsie
Als je hond plotseling valt, heftig trilt, kwijlt en plast, dan is er sprake van epilepsie.
Rasbepaald
Er zijn rassen waar trillende poten vaker kunnen voorkomen dan bij andere rassen.
Denk bijvoorbeeld aan rassen in de Mollosers-categorie (Mastiff, Rotweiler, Sennenhond).
Maar ook de Leonberger staat erom bekend, het komt bij New Foundlanders voor en bij bepaalde jachthondenrassen en kleine Jack Russels.
Bij Mollosers gaat het dan om het shaky legs syndrome oftewel OT (Orthostatische tremor). Dit is een vrij zeldzame ziekte. Het komt vanuit de hersenen en is bij honden op jongere leeftijd al zichtbaar.
Spierzwakte
Een hond kan trillen door spierzwakte. Dit komt voor als de zenuwbanen verminderd worden aangestuurd.
Onder andere bij Cushing treedt spierzwakte op, maar je hond heeft dan tevens last van haaruitval.
Bij Myasthenia Gravis is de communicatie tussen de spier en de zenuw verstoord en kan je hond trillen, maar hij zal dan daarbij veel kwijlen en verzwakken.
Dan bestaat er nog Addison. Een hond kan bepaalde hormonen niet aanmaken, maar zal behalve trillen en andere symptomen, ook diarree hebben.
Er zijn ook nog 'shaker syndromen' die al op heel jonge leeftijd zichtbaar zijn. Je hebt het 'white shaker syndrome', waarschijnlijk een immuunziekte, zoals de naam al zegt komt dat alleen bij witte honden voor.
En je hebt het 'shaker dog syndrome', dat veroorzaakt wordt door een verstoorde zenuwgeleiding.
Voeding
Trillen kan ook komen doordat er iets in de chemie in het lichaam niet klopt.
Bijvoorbeeld bloedarmoede, hypoglykemie (te laag bloedsuiker), een groot calciumtekort, tekort aan magnesium, vitamine B of D. Dit kan de dierenarts checken door een bloedtest.
Leeftijd
Als een hond met zijn achterpoten trilt door ouderdom, noemen we dat seniele tremors.
Het komt vaker voor bij al wat zwakkere honden, waarbij het spiervolume is afgenomen door de leeftijd, maar je hond heeft er verder geen last van.
Behandelingen
De symptomen van jouw hond lijken het meest op de laatste uit de rij hierboven.
Je doet er uiteraard verstandig aan je hond door de dierenarts te laten checken, maar bij oude honden met seniele tremors is er in feite geen behandeling nodig. Je hond is verder gezond.
Wat wel opgevallen is bij dergelijke honden, is dat het erger wordt als de hond, positief of negatief gestrest is. Rust en regelmaat helpen jouw hond om minder te trillen.
Om de spieren te ondersteunen kun je vitamine- en mineralenpreparaten bijvoeren. Koop iets waar vitaminen B en D en magnesium inzit.
Je kunt daarnaast het dieet van je hond aanpassen. Oudere honden hebben voor hun spieren meer eiwit nodig. Je kunt voer geven op basis van insecten.
Dit heeft betere aminozuren, goed en licht verteerbare eiwitten en minder cholesterol.
Blijven bewegen is van groot belang bij jouw oudje. Hij kan misschien niet meer zo ver wandelen als vroeger, maar je kunt wel vaker kort met hem lopen. Bij honden geldt net als bij mensen, rust roest.
Als je het trillen té erg vindt worden, kun je je dierenarts vragen om een bètablokker. Net als bij mensen vermindert dit het effect dat adrenaline heeft op je lichaam.
Adrenaline is een stresshormoon en daar kun je van gaan trillen.
In het ergste geval kun je ook om een anabole-injectie vragen. Net als bij sporters zorgt het middel voor spiergroei wat zou kunnen helpen bij je hond tegen het trillen.
Wanneer moet ik me zorgen maken?
Als je hond de volgende symptomen heeft, naast het trillen van zijn achterpoot, ga dan naar een dierenarts!
Hijgen
Koorts
Kwijlen
Diarree
Haaruitval
Pijn
Conclusie
Trilt je oude maatje met zijn achterpoten, maar is zijn vacht goed, eet hij verder normaal, doet hij zijn behoefte goed, geeft hij niet aan pijn te hebben, is hij blij en beperkt het trillen hem verder niet, dan geen zorgen!
Je hebt gewoon te maken met een oude hond die bibbert, zoals oude mensen dat ook kunnen doen. Verwen hem maar lekker op zijn oude dag en geniet van elkaar!
Dit zijn mijn favoriete webwinkels voor al mijn hondenspullen!
Als hondeneigenaar wil je natuurlijk het beste voor je hond. Daarom koop je hoogstwaarschijnlijk regelmatig nieuwe spullen voor je hond.
Nieuwe speeltjes, nieuwe snacks, een nieuwe bench. Voor mij is het precies hetzelfde.
Mijn grootste favoriet voor het kopen van nieuwe hondenspullen is toch wel bol.com. Ze hebben een enorm aanbod en meestal heb je het de volgende dag al in huis!
Zelfs met het enorme aanbod heeft bol niet altijd wat ik zoek. In dat geval is mijn eerstvolgende keus vaak Medpets.nl of Brekz.nl.
Ook deze webshops hebben een geweldig aanbod, een goede reputatie en snelle levering.
Doe je volgende boodschap dus bij een van deze webshops en voorkom onaangename verrassingen!
Comments