top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Hond bang voor knallen en onweer? Zo kun je het voorkomen of genezen!


bange hond schuilt onder tafel

Dat veel honden bang zijn voor knallen is een bekend probleem. Ook al doen we dan ons best om kalm te blijven en de hond gerust te stellen, het lijkt vaak geen nut te hebben.


Maar er is goed nieuws! Bij het grootste deel van de honden kan het gemakkelijk verholpen worden. Het beste is natuurlijk om het te voorkomen. Hoe je dat doet, lees je ook in dit artikel.


Je kan je hond tijdens harde knallen door onweer of vuurwerk onder andere kalmeren door hem af te leiden met voedsel of speeltjes, door kalmerende muziek op te zetten, of door ze een Thundershirt aan te trekken. Om een fobie voor knallen te voorkomen, kan je op zacht volume onweer- of vuurwerkgeluiden aanzetten, die je geleidelijk harder zet, zodat je hond er aan went.


Onderwerpen


Waarom zijn honden bang voor harde knallen?

Als kinderen bang zijn voor onweer, kan je ze gerust stellen en zeggen: "Niks aan de hand, het is maar onweer." Met honden is dit iets lastiger helaas.


Maar waarom zijn ze zo bang voor onweer, vuurwerk en harde knallen in het algemeen?


Eén factor die meespeelt is de genetische aanleg, want sommige hondenrassen, bijvoorbeeld herdershonden, zijn vaker bang voor knallen dan andere rassen.


Ook zijn teefjes over het algemeen sneller bang voor knallen dan mannetjes.


Sommige honden worden banger voor geluiden naarmate ze ouder worden, zonder echt een duidelijke reden, terwijl het bij andere honden al vanaf de puppytijd een probleem vormt.


Een hond kan ook het gedrag en de angst van zijn baasje overnemen. Als het baasje bang is voor onweer of erg reageert op vuurwerk, dan voelt je hond dat en kunnen ze de knallen gaan zien als iets waar ze zich druk om moeten maken.


vuurwerk

Wat moet je níét doen tijdens de knallen?

Voordat je ontdekt wat je wél kan doen op het moment dat de knallen buiten om je oren vliegen, is het belangrijk om te weten wat je absoluut níét moet doen.


Hoewel onze eerste instinct ons vertelt dat we onze hond gerust moeten stellen door ze te aaien, is dit juist niet handig. Hiermee moedig je onbedoeld juist het gedrag aan.


Blijf dus rustig en gedraag je alsof er niets aan de hand is.


Wat je ook zeker niet moet doen, is je hond straffen omdat hij of zij bang is. Dit zorgt er alleen maar voor dat de hond nog banger wordt.


Forceer ze ook niet in een bepaalde situatie, bijvoorbeeld door ze zo dicht mogelijk te brengen naar de groep met jongens die het vuurwerk aan het afsteken is.


Hier worden ze niet minder bang van, in tegendeel, ze kunnen juist agressief worden, omdat ze willen ontsnappen uit de situatie.


Dus, wat kan je nu wél doen om je hond te kalmeren?


Kalmeren tijdens harde knallen

Hoewel je het liefste wil voorkomen dat je hond een fobie voor harde geluiden ontwikkelt, komen we er vaak pas achter dat ze bang zijn als het te laat is.


Het kan ook zo zijn dat een hond een fobie pas ontwikkelt in een later stadium in zijn of haar leven. Dit wil je dan zo snel mogelijk verhelpen.


Er zijn een aantal dingen die je kunt doen tijdens een storm of rond de tijd van oud & nieuw, om je hond te kalmeren.


#1 Wees thuis bij je hond

Het minste wat je kunt doen is om in ieder geval zelf thuis te zijn. Als je hond al bang is voor knallen, en hij is dan ook nog eens alleen thuis, dan is dat enorm stressvol voor hem.


Kan je zelf niet thuis zijn? Regel dan iemand anders die je hond kan vergezellen en kan oppassen.


#2 Leid hem af

Als het je hond nog lukt om enige aandacht voor je te hebben tijdens alle heftige geluiden die zich buiten afspelen, dan kan je proberen om hem af te leiden.


Dit kan je doen door hem met z'n favoriete speeltje te laten spelen. Ideaal is een speeltje waar jullie actief met z'n tweeën mee bezig zijn, denk bijvoorbeeld aan touwtje trekken.


Als het met speelgoed niet lukt, probeer het dan met voedsel. Bereid bijvoorbeeld een Kong voor met echt lekker voedsel waar ze blij van worden. Je kan deze ook nog invriezen, zodat ze er lekker lang mee doen.


#3 Maak een 'Safe Space'

Zet het hok of de bench van je hond in de stilste ruimte van je huis. Doe in deze ruimte dan ook de gordijnen dicht, of gooi een deken of handdoek over de bench, zodat de flitsen van een onweersbui je hond ook minder prikkelen.


Zo'n hok in de toekomst zou echt een fantastische oplossing zijn, maar waarschijnlijk duurt het nog wel even voordat zoiets op de markt komt, en dan zal de prijs waarschijnlijk ook niet meevallen. Maar het concept is wel heel tof!


#4 Zet kalmerende muziek op

De meeste mensen hebben niet een volledig geluidsdichte ruimte in hun huis. Een andere manier is dan maar om je hond te kalmeren met muziek of ruis die de herrie van buiten overstemt.


Zet de radio aan, de TV, of witte ruis, ook wel 'white noise ' genoemd. Er zijn ook CD's, of video's op YouTube met kalmerende muziek voor honden.


#5 Kalmerende producten

Een aantal producten die je kunt proberen om je hond te kalmeren zijn:

  • Thundershirt

  • Lavendeldruppels

  • Feromoonverstuiver


Raadpleeg je dierenarts voor het gebruik van deze producten, om samen te kijken of deze producten geschikt zijn voor jou en je hond.


Je raadt het misschien al, maar een Thundershirt is een shirt die je hond kan dragen. Dit heeft een kalmerend effect, omdat het shirt vrij strak zit.


Het is wel aan te raden om je hond al te laten wennen aan dit shirt, voordat al het kabaal losbarst buiten. Als je het shirt namelijk voor de eerste keer aantrekt, terwijl het buiten al een groot knalfestijn is, dan associeert je hond het shirt met de knallen, wat dan een negatief effect heeft.


Het is al langer bekend dat lavendeldruppels een kalmerend effect hebben. Niet alleen op je hond, maar ook op jezelf! Je kan deze druppels op meerdere manieren gebruiken.


Je hebt een zogenaamde Aroma Diffuser. Hier doe je wat water in en wat druppels lavendel olie. Dit verstuift dan langzaam en verspreidt zich door je kamer, waardoor het een kalmerend effect heeft op jou en je hond, en je kamer ruikt ook nog eens lekker naar lavendel! (Als je lavendel tenminste lekker vindt ruiken..)


Je kan ook een aantal druppels verdunnen met water en hier wat van op je hond z'n vacht doen.


Als laatste heb je ook nog speciale feromoonverstuivers voor je hond. Deze steek je gemakkelijk in het stopcontact, waarna hij feromonen afgeeft, waar je hond ook van kalmeert.


In dit artikel van Monique Bladder vindt je een interessant stukje over de werking van feromonen bij je hond. Maar, zoals hier wel staat beschreven, zijn die feromonen op zichzelf geen wondermiddel, maar is het een goede ondersteuning in combinatie met andere behandelingen.


#6 Bezoek je dierenarts

Als bovenstaande allemaal niet helpt, dan is het toch maar tijd om een bezoek te brengen aan de dierenarts. Misschien is er meer aan de hand, of zijn er toch medicijnen nodig om je hond tot kalmte te brengen.


Signalen van angst herkennen

Als je goed oplet, dan kan je een aantal signalen dat ze angstig worden van tevoren al herkennen. Door de signalen eerder te herkennen, kan je sneller ingrijpen om ze uit die toestand te halen.


Dit zijn een aantal signalen waar je op kunt letten:

  • Trillen

  • Grote pupillen

  • Oren naar achter

  • Verstoppen

  • Wegrennen

  • Hijgen

  • Aandacht vragen

  • Ongelukjes in huis

  • Staart tussen de benen


Ontwikkeling van geluidsfobie voorkomen

Het behandelen van honden met een fobie voor harde knallen of geluiden in het algemeen, ook wel fonofobie genoemd, is een stuk lastiger dan de fobie voor te zijn en het te voorkomen.


Het belangrijkste is dat je je hond ongevoelig maakt voor harde geluiden.


Er zijn 3 methodes die je kunt proberen om dit te bereiken. Het enige wat je nodig hebt is een goede opname van vuurwerk of onweer (er staan genoeg goede opnames op YouTube) en een hoop snoepjes of een andere lekker beloning.


#1 Geluid als een marker

Dit kan je een beetje vergelijken met het gebruik van een clicker. Om te beginnen geef je een makkelijk commando dat ze al kennen, zoals 'zit'.


Op het moment dat ze gaan zitten, speel je even het geluid af van de opname die je hebt. Daarna zet je het weer stop en geef je ze een beloning.


Doe dit een paar keer om het idee duidelijk te maken aan je hond. Elke keer als dat knalgeluid speelt, dan krijgt hij wat lekkers.


Op een gegeven moment wil je eigenlijk dat je hond een "More Please" signaal geeft. Hiermee geeft hij aan dat hij wil dat je weer dat knalgeluid afspeelt, omdat dat betekent dat hij voertjes krijgt.


In het filmpje hieronder zie je wat we precies bedoelen met het "More Please" signaal. Dit is natuurlijk niet bij iedere hond exact hetzelfde, maar je kent je eigen hond het beste, dus leer dit te herkennen.


Vanaf ongeveer 1:30 wordt het duidelijk laten zien.


#2 Tijdelijke conditionering

Deze methode is erg simpel, maar wel doeltreffend. Het enige wat je doet is je hond wat te eten geven, op een manier dat hij er een tijdje mee bezig is, bijvoorbeeld door z'n voer in een Kong te stoppen (eventueel bevroren, dan doet hij er nog langer mee) of in een voerpuzzel.


Terwijl hij net bezig gaat met het voer, zet je op héél zacht volume de opname aan. Laat deze aanstaan terwijl je hond bezig is met zijn voer. Op het moment dat je hond bijna klaar is met het opeten van z'n voedsel zet je de opname uit.


Doe dit vaak genoeg en je hond krijgt een positieve associatie met het geknal.


#3 Geleidelijk het geluid steeds een stukje harder

Door je puppy al op te voeden met deze methode, is de kans dat je pup bang wordt van harde geluiden al een stuk kleiner. Deze methode is ook goed te gebruiken op de dag van bijvoorbeeld oud & nieuw zelf.


Je begint 's ochtends al, als je hond gewoon rustig en relaxed is, maar niet aan het slapen is. Op dit moment zet je op héél laag volume de onweer- of vuurwerkopnames aan. Je hond mag het geluid wel opmerken (je ziet bijvoorbeeld dat z'n oren even naar het geluid toespitsen), maar het moet hem niet storen en hij mag er niet bang van worden.


Elke zoveel minuten zet je het geluid nét een tikje harder. Dit kan elke 5 minuten zijn, of elk half uur. Het gaat er niet om hoe snel je het volume harder kan zetten.


Waar het uiteindelijk om draait is dat het volume zó geleidelijk harder wordt, dat je hond het eigenlijk nauwelijks in de gaten heeft.


Als je dit doet op de dag van oud & nieuw zelf, dan is het geluid aan het einde van de dag net zo hard als de knallen buiten, dus valt het je hond niet meer op.


Begint het je hond te storen op het moment dat je het iets harder zet? Begin dan weer op een lager volume en wacht een langere tijd tussen het harder zetten, of zet het volume omhoog in nog kleinere stappen (indien mogelijk).


Conclusie

Dat veel honden bang zijn voor harde knallen is een bekend probleem, en het maakt onweersbuien en oud & nieuw er niet makkelijker op.


Gelukkig zijn er een hoop dingen die je kan doen om je harige vriend gerust te stellen terwijl het knalfestijn aan de gang is. Als je er op tijd bij bent is een fobie ook nog eens goed te voorkomen.


Hebben deze tips je geholpen? Heb je zelf nog belangrijke toevoegingen? We horen ze graag!


Meer artikelen

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page