top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

De ziekte van Addison bij je hond: symptomen en behandeling!


Labrador Retriever ligt op houten parketvloer

Misschien heb je er wel eens van gehoord: de ziekte van Addison. Grote kans dat je er dan vragen over hebt.


Wat is dat nou precies? Wat zijn de symptomen? Is het goed te behandelen?


Allemaal vragen waar wij je antwoord op gaan geven!


De ziekte van Addison bij een hond is het gevolg van een tekort aan de hormonen cortisol en aldosteron. Dit komt door problemen met de bijnieren. Het is te herkennen aan algemene symptomen als overgeven, diarree en zwakheid. Het is in de meeste gevallen goed te genezen.


Onderwerpen


Wat is de ziekte van Addison?

De ziekte van Addison, met een moeilijk woord ook wel 'hypoadrenocorticisme' genoemd, is een aandoening waarbij de bijnier van je hond te weinig hormonen aanmaakt.


De bijnieren liggen vlakbij de nieren en bestaan uit een buitenschors en een binnenmerg. Ze zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van twee belangrijke hormonen in het lichaam.


Deze twee hormonen zijn cortisol en aldosteron, die beide een belangrijke functie hebben in het lichaam.


Cortisol zorgt voor de vertering van voedsel, houdt het afweersysteem op peil en is verantwoordelijk voor onze biologische klok, ofwel het slaap-waakritme.


Het komt ook vrij als je stress ervaart en staat om deze reden ook wel bekend als het stresshormoon.


Aldosteron neemt de taak op zich van het in stand houden van de bloeddruk en helpt ook het zoutgehalte in het lichaam te reguleren.


Dat er van deze twee belangrijke hormonen te weinig wordt aangemaakt, heeft dus grote gevolgen in het lichaam van je hond, waar we je verderop meer over vertellen.


Hoe ontstaat de ziekte van Addison?

De ziekte van Addison ontstaat in de meeste gevallen doordat het immuunsysteem van je hond het bijnierweefsel onterecht als gevaarlijk beschouwt, en het aanvalt (een auto-immuunziekte).


In sommige gevallen kan het ook zo zijn dat de bijnieren beschadigd zijn door trauma of infectie.


Als je hond net de ziekte of het syndroom van Cushing heeft gehad, dan kan de ziekte van Addison ook ontstaan als gevolg van de behandeling hiervan.


Bij het syndroom van Cushing wordt er teveel cortisol en aldosteron aangemaakt. Dit wordt dan behandeld met medicijnen die dit onderdrukken.


Als de aanmaak van de hormonen teveel wordt onderdrukt als gevolg van de medicijnen, dan kan de ziekte van Addison ontstaan.


Nog een manier hoe de ziekte van Addison kan ontstaan, is als gevolg van een tumor of een probleem in de hypofyse. De hypofyse zit in het brein en is ook een belangrijke regelaar van de hormonen in het lichaam.


Als laatste oorzaak kan de ziekte van Addison zich ontwikkelen als je hond lange tijd behandeld is met steroïden en je hier abrupt mee gestopt bent. Dit noemen ze met een moeilijk woord 'iatrogene hypoadrenocorticisme' en is vaak maar tijdelijk.


Schattig hondje ligt rustig en kijkt een beetje scheel

Symptomen herkennen bij je hond

Het herkennen van symptomen van de ziekte van Addison is vaak lastig, aangezien deze vaak wat vaag zijn en vaak schommelen; de ene keer zijn de symptomen heftiger dan de andere keer.


Symptomen die je zou kunnen herkennen zijn:

Een algemene behandeling en medicatie lijkt in eerste instantie te helpen, maar de symptomen komen vaak snel weer terug.


Als een of meerdere van de signalen snel weer terugkomt, dan zou het kunnen zijn dat je hond de ziekte van Addison heeft.


Als de signalen heel heftig zijn, dan noemen ze dit een Addisoncrisis. Je hond is dan heel zwak, heeft extreem veel last van diarree en overgeven en zakt in elkaar. In dit geval moet je meteen naar de dierenarts en moet je hond zo snel mogelijk behandeld worden!


Hoe te behandelen?

Gelukkig is de ziekte in de meeste gevallen goed te behandelen.


De medicatie bestaat uit tabletten met glucocorticoïden, mineralocorticoïden en zout, wat ervoor zorgt dat je hond weer stabiel wordt.


In het ernstige geval van een Addisoncrisis wordt je hond waarschijnlijk eerst aan een infuus gelegd, om te zorgen dat de nodige stoffen zo snel mogelijk in het lichaam opgenomen worden.


Je hond moet wel regelmatig gecontroleerd worden of alles nog goed gaat, en eventueel kan aan de hand hiervan de hoeveelheid medicijnen aangepast worden.


Levensverwachting van een hond met de ziekte van Addison

In de meeste gevallen kan een hond met de ziekte van Addison prima oud worden. Wel moeten ze de rest van hun leven medicatie krijgen om de hormonen op peil te houden.


In het geval van een Addisoncrisis is het wel belangrijk om je hond zo snel mogelijk te laten behandelen, aangezien dit wel levensbedreigend is.


Is de ziekte te voorkomen?

De ziekte van Addison zelf is niet te voorkomen, maar je kan wel voorkomen dat je hond in een Addisoncrisis komt.


Zorg dat je de symptomen herkent, zodat je op tijd aan de bel kunt trekken bij je dierenarts.


Is de ziekte van Addison erfelijk?

De aanleg voor de ziekte van Addison is wel erfelijk, waardoor de kans groter wordt dat nakomelingen de ziekte krijgen. Nakomelingen hoeven zelf niet per sé de ziekte te krijgen, maar kunnen wel deze aanleg weer verder doorgeven aan de volgende generaties.


Om deze reden wordt ook geadviseerd om niet te fokken met honden die gevoelig zijn om de ziekte van Addison te krijgen.


Conclusie

De ziekte van Addison is niet altijd even makkelijk te herkennen door de algemene symptomen. Als zich meerdere symptomen voordoen ga dan langs je dierenarts.


Alleen in ernstige gevallen kan het levensbedreigend zijn, maar gelukkig is het in de meeste gevallen goed te behandelen.


Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page