Elke hondeneigenaar wil natuurlijk zo lang mogelijk van zijn of haar lieve beestje kunnen genieten. Het is dan ook logisch dat je jezelf de vraag stelt: "Hoe oud wordt een Chihuahua eigenlijk?"
Een snelle zoektocht levert het antwoord: Chihuahua's worden gemiddeld tussen de 12 en 20 jaar oud. Er zijn verschillende factoren die bepalen hoe oud jouw Chihuahua mag worden. Zo zijn er wat kwaaltjes die je Chihuahua in de weg kunnen staan om een zo lang mogelijk leven te leiden. Gelukkig kan je je Chihuahua een handje helpen om het zo lang mogelijk vol te houden.
Onderwerpen
Gemiddelde leeftijd Chihuahua
Het is lastig om te bepalen hoe oud een Chihuahua gaat worden, aangezien er een hoop verschillende factoren meespelen. Sommige factoren kan je als baasje invloed op hebben, terwijl andere volledig buiten je macht liggen.
Over het algemeen is het zo dat kleine honden ouder worden dan middelgrote en grote honden. Gemiddeld kunnen Chihuahua's wel 12 tot 20 jaar oud worden!
Helaas zijn er geen garanties dat jouw lieve Chi ook zo'n mooie leeftijd mag bereiken. Je kan natuurlijk wel een handje helpen om de kans zo groot mogelijk te maken dat je hondje zo'n lang en gelukkig mogelijk leven kan leiden.
Wat je precies kan doen lees je iets verderop in dit artikel. Eerst is het handig om te weten welke factoren allemaal invloed hebben op de levensduur van jouw Chihuahua.
Aanbevolen voor jou: Chihuahua opvoeden? Het Complete Handboek Voor De Chihuahua review
Welke factoren hebben invloed op de levensduur?
Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de lengte dat een Chihuahua kan leven:
Geslacht: Statistisch gezien leven teefjes langer dan reutjes. Waarom dit precies is, is nog onduidelijk. Onderzoekers hebben wel ondervonden dat vrouwtjes gemiddeld 1 a 2 jaar langer leven dan mannetjes.
Genen: Als je gaat kijken voor een Chihuahua pup, dan is het belangrijk dat je ook let op de vader en moeder. Goede genen spelen namelijk een grote rol in de lengte van hun levensduur. Als de ouders van de pup gezond, energiek en speels zijn, dan is de kans al een stuk groter dat ook jouw Chi het lang volhoudt.
Gezondheidszorg: Door regelmatig even langs te gaan bij de dierenarts voor controle kun je voorkomen dat ziektes zich kunnen ontwikkelen tot levensbedreigende aandoeningen, doordat je er op tijd bij bent. Het wordt aangeraden om Chihuahua's tussen de 7 en 10 jaar een keer per jaar te laten controleren door je dierenarts. Bij Chihuahua's ouder dan 10 jaar is het verstandig om ze zelfs 2 keer per jaar te laten controleren.
Gebitsverzorging: Net als veel andere kleine honden zijn ze vatbaar voor gebitsproblemen. Volgens sommige onderzoeken is zelfs gebleken dat 9 van de 10 gebitsproblemen zal ondervinden. Door slechte verzorging van het gebit kan je ervoor zorgen dat de levensduur flink daalt. Door tandvleesontsteking gaat namelijk het tandvlees bloeden. Bacteriën kunnen hierdoor gemakkelijk in de bloedbaan terechtkomen, en gaan zo direct richting het hart en de nieren. Poets dus regelmatig het gebit van je lieve kleine viervoeter.
Gewicht: Het gewicht speelt ook een belangrijke rol voor de levensduur van de Chihuahua. Hondjes met overgewicht zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals diabetes en hart- en vaatziektes. Aan de andere kant, Chi's die te licht zijn kunnen ook een verkorte levensduur hebben, doordat ze ondervoed zijn en een verzwakt immuunsysteem hebben.
Voeding: Goede voeding is voor elke hond belangrijk. Het is belangrijk dat je je hond hoge kwaliteit voedsel geeft, zonder veel conserveermiddelen en kunstmatige smaakstoffen. Geef ze ook niet teveel restjes van het avondeten, aangezien ze hierdoor te dik kunnen worden en andere problemen kunnen krijgen.
Neutralisatie: Chihuahua's die gecastreerd of gesteriliseerd zijn, hebben over het algemeen een langere levensduur dan degene waarbij dit niet het geval is. Je verkleint namelijk de kans dat zich verschillende vormen van tumors kunnen ontwikkelen bij je kleine maatje.
Vaccinaties: Het is van groot belang dat je puppy al zijn entingen krijgt. Hiermee bescherm je hem namelijk tegen ziektes als Parvo, Rattenziekte, Hondsdolheid en Hondenziekte.
Activiteiten: Het is belangrijk dat je Chi voldoende in beweging is. Leuke activiteiten zoals met een balletje gooien, touwtje trekken of gewoon een goede wandeling maken, zijn essentieel voor een gezonde Chihuahua. Hierdoor houden ze hun lijf gezond en versterken ze het immuunsysteem, die hen beschermt tegen allerlei ziektes.
Veel voorkomende gezondheidsproblemen
Er zijn een aantal veel voorkomende gezondheidsproblemen waar veel Chihuahua's mee te maken kunnen krijgen in hun leven. Hoewel ze niet allemaal levensbedreigend zijn, kunnen sommige er toch voor zorgen dat de kwaliteit van leven een stuk achteruit gaat. Het is dus belangrijk om hier genoeg aandacht aan te schenken.
Gebitsproblemen: Zoals eerder al vermeld zijn ze erg gevoelig voor gebitsaandoeningen. Tandproblemen hoeven niet altijd levensbedreigend te zijn, maar kunnen wel impact hebben op de kwaliteit van leven. Problemen in het gebit kunnen op de lange termijn de eetgewoontes van je hond veranderen, wat wel weer tot serieuze problemen zou kunnen leiden. Goede gebitsverzorging van je hond is dus belangrijk, en als je een vermoeden hebt dat er iets aan de hand is, ga dan langs de dierenarts voor controle.
Overgewicht: Omdat ze zo klein zijn, is het gemakkelijker voor ze om sneller overgewicht te ontwikkelen. Obesitas zorgt niet alleen voor extra spanning op de gewrichten, maar is ook niet goed voor het hart, de lever en de nieren.
Artrose: Doordat je hond steeds ouder wordt, kan het kraakbeen in de gewrichten gaan slijten. Hierdoor schuren botten direct tegen elkaar aan, wat deze uiteraard niet ten goede komt, en het is ook nog eens erg pijnlijk. Overgewicht en intensieve activiteiten dragen ook bij aan het sneller slijten van het kraakbeen. Artrose is voor je kleine Chi erg pijnlijk en ze kunnen er depressief van worden, waardoor de kwaliteit van leven erg achteruit gaat. Gelukkig is het wel enigszins te behandelen met medicijnen. Raadpleeg je dierenarts voor een goed behandelplan.
Hypoglykemie: Hypoglykemie is een ander woord voor een te lage bloedsuikerspiegel. Er zijn een aantal symptomen waaraan je deze lage bloedsuikerspiegel kan herkennen. Een hond met hypoglykemie is vaak een beetje traag, slaapt erg veel en schudt of bibbert soms. Regelmatige bezoekjes aan de dierenarts kunnen ervoor zorgen dat je er snel bij bent als je Chihuahua hypoglykemie blijkt te hebben. Op korte termijn kan een lage bloedsuikerspiegel niet veel kwaad, maar als het onbehandeld blijft kan het je kleine Chi wél fataal worden. Als je weet dat je hond hier last van heeft, is het handig om altijd wat honing in huis te hebben. Hiermee kan je snel de bloedsuikerspiegel weer wat omhoog krijgen als dit erg laag is.
Losse knieschijven: Deze aandoening wordt ook wel Patella Luxatie genoemd. Het kan ervoor zorgen dat je hond zijn manier van lopen op een verkeerde manier aanpast en dat hij kan gaan hinkelen. Als er niets aan gedaan wordt, kan het ook Artrose tot gevolg hebben. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor Patella Luxatie die je met je dierenarts kan bespreken.
Waterhoofd: Een waterhoofd ontstaat door een abnormale opstapeling van hersenvocht. Dit is te herkennen aan een opgezwollen hoofd. Vaak worden Chihuahua's hiermee geboren. In veel gevallen is er geen behandeling mogelijk, waardoor honden met deze aandoening vaak binnen 4 maanden al sterven. Bij milde gevallen is het nog wel mogelijk om een zogenaamde 'shunt' te plaatsen, waardoor ze het overtollige vocht af kunnen voeren naar een andere plek in het lichaam.
Hartproblemen: Hartkwalen zijn ook een probleem waar deze kleine honden mee te kampen hebben. Een veel voorkomende is bijvoorbeeld hartruis. Dit hoeft in principe niet direct een probleem te zijn, maar het kan vaak wel aantonen dat er iets ergers aan de hand is. Gelukkig zijn deze aandoeningen over het algemeen goed te behandelen met medicijnen of een speciaal dieet.
Dichtgeklapte luchtpijp: Een dichtgeklapte luchtpijp zorgt ervoor dat je hond moeilijk adem kan halen of zorgt voor vreemde hoestgeluiden. Vaak is het nodig om te opereren, maar sommige honden reageren ook goed op medicijnen.
Aanbevolen voor jou: Online hondencursus: Brain Training For Dogs review!
Wat kan je doen voor een zo lang mogelijk leven?
Er zijn helaas geen garanties om te zorgen dat je kleine hondje de 20 jaar haalt. Er zijn echter wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans zo groot mogelijk te maken.
Houd je hond aan de lijn: Het is verstandig om je kleine Chi altijd aan de lijn te houden tijdens het wandelen. Ook al luistert hij altijd heel goed, het hoeft maar een keer te gebeuren dat hij net even niet luistert en de weg oprent terwijl er een auto aankomt. Daar wil je natuurlijk niet aan denken! In een afgesloten gebied kan je hem of haar natuurlijk wel even loslaten.
Laat je puppy vaccineren: Het is al eerder genoemd, maar wel belangrijk. Het is niet alleen van belang bij een Chihuahua, maar bij elke hond. Elke pup moet een aantal belangrijke vaccinaties en entingen krijgen om ze zo goed mogelijk te beschermen tegen allerlei ziektes en aandoeningen.
Installeer een hondenpenning en GPS Tracker: Ook al doe je er alles aan om te zorgen dat je hondje niet wegrent, het is nooit met zekerheid te zeggen dat dit nooit kan gebeuren. Als je het zekere voor het onzekere wil nemen, dan is het een goed idee om je Chihuahua uit te rusten met een hondenpenning met naam en telefoonnummer, en een GPS Tracker, zoals bijvoorbeeld deze.
Breng regelmatig een bezoek aan de dierenarts: Door regelmatig naar de dierenarts te gaan voor een check-up, ben je er zo snel mogelijk bij als je hondje iets mankeert. De dierenarts ziet vaak sneller de subtiele signalen als er iets niet in orde is.
Geef hoge kwaliteit voedsel: Zorg dat je voedsel kiest waar vlees het hoofdingrediënt is. Overleg met je dierenarts wat het beste voer is voor jouw kleine viervoeter.
Laat hem genoeg bewegen: Zoals ik al eerder zei is het belangrijk dat je hond voldoende beweging krijgt. Dit houdt de spieren en gewrichten gezond en gaat overgewicht tegen. Zorg dus dat ze elke dag een goede 30 minuten lekker kunnen rennen en spelen. Chihuahua's krijgen het vaak wel snel koud, dus als je merkt dat dit het geval is, dan is een hondenjasje als deze misschien wel een goed idee.
Conclusie
Zoals je ziet zijn er aardig wat dingen waar je rekening mee moet houden bij een Chihuahua, maar je krijgt er wel een hele lieve hond voor terug, en dat is het natuurlijk altijd waard. Door rekening te houden met de aandoeningen die een Chihuahua kan krijgen en door de tips te volgen die we je gegeven hebben, heb je de grootste kans om zo lang mogelijk van je kleine rakker te genieten!
Kommentare