top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Hoe oud wordt een Jack Russel?


schattige jack russel

Als baasje wil je ongetwijfeld weten hoe oud je hond gemiddeld wordt. De leeftijd van een hond verschilt sterk per hondenras en is niet altijd eenvoudig in te schatten.


Wanneer je de trotse eigenaar van een Jack Russel bent, of de aanschaf van het ras overweegt, vraag je je vast af hoe oud dit ras gemiddeld wordt.


Gemiddeld wordt een Jack Russel 13 tot 16 jaar oud. Er spelen meerdere factoren mee die invloed hebben op de levensduur. Net als elk ras kan de Jack Russel last krijgen van een aantal veel voorkomende gezondheidsproblemen. Door te kopen bij een goede fokker en ze goed te verzorgen kan je jouw Jack Russel helpen om zo oud mogelijk te worden.


Kom nog meer te weten over dit leuke hondenras en hoe je kan zorgen dat je zo lang mogelijk plezier kan hebben van je Jack Russel in de onderstaande tekst.


Onderwerpen

Gemiddelde leeftijd van een Jack Russel

De Jack Russel is een populaire jacht- en gezelschapshond en is onder vele hondeneigenaren geliefd. Voordat je de aanschaf overweegt, of wanneer je al eigenaar bent van een Jack Russel, is het interessant om te weten hoe oud het dier ongeveer wordt.

Een Jack Russel is een rashond. Net als alle andere rashonden heeft dit ras helaas mogelijke erfelijke aandoeningen en gezondheidsproblemen.


Dit komt doordat het ras door de jaren heen veel is gefokt met diverse rassen en daardoor van verschillende rassen erfelijke aandoeningen heeft overgenomen. Ook kunnen gezondheidsproblemen ontstaan door onzorgvuldige fokkers met weinig kennis en ervaring van het hondenras.

Echter worden de honden alsnog redelijk oud, zeker wanneer je de hond bij een erkende fokker koopt. Zo kunnen de honden gemiddeld 13 tot 16 jaar oud worden.


Dit is relatief gezien ouder dan veel grotere hondenrassen die vaak slechts rond de 10 tot 12 jaar oud worden. Uiteraard zijn er ook Jack Russel honden die een stuk ouder worden dan 16. Zo is de oudste Jack Russel maar liefst 23 jaar oud geworden.


Een gemiddelde leeftijd zegt dus niet altijd alles. Daarnaast zijn er diverse factoren die de levensduur van je hond kunnen beïnvloeden.

 

Aanbevolen voor jou:

 

Welke factoren hebben invloed op de levensduur?

De gemiddelde levensduur van het hondenras is lastig in te schatten en te voorspellen. Wel zijn er diverse factoren die van invloed kunnen zijn op de levensduur van de Jack Russel.


Over het algemeen zijn dat factoren zoals:

  • Het DNA

  • Gezonde voeding

  • Beweging en sociale interactie

De meest belangrijke factor die van invloed is om de levensduur van jouw viervoeter is het DNA van de hond. Wanneer de hond van een erkende fokker komt, kan het zijn dat jouw hond beschikt over gezondere ouders. Hierdoor heeft de hond minder kans op aandoeningen en ziektes en meer kans op een langere levensduur.

Daarnaast speelt een gezonde leefstijl van de hond een belangrijke rol in de levensduur van de hond. Een gezonde hond leeft over het algemeen vaak langer dan een hond met slechte leefpatronen, zoals weinig beweging, ongezonde voeding en overmatig stress.


Zonder voldoende beweging en gezonde voeding neemt het risico op diverse gezondheidsproblemen toe en wordt de kans groter dat de hond minder oud zal worden.


Veel voorkomende gezondheidsproblemen

Over het algemeen is de Jack Russel een gezond hondenras met weinig gebreken. De hond is vaak erg energierijk en heeft een goed uithoudingsvermogen.


Echter zijn er net als bij andere rashonden diverse aandoeningen en gezondheidsproblemen waar de hond een verhoogd risico op heeft.


De meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn:

  • Oogaandoeningen

  • Gewrichtsproblemen

  • Hartproblemen

Oogaandoeningen komen helaas vaak voor bij de Jack Russel. Zo heeft het ras een verhoogde kans op lensluxatie en cataract. Bij lensluxatie komen oogspieren los te zitten waardoor het oog kan wegdraaien.


Dit kan tot ernstige problemen zorgen met als uiterste geval blindheid. Ook cataract kan het zichtvermogen van de hond aantasten. Cataract zorg namelijk voor vervaging van de ooglens. Hierdoor kan je hond minder goed zien en wellicht zelfs plotseling ergens tegenaan lopen.

Naast oogaandoeningen hebben de honden ook een verhoogd risico op gewrichtsproblemen. Deze problemen uiten zich vaak in de vorm van knieschijf slijtage.


De honden hebben zeer korte pootjes en de knieschijven vormen daardoor vaak gevoelige punten. Met name voor honden met overgewicht kunnen gewrichtsproblemen zeer heftig zijn en kunnen klachten lijden tot flinke slijtage en immobiliteit van de hond.


blije jack russel rent over grasveld

Ten slotte zijn hartaandoeningen veel voorkomende problemen bij het hondenras. De mildste vorm die vaak voorkomt bij het ras is hartruis. Dit wordt veroorzaakt wanneer er weerstand ontstaat in de bloedstroom.


Ook zijn er zwaardere hartaandoeningen waaraan het hondenras kan lijden, zoals cardiomyopathie (verzwakte hartspier) en mitralisklepinsufficiëntie (lekkende hartkleppen).


Zodra je Jack Russel tekenen vertoont van hartproblemen, zoals kortademigheid, hoesten of een verminderde eetlust, is het van belang om langs te gaan bij een dierenarts en te zorgen voor vetvrij voedsel en voldoende beweging.


Wat kan je doen voor een zo lang mogelijk leven?

Jack Russels houden van veel beweging en van veel aandacht. Daarnaast hebben de honden behoefte aan energierijk voedsel met voldoende eiwitten en mineralen.


Neem je Jack Russel geregeld mee op pad en zorg ervoor dat de hond voldoende sociale interactie heeft met andere honden of andere dieren. Hierdoor zorg je ervoor dat de hond volop kan genieten en daardoor een zo lang mogelijk leven kan lijden.


Ten slotte is het belangrijk dat je diverse aandoeningen vroegtijdig kunt ontdekken. Breng je hond regelmatig naar de dierenarts en zorg ervoor dat de hond de benodigde inentingen krijgt.

Hoe oud werd de oudste Jack Russel?

Niet elke Jack Russel wordt 15 jaar oud. Zo zijn er diverse Jack Russels die vele malen ouder worden.


De oudste Jack Russel van Nederland, genaamd Kismo, werd maar liefst 23 jaar. In mensen jaren zou dit ongeveer 98 jaar zijn. Dit is zeer uitzonderlijk en het baasje van deze hond heeft dan ook zeer veel geluk gehad.


Wil je weten hoe oud jouw hond is in mensenjaren? De mythe "hondenleeftijd keer 7" is al een tijdje achterhaald. Hoewel ook dit maar een indicatie is, kan je hier gratis een wat preciezere berekening doen. Leuk!

Conclusie

Jack Russels kunnen ondanks dat het rashonden zijn, redelijk oud worden. Zo werd de oudste Jack Russel maar liefst 23 jaar.


Echter is een lange levensduur niet gegarandeerd en is het Jack Russel ras kwetsbaar voor diverse aandoeningen en ziektes, zoals oog-, gewricht-, en hartproblemen.


De leeftijd en de gezondheid van de hond is over het algemeen voornamelijk afhankelijk van het DNA van de hond. Wel kun je de hond zo goed mogelijk verzorgen om zo de levensduur proberen te verlengen.


Om zo goed mogelijk voor jouw hond te zorgen is het aan te raden de hond voldoende beweging en gezonde voeding te geven en te zorgen voor veel sociale interactie met andere honden, dieren en mensen.


Nog meer weten over dit leuke ras? Als je alles wil weten over zowel de opvoeding van de Jack Russel als algemene informatie, dan is "Het Complete Handboek Voor De Jack Russell" zeker een aanrader.


Lees hieronder meer!


Snel en gemakkelijk je JRT opvoeden met behulp van Het Complete Handboek Voor De Jack Russel!

Er zijn je al veel mensen voor geweest die een Jack Russel Terriër hebben opgevoed en grootgebracht.


Dat ging lang niet altijd even soepel. De Jack Russel is een koppig ras, en dat merk je wel tijdens de opvoeding. Helaas zal dat bij jou niet anders zijn.


Gelukkig is er Het Complete Handboek Voor De Jack Russel.


Dit is een compleet e-book geschreven door Jan Kramer (wat waarschijnlijk een pseudoniem is, maar dat maakt het niet minder waardevol).


Alles wat je wil weten, en eerlijk gezegd, MOET weten, staat hierin.


Het hele proces van het opvoeden van een Jack Russel is geperfectioneerd en teruggebracht tot een simpel, overzichtelijk, en volledig stappenplan.


De voor de hand liggende dingen, zoals het zindelijk maken van je pup, of het oplossen en voorkomen van probleemgedrag, worden stap voor stap uitgelegd.


Maar ook dingen waar je misschien niet zo snel aan zou denken, zoals hoe je de allerbeste fokker vindt voor jouw pup.


Het spreekt natuurlijk voor zich dat je je pup niet bij een broodfokker vandaan wil halen, maar hoe vind je dan wél die beste fokker? Dat legt Jan je uit in dit handige e-book.In dit handige e-book, waar je overigens direct toegang tot heb na aankoop, zijn een dierenarts en 2 erkende fokkers geïnterviewd.


Je kan er dus van uitgaan dat de informatie in dit boek klopt en je verder zal helpen bij de opvoeding van je Jack Russel pup.


Werken alle tips en adviezen in dit e-book toch niet voor jou en je hond? Dat is geen probleem, je hebt namelijk 60 dagen niet-goed-geld-terug garantie.


Je hebt dus niets te verliezen! Probeer het nu!
Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page